Kolumne

Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrira u Crnoj Gori

Amfilohije (Foto: MCP)

Piše

Vladimir Jovanović

Tri dana od kada je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC javno objavila Vartolomejevo pismo još uvijek nema službene potvrde od Vaseljenske patrijaršije da je napisano iili upućeno adresatu, a od kabineta Predsednika Crne Gore nema potvrde da je pismo stiglo.

Vartolomejevo pismo je datirano na 21. jun. Izvodi iz pisma objavljeni su i na crkvenim grčkim portalima. U Vaseljenskoj patrijaršiji to nije neprimijećeno. Da eventualno nešto demantuju nijesu se s Fanara oglašavali.

Amfilohije je, navodno, 26. juna, dan uoči objavljivanja Vartolomejeva pisma, bio u Beogradu. Za taj dan je zakazan Sinod SPC.

Svi srpski mediji su još 17. juna tvrdili da će „situacija u Crnoj Gori posle najnovijih događaja u vezi sa predlogom zakona o verskim zajednicama biti tema sednice Sinoda SPC“ i da se “očekuje da episkopi iz Crne Gore izveste Sinod o najnovijem toku događaja, kako bi patrijarh i Sinod, koji su za to po ustavu SPC ovlašćeni, mogli da preduzmu korake za zaštitu crkve i naroda na unutrašnjem i međucrkvenom međunarodnom planu”.

SJEDNICA SINODA SPC

Međutim, nema zvaničnih potvrda da je 26. juna Sinod SPC uopšte zasijedao. Srpski mediji nijesu ni zabilježili (ne)održavanje Sinoda što je, samo po sebi, udarna vijest.

Ali, umjesto informacije ili komentara o epilogu zakazivanja Sinoda, pojavilo se u javnosti Vartolomejevo pismo.

“Patrijarh i Sinod, koji su za to po ustavu SPC ovlašćeni“ ne navode eventualnu komunikaciju s Vartolomejem, u smislu da su kod njega povodom Crne Gore “preduzeli korake za zaštitu crkve i naroda”. Vartolomej je neodređeno napisao da su u Vaseljenskoj patrijaršiji, povodom situacije u Crnoj Gori, “bili informisani” („we were informed”). Od koga konkretno: od “Patrijarha i Sinoda, koji su za to po ustavu SPC ovlašćeni” ili od, može biti, Amfilohija, koji sada nije ni član Sinoda?

U saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske SPC uz Vartolomejevo pismo se naglašava da su se “u priču, sasvim neočekivano, uključili i pojedinci IZ SRBIJE i drugdje, MEĐU KOJIMA ČAK I NEKI SVEŠTENICI, koji su, s druge strane, izmišljali ili neznaveno ponavljali nečije izmišljotine o navodnom tajnom dogovoru Crkve u Crnoj Gori i crnogorskog režima, koji je, govorili su oni, aminovao i sam vaseljenski patrijarh Vartolomej”.

Sumnja da Amfilohije, navodno, šuruje sa “crnogorskim režimom” i svojim školskim drugom Vartolomejem, proširila se i unutar SPC. Je li sada Amfilohije, objavljujući pismo Vaseljenskoga Patrijarha, trijumfalno opovrgao bilo koga? Neuobičajena suzdržanost, čak na ivici ignorisanja, karakteriše prigušeni “odjek” toga pisma u srpskim medijima, koji u ovakvim slučajevima obično prethodno konsultuju Patrijaršiju SPC i tek onda pojedinim vijestima o crkvenim pitanjima daju odgovarajući publicitet.

Pismo je u Srbiji izazvalo efekat suprotan Amfilohijevim očekivanjima, a sumnje u dijelu srpske jerarhije su produbljene. Upućeniji su Vartolomejevo pismo shvatili suprotno od onoga kakvim ga je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC predstavila javnosti Crne Gore. O čemu je riječ?

Na srpskim bogoslovskim forumima tvrdi se da „ovim pismom Carigrad nepozvan preuzima inicijativu u odnosu na crkveno pitanje u Crnoj Gori, kao da je SPC već proterana odatle i nije u stanju da samostalno odbrani svoju mitropoliju, njenu imovinu i verni narod“, tj. da se “pismom rasprava i odlučivanje o crnogorskom crkvenom pitanju iznosi iz okvira SPC, i od njenog unutarnjeg problema prerasta u apelacioni slučaj kojim će se ubuduće baviti “istočni papa””.

Na tome fonu je i Vartolomejeva tvrdnja da “Crkva crnogorska nikad nije bila autokefalna”. Barem je tako plasirala u prijevodu Mitropolija crnogorsko-primorska SPC. Međutim, to Vartolomej nije napisao. U njegovome pismu doslovno stoji: “The Church of Montenegro has never been autocephalous”. U prijevodu: “Crkva Crne Gore nikad nije bila autokefalna”.

I tačno piše Njegova Svesvetost u sveštenome diptihu nomokanona (zakonopravila) Vaseljenske patrijaršije (“Sintagmi”, iz 1855. godine) vjerska ustanova s tim nazivom se i ne pominje!

Pominje se kao deveta po časti pomjesna autokefalna crkva AUTOKEFALNA MITROPOLIJA CRNOGORSKA, doslovno, na grčkome jeziku:

AYTOK’EOAAOZ

MHTP’OnOAIZ

MAYPOBOYNIOY.

A nije li čak i Amfilohije hipotetički govorio o „OBNOVI autokefalnosti Mitropolije“.

