Kolumne

Amfilohije mora da stupi u savez sa Vučićem ako želi da održi vlast u Crnoj Gori

Piše: Vladimir Gligorov

Ovaj napis je zasnovan samo na novinskim vjestima. Ne znam šta se događa iza zavjese, a komentatori su pristrasni i stoga neinformativni. A opet, crnogorski slučaj je svakako značajan.

Ne znajući ništa o unutrašnjim odnosima u srpskoj crkvi, uvijek sam imao utisak da Amfilohije nije baš sklon integraciji Srbije i Crne Gore, naprosto po pravilu „bolje prvi u selu nego drugi u gradu“. Pogotovo ukoliko je zapravo donekle neodređen rang između patrijarha i mitropolita. Patrijarh teško da može da ima onakav odnos prema srpskim vlastima koji mitropolit ima prema crnogorskim. A posebno mitropolit ne mora da se saglašava sa gospodinom Vučićem, dok Irinej mora.

Izbori su to čini se promijenili. Zaista, Amfilohije je zaslužan za pobjedu, ali održivost vlasti koja se stvara zavisi od gospodina Vučića. Jer dvije najveće srpske stranke u Crnoj Gori zavise, sva je prilika i finansijski, od beogradskih vlasti. I te srpske stranke moraju da slijede savjete srpskih vlasti, jer su u manjini u crnogorskoj skupštini i u biračkom tijelu uopšte.

Odnos snaga je promijenjen i kada je riječ o Republici Srpskoj. Poslije srpskih izbora, glasovi u Republici Srpskoj kao i oni glasača koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine više nemaju istu težinu. Jer je sada većina sa kojom raspolaže gospodin Vučić tolika da nikakav lobi – kosovski ili bosansko-hercegovački – nema nikakvu težinu.

Uz to, zavisnost vlasti u Republici Srpskoj od finansijske pomoći iz Beograda je, sva je prilika, povećana usled rđavih privrednih kretanja u dužem vremenskom periodu. Pa srpski budžet preuzima obaveze banjalučkog. A nagovještava se i pomoć Crnoj Gori posle razgovora Vučića sa Amfilohijem.

Tako da i Banja Luka i Podgorica zavise od Beograda. Dobitnik nastavka autokratske vlasti u Banja Luci kao i promjene vlasti u Podgorici je gospodin Vučić.

Nije, bar kako sada stoje stvari, u interesu gospodina Vučića da nagovještava aneksiju Republike Srpske ili da podržava ujedinjenje Srbije sa Crnom Gorom, čak i kada bi mogao. Dovoljno je da opstanak vlasti u Banja Luci zavisi od njega, a one u Podgorici od njegove kontrole nad srpskim strankama. Pa Amfilohije ne mora da sluša Irineja, ali mora da stupi u savez sa Vučićem.

Tome naravno valja dodati i potpunu kontrolu nad srpskom politikom na Kosovu. To sve dodatno marginalizuje srpsku opoziciju, još više nego početkom devedesetih godina prošloga vijeka. Ponekad centar zavisi od periferije, ponekad periferija od centra, što autokratiju u Srbiji čini slabijom ili jačom, ali opoziciju najčešće nemoćnom.

15

avatar
1000
8
7
0
 
13
MajamrkelaNegokakoCRNOGORACCrnoGorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Autor priznaje i onda tekstom dokazuje da niti poznaje, niti razumije Crnu Goru.

mrkela
Gost
mrkela

NE DAMO CRNOGORSKE SVETINJE CRNOGORCIMA ! One su srpskog naroda !

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Budalo procitaj sta si nspisa hohstapleru!

mrkela
Gost
mrkela

Ovo ti oni stalno govore na litijama ali ti si budala pa ne razumiješ srpski jezik !

Negokako
Gost
Negokako

Nesreco glupa jesu li normalan ti

mrkela
Gost
mrkela

Razmisli , protumači . Ova rečenica tumači poruku litija , litije su uspjele jer je vi nijeste razumjeli poruku !

expert123
Gost
expert123

Iako se u zadnje vrijeme govorilo Amfilohije moze da pocn DA organizuje litije i u Srbiji i da svrgne i Vucica s vlasti i da ga optuzuje za mogucu uzdaju Kosova , ipak kada su u pitanju velikosrpski ciljevi i interesi onda se nadju na istoj strani Amfilohije i Vucic.

Zoran
Gost
Zoran

Odlican tekst

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Svaka čast za tekst

Mitar
Gost
Mitar

Pih sto dozvolismo sram nas i stid bilo!!!

Bernini
Gost
Bernini

Ne podnose se,a dogovoriće se! E šta radi ajatolah.

Maja
Gost
Maja

Sve su to foliranti moj brate. Nego neki ljudi ne kapiraju.

za po ure
Gost
za po ure

ovaj je zasluzan sto postadoh ateista !

Support
Gost
Support

Greška. Previše si mu vrijednosti dao.

Salamanca
Gost
Salamanca

Ovaj sa Bogom veze nema.

Send this to a friend