Kolumne

A šta bi danas uradio Sava Kovačević

Sava Kovačević

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Društvenim mrežama i viber grupama ovih je dana cirkulisao klip koji počinje kao priča o Savi Kovačeviću. Bude riječi o tome kako je Sava okupiranom Nikšiću isključio vodu. Italijani Savi jave da su zarobili njegovog rođaka – kojemu okupator, navodno, nije bio mrzak – te da će ga ubiti, ne dobije li Nikšić vodu.

Sava na to, navodno, kaže: ubijte ga i odma ću vam puštiti vodu.

Priča dalje veli da je Savin rođak preživio rat. Završava tvrdnjom da je naš savremenik, srednje rangirani političar, kojemu okupator takođe nije mrzak, njegov unuk.

Ne znam je li priča tačna. Ne pominjem imena, zato što ne želim slagati. Ne nalazim nikakvo opravdanje za laganje.

Lagati za takozvanu našu stvar nije uzvišeno. Lažima se ništa ne brani, osim laži. Tako što se laže se laže – i to je sve.

Postoje priče u kojima je sve faktografski ispravno, ali saopštavaju laž. Takvima, lažnima, čini ih autorova interpretacija fakata.

A postoje i one druge: priče koje moguće nisu tačne, ali su istina.

Dakle: istina koju saopštava rečena internet-storija o Savi Kovačeviću je ona o nama kao zatočenicima prošlosti. O nama kao dobrovoljnim zatočenicima vlastitih predaka.

Niko nije kriv za zlodjela predaka. Kao što njihova veličina, ako je bilo, nije i naša. Kao što niko nije ubica zato što mu je to bio djed, niko nije erudita zato što mu je to djed bio.

Te se stvari ne prenose krvlju. Tradiciju ne dobijaš rođenjem, nego vaspitanjem. Tradiciju prihvataš. Ili odbijaš. U konačnici, svako od nas bira vlastitu tradiciju. Iz tog razloga, neko može biti vjeran tradiciji plemena, a drugi tradiciji prosvjetiteljstva. Etnički, ja sam Grk. No zbog toga Homer nije ništa više moj no bilo kojeg drugog čovjeka na svijetu koji zna i želi čitati.

Ideja da je čovjek radikalno slobodno biće za mnoge je, očito, uznemirujuća.

Opsjednutost istorijom i tradicijom podrazumijeva da živi djeluju shodno navodnoj volji mrtvih. Podrazumijeva da se volja živih povinuje, usaglasi sa navodnom voljom mrtvih. Živi tako postaju nastavak mrtvih drugim sredstvima. Naše političke odluke onda nisu drugo nego rezultat referenduma sprovedenog među mrtvima.

Problem sa takvom nakanom je očit: a ko, moliću lijepo, zna koja je, šta je, ta volja mrtvih?

Pitanje: kako bi danas postupili Petar I ili Njegoš je iritantno stupidno i temeljno manipulativno. Oni koji pitanje postavljaju navodno znaju odgovor. A odgovor se ne može znati: njega je moguće tek izmaštati. Priča o tome kako bi na našem mjestu postupili preci je fikcija. Na zahtjev da se ponašam u skladu sa uputima onoga ko vlastitu, ideologizovanu fikciju proizvodi u moralni imperativ mogu reći jedino – mrš.

Njegoš koji bi čitao Fukoa, školovao se na Kembridžu, zaljubio se u muslimanku – tako da će je voljeti do kraja života – a kao student pušio afganistanski šit mislio bi, pisao i postupao isto kao onaj, istorijsko-mitski Njegoš?

Ma koliko to nekima bilo teško prihvatiti… Jedan te isti iskaz u dva različita konteksta proizvodi dva različita značenja. Jedan te isti čovjek u dva konteksta – nije isti čovjek. Vrijednosti jednog, minulog vremena često se znaju ukazati kao glupost, a još češće kao zatucanost drugog vremena.