AMFILOHIJEV STAV

Međutim, Vartolomejeva tvrdnja da “Crkva Crne Gore nikad nije bila autokefalna” se u dijelu srpske jerarhije sada vidi i kao nastojanje Vaseljenskoga Patrijarha da profiliše novu teoriju po kojoj, ako od 1766, po samoukinuću Pećke patrijaršije, “Crkva Crne Gore“ nije autokefalna onda to znači da je, od 1766. do 1922, tj. do izdavanja tomosa za SPC i tada formiranu i priznatu sadašnju Patrijaršiju u Beogradu, “Crkva Crne Gore“ bila potčinjena Fanaru.

I da po “ukrajinskome scenariju” Vaseljenski Patrijarh, a ne Patrijaršija u Beogradu, slično Patrijaršiji u Moskvi za Ukrajinu, ima nadležnost za crkveno pitanje u Crnoj Gori koje se, nota bene, mora kad-tad riješiti na temelju 17. kanona IV Vaseljenskoga sabora prema kojem “razrjeđenje crkvenih oblasti neka slijedi razrjeđenju državnome i građanskome”.

Osim toga, teško je ne uočiti Vartolomejeve i druge kontradiktorne formulacije u pismu, koje Patrijaršiji SPC bodu oči. On ne piše o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tj. o „Pravoslavnoj Crkvi Srpskoj” kako su to “pogrešno” preveli u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj već: „Orthodox Church of Serbia”. Nije napisao da je Amfilohije “jerarh Najsvetije Crkve Srpske”, već jerarh “of the Most Holy Church of Serbia”. Dakle, na oba mjesta, navodi CRKVU SRBIJE, a ne Srpsku crkvu.

U pismu, liše Mitropolije crnogorsko-primorske SPC koju, indikativno, i ne pominje po Ustavu SPC službenim nazivom, nego “Mitropolija crnogorska” Vartolomej govori i o “trima eparhijama Pravoslavne crkve Srbije” u Crnoj Gori, ali za njih i njihove arhijereje ne tvrdi izričito, kao za Amfilohija i njegovu eparhiju, “da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao JEDINU KANONSKU PRAVOSLAVNU JURISDIKCIJU U CRNOJ GORI priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenoga mitropolita crnogorskoga Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srbije”. Što je s ostale tri eparhije SPC, jesu li i one u Crnoj Gori”kanonske jurisdikcije”?

Vartolomejevo pismo dalo je u Srbiji zamajac upravo suprotnim tumačenjima koje im se iz Amfilohijeve eparhije zasad pridalo u javnosti Crne Gore. Ukratko: Mitropolija crnogorsko-primorska SPC mogla bi, po “ukrajinskome scenariju”, postati isto što i Kijevska mitropolija!

Ako “Crkva Crne Gore”, koju sada navodno predstavlja Amfilohijeva mitropolija kao “jedina kanonska pravoslavna jurisdikcija u Crnoj Gori”, do 1918. nije autokefalna i budući, navodno, pod Vaseljenskim Patrijarhom i majkom-Crkvom s Fanara onda je to “kanonska” podloga za isti rasplet kao nedavno sa Kijevskom mitropolijom, koja je do 1686. jurisdikcija Vaseljenskoga Patrijarha, pa joj je, na temelju toga, majka-Crkva Vaseljenska zimus i dodijelila tomos o autokefaliji…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blagoje
Gost
Blagoje

Pravoslavna jurisdikcija pod nadleznoscu mitropolita Amfilohija nije samo Mitropolija crnogorsko primorska, nego Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori, osnovana 2006. odlukom Sinoda SPC, na celu sa Episkopskim savjetom, a na celu tog savjeta je Amfilohije

Velimir136@gmai
Gost

Ristove mućke!
Nešto mi tu nije čisto znajući da je Risto na sve spreman protiv Crne Gore!
Oće da je silom posrbi,a Crnogorce da izbriše gumicom!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

U PAMET SE MILOGORCI!!!! VRAKAT JE 😂😂😂😂

Komentar
Gost
Komentar

Kolmna utemeljena na mogućoj nestručnosti u engleskom jeziku tvorca patrijarhovog pisma, dešava se i to

Retorzija
Gost
Retorzija

Sve ovo je papazjanija u koju je debelo ukljucena Srpska crkva i Risto Radovic. No, nas predsjednik moze da iskoristi svoje pravo i ponisti Ukaz Karadjordjevicev, odnosno, NELEGALNO UKIDANJE CPC. NELEGALNA PODGORICKA SKUPSTINA, NELEGALNI UKAZ, uz, tom prilikom, nepotpuni, dakle, prisilni sastanak Sinoda CPC, koji je nelegalno “donio” odliki da se, navodno, CPC “pripoji” Srpskoj crkvi. Zna se da je… Više »

Bedem
Gost
Bedem

I zavrsimo pricu, sve po zakonu.

Dino
Gost
Dino

Retorzija sve do vremena Nemanjića i Petrovića. Sa sve Ustavom i Crkvom.

Brza isidora
Gost
Brza isidora

Crnogorska Pravoslavna Crkva sa Amfilohijem na čelu! Tačka!

Moped
Gost
Moped

Kad bude imala svoj posebni tomos i pravnu adresu i centralu u Crnoj Gori što da ne!

Cuca
Gost
Cuca

Nikad vise Isidora, pisi passe.

Retorzija
Gost
Retorzija

Da mi malo pojednostavimo. Ptedsjednik CG ima pravo da RETORZIJOM ponovo uspostavi autokefalnost CPC. Gospodin Mitric je to sasvim jasno objasnio i pravnicima i laicima, na Anteni m.
Sva prica oko crkve bi se pojednostavila i Zakon lakse priminenio.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Mora prvo da dokaze da je autokefalnost kanonska, i da su crkve prije 1918 bile u vlasnistvu drzave.

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Treba procitati tekst Blagote Mitrica o zakonskoj proceduri vracanja autokefalnosti CPC.
Ovo sa Amfilohijem i Njegovoj svesvetosti VP nije ni moglo dati bolje rezultate. U ostalom, nije ni trazeno vracanje autokefalnosti CPC. Trazeno je ” nesto drugo” i dobijen odgovor.
Vidjecemo sto.

Arg
Gost
Arg

A mogli ste stavit naslov:Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrra volovima!

Nick
Gost
Nick

Xaxa…izadji mala!

Nick
Gost
Nick

Xaxa…mozete ti i Vartolomej arbitrirat u Carigradu, pardon u Istanbulu, a mozda vam Erdogan odobri, a mi Crnogorci cemo u svoju drzavu sami arbitrirat kao sto smo u istoriji vazda i činjeli.

Region
Gost
Region

Tako je neka Autokefakiju Mirašu da Miraš, potpuno logično

KLM
Gost
KLM

Podgorice, Stara Damo.

vesko
Gost
vesko

amfiljoie daj malo unutrasnje harmonije malo to sto je u duhu hriscanstva a ne non stop neke tenzije,dzaba vi teologija kad nijeste prosvijetlili srce

trtmilojka opre
Gost
trtmilojka opre

rijaliti spc

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Ne moze se protiv biogije. U.islio je da je besmrtan i strasno pametan. Ali centralu bas briga za njegove fantazije. Smjena.

Haris
Gost
Haris

vatrolomej može jedino tomos da donese, ništa više.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Sasvim ozbiljno govoreći, ja barem u Evropi ne znam za narod manje religiozan nego što su to Crnogorci. Nećemo se valjda mi takvi tući zbog religije, danas kad više niko u Evropi to ne radi? Politika je ono što vi religijom zovete, a politčari su oni koje vi popovima zovete, braćo Crnogorci!😡

Region
Gost
Region

Uredu je komenrar, posebno prvi dio

Maks
Gost
Maks

Gen.Dukljanin je Hrvat i treba time da se ponosi! 🙂

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Generale, imate propust u poznavanju religioznosti Crnogoraca jer, ona je suzdrzana i bez mnogo spoljnih manifestacija religioznosti. Budite sigurni da ste ovo propustili, ta “spoljnost” bi obmsnula i druge ljude. Intimno, Crnogorci su religiozan narod. Vazda su i bili. Ta sublimacija i ne pretjerano velik manifestacioni karakter vjerovanja zbunjuje i druge. Ali, istina je ovo sto kazem, uostalom, kulturologija mi… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Onda zasto trazite da otmete crkve od vjerujuceg naroda CG?

Murat
Gost
Murat

Moras Amfilohije hitno da stupis u vezu sa tajnovidcem za savjet. Garantujem da ce ti dati blagosov da odmah radis na obnovi autokefalne Crnogorske Crkve. Ne otezi. Imas konkurenciju. Star si covjek. Data ti je sansa.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Misliš sa Njegom da stupi u kontakt? Treba li mu za to medijum ili ima i sam znanje za povezivanje sa onostranim?

IN4S
Gost
IN4S

Ima li šta novo? Da nije stizalo pismo.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Dobri naš vladiko, nemaju više šta da traže. Njegova svetost im je u pismu sve lijepo rekao.

Ratko
Gost
Ratko

Pismo je poslao Irinej i švercovao potpis vartalomeja.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

I šta je bilo kad si se probudio?

Starac focco
Gost
Starac focco

E znate ssto me zabolje za vartolomejevo pismo i njegov stav.Bitno je vratiti oteto a posebno manastir Ostrog ,ccime cce se stvoriti uslovi za znaccajnije poveccanje penzija, plata i ostalih primanja.Konaccno da se stane na put amfilohiju i njegovoj bandi.

Tivat
Gost
Tivat

Nije pismo tebi ni poslao, tako mislim da fa tvoj stav baš i ne intetesuje

Raro
Gost
Raro

A nas sve zabolje za tvoj stav.

NBA
Gost
NBA

RIKI:JESI LI MU OBECAO JEDNU KRSTIONICU U KOTOR SA NJEGOVIM IMENOM?XAXAXAXA

Vlatko
Gost
Vlatko

U Kotoru je nekad bio samo jedan pravoslavni svestenik. Sad ih ima ukupno sest od toga cetri izvanjca , sto bi rekao Njegos. Ljepota Bozja. Udomili se para ima. Moze i jos jedna krstionica. Ne fali infrastruktura. Samo naprijed.

Podgorica
Gost
Podgorica

U Kotoru su vam i oni iz Nikšića i izvanjci, a da be pominjemo Pivu, ako ćemo već po Njegošu. U ostalo 95% Sveštenika im Crnogorsko državčnanstvo

xxy
Gost
xxy

A odakle su katolicki svestenici po Kotoru ima li ijedan iz Kotora.

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Cuj jednu, tri minimum, a i ti bi mogo se krstit, da ako budes bolji.

Joko
Gost
Joko

Hahahshahaha…treba zvati Matiju Bećkovića da arbitrira. Svetosavska sekta gubi kompas.

Tivat
Gost
Tivat

Ne nego onog Janina od juče

djuradj
Gost
djuradj

…je li Vartolomej priznao Ukrajinsku crkvu kao autokefalnu…je li tada Amfilohije pljuvao po njemu…sad ga voli jer mu je u interesu…koji licemjerni postupci…:))))))

Tomos
Gost
Tomos

U Ukrajni je Crkva tražila Autokefalnost, naglašavam Crkca a ne Nvo.
To je kao da Crnogorska Mitropolija to zatraži, i da je dobila. Velika je to razlika.
Mitropolit je tada izrazio stav da im je ne treba dati, i to je stav koji je možda ispravan a možda ne.
Kako god to nema nikakve veze sa Mirašem…

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Tomos da li to znaci da vi Srbi priznajete Ukrajinsku pravoslavnu crkvu? Ooo svaka cast, svaka cast. Pa onda da priznate i CPC uskoro.

