Lokalni

Koalicija za 21. vijek namjerava da pretvori centar Podgorice u pješačku zonu

Centar Podgorice je svakodnevno opterećen saobraćajem, za razliku od mnogih evropskih gradova koji smanjuju saobraćaj u centru, ukazali su danas iz koalicije Podgorica za 21. vijek, poručujući da će zbog toga popločati ulice u centru grada i pretvoriti ih u pješačku zonu.

Prva faza tog projekta, kažu, podrazumijevala bi zatvaranje za saobraćaj i popločavanje Bokeške ulice (od Bulevara Stanka Dragojevića do Ulice Slobode) i Njegoševe ulice (od Bokeške ulice do Bulevara Ivana Crnojevića).

“Prilaz kolima hitnih službi će biti omogućen 24 časa, dok bi snabdijevanje ugostiteljskih objekata bilo moguće samo od šest do 10 sati ujutro. U sklopu te faze, predviđena je izgradnja velike podzemne garaže na Trgu Balšića, sa nadzemnim parkovskim površinama, mobilijarom i zelenilom, umjesto trenutnog nadzemnog parkinga”, navode u koaliciji Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Podsjećaju da se u Podgorici zbog lošeg planiranja prostora i saobraćaja, svakodnevno dešavaju zakrčenja saobraćaja, poput onih u ulici Vojislavljevića, na Krivom mostu, Gradskom groblju Čepurci, u dijelu Stare varoši, dok postojeća putna mreža nije adekvatno održavana.

“Konačno ćemo riješiti pitanje bulevara od kružnog toka prema Zeti do kružnog toka nikšićko-cetinjske raskrsnice, ali i pitanje rekonstrukcije Krivog mosta i mosta u ulici Vojislavljevića. Od značajnih ulaganja u saobraćajnu infrstrukturu grada, prioritet će nam biti i izgradnja podvožnjaka kojim ćemo povezati Bulevar Save Kovačevića sa Bulevarom Josipa Broza Tita na Starom aerodromu. Pored toga sredstva ćemo odvojiti i za nastavak izgradnje Bulevara Pera Ćetkovića prema Vrelima Ribničkim, izgradnju Bulevara Veljka Vlahovića do puta prema Tuzima a nastojaćemo i da obezbijedimo sredstva za izgradnju bulevara prema Tuzima“, dodaju.

U njihovom planu razvoja saobraćajne infrastrukture, naglašavaju, posebno mjesto zauzima nastavak izgradnje bulevara prema Zlatici i izgradnja bulevara prema Marezi.

“Podgorici, kao svim glavnim gradovima, u posljednjih deceniju dešava se brza ekspanzija, a neprihvatljivo je da gradska uprava nije uradila ništa kako bi rasteretila saobraćaj i spriječila saobraćajne gužve”, ističu u koaliciji Podgorica za 21. vijek, dajući učinku nedovoljnu ocjenu i na tom polju.

Ž.N.

Send this to a friend