Niko nema obavezu po svaku cijenu braniti pretke. Kao što nema pravo kititi se njihovim perjem. Ako su nečiji preci u II svjetskom ratu klali muslimane u Foči, to ne znači da to treba pokušati opravdati, još manje znači da to treba ponoviti. To nije čin lojalnosti tradiciji i porodici. To bilo je monstruozno onda, kao što je monstruozno sada. A onih koji su se, sve uživajući u društvenim privilegijama koje im je donijelo pregalaštvo predaka-partizana, po tim istim precima i njihovim idealima više puta ispišali – toga smo se, barem, nagledali.

Partizanski se pokret borio protiv fašizma i za slobodu. Nikakva revizija istorije to ne može promijeniti. Svaki pokušaj intervencije u prošlost, svaka skupštinska deklaracija kojom se taj pokret izjednačava sa fašistima laž je i ne čini dobro nikome. To je tek mrtav i kvaran tekst.

Čovjek, potomak gubitnika u II svjetskom ratu, koji prihvati vrijednosti antifašizma, ne čini nikakav grijeh prema precima koji su se protiv tih vrijednosti borili. A potomci pobjednika koji pristaju na istorijsku reviziju… Suštinski problem njihova postupka nije to što su time učinili suprotno od svojih predaka, kao što jesu. Nego to što su odustali od antifašističkih vrijednosti.

Sloboda je, jebi ga, teška.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala CdM.

124

avatar
1000
46
78
0
 
98
NikolaBokaHogarnikJanik
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boka
Gost
Boka

I Titu ga je bilo preko glave zato ga je i makao.Sto su napravili po Grahovu On i Mosa Pijada,koliko su domova zavili u crno da bi se dodvorili partiji.Jel to bio nacin antifasisticke borbe,strijeljaj svakoga ko misli drugacije.

Hogar
Gost
Hogar

Margarita Maleško – “Komandant Sava”..vas(sav) se naježim,uh!
#obavezno poslušati i odgledati,pogotovo litavci.

nik
Gost
nik

Sudeci po komentarim avecina je procitala samo naslov

Pomorac
Gost
Pomorac

Sava Kovačević Heroj!

MongrD podBaciD
Gost
MongrD podBaciD

Naravno u koju si državu .

Pjer
Gost
Pjer

Sto to huci Sutjeska krv pliva po njoj
Divizija Savina bije teski boj …..

BNNK
Gost
BNNK

Jos ih je stah od Save! Ima Sava dosta u Cg. Samo da znate!

Podgorica
Gost
Podgorica

Sta bi uradio..cerao mrske zlotvore

dpero
Gost
dpero

Naravno, mnogi bi bili u jazbine odakle su izmiljeli!

Drbandik
Gost
Drbandik

E da je ziv
Od nekih rodjaka ne bi bilo potomaka!!!!

Podrška
Gost
Podrška

Etnički si Grk, ma te računjamo ka najboljega Crnogorca! Ako ti valja, uzmi, ako već nijesi.

Podgorica
Gost
Podgorica

Zar nije rođen u Bosni

Podgorica
Gost
Podgorica

“ni za glavu ni za rep”

Rale
Gost
Rale

Ih, da ih Sava podufati, jadna im majka! Najstroži je bio prema saradnicima okupatora.

4 mln potrosiDD
Gost
4 mln potrosiDD

Mene je sedam đedova lučića poginulo na sutjesku svi oficiri i narodni heroji bio je i pukovniku savo lučić njihov brat i on je ostao bez jedne noge pustite mi komentar molim vas .

Vasko
Gost
Vasko

Sava i njegova družina bi mnogima odavno isključili vodu, kako revizionistima, tako i prifterima na partizanskoj priči i prisvajanju njihove muke.

