Predsjednički

Đukanović: Neki mediji i NVO se ponašaju fašistički, reketiraju, prerušeni hoće da dođu na vlast

Predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović večeras je poručio da u Crnoj Gori imamo specifičnu političku i društvenu situaciju.

“Centrala opozicionoig djelovanja nijesu opozcione partije. Suštinska centrala je medijski centar koji pokušava da napravi određenu predstavu o Crnoj Gori. Govorim prije svega o medijskom koncernu “Vijesti”. Njihova ideja je promijeniti vlast po svaku cijenu. Osvajanje vlasti je jedina ideologija koja opravdava stvaranje koalicija najrazličitijih ideoloških platformi. Gazeći elementarne norme crnogorskog morala se smatra dozvoljenim. U tim naporima se smatra legitimnim da se Crna Gora predstavi kao najgora zemlja na planeti, a sve kako bi se opravdao dolazak na vlast. Dio medija i NVO, samo je prerušen, jer je riječ o ljudima koji su beskrupulozni borci za vlast, koji smatraju da je sve dopušteno, pa i unižavanje države. Nemam problem da to kvalifikujem. Zato sam dobio etiketu nekoga ko uroižava slobodu tih “slobodnih” medija”, jasan je on.

Lider DPS-a smatra da u takvoj praksi vidi neku vrstu fašizma.

“Šaljete poruku da moj sin ne može da se bavi biznisom u Crnoj Gori jer se preziva kako se preziva. Mislim da je to fašizam. Oni se ponašaju kriminalno, kroz djelovanje vas pozivaju da platite reket”, kaže Đukanović.

Prema njegovim riječima, mnogima je neprijvatljiva nezavisna Crna Gora.

“Njihova ideja je da će Crna Gora biti na dobrom putu ako njene nacionalne interese bude definisao neko drugi, Beeograd ili Moskva. Kao smrtni grijeh joj pripisuju nezavisnost”, jasan je on.

Govoreći o periodu od nezavisnosti do danas, on je kazao da ne smijemo da podcijenimo to što je urađeno za 12 godina.

“Nijesmo ugrozili stailnost, sačuvali smo sklad multietnički, potvrdili novi kapacitet savremene Crne Gore da poštuje savremene standarde koji su bili ispostavljeni Crnoj Gori na referendumu za nezavisnost. Došli do ranga da budemo najrazvijenija ekonomija Zapadnog Balkana. Radili na harmanizaciji zakonodavstva sa evropskim. Danas smo članica NATO-a, a sve to skupa upućuje da je Crna Gora proteklih 12 godina jako dobro iskoristila. Da li je moglo bolje, moglo je. Ali, podsjećam da su tri limitirajučća faktora. Prvi je kratkoća vremena od nezavisnostim do danas. Drugi: Ovo je podijeljeno društvo, gdje gotovo polovina ne sjedi skrštenih ruku, nego udarnički rade da osujete razvoj Crne Gore. Treći aspekt je Evropa, koja je od dvanaest godina provela devet u ekonomskoj krizi”, kazao je Đukanović u emisjiji “Živa istina”.

Osvrnuo se i na SDP koji je napravio transfer iz vlasti u opoziicju

“Sada je SDP na strani onih koji su bili protiv nezavisnosti. Front ljudi koji danas razumiju šanse koje se otvaraju u evropskoj perspektivi Crne Gopre brojniji nego 2006. Nažalost došlo do transfera koji pominjem. Zašto je došlo do toga, nije pitanje za mene već za njih. IPak, završetak puta evropskog razvoja Crne Gore je neminovnost”, jasan je on.

Časni birači SDP-a ne žele glas dati rušenju države

Ističe da ima izuztetno poštovanje za sve birače SDP koji su sve vrijeme podržavali sve ono što su zajednički napori za obnovu nezavisnosti i evroatlanskom usmjerenju Crne Gore.

“Kada je riječ o biračima SDP-a, ima mnogo časnih koji danas ne žele da daju glas rušenju nezavisne Crne Gore. Nečasno je glasati protiv svoje države. Ako je neko služio interesima druge države i to radio za novac, a to je postalo svima jasno, mislim na lidere DF, Mandića, Medojevića, Kneževića, a neko se pridružio takvoj družini, onda ne mislim da je to časno. Izdaja je nečasna i pravno kažnjiva djelatnost”, naglašava predsjednički kandidat.

U dosadašnjem rtaspletu događaja, država je jasno žigosala ponašanje onih koji su rdfili protiv države Crne Gore.

“Svako od struktura koje su učestvovale u tome dsada hoće da karikiraju taj sudski proces i da ga obesmisle i iskarikiraju. I neki mediji su se pridružili tome”, jasan je on.

U ovoj godni je vijek od 1918.

“Bili pod pritiskom koji je imao za cilj da zatre svijest o našem identitetu. Potrudiću se da kao predsjednik države predložim formiranje nekih tijela koja će se baviti podizanjem svijesti o vlastitom identitetu”, dodaje on.

Kaže da nije promašio kampanju kako su ga optuživali neki protivkandidati, aludirajući da se Đukanović upliće u posao Vlade.

“Dugo sam bio na pozicijama prvog čovjeka izvršne vlasti. Ja želim da sa ove pozicije doprinesem da bolje sinhronizujemo napore i kroz pokretanje određenioh pitanja zaintrigairam društvenu scenu da bude od pomoći u rješavanju važnih pitanja”, naglasio je on.

Odnosi glavih igrača na globalnoj sceni su jako loši.

“Nadam se da stvar neće izmaći kontroli. Bez obzira što nas optužuju što smo na strani evropske spoljno bezbjednosne politike, ne radujem se ovakvim odnosima ni evrope i rusije, ni SAD i Rusije. Mislim da ti odnosi moraju da ozdrave. Moramo i mi kao Evropljani razumjeti da imamo granicu sa Rusijom i da sa tim razlikama moiramo dijeliti mor i stabilnost”, poručio je lider DPS.

Oporavljanje odnosa sa Rusijom

Prilikom predaje akreditiva nešg ambasadora predsjedniku Rusije, Putin je rekao da odnosi Rusije i Crne Gore nijesu dobri i da ih treba graditi na osnovu zajedničkih interesa, Đukanović je to shvatio kao ohrabrujuću najavu.

“Takvih tonova nije bilo dugo.  Odgovorno ćemo se odnositi prema onome što je istorijsko nasleđe odnosa sa državama kao što  je Rusija”, dodao je on.

Đukanović  kaže da ije došlo do ozdravljenja odnosa Rusije sa EU i SAD, da bi očekivali promjenu stava prema Balkanu. Sugerišem oprez, pametan odnos prema tom pitanju. Sve što smo radili je bilo da zaštitimo naše interese. Ne možemo da ne primijetimo stavove ruskih zvaničnika povodom pravosnažne presude Milanu Kneževiću i obaveze da se javi na izdržavanje kazne. Da je ruzski počasnji konzul bio jedan od osnivača stranke koja promoviše ruske nacionalne interese. Možemo primijetiti da to nije btrutalna ofanziva kao uoči izborua 2016. Treba biti oprezan i iskazati spremnost da oporavljamo naše odnose”, jasan je bio Đukanović.

Crna Gora prva sledeća članica EU

Brisel

Na pitanje ima li EU jasan plan šta će sa Balkanom, Đukanović tvrdi da je Evropa ozbiljno izranjavanja krizama u proteklom periodu, od ekonomske, izbjegličke, pa do bezbjednosne.

“Čini mi se da snaži svijest o očuvanju vizije ujedinjene Evrope. Balkanske zemlje su prve sledeće koje bi mogle postati članice EU. Crna Gora će prva postati članica EU, jer je najdalje odmakla u pristupanju”, ocijenio je Đukanović.

Postojano prijateljstvo sa Kinom

Kaže da ne prepoznaje kod Kineza nagovještaj želje da polako utiču na politiku države.

“Prepoznajem samo postojano prijateljstvo, želju da nam se pomogne, da sebe afirmišpu i predstave na kontinentu gdje ih nije dugo bilo. Imamo razloge za zadovoljstvo u odnosima sa kineskom državom i kineskim kompanijama”, smatra predsjednički kandidat DPS-a.

Neozbiljna opozicija

Govoreći o tome da su Demokrate i URA u samom finišu predsjedničke kampanje promovisali svoju listu za izbore u Podgorici, lider DPS-a kaže da mu se čini da opozicija odahnula kada je pronašla kandidata koji će biti poražen u predsjedničkoj trci.

“Niko od njih ozbiljno ne računa na uspejh na predsjendičkim izborima. Pokazali da je za njih najavažnije ono što će se događati na izborima u Podgorici. Sve skupa govori o neozbiljnoj situiaciji, odsustvo ozbiljne namjere da gradi konkurentnost u odnosu na vlast”, izjavio je Đukanović.

Tri kandidata, nije imao favorita

Odbijao je dugo da se kandiduje za predsjednika, a pominjana su tri imena za kandidate DPS na predsjedničkim izborima: Milica Pejanović Đurišić, Milutin Simović, Branimir Gvozdenović.

Đukanović kaže da nije imao favorita među njima.

“vVe troje imali moju podršku. Kako je nakraju odlučeno da ja budem kandidat,  ja danas imam njihovu podršku u trci za predsjednika Crne Gore”, dodao je Đukanović.

Na kraju, lider DPS-a je poručio je da su u Crnoj Gori sačuvali mir, otvorili  perspektivu dinamičnog ekonomskog razvoja, obnovili nezavisnost.

“Sve to je služilo kursu Crne Gore ka evropskoj luci. Članica smo NATO. Vrijeme da završimo posao koji smo započeli prije dvadesetak godina”, zaključio je on.

M.Dušević

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend