Kolumne

Analiza koja objašnjava sve: Srbija provodi nad Crnom Gorom Anschluss kakav je Hitler izveo nad Austrijom!

Aleksandar Sekulović

Piše

Aleksandar Sekulović

Sa formiranjem srpske klerikalne vlade i sa trijumfalnim auto-litijama na kojima se mahalo srpskim zastavama i uzvikivalo „Ovo je Srbija“, velikosrpski kleronacionalizam dobio je važnu bitku u borbi za pretvaranje Crne Gore u „srpsku državu“. Međutim, to je samo prvi korak, to je početak a ne kraj procesa posrbljavanja Crne Gore, i na tom putu stoje još mnoge teškoće i izazovi. Konačni uspeh i ostvarenje zacrtanog strateškog plana zavisiće uglavnom od tri faktora: odnosa između tri „pobedničke“ koalicije, spremnosti suverenističkih snaga da se odupru planovima klerofašizma, kao i od daljeg odnosa zapadne diplomatije, prvenstveno Evropske unije, prema ideji i praksi posrbljavanja Crne Gore i stvaranja „srpskog sveta“.

Što se tiče odnosa među „pobednicima“, može se reči da oni najviše liče na odnose među igračima pokera gde svako svakoga gleda da prevari, a ujedinjuje ih samo istovetna želja za dobitkom.

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“, odnosno njen glavni akter Demokratski front (DF), pokazuje jasnu nameru da druga dva partnera iskoristi za ostvaranje svojih strateških ciljeva, tj. za promenu spoljnopolitičke orijentacije zemlje, promenu državnih simbola i povlaćenje priznanja Kosova. Naravno, u DF-u su svesni da ne mogu odmah ostvariti sve svoje ciljeve i da moraju ići postupno koristeći parlamentarnu većinu koju im obezbeđiuju URA i Demokrate a koji će biti lako odbačeni ili apsorbovani čim DF, preko popisa stanovništva, instaliranja svojih kadrova „po dubini“, tj. u državnim organima i javnim preduzećima, kao i uz obilnu finansijsku i logističku pomoć iz Srbije, bude u stanju da sam formira vladu i postane u Crnoj Gori isto onako dominantna politička stranka kao što je to Srpska napredna stranka u Srbiji.

Da li će pritom biti izvršeno ujedinjenje sa Srbijom ili će Crna Gora formalno ostati nezavisna, to je sporedno pitanje. Možda čak ispadne korisnije i pogodnije za vučenje za nos briselske birokratije ako ostanu dve države a ne jedna. Hendikep u ovom planu je to što je DF za kratko vreme izgubila dvojicu svojih fanatizovanih vođa, Amfilohija i Irineja, i što će odlazak Trampa i njegovih nedoučenih diplomata znatno oslabiti desničarske tendencije u svetu i u Evropi. Ali, s druge strane, te činjenice vodiće koncentraciji komandnih ovlašćenja samo u jednoj ličnosti, u Aleksandru Vučiću kao lideru „srpskog sveta“, pa neće više biti nesporazuma u komunikaciji.

Iste ciljeve ima i URA. I ona želi da upotrebi DF radi osvaja vlasti a zatim da ga potisne na margine, što je već delom i učinila sprečavajući njegove pohlepne lidere da zauzmu važna ministarska mesta. Ali, glavna ambicija URE jeste da preuzme biračko telo Demokratske partije socijalista (DPS), da nju i Đukanovića pošalje u arhivu i da oko sebe okupi ceo suverenistički blok koji bi je pretvorio u vodeću partiju. Vrlo je verovatno da od te ambicije neće biti ništa jer su se kočoperni Abazović i drugi lideri URE svojom bezobzirnošću žestoko zamerili suverenističkom bloku.

Što se tiče lukavih Demokrata Alekse Bečića, koji na republičkom nivou izigravaju evropsko opredeljenje a na lokalnom praktikuju velikosrpski nacionalizam, njihov plan, zasnovan na onoj narodnoj „gde se dvojica svađaju, treći se koristi“, jeste da potpiruju sukobe URE i DF-a kako bi se predstavili kao jedina snaga koja, na evropskom kursu, štiti nacionalne interese, koja je, dakle, jedina u stanju da spoji ono što bi moralo da bude nespojivo – Evropu i velikosrpski kleronacionalizam.

Kakav god bio ishod ove porodične svađe u novoj vlasti njena pobeda sve više liči na Pirovu pobedu i sve više dolaze do izražaja njene urođene, genetske protivurečnosti.