Prc
Gost
Prc

Pa Sava bi kao borac protiv fasizma,uzeo mitraljez i obracunao se sa fasistima braneci slobodu. Al to danas kad kazes ispada da pozivas upravo na rat protiv slobode i neistomisljenika. Pitam se jesu li tada borci protiv fasizma imali drugi izbor osim puske. Siguran sam da mi danas imamo ali ga ne koristimo dovoljno. A to na kraju suzi izbor… Više »

Slavica
Gost
Slavica

Sloboda je teska a ropstvo jos teze

terazijski
Gost
terazijski

“On je takođe bio stari, predratni komunista, borben i požrtvovan, mada je crnogorsko vođstvo imalo jedno vreme muke s njim jer nije priznavao Crnogorce za posebnu naciju: u njegovom kraju – crnogorskoj Hercegovini, niti poznaju niti priznaju među Srbima ikakve posebnosti. ” – Milovan Đilas u knjizi “Revolucionarni rat”

ex yu
Gost
ex yu

Genijalan tekst.Nikad neću razumjeti ove patriote u odbrani.Puštite grobove na miru i njih su zloupotrebljavali ko i nas danas.

Perica
Gost
Perica

“Sava na to, navodno, kaže: ubijte ga i odma ću vam puštiti vodu.”
– Da nije čika Sava bio malo zavidan/ljubomoran na svog rođaka?

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Za Savu se zna, a za rođaka, osim vas četnika, niko drugi!

Mitar
Gost
Mitar

Svako svojim metrom mjeri.

Vazdaisto
Gost
Vazdaisto

Ako bi mogao da elaboriras nacin na koji si dosao do ovog zakljucka, cisto da mi ostali znamo kako da ne pristupamo problematici, da ne bi ispadali presmijesni?

Zokar
Gost
Zokar

Dobar si, majstore!

Duklja
Gost
Duklja

Danas je pravi Savin dan i Crnogorci ga slave danas po narodnom heroju, a ne po nekom izmišljenom svecu tuđe, okupatorske crkve. Srećan vamSavin dan braćo Crnogorci!!!

Nemirko
Gost
Nemirko

Novi Sava po izgledu je Ilija Grahovac, zvani Zmaj od Sipova, kad pusti brkove. Sava je Zmaju djed, bioloski.

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Pogriješio si, zmaj ti je tata!

Roki
Gost
Roki

Neka ti ga tamo tebi toga zmaja.

Milun
Gost
Milun

otišao bi u nemačku ambasadu (verovatno rajhskomandu) po svoje mišljenje…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sava bi podrzao Rusiju i Putina !

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Zlatiborska, nemaš ti i tebi slični sa Savom ništa zajedničko!

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Zlatiborska, ne meći Savu u vašu kolonu. Sava je simbol borbe za slobodu i protiv fašizma i domaćih izdajnika!

Janik
Gost
Janik

U veljoj ste zabludi stubičani i ostali….

ovca
Gost
ovca

Četnici Ilindenskog ustanka sa početka dvadesetog vijeka, nisu oni isti četnici drugog svijeckog rata. Samo su ovi drugi uzeli ime jednog pokreta koji se borio za slobodu makedonskog življa, protiv turskog zuluma. Življa iz današnje Sjeverne Makedonije. Eto kako čak ni isto ime pokreta ne obezbjeđuje da se baštini nastavak istog duha. Jer pokret čine ljudi koji u njemu učestvuju… Više »

Riječi
Gost
Riječi

Četnik je čovjek koji četuje. Ustaša je čovjek koji je ustao protiv nečega. Sad zavisi ko je šta radio ii uradio pod tim nazivima. Npr naši ustaši su ustali protiv srpske tiranije ’918., a u Hrvatskoj su ustaše ustale protiv srpskog naroda i osnovne ljudskosti.

SasaPG
Gost
SasaPG

Pa bilo bi mu mucno. Cetnici rehabilitovani, ustase se slave, a Rusi neprijatelji. Crna Gora sa himnom koju je pisao Sekula Drljevic i liberalno-kapitalistickim uredjenjem, radnicka prava kao u kraljevini Jugoslaviji.
Vjerovatno bi otisao u sumu i tamo bi ga nedje uhapsila ili ubila interventna.

Loš
Gost
Loš

To smo prošli 1948,a nije normalno da tuđe voliš više od svoga.Petar I i knjaz Danilo nisu prezali da rade u korist CG,a protiv interesa Rusije.Petru prvom su spremali otmicu,a Danilo je ubijen.

😂😂😂
Gost
😂😂😂

…a četnici i komunisi u koaliciji na izborima, protiv nasljednika Saveza komunista!

Kokot
Gost
Kokot

Možda bi kupio kakvu diplomu i uhlebio se negdje čekajući priliku da ugrabi stan pod povoljnim uslovi ma.U suštini uvijek bi ga neka strana zvala izdajnikom i prebrojavala bi mu krvna zrnca.

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

E kako tebi noje dobro!

Lopata
Gost
Lopata

Bio bi za ujedinjenje sa Srbijom.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Manite se sumnjivih heroja i još sumnjivijih vjerskih vođa i da se okrenemo budućnosti.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Da, da držimo se Mila

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Drug je Milo heroj pravi
Na čelo se Crne Gore stavi
Pa povika iz sveg glasa
Srpsku sektu zatalasa…

Hogar
Gost
Hogar

Komentar upućen sljedbenicima kriminalno-paravojne crkve Srbije i generalno svetosavsko-četničke ideologije?Slažem se,Tehno.. 👍
#okrenimo se budućnosti,odbacimo svetosavlje i četništvo,fašizam nikad nikome dobra nije donio a ponajmanje njegovim protagonistima.

HogarStrasni
Gost
HogarStrasni

Hogare jedini vam je neprijatelj crkva a nikad ne pomenete krimi klanove koji su zarobili CG

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Te klanove je ta ista crkva angažovala za “odbranu” Cetinjskog manastira!!

Rozaj
Gost
Rozaj

Kazu da Savu nisu ubili cetnici, nego njegovi partizani, po naredjenju vrhovnog staba

SasaPG
Gost
SasaPG

Niko nikad nije rekao da su ga ubili cetnici. Cetnici u toj borbi nisu ucestvovali, jurisali su na njemacke polozaje.

Hogar
Gost
Hogar

Imaš smisla za humor,Saša 👍

Zoran
Gost
Zoran

Ne mlatunjaj.

Gaga
Gost
Gaga

Srbi, svaka vam je istina takva.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Činjenica je da je Sava bio ekstremni boljševik i surov čovjek,jednom je slomio vrat jednom krupnom talijanskom zarobljeniku,rekavşi:nijesam ja došao kod njega da palim nego on kod mene.
Ne znate vi što je ratna psihoza,reče jednom Milovan Đilas.

Kriticar
Gost
Kriticar

Da je Sava ziv,pola Cg bi se moralo pretvoriti u zatvor.

Podgorica
Gost
Podgorica

Za koga je bio ono Sava sa Petokrakom za Ruse ili je nosio Američku zastavu

Mitar
Gost
Mitar

Isto kao Tito.

Tajfun
Gost
Tajfun

Ne slazem se sa vama gospodine Nikolaidis,potomci gotovo svih sto su bili na Cetnickoj strani u drugom svjetskom ratu su danas u CG Velikosrbi i klerikalci,za to se pobrinula Srpska Crkva koja je zadnjih 30 godina indoktrinirala mlade ljude cetnickom ideoligijom.

Tivat
Gost
Tivat

Đe su potomci Partizana, nemoj mi reći da su oni koji se okupljaju kod Krstovog Grafita čovjeka koji je ubijao Partizane i za vrijeme rata i poslije njega. Đe su ti potomci Partizana koji su se borili da su Fabrike narodne, da svi imsju isto, da nema milionera i klasne razlike…Nikakve vi veze nemate sa Partizanskom ideologijom, više no sa… Više »

Marks
Gost
Marks

velika je razlika između komita i četnika jer komite nijesu ubijale svoj narod pa ni partizane kojima je pripadao Krstov sin a jedni i drugi su daleko od partizana jer su sarađivali sa okupatorima a mi bi trebalo da gradimo neke nove vrijednosti i ostavimo te ideologije jer pripadaju tom vremenu

Tivat
Gost
Tivat

Malo znsš….Ne kažem ja komite…u drug sv ratu nema komits. A Krsto sa svojima (ti nisu komite več obični saradnici Okupatora) koji su iz njega ubijali isključivo svoj narod, a sin koji je bio u Partizane je htio da ga ubije ali mu nije dao Vladi Daščević, je ne sramota da puca na oca Ubijao je Partizane i podkije drugog… Više »

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Tvoje “znanje” fascinira, kao onomad o Hrišćanstvu!!

