Kolumne

Aktivisti koji pomjeraju granice: šta možemo naučiti od američkog NVO sektora?

Valetina Ostojić

Za CdM piše Valetina Ostojić

Kroz nedavnu studijsku posjetu u oblasti građanskog angažmana u SAD-u, upoznala sam se sa aktivistima i neprofitnim organizacijama i pokretima u američkoj saveznoj državi Nebraski.

Prvi utisak koji bih izdvojila je njihova beskompromisna organizovana terenska borba za zajednicu. Jedan od najfascinantnijih primjera je priča aktiviste Lea Louisa koji se bavi izbavljanjem ljudi iz kriminala i mafije u lokalnoj afro-američkoj zajednici. Radi na njihovoj resocijalizaciji i motivaciji da se obrazuju i počnu da rade. Drugi su izgradili ogromne moderne i opremljene centre za podučavanje i podršku djevojčicama, siromašnima i marginalozovanima.

Sljedeći utisak je da više nevladinih organizacija djeluju kao kulturni centri i muzeji koji skupljaju, čuvaju i prezentuju kulturu domorodačkog stanovništva, zatim pomažu latino/hispanic i drugim umjetnicima, nude im stipendije, besplatne ateljee i materijale.

Ne bi li ovako nešto bilo fenomenalno za Crnu Goru? Uz to, koliko je samo opštenarodnih prolivenih suza nad zanemarenom crnogorskom kulturnom i istorijskom baštinom. Kako to da se od tolikog patriotizma zadnjih 15 godina niko nije sjetio da uloži pare u veliki kulturni kompleks sa misijom očuvanja crnogorskog identiteta, kulturne i istorijske baštine?

Na kraju, ono što me je oduševilo je koliko su svi ti uspješni aktivisti i lideri pristupačni, otvoreni i svakodnevni ljudi. Umjesto gordosti i predrasuda, susrela sam se sa srdačnošću i empatijom. Dok naša nadmenost, komformizam i gordost dovode do neprekidnog frakcijašenja i prosipanja energije uzalud. Pa na kraju i politički motivi budu obojeni međuljudskim netrpeljivostima.

I to me dovodi do poruke koju bih izdvojila za kraj: dok smo se trudili da Amerikancima pojasnimo balkanske prilike, aktivistkinja iz jedne od naših susjednih zemalja je primjetila:

“Crna Gora je bila ona zemlja koja je uspijevala sve da nas okupi zajedno.”

Kako smo prestali da budemo katalizator zajedništva?

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
draganNO NAMETara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dragan
Gost
dragan

Svaka cast.Respekt!

NO NAME
Gost
NO NAME

Što ko nas da uči?
Svi se prave pametniji nego m.

Tara
Gost
Tara

Naše nvo samo pare uzimaju za sebe.

Send this to a friend