Tomos
Gost
Tomos

To znači što znači. Da je Ukrajniska Crkva dobila Autokefalnost, a da je Crnogorski Mitropolit govorio da ne treba. Ali priznavao je i ranije što ne bi i sada. Ali kakve veze to ima sa Nvo sektorom, i “Crkvama” koje niko ne doživljava tako. Ukoliko se i Nvo Miraš jednog dana, za 30 ,60g.bude tretirala kao Crkva, uredu i ja… Više »

Ratko
Gost
Ratko

SPC će biti NVO MOŽDA MALO ŚUTRA.

...
Gost
...

Pope iz Valjeva, razumjeli smo tebe, nije ti lako. Pravnice iz Podujeva.

Fileopg
Gost
Fileopg

@ono kad vas ubjeđuju da je zemlja ravna ploča koju nose tri slona, da je darvinova teorija o evoluciji pogrešna, da čovjek nije sletio na mjesec, da nevrijeme vlada evropom zbog pobjede na evroviziji one bradate pjevačice ….a vi klimate glavurdinom raščepljenih Žalica i iskolačenih očiju…Kad pop sa krstom maše i jaše na tenku dok topovi dejstvuju po golorukom narodu… Više »

Tivat
Gost
Tivat

Treba uvjek, i vazda biti protiv sukoba, počev od verbalnih a tek fizičkih i vojnih.
Optužiti i onog Episkopa koji je pričestio vojsku pred bitku 1389g,i svaku drugu na sasvim kontinentma i prije i nakon toga. Nemoj samo jedne i samo sada, principa radi

Tivat
Gost
Tivat

Važili to za sve vojske ili samo za Crnogorske i Srbijanske

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Đe je danas Ristolomej, sastavlja li kakav dopis iz vaseljene? 😎

Mladen
Gost
Mladen

Sve same špekulacije i nagadjanja. Nema ovo veze sa istinom. Istina je da je Srpska Crkva jedinstvena u svim svojim eparhijama. Milogorci dzaba se nadate. Prihvatite jednu istinsku Sabornu i Apostolsku Srpsku pomjesnu Pravoslavnu Crkvu i priključite se većini naroda u Crnoj Gori koji posjecuje i moli se u našim Hramovima i manastirima.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Kako reče Niče: “POSTOJAO JE SAMO JEDAN HRIŠĆANIN; I TAJ JE UMRO NA KRSTU!” Poslije njega (Hrista)- sve sami licemjeri, optrunisti i falsifikatori njegova učenja. Zar Risto ima išta isto sa Hristom? Ima, koliko ja sa Mahatmom Gandijem!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Apsurdna je sama pomisao o poređivamju Hrista ili prvih hrišćana sa ovim simulantima nakinđurenim kao za maškare.

Region
Gost
Region

I Hitler je citirao Ničea, pusti se filozofije ili religije. Nemoj to mnogo mjšat’, škodi

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

I zlikovac Pavle Đurišić je citirao Njegoša, pa šta?

Region
Gost
Region

I Stepinac i Pavečić tadašnjeg “Papu” koji je kada ga googlaš najlakše nađeš pod nadimkom po kome je bio poznat “Hitlerov Papa”,što bi ti rekao “pa šta”

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ja o Ničeu i Njegošu, ti o nekom papi kojemu ni imena ne znaš, eto koliko si temeljan. Kakva je sličnost između Ničea, Njegoša i “Hitlerovog pape”? Šta će još Stepinac i Pavelić tu? Dodaj još Leonarda da Vinčija i Bijonse, da upotpuniš kalambur.

Region
Gost
Region

Drug, pišemo o Crnogorskom Mitropolitu i ti ubacuješ Ničea, onda ja mogu i Amstronga ili braću Kličko, suština je vidim da nema veze sa tekstom.
A taj Papa je u svijetu upravo poznat kao “Hitlerov Papa” i tako su ga zvali i tako se na google traži, ime tome velikanu sem toga koje mu je istorija dala drugo pamtit neću

Mufon
Gost
Mufon

Region, koji je to ” crnogorski.mitropolit” Srpske crkve? Sto de on ptozvso ” crnogorski” kad ni sam nije Crnogorac, niti orrdstavlja Crnogordku oravoslavnu crkvu. Crnogorski mitropolit je gospidin Miras Dedejic. Takva prica je i otisla za Carigrad je VP i nije mogao odgovoriti drukcije. E, necemo traziti obnovu autokefalnosti dok NE VRATIMO HRAMOVE I STATUS CPC, nasljednoj crkvi Crnogoraca!!! Pa… Više »

Bokelj iz Cuca
Gost
Bokelj iz Cuca

Što je pisac htio da kaže? Da je autokefalna sinonim za autonomnu!

siciliano
Gost
siciliano

I crnogorci I srbi podjednako su se odrekli izvorne vjeroispovijesti svojih najstarijih predaka a to je rimokatolicizam,tako da su isti licemjeri oboje.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

a papa se odrekao svoje izvorne vjere PRAVOSLAVLJA.

xxy
Gost
xxy

Siciliano, i Sicilija i juzna italija su bili pod Vizantijom do 15 vijeka i bile pravoslavne a takodje prostor danasnje CG pod Jurisdikcijom Konstantinopolja do Autokefalnosti SPC 1219 onda pod Jurisdikcijom SPC.
Nadbiskupija Barska je postojala a i dan danas je tu niko je nije prstom takao za 900 i kusur godina a njen Nadbiskup nosi titulu Primas Srpski.

Podgorica
Gost
Podgorica

Primas Srbije, a ne Primas srpski, velika je razlika.

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Milogorci, vi ste se odrekli njegosa, sveto petra cetinjskog, kralja nikole……, i svih vasih pradjedova, pa ovo nisu teme za vas.idite pa pricajte sto se radi u tirani.

Marko
Gost
Marko

Nikad se mi nismo odrekli nasih otaca, no ste se vi odrodili od Crne Gore, pa posto ovo nisu teme za vas, posto ste posrbljeni, idite u Srbiju pa tamo pricajte kako vam je lose ovdje. No se bojim da ce vam tamo bit jos gore.

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

A jesu li odrodjeni i ovi koje pobrojah i mnogi drugiNeidemo nidje, a tebi ako se putuju put za skadar je slobodan.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nemaš ti ništa sa Crnom Gorom, no idu u Albaniju

Atos
Gost
Atos

Ima sa Crnom Gorom, nego nema sa montenegrom izgleda

Malo Cuca
Gost
Malo Cuca

Sto brisete komentare. Pa kako da istinu ne napisem nego kao istinu i samo istinu, kome se to svidjelo ili ne.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

LM Sve ti ime kaže

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Moje ime je zbog stanja u cg, i gluposti koje slusam kad milogorci lupetaju.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Skadar, Drač, Tirana… ja sam često tamo Milojko. A ti? Smiješ li na Kosovo? Hahahahahahaha…

Podgorica
Gost
Podgorica

Ta vrijeme Njegoša se nije smjelo ni u Podgoricu

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ristogorci, vama je mrsko sve što ima prefiks crnogorskog. Stoga, stvarno ne znam što gubite vrijeme u državi koju toliko mrzite. Ne ćeram vas ja, daleko bilo! Samo mi nije jasan vaš mazohizam. Vidite da ođe vlast nikad osvojiti nećete, zašto dangubite? Srbija i Rusija plaču za vama, vašom pameću i sposobnošću, čekaju vas raširenih ruku. Samo im vi u… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Naravno da ne smera prefiks Crnogorski, jer ga ima i CRNOGORSKA MITROPOLIJA…

Tomos
Gost
Tomos

Vama ne smeta da stoji Crnogorski kao prefiks, niste protiv toga već “samo” svega onog što riječ Crnogorski prestavljau suštini.
Na pr. vama ne semta Njegoš, sli vam smeta 99% onog što je pisao haha…a to ne može da se odvoji od Njega, to treba da znate…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tako je govorio Ludi Milojko..😂

Eon
Gost
Eon

A sto se cini u Cicevac?

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Juga bez srba idealna drzava….. steta

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

A crna gora bez milogoraca jos idealnija.

Goran
Gost
Goran

Nebi bilo juge bez Srba zato što se nebi borili protiv nemaca bili ste na strani hrvata, muslimana, albanaca a i ko bi vas izdržavao posle?

CG!
Gost
CG!

Goran: Srbijanac, svojega posla. Pušti nas da se sami svađamo kao braća.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

CG! Srbi su izmislili Juga.

Izadji mala
Gost
Izadji mala

a ko ce da arbitrira u Tuzi

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Pozdravi tacija kad izadjes u nis

Izadji mala
Gost
Izadji mala

Vise mrzis Srbe nego sto volis to sta si vec.Nemas identitet, niko i nista si, krv ti je pomija.Nemas svoje, pa mrzis tudje.Taj isti Taci ti zemlju vodi.Od albanskih zastava kroz Crnu goru se ne moze.Odrekao si se predaka i nema srece za tebe

Džo
Gost
Džo

Dje gledas te albanske zastave po CG?

Izadji mala
Gost
Izadji mala

Ulcinj, malesija itd itd ali ti tamo ne smes otici pa i ne znas

CCCCCC
Gost
CCCCCC

To ti po svome iskustvu zboriš…. I nije,,smeš” u CG se kaže,, smiješ” haha… prebaci se na Kurir.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Džo, a što da smetaju? ljudi poštuju CG i imaju svoj indentitet a vi…. sve Crnogorsko ste prisvojili lažima i falsifikatima…..znaš ti to dobro no nećeš da prizna.

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Podgorica se ne pise “nis”, samo u pg mozemo tacija da pozdravimo u tvoje ime, znamo da vam je on idol.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Ih idol? pored naših Crnogorskih????… a kako ti kažeš za Niš?… da nije možda,, Niš be”.. haha a sjedi tamo gedžovane jedan…

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Gedze su gospoda za tebe

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Ludi…., tvoje gedže ili gospoda kako reče, potiču iz vremena povlačenja Turaka iz Srbije u kojoj su bili 500 godina…. sličnost vam je nevjerovatna….posjeti ponekad Tursku i svoje dolje…oni su danas gospoda al, ti…. teško.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

CRNA GORA NECE BITI FATICEVACA

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

OKUPATOR SPC ODLAZI , VI NISTE VOLJOM CRNE GORE DOSLI ODLAZITE NIKO VAS NE ZELI U C.G.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Kad to kaze neko kome je fasista idol, evo sve trce.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Katastrofa!!!….. sa ovim Ristom… svi kolektivno odosmo 2 vijeka unazad.

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Ko ovome moze pomoc jedino pokajanja
Pokaj se tvoja crkva je sektaska osudjenna od tih sto ih zoves u pomoc
Pokaj se
VAKAT JE

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Blago tebi u pamet, nadam se da za tvoje stanje postoje tablete, inace si u velikom problemu.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Amfilohije dostojan nasljednik sv.petra cetinjskog, i niko drugi.

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Kakaricka gora ima nacin da ti pomogne pa poslije moze
Dogodine u nis pored srbije

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Miran hrvat

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ma ja se salih
Samo CPC

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ma ja se ne salim, tu smo dje smo od 1219, i ne micemo se nidje, a vi kako ocete

Stefan Nemanja
Gost
Stefan Nemanja

Milojka doslo vrijeme da se kupimo.

Nemanja
Gost
Nemanja

Dobrota je spremna za tebe milojka.

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

To mi pricas iz licnog iskustva?

Nemanja
Gost
Nemanja

Da, govorim ti iz licnog iskustva jer sam kao psihijatar imao slucajeva poput tvojih.

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Nemanja nemoj tako da ga unistavas!

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Nijesi ti psihijatar, vec pacijent koji je umislio da je psihijarar

Našljednik
Gost
Našljednik

Trt: Ili on, ili Marica Perova, trećega nema slobodno!

NBA
Gost
NBA

TRT MIL.JES ISTO KAO I TI!DALEKO BILO!

RISTO
Gost
RISTO

Kao prvo da vidimo lične karte.
Kao drugo da vidimo diplome gospodo.
Po kome osnovu ste tu gdje ste.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

95% Sveštenika u CG ima CG državljand
Stvo, ako nisi znao da znaš…

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Dobro. Negoo, da vidimo.

mačor
Gost
mačor

Crkveni problemi u CG će se razmatrati unutar nje,nikakvi utjecaji iz inozemstva(Srbija) neće biti dopustivi.SPC da se drži teritorija Srbije.

Izadji mala
Gost
Izadji mala

Pa i drzi se

UDBA
Gost
UDBA

Hahahahahahahhahahaha

mit i laž
Gost
mit i laž

kako se koprcaju

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zasto se milogorci uhvatili za neku navodnu autokefalnost iz nekog ustava Kralja Nikole, i negiraju sve ostalo sto je Kralj Nikola i Petrovici rekli o crnogorcima da su Srbi, osvetnici Kosova, Milosu, Dusanu, Trobojci, itd?? Licemjera bez granica.

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Na cemu si te te ne pusta

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Samo svetaCrnogorska PC

Malo Cuca
Gost
Malo Cuca

Ako ti se ne svidja ova i ovakva Crna Gora, slobodno idi ali ne moj da mutis ovaj narod lazimai podvalama.

Lob
Gost
Lob

Sto se radi na Kakaricku?Dako se odviknes vise,podrska za tebe.

Radosav72
Gost
Radosav72

Visokopreosvećeni ostaćete upamćeni u našoj dugogodišnjoj istoriji .

oteto-prokleto
Gost
oteto-prokleto

nije im lako priznati 100 godina lažavine

Malo Cuca
Gost
Malo Cuca

I pljacke svega cega du se dofatili.

mutikaše
Gost
mutikaše

a joksime bolan, što otvori tuđe pismo…a zapelo za granu

Bravo!
Gost
Bravo!

Đekna! Kako si se ovoga sjetio?! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

nindža pipun
Gost
nindža pipun

cg nije više kasaba što je nekim i te kako odgovaralo

Tomos
Gost
Tomos

Njegoš je bio planiran, i sam sebe vidio kao sledećeg Pećkog Patrijaha, da li će biti da On nije znao da je to ista Crkva, haha.
Neka ga ovi Komunisti, onaj Jasmin i Nikolaidis nauče, sramota što sve može u CG…

Malo Cuca
Gost
Malo Cuca

Njegosu nije bilo do nikakve crkvene pocasti i slasti. On je po svijetu isao u crnogorskom odijelu. To stoji u zapisima njegovih pratilaca. Naprotiv cesto se okretao za lijepim damama, te mu jednom rece Pratilac Nenadovic da nije lijepo da se kao vladika okrece za zenskijema. Nasto mu je Njegos obrusio: ti bi me izgleda najradije u manastir zatamcio.

Tomos
Gost
Tomos

Njegoš je pisao ono što je mislio, tako da tu nema mjesta nagađanja. A to što je išao u Crnogorskoj nošnji, nego u čemu će Versaće možda.
A to da je Njegoš sebe vidio kao Patrijaha Pećkog, to Njegoš kaže i piše, pa ako ti znaš bolje od Njega što je On htio, onda sa njim polemiši…

Eon
Gost
Eon

Ispasce jos malo da je sajkacu nosio

Vijesti
Gost
Vijesti

Ovih Mirasevih vjernika ima najvise na portalu CDM-a, da ih ovoliko ima na nedjeljnoj liturgiji, na badnje vece i ostalim svecanostima mozda bi nekoga i ubijedili da vas ima preko 100 sa sve Mirasem i ekipom. Nema vas ni 1% u Crnoj Gori i hocete da terorisete i namecete svoje misljenje pracoslavnoj vecini u CG.

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Kako god , naša Vlast treba da usvoji Zakon o slobodi vjeroispovijesti i da vratimo svoje otete svetinje u ruke države , zatim da krenemo u proces vraćanja autokefalnosti naše CPC , pa kad god nas priznaju ! Takođe treba minu u temelje države Crne Gore , tj. crkvu srba MCP-SPC svesti na ono što im pripada , što su… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Svi Sveštenici koji su bili u CG prije 1918g, ostali su na istim pozicijama i nakon te godine i nakon 1920 i nakon 1922g…i Crnogorska Mitropolija nije okupirala Crnu Goru, osim ako su ti Petrovići okupatori…razmisli malo pa piši…

Tomos
Gost
Tomos

Njegoš je bio planiran, i sam sebe vidio kao sledećeg Pećkog Patrijaha, da li će biti da On nije znao da je to ista Crkva, haha.
Neka ga ovi Komunisti, onaj Jasmin i Nikolaidis nauče, sramota…

Tomos
Gost
Tomos

Lako je provjeriti ovo što navodim

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Vrijeme je da Crna Gora pokaže zrelost i odlučnost da krene putem naprednog svijeta, a ove komične popovske srednjovjekovne maškarade prepusti prošlosti.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Niko ti ne brani da budeš ateista i sa ideš za kim hoćeš, ali pusti nas da budemo “nezreli” kada je Religija u pitanju

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Uopšte nijesam ateista ali ateizam je mnogo bolji i napredniji od psuedo religije.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Svako ima pravo da vjeruje u što hoće ili da ne vjeruje, to nikom niti osporavam niti svoje namećem. Samo navodim istorijske činjenicekao odgovor na pokušaj manipulacihe istim, a ne želju da namećem mišljenje, a svako u odnosu na sebe veka se opredijeli ili neopredijeli

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ma što god hoćeš, i mjeri kantarom svojim koga hoćeš, samo nemoj tijerat da se moramo složiti sa tobom i sve je uredu

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Evo da bi bili u EU odrekli smo se Njegoša, odrekli Ćirilice treba i Crkvu da zamjenimo sa Nvo haha, da nije mnogo

Politikon
Gost
Politikon

Kakva su tuga ovi tzv analitičari sa jasnim antisrpskim nabojem.Čak su prešli i na hrvaštinu. Oni utiču na to da se u Crnoj Gori gubi svaki smisao dijaloga i razmjene argumenata.

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Koji su komicari ovi iz okupatorske spc

Tomos
Gost
Tomos

Svi Sveštenici koji su bili u CG prije 1918g, ostali su na istim pozicijama i nakon te godine i nakon 1920 i nakon 1922g…i Crnogorska Mitropolija nije okupirala Crnu Goru, osim ako su ti Petrovići okupatori…

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Ne mlat srbijanac vjerovatno od zadnjeg popisa

xxy
Gost
xxy

A popis 1909 sta koze ko je zivio u CG a Zemljopis iz 1905.

Tomos
Gost
Tomos

Da, pogledaj ko.. Imaš to kod Njegoša..

Tomos
Gost
Tomos

Ovo Crnogorci pišu, ti tada. Srbijanci pojma o tome nemaju više no ti izgleda….

Arg
Gost
Arg

Sto nijeste zvali Vaseljenskog patrijarha 1918 da arbitrira?

Filipini
Gost
Filipini

Eto kolko ko koga volio ili ne, bio više ili manje upravu, vidiš da svi znaju i oko toga dileme nemaju da Miraš i ta organizacija nije Crkva, da li to to što znači

Arg
Gost
Arg

Jos manje pripadaju hriscanstvu ovi sto stite pedofile u svojim redovima!Da li ti to sto znaci?

Filipini
Gost
Filipini

U Katoličkoj Crkvi je prije par mjeseci pokrenut postupak po toj osnovi nakon 500.000 prijava. Što to treba da znači, a to mi vavedeš vene izuzetne i na osnovu njih daješ definktican sud o nekoj Crkvi, smješno

Arg
Gost
Arg

Odbrana ti je strasna!Zasto branis nesto sto je evidentno u spc i sto se ne moze odbraniti

Odbrana
Gost
Odbrana

Arg: U odbranu Filipina moram reći da ni Amfi ni Jeremija nikada nisu tvrdili da su hrišćani, nego samo pravoslavci.

xxy
Gost
xxy

Zato je su svi Crnogorci osjecali Srbima i svi su bili za jedinstvenu Crkvu tada ,danas ih ima koji ne slijede svoje pretke nego oce neku NVO za Crkvu.

dule
Gost
dule

Ispravka: piše ἱεροῦ.

ZETA MNE
Gost
ZETA MNE

A VIDJI BRUKE, SAD IM VALJA OVAJ IZ CARIGRADA, KAD JE PRIZNAO UKRAJINSKU AUTOKEFALNOST NIJE VALJAO, STO GOD IM KORISTI PROTIV CG VALJA IM. AJTE POPOVI MALO U KNIN I NA KOSMET SA ROSTOM

Podgorica
Gost
Podgorica

U Ukrajini je Crkva tražila Autokefalnost a ne Nvo, za to je i dobila, to je “mala” razlika. A mogu da imaju stav omto e da li je trebalo ili ne

Sistem
Gost
Sistem

Vidi ti tebe, sada ti odjednom ne valja

Čevo
Gost
Čevo

JUČE JASKO DANAS DOVLA SJUTRA PAPO

dule
Gost
dule

Piše ovako: Θ. Αὐτοκέφαλος Μητρόπολις Μαυροβουνίου (2). Ὁ Μητροπολίτης Σκανδερίας καὶ Παραθαλασσἰας, Ἀρχιεπίσκοπος Τσετινίας, Ἔξαρχος τοῦ ἱεροὺ θρόνου Πεκίου, Δεσπότηες (Βλαδίκας) Μαυροβουνίου καὶ Βέρδης, κ. Πέτρος Πέτροβιτζ. [9. Autokefalna Mitropolija Crne Gore. Mitropolit Skenderije i Primorja, Arhiepiskop Cetinja, Egzarh svetog trona Peći, Gospodar (Vladika) Crne Gore i Brda, g. Petar Petrović]

[IMG]http://i64.tinypic.com/xfzr85.jpg[/IMG]

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Da a titula “Egzarh” upravo znači da nisi Autokefalan, čisto da znsš što pišeš kad već pišeš

Betoven
Gost
Betoven

Jesi pametan. Piše da je autokefalan, a to znači da nije autokefalan. Ma bravo.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Objasnio sam ti što znači “Egzarh” a ti provjeri. Drugo, od “pada” Pećke Patrijašije služba se vršila u Crnoj Gori, dr facto Autokegalno, ali ne i de jure. Mi nismo mogli da nasijefimo Autokefalnost Pećke Patrijašije, jer je to nemoguće, a sobzirom da do službu obavljali potpuno samostalno nas su i doživljavali sa pravom kao Autokefalnu, i ako to faktički… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Egzarh, znači ono što sam naveo, da nisi samostalan. A od “pada” Pećke Patrijašije služba u CG se odvijala samostalno ili Autokefalno. Što je i bila de facto ali ne i de jure. Jer Autokefalnost ne možeš da naslijediš (provjeri to ako ne vjeruješ) već se dobija. Mi je nismo dobili niti smo je čak ikada i tražili. Znači službu… Više »

Betoven
Gost
Betoven

Ne razlikuješ autokefalnost od autonomije. Tvoja “faktička autokefalnost” ne postoji. To je autonomija. Kao danas npr. Makedonska crkva. Prvo moraš sam da naučiš pa onda tumači drugima.

Tomos
Gost
Tomos

Eto ti Crkveni Kanoni, nismo nikad tražili Autokefalnost i naravno da slijedi da je nikada nismoni dobili. A ne nasleđuje se pa nismo je mogli preuzet od Pećke Patrijašije, a ti sad vrti kolko hoćeš…

Betoven
Gost
Betoven

Ne vrtim ja nego vi. Ako nije bila autokefalna u sklopu koje crkve je bila?

Nikola
Gost
Nikola

Ha, ha, ha, kakav očaj kolumniste, pokušava da nađe izlaz i situacije na sve načine. Momče, nema ništa od toga što želiš, nisu tu važni crkveni odnosi koliko činjenica: vjerni narod Crne Gore je uz svoju Mitropoliju Crnogorsko primorsku i uz svoju majku Srpsku Pravoslavni Crkvu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nikola, Srbi i domaći “srbi” u Crnoj Gori su uz srpsku crkvu, koja je podijelila Crnu Goru na Mitropoliju i tri Eparhije. Uselila se crnogoeske crkve 1922e godine. Tome se bliži kraj. Za početak će hiljadu i kusur popova, koje je Amfilohije dovuka u Crnu Goru, morat da nađu neki pošten posao.

Tomos
Gost
Tomos

Svi Sveštenici koji su bili u CG prije 1918g, ostali su na istim pozicijama i nakon 1918g i nakon 1920 i nakon 1922g…i Crnogorska Mitropolija nije okupirala Crnu Goru, osim ako su ti Petrovići okupatori…

Danko
Gost
Danko

Pa e e.

Nik
Gost
Nik

Smej se, smej, ali crkva u CG biće svih građana, a ne okupatorske srpske crkve, koja nema ni istorije ni istine.

Region
Gost
Region

Ne neće, biće pravoslavaca ja i do sad, a ostali đe oće

Tomos
Gost
Tomos

Više bi šanse imala Nvo MANS da dobije Autokefakiju nego Nvo Miraš, mnogo, mnogo bolja i bolje organizovana Nvo, i rade što je najvažnije…

Danko
Gost
Danko

Pa e e.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Ajde se zakuni da spc nije prvenstveno politicka organizacija. Zakuni se, radis pri spc i odlicno znas koja vam je agenda.

Tomos
Gost
Tomos

Ovi ka Miraš što osnuju Nvo a hoće da ih Svijet doživljava kao Crkvu, pa se čude što neće, mogli bi da napra ce Nvo nasa 1, lažno prestavlja je im nije problem izgleda, i da počnu razvijanhem planova sa slijetanje na Mars

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Miras je tu samo privremeno, kao i ti.

Tomos
Gost
Tomos

Svi smo tu privremeno samo bruka živi do vijeka, reče onaj koga se stidite, koga prevoditi da bi se manje stiđeli…

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Nama je drago sto cijenite velikog Njegosa, ali smo i tuzni jer nemate nekog svog velikana, ne bi morali svojatati tudje.

bruko
Gost
bruko

nikad vise 18ta

Tomos
Gost
Tomos

Nikad više ni 2018g, čisto da znaš sad je 2019g. Ali ne kasniš bez 101g…

Greote
Gost
Greote

Slab je tomos za našu jamahu!

Tomos
Gost
Tomos

“Naša” jamaha, max je bio tvoj Obod…

Bez prenemaganj
Gost
Bez prenemaganj

Laž. Samo laž. Kao što je cjelokupna religija laž. Nema ničega, nikakve više sile koja brine o nama. Sami smo, nažalost.

nindža pipun
Gost
nindža pipun

pa to je njima biznis, vjekovima

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Samo da ne dođe do sudara “svesvetosti ” i “visokopreosveštenstva” oko lomne Crne Gore, to bi bila kataklizma kosmičkih razmjera. 😱

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sve je ovo bilo kristalno jasno. To sam i napisao u komentarima po objavljivanju pisama. “Pismo” je samo za ojačavanje Amfilohijeve pozicije pred njegovo najavljeno razrješenje u Srbiji. Ipak da još malo sačekamo.

Atos
Gost
Atos

Kako vi lupetate

Ksenofan III
Gost
Ksenofan III

Ne avetaj riki

Čiko
Gost
Čiko

Kako neznaven i maliciozan tekt. Autor bez škole ispravlja doktore nauka ne sa UDG-a nego najboljih univerziteta na planeti. Ovo samo u Crnoj Gori može

Jami
Gost
Jami

Naravno, ovo je tekst za Montenegrine da im da nadu hehehehe

Ksenofan III
Gost
Ksenofan III

Jami drzi tezgu i uzuvaj

Pisar
Gost
Pisar

Kako bez škole? Valjda ima osnovnu kao naš veliki pisac Mijo Popović.

Send this to a friend