Nmk
Gost
Nmk

Tivat ne pricaj svasta, ne izmisljaj ili ne slusaj lazi. Ne moze niko isprljati casno ime Krsta Popovica. Branili su se ako su bili zivotno ugrozeni nikoga nijesu napadali niti su ubijali svoj narod. Zivi su potomci onih sto su bili sa Krstom pa vas ima ko demantovat. Nije ljucki lagati

Evidence
Gost
Evidence

@Tivat – Sramno je pisati o Krstu Popoviću a ne znati ni riječ istine o njemu. Krsto nije ubijao partizane. Dva Krstova sina su bili u partizane od 1941. Radovan je poginuo a Nikola je, kao narodni heroj, poslije rata bio General-major JNA. Krsto je ubijen u obračunu sa komunističkom OZNA-om, kao ideološki neprijatelj, bez ijednog dokazanog zločina.

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Kako on može da zna bilo što ovako površan!? Kaže stara izreka da je najgore znanje od jedne knjige, a pitanje je na osnovu elementarne pismenosti, da li je i tu jednu pročitao! O Krstu je sve rekla majka Raka Mugoše kada je tužila sina.

Tivat
Gost
Tivat

Da li joj sin bio Partizan…ko ga je ubio.. Da nije možda Krsto… I nega i mnoge prije njega…

tomić
Gost
tomić

Sused Stipe,jeli ti to reka Sava? A znas li zasto Aleksandra Karađorđevica zovu PALIKUCA?

Atos
Gost
Atos

I mene baš interesuje da li bi se ustajao na himnu od koje je pola pisao saradnik okupatora Sekula Drljević.. Baš me intersuje ko bi ga natjerao da se ustane..

Anthropos
Gost
Anthropos

A bi li ustajao na četničku himnu Srbije ili šetao u litijama?

Micko
Gost
Micko

Atose, a je li i vas mitropolit Joanikije Lipovac stojao na bini zajedno sa Sekulom 41 na Ct, pa ste ga proglasili svecem!

Atos
Gost
Atos

On je na račun te bine spasio 400 Crnogoraca striječjanja, a među njima i majku Peka Dapčevića…da je mogo još da se popne da spasu još koga sa Cetinja ursdio bi….
Imsš mi đe takdv primjer da ne Krsto možda spasio nekog Crnogorca, a direktno je sarađivao sa okupatorom, i ubijao Partizane…

gost
Gost
gost

cista laz.

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Fascinantna je potreba vas renegata, da se bavite tumačenjima koja nemaju veze sa vezom. Kada poštovaoci povampirenog klerofašizma pričaju o jednom Savi Kovačeviću?!

Čong Li
Gost
Čong Li

Pa mislim kada bi dosao neki dokoni srbijanac, ili posrbijanceni Crnogorac na Grahovo i rekao da je Grahovo dio Leskovca ili spomenuo srbijanstinu po Crnoi Gori , da bi Komadant Sava pokrenuo treci svjetski rat… toliko o tome…

S'ćoška
Gost
S'ćoška

On je bio sa takvima, protiv Krsta i drugih saradnika okupatora

SusedStipe
Gost
SusedStipe

Sava Kovačevič nije bio za Krstu Zrnova, crnogorski jezik, CPC i slične gluposti. Verovao je u Jugoslaviju isto kao i Aleksandar Karađorđević.

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Komunisti su bili protiv svega za šta je bio Karađorđević. Zbog toga su proganjani i zatvarani!

Podgoricki
Gost
Podgoricki

Komunisti su bili za Karadjordjevice taman ka i Palestinici za Izreal

Karate boy
Gost
Karate boy

Kaze se za Krsta

Gde si,sused😂
Gost
Gde si,sused😂

Sused, nije Krstu, nego Krsta. Kakav je god bio, nije bio ženska. A nije bio ni za SPC, srpski jezik, Dražu Mihajlovića i mrzio je na Karađorđeviće. Puno pozdrava lijepoj Srbiji i pušti se naših rabota, sami ćemo.

Nikola
Gost
Nikola

Pročitaj od Milovana Đilasa knjigu Revolucionarni rat. Đilas tvrdi da se Sava smatrao isključivo Srbinom i da nije priznavao crnogorski narod. Nije prihvatao partijski stav da su Crnogorci državotvorni narod koji je iznikao iz srpskog.

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Sava ti danas da je živ ne bi glasao dpsdp ko ti koji crče zbog njihove propasti🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣👋👋👋👋👋

Titograd
Gost
Titograd

Huči, buči Sutjeska,
Krv pliva po njoj,
Divizija Savina,
Bije teški boj!

Tivat
Gost
Tivat

On se borio protiv saradnika okupatora Krsta, Pavla… Vi se sad okipljate kod Krstovog grafita, kod grafita čovjeka koji je ubijao Partizane i to nazivate Antifažozmom

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Ko je rehabilitovao četnike? O čemu ti?

Tivat
Gost
Tivat

Ko je Krsta….Pričamo o CG.. Vi sudite momku koki e oštetio Krstov grafit, grafit saradnika okupatora… Kad ga to rehsnilitovaste, a sve čoče Antifašisti

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Prijstelju, daj zvanični skt o tehabilitaciji Krsta? Draža i.i Kakabić su rehabilitovani! Klaki sve što su stigli i danas “heroji”?!

Nmk
Gost
Nmk

Aoooo tivat đe bre srbijanac. Pa ne cudi da ne znas nista o Krstu nego natucas nasumice.

Tivat
Gost
Tivat

Srbijanci u Srbiji, ali tema je CG ko je rehsbiltovso Krsta isto saradnika okupatora, to ti reci pusti Srbiju.. Ovo je CG portal…

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Ne pričaj bahke. Daj dokaz, đe? Kad? I Ko?

Tivat
Gost
Tivat

1.U Crnoj Gori, 2 Krsto 3. Za vrijeme drugog sv rata i poslije njega

Nmk
Gost
Nmk

Neka tivat srbijanac

Kako smo jutros
Gost
Kako smo jutros

Nzm sto si slagao te si u minis. Mada i zrno je istorijska licnost, nego kod nas sve se nesto spinuje. Poluđe se, sad cu na terasu da se izvrstim, nema sto da se izbaca ovo 🤣🤣

Tivat
Gost
Tivat

Da Krsto je istorijska ličnost kolko i Pavle, Kalsbić na toj strani istorije je… Ako vjerujrš Partizanima..

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Kome ti vjeruješ? Dokazano je istorijski ko je činio zločine i klao!! Idi pa se pomoli “Svetom Maci”!

Tivat
Gost
Tivat

Ne opravdavam ja četnike, samo kažem je Krsto bio na isti stranu đe u oni, a to nžje protiv Partizana… Ustvari ne kažem to ja no komunisti, partizani oni to kažu….a ja im vjerujem i kad je Krsto i kad je Pavle u pitanju…

Nmk
Gost
Nmk

Nemoj tivat svasto pricas dosadan si koliko ne znas

Nmk
Gost
Nmk

Neka tivat srbijanac

free samples
Gost
free samples

sta bi uradio ….isto sto i tada ,pitajte mu plemenike koliko se njih ponosi sa njegovim likom i djelom

Jugguja
Gost
Jugguja

Svi do zadnjeg!

Gorčin
Gost
Gorčin

O ratnoj epizodi kada je Nikšić bio u “žici” i zatvaranju vode italijanskim okupatorima pisao je Milovan Đilas u Revolucionarnom ratu.

Pitanje
Gost
Pitanje

Vece je pitanje sto bi Krsto zrnov

Istina
Gost
Istina

Hahahaha. Sjajno 😀

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Sobzirom da i njemu u psoš poše Srbin, sobzirom da je na Mojkocu ratovao za Srbiju. Sobzirom da je bio za zajednicu sa Srbijom ali ne onakvu… a vi sad niste ni za kakvu…i njega bi optužili da radi za Ruse…

Pismenost
Gost
Pismenost

A ne smeta se ni malo opismeniti, pa probaj

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Kad budem pisao komentare za Canu, vodit ću računa o tome, sad smo vodim računa daj e ono što iznesem tačno , a ne da li je svaki zarez z z na mjestu

Vazda Crnogorka
Gost
Vazda Crnogorka

U pasošu mu je moralo pisati da je Srbin, jer su ” braca” 1918g. ugasili Crnu Goru i Crnogorce! Poslije 1918g u nijednoj javnoj ispravi nije bilo crnogorstva! Zbog toga ti je đed ili prađed, nažalost pričao da je Srbin!

Fendi
Gost
Fendi

Krsto vitez, hrabri svojom rukom nspisao Srbin jer je morao… Ma neka…to je pisao i prije rata, i on i svi tolko ti je valjda jasno..nije on nikad tvrdio da nije Srbin, već je htio da naš Kralj vlads tom kraljevinom..

Damjanovic
Gost
Damjanovic

I Njegošu je u pasošu pisalo Crnogorac pa vi kažete da je Srbin, a to što je Krstu pisalo Srbinom pročitaj memoare oficira Crnogorske vojske Grbljanine Steva Bajkovića kojemu srpska ambasada ni je htjela izdati pasoš jer nije htio da mu piše Srbin no Crnogorac, ambasada u Briselu!

Tivat
Gost
Tivat

Ne kažemo mi, no on…

Atos
Gost
Atos

Ncznd za tog Steva, ali znamo da je Srbin svojim rukom nspisao Krsto…

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Nauči da pišeš, to ti je prvo!

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Poginuo je u borbi za Jugoslaviju, nije Dps u interesu da se ikad više javi…”optužili” bi ga da radi za Rusiju u uhapsili bi ga

Demosten
Gost
Demosten

Mače li Dps ove komuniste sa vlasti. Vjerovatno bi im se “zahvalio”

Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Mace, mace, sa sve dilberima danasnjim u DF i ostalim zaliocima za Dubrovnikom, i ostalim veljesrpskim teritorijama. Vama je samo krivo sto kad ste zajedno bili ne osvojiste po Jugoslavije.

Demosten
Gost
Demosten

Dps je tada za razliku od zadnjih 10g kada je bio u koaliciji. Tada je Dps imao apsolutnu vlast u CG i apsolutnu odgovornost. A najjaču funkciju , šef izvršne vlasti je imao Milo.
Df koji ne podržavam, se formirao jedno 15g poslije napada na Dubrovnik

Znanje
Gost
Znanje

Isto sto i ranije, zrtvovao bi se za Jugoslaviju, kao i za sve slovenske narode, zivio u Beogradu……

Ragnarok
Gost
Ragnarok

Za Jugoslaviju, sa jednakim pravima za sve narode i vjere, bez dominacije jedne nacije nad ostalima! I ne bi se prodao popovima!

Vasojevka
Gost
Vasojevka

@Ragnarok jeste li Vi bili rodjeni ili bar u najavi u toj Jugoslavijj pa tako pisete!?

Niksa
Gost
Niksa

Nikola Kovačević, Savin brat, prvi predsjednik Skupstine NRCG, ucesnik je Podgoricke skupstine,

kuč
Gost
kuč

Tačno i završio Bogoslovsku skolu na Cetinju a od 1924 g postao jedan od značajnih članova Komunističke partije ,znači poslije te Podgoričke skupštine koju naglasavas. Ne možete ljude koji su bili za Internacionalu uvezivat sa Srpskim svijetom jer ne pripadaju tamo.

Demosten
Gost
Demosten

Bio je za Državu sa Srbijom, poginuo za to… pa zovuži ti ksko hoćeš

Nazalost
Gost
Nazalost

Mnogo ih je takvih izdajnika sto su imena ukaljali

Damjanovic
Gost
Damjanovic

Nikša, kako Mozes pisati takve neistine, navedi dokument koji to dokazuje?

Send this to a friend