Prva protivurečnost i aporija sastoji se u tome što su pobedničke snage, uprkos animalnoj mržnji prema pobeđenima, još pre osvajanja vlasti potpisale sporazum da neće menjati glavna dostignuća DPS-a. Tako nešto nije nikada viđeno u parlamentarnoj praksi i ono jasno pokazuje da razlog za smenu DPS-a sa vlasti nije političkog već ideološkog karaktera, da ona nije smenjena zato što nije dobro radila, što nije bila „dobra vlada“ po definiciji klasične političke teorije (a što je jedini legitiman razlog za smenu na vlasti), već zato što je bila „njihova“ – antifašistička, sekularna i multietnička u kojoj su, po kazivanju velikosrpskog klerofašizma, glavnu reč imali Turci, Šiptari i ustaše.

Drugi paradoks nove vlasti jeste da je njena pobeda, ostvarena na krilima klerikalne pobune, eliminisala glavni razlog za tu pobunu: zakon o verskim zajednicama i slobodi veroispovesti. Danas je svakome, osim nabeđenim beogradskim „političkim analitičarima“, jasno da je taj zakon u skladu sa najvišim pravnim i političkim standardima i da razlog za pobunu protiv njega nema nikakve veze sa pravom već isključivo sa ideologijom. Klerikalna pobuna pod sloganom „ne damo svetinje“ nije bila pobuna protiv neke nepravde i ona nije imala nikakve veze sa pravom, več je to bila klasična politička pobuna radi osvajanja vlasti.

Sada , kada je vlast osvojena i kada je Crna Gora postala, ili je na putu da postane deo srpskog sveta, više nije bitno da li će formalno-pravni titular crkvenih dobara biti država, kao što je to slučaj i u drugim državama, jer ta dobra u svakom slučaju ostaju u „našim“ rukama. Zbog toga bi nova vlast najradije taj zakon ostavila onakvim kakav jeste, ali je zbog galame koju je podigla protiv „nepravednog“ zakona prinuđena da izvrši makar nekakve izmene.

Treća aporija u kojoj se našla nova vlast tiče se odnosa religije i Korona epidemije. Pod sloganom, koji su smislili beogradski klerofašistički „politički analitičari“, da vlast DPS-a vrši „identitetski genocid“ nad Srbima u Crnoj Gori, prokrijumčarene su teze najmračnijeg religioznog fanatizma koje su dovele do rapidnog porasta zaraženih i umrlih i u Crnoj Gori i Srbiji. Teze zaluđenih religioznih mistika, kakav je i sam premijer Krivokapić, da Korona virus ne može ništa onima koji su „zaraženi božjom ljubavi“, da pričešćivanje hiljada ljudi jednom istom kašičicom i ljubljenje mrtvaca nisu zdravstveno opasni, kao i masovno i inadžijsko nepoštovanje mera zaštite, u čemu je prednjačila nova ministarka zdravlja Borovinić, doveli su stanje zdravlja stanovništva i ceo zdravstveni sistem do kolapsa.

To što sada crkva u Crnoj Gori poziva na poštovanje zdravstvenih mera koje je propisala bivša vlast i što nabavlja hiljade plastičnih kašičica za pričešće, pokazuje samo o kakvom se licemernom mentalitetu radi.

Što se tiče daljeg ponašanja Evropske unije prema srpskom kleronacionalizmu i njegovom projektu stvaranja srpskog sveta, ima mišljenja da je EU uvidela suštinu onoga što se dogodilo u Crnoj Gori i da je u toku korekcija njenog stava. Treba se nadati da je to tako, ali EU ne može učiniti bitne korekcije ukoliko ne napravi temeljnu analizu onoga što se dogodilo i kako su se ponašali njeni predstavnici poneti atmosferom primitivnog „trampizma“.

Naime, jedna pažljiva analiza pokazala bi velike sličnosti između osvajanja Crne Gore i svojevremenog Anschlussa Austrije u izvođenju nacističke Nemačke. Naravno, u odnosu na Anšlus operacija u Crnoj Gori izgleda minijaturno i operetski, ali nisu bitne dimenzije fenomena već njihov duhovni identitet.

A kod obe ove operacije polazna i temeljna tačka bila je tvrdnja da se radi o jednom istom narodu i da on stoga treba da bude ujedinjen u jednu državu. Već u prvoj od 25 tačaka programa Nacional-socijalističke radničke partije Nemačke iz 1924. godine jasno je zapisano: „Mi zahtevamo ujedinjenje svih Nemaca na osnovu prava naroda na samoopredeljenje u jednu Veliku Nemačku“. Ili, kako bi rekao kontroverzni nikšićki biznismen Daka Davidović, veliki dobrotvor Srpske pravoslavne crkve i ratnog zločinca Radovana Karadžića, „mi želimo da obnovimo Dušanovo carstvo“. A Hitler je u Majn kampfu, govoreći o ujedinjenju sa Austrijom, postavio čvrstu dogmu da „Ista krv pripada zajedničkoj državi“, koja neodoljivo potseća na parolu „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“ ispisanu na jednom od centralnih nadvožnjaka u Beogradu.

U skladu sa ovim doktrinarnim stavovima izvršena je 12. marta 1938. godine invazija Austrije, a već narednog dana nemačka vkada donela je zakon u čijem prvom članu piše da je „Austrija zemlja nemačkog Rajha“, što je istovetno sa tvrdnjom aktuelnog ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića da je Crna Gora „srpska zemlja“, odnosno sa glavnom tezom Srpske pravoslavne crkve da crnogorski narod ne postoji te da su to Srbi koji su, kako kaže ministarka zadužena za posrbljavanje Crne Gore i „žena četnik“ Vesna Bratić, „etničkim inženjeringom“ pretvoreni u „Montenegrine“.

Na osnovu bujajućeg nacionalizma osnovana je i u Austriji nacistička partija koja je, po nalozima iz Berlina, jula 1934. godine pokušala državni udar i pritom ubila austrijskog kancelara Dolfusa. Po istom scenariju osnovan je i Demokratski front u Crnoj Gori koji je zatim 2016. godine pokušao da izvrši državni udar i likvidara Đukanovića i druge rukovodioce DPS-a.

Istovetnost ova dva anšlusa vidi se i po obilnoj logističkoj i finansijskoj podršci iz Nemačke i Srbije, a lider austrijskih nacista Zajs Inkvart i lider sudetskih nacista Konrad Henlajn bili su česti i privilegovani gosti u Berlinu, na isti način kao što su to u Beogradu rado viđeni lideri DF-a četnički vojvoda Andrija Mandić i ratoborni Milan Knežević, kojima za tu svrhu stalno stoji na raspolaganju avion vlade Srbije.

Konačno, istovetnost ova dva fenomena vidi se i po odnosu zapadne diplomatije prema njima. Ostavićemo ovde po strani Trampa i njegove ljude, kao što su Pompeo, Grenel i ambasadori po Zapadnom Balkanu, koji su naneli ogromne štete međunarodnim odnosima, kao i „trampiste“ u Evropi, od Džonsona, Salvinija i Le Penove do Poljske, Mađarske i Bugarske, koji su zdušno podržavali Srbiju u osvajanju Crne Gore: reč je o onoj većinskoj liberalnoj i demokratskoj Evropi koja je, poput Čemberlena i Daladjea, ćutke posmatrala najsramniju propagandu koja je iz Srbije vođena protiv Crne Gore i najpodmukliji hibridni rat koji su doveli do pobede jedne „odvratne, nakazne desnice“, da se poslužimo rečima režisera Gorana Markovića, i formiranja teokratske vlade na temeljima srednjevekovnog religioznog misticizma. Umesto da se energično suprotstavi agresiji velikosrpskog kleronacionalizma, Evropska unija je, poput Čemberlena, koji je po povratku iz Minhena slavljen kao čovek koji je spasao mir, preko svoje port-parolke Ane Pisonero, u jeku litijaškog divljanja i napada na same temelje države Crne Gore, pozivala „obe strane“ da teže kompromisu, kritikovala vladu Crne Gore da kontroliše medije i poručivala da se „raduje“ saradnji sa novom vladom.

Jednom rečju, u EU nije shvaćeno da se u Crnoj Gori ne radi o standardnoj smeni na vlasti, kao kada laburisti i konzervativci, ili demohrišćani i socijaldemokrate zamene mesta, već da se radi o autentičnoj klerofašističkoj kontrarevoluciji koja je počela sa ratovima za rušenje Jugoslavije i stvaranje Velike Srbije tokom 90-ih godina koji je zakonito doveo do genocida u Srebrenici; njene naredne etape bile su ubistvo premijera Đinđića 2003. godine, donošenje nekoliko zakona o rehabilitaciji kvislinškog četničkog pokreta (2004-2011) i masovna pravna rehabilitacija njegovih pripadnika od strane sudova u Srbiji, skrivanje i veličanje ratnih zločinaca kao „srpskih vitezova“, da bi sada ušla u finalnu fazu agresijom na Crnu Goru.

Dakle, elemenata za jednu ozbiljnu analizu proteklih događaja i ponašanja EU i njenih predstavnika na Zapadnom Balkanu, ima više nego dovoljno. Nije reč o tome da EU staje na bilo čiju stranu u sukobima između država, već o tome da se jasno kaže da je kampanja u Gebelsovom stilu („Đukanović sprema pokolj Srba u Crnoj Gori“) apsolutno nespojiva sa kandidaturom za članstvo u EU. Da je to učinjeno, događaji bi tekli u sasvim drugom pravcu.

Istorija jeste učiteljica života, ali je pitanje sposobnosti da se njene poruke i pouke pravilno shvate.

35

avatar
1000
30
5
0
 
29
Mirjana A.R.Neko1966expert123VesaRoksana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

IZUZETAN TEKST!!! Jaču, bolju, pošteniju, tačniju i nepristrasniju analizu stanja, ni jedan politički analitičar nije dao a kamo li novinar. Još ako uzmemo u obzir da čovjek živi na prostoru SR te da zbog ovako korektnog i hrabrog kazivanja može imati probleme od vladajućih zaludnika, kao i od neznavenih, što reći sem: Svaka čast g-dine Aleksandre Sekuloviću!!!

Neko1966
Gost
Neko1966

Bravo! Odlicna anakiza-10!

expert123
Gost
expert123

Anslus na njemackom znaci pripojenje ili ujedinjenje. Ovo ponasanje Srbije u zadnjih nekoliko godina podsjeca na ta vremena u Evropi prije drugog svjetsokg rata i pridsajedinjenja Austrije Njemackoj. I bez formalnog spajanja dvije drzave Srbija zeli da postigne cilj . To je promjena karaktera ov drzave i stvaranje marionetske drzave Crne Gore u odnosu na Srbiju. Cak bi im bio… Više »

Vesa
Gost
Vesa

Odlican tekst. Sto prije ga treba poslati ministru Sekulovicu da nauci nešto od rođaka.

Zdravko
Gost
Zdravko

Patriote mnogi od vas koji se dicite danas da ste veliki Crnogorci pravili ste barikade Slavku Perovicu da ne siri svoje ideje po CG i nazivali ga fasistom i izdajnikom.Da vam je dps rekao da ste budisti vi bi ste to prihvatili

Roksana
Gost
Roksana

Zdravko, smanji malo, nijesmo svi, a kao što i danas vidiš – nije bilo lako ni tada vratiti se doma. Predugo su nas i nepravedno Srbi kačili za sebe, toliko da ni sami nijesmo mogli da se konačno otpučimo od njih i vratimo pod svoje nebo.

Dula
Gost
Dula

Sve od rijeci do rijeci istinito. 🇲🇪👍👋

Zdravko
Gost
Zdravko

Patriote od cinjenica ne mozete pobjeci.To sto CG nije ta pitanja rijesila 90 tih zahvalite Dps koji su do juce bili Srbi i to veliki, a Slavko Perovic fasista i izdajnik, a kad je trebalo punit privatne dzepove onda postadose Crnogorci preko noci

Meme
Gost
Meme

PBravo gospodine Sekuloviću na ovoj vrhunskoj , informativnoj i intelektualnoj analizi situacije u Crnoj Gori! Izvucena Anschluss paralela , aneksija – spajanje i prisvajanje tuđe zemlje, je zastrašujuća ali neobhodna za shvaku osobu koja se još nije probudila, otrijeznila ili shvatila cemu sve ovo vodi Crnoj Gori! Cestitam i zahvaljujem!

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

IZUZETAN TEKST!!! Svaka čast g-dinu Aleksandru Sekuloviću za ovakvu nepristrasnu i poštenu analizu jaču od svih političkih analitičara!!!

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Izuzetno jako i tačno!!! Svaka čast!!!

KAD TAD
Gost
KAD TAD

Gospodine Sekuloviću, rekli ste najbitnije – rekli ste istinu koju bi svaki Crnogorac trebalo da zna. Ovo ovako neće dugo moći. Ovo je greška, greška potkupljivog i neznavenog dijela Crne Gore. Ispraviti je moramo, po svaku cijenu!

Naroz
Gost
Naroz

Briljantno… Ako je neko radio kao savjetnik za politička pitanja u kabinetu Josipa Broza Tita, onda je on imao i još uvijek ima besprekoran um.

MirsadCrnogorac
Gost
MirsadCrnogorac

Ako mu je odraz duse, izraz lica, ugasismo ga !

Andro
Gost
Andro

Ovakvih skotina ima veci broj. Da li i on prima 775e..da vezga
Nikada za ovog ranije niko nije znao. Mo gdje nalazis ove koji su ustali iz groba. I dajes nase.djece pare ovim fosilima. Drtino stara brzo u krevet i stavi stap pored.

Meme
Gost
Meme

Vidim da te Istina boli a isto se vidi da uma nemaš da znas bolje!

Pencilin
Gost
Pencilin

@Andro i Mirsad
Kad se nema argumenata onda se poseže za ličnim kvalifikacijama sto zapravo pokazuje koliko je čovjek u pravu. Morate se naučiti pogledati istini u oči.

Miči mi se!
Gost
Miči mi se!

milojko ravnogorac, ti li si?

Realnost
Gost
Realnost

Meni je brat srbin iz mojkovca ,berana ,kolasina ,bijelog polja a za braću sa kosova ,zubnog potoka,Gacka i Nevesinja ne mogu to rec jer smo vazda isli da ih branimo,svaki srbin iz cg voli CRNU GