Lokalni

Tramvajem do zoološkog vrta pa pravac u EU

U izbornoj kampanji sve  može. I tramvajska linija, zoološki vrt, besplatna legalizacija objekata, pijace, rasvjeta, ulice, akva park, stadion, narodna kuhinja… pa u EU kad budemo htjeli, ne kada nam dozvole tamo neke 2025.   Samo glas baš njima i magija je tu.

Čarobni štapić koji imaju političke partije rješava sve nedaće građana Crne Gore. Na biračima je samo da izađu na izbore, zaokruže baš njih, i život u Crnoj Gori postaće kao iz bajke.

Tako protiče predizborna kampanja za lokalne izbore koji će se 27. maja održati u više crnogorskih opština. Obećanja nikad više. Samo još nije jasno kako do danas nije bilo novca za sve što se sada najavljuje. Sada će se, obećavaju, novac stvoriti i sve će biti riješeno kao dlanom o dlan.

Najintenzivnija kampanja vodi se u Podgorici, gdje se obećavaju brda i doline, ili, bolje rečeno, sve ono što godinama unazad niko nije mogao da izgradi, uredi, sredi. Ali kad nisu izbori, već “obični” dani, nema novca često ni za asfaltiranje ulica, sada će ga biti. Tako makar kažu.

Demokrate (u Podgorici koalicija Za 21.vijek) obećavaju da će, nakon što dođu na vlast u Podgorici, glavni grad dobiti nove, klimatizovane, bezbjedne i prilagođene autobuse gradskog prevoza, koji neće zagađivati životnu sredinu i koje će građani sa zadovoljstvom koristiti, ali i, nakon što Studija izvodljivosti to potvrdi, prvu tramvajsku liniju koja će spojiti Tološe sa Starim aerodromom i Konikom. Najavljuju izgradnju zoološkog vrta, ali i autobuske stanice, podzemne prolaze, nove saobraćajnice.

Ni vladajuća Demokratska partija socijalista ne zaostaje u obećanjima. Najavljuju izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda (čekamo više od 15 godina), izgradnju akva parka, nacionalnog stadiona, pijaca, žičara…

Demokratski front najavljuje besplatnu legalizaciju objekata u pojedinim naseljima (sjetimo se da su ranije pozivali građane da glasaju za njih pa će im otpisati dugove za struju, ali i kvadrat stana za euro). Nije tu kraj. Obećavaju u DF-u da će, ukoliko budu dio nove vlasti u Podgorici, izmjestiti spomenik vojvodi Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti (valjda je ovo od vitalnog značaja za građane).

Svi obećavaju boljitak, nova radna mjesta, bolje plate, standard. Ipak, ovdje valja malo povući ručnu, i postaviti pitanje: Odakle novac za sve ovo?

Niko ne može da ospori da je izgrađeno dosta, da je urađeno koliko se moglou datim okolnostima, ali nova obećanja zvuče kao fatamorgana.

Podgorica čeka kolektor jer dio grada od proljeća do kasne jeseni ne može normalno da diše, širom države raskopane ulice i dalje čekaju da dobiju novi asfalt, parking mjesta nema, imamo neuslovne škole, vrtiće koje prokišnjavaju, nedostaju domovi zdravlja, novi klinički centar…

Možda je dobro da krenemo redom. Putovaćemo mi tramvajem, samo je možda bolje da prvo sredimo gradski prevoz, da eventualno kupimo neki autobus jer postojeće često isključuju iz saobraćaja zbog neispravnosti.

Razumljiva je želja da se impresioniraju birači. Malo realnosti valja imati u ovim, kako svakodnevno čujemo, teškim vremenima, kada je stezanje kaiša postala najčuvenija fraza političke zbilje.

Miraš Dušević

Send this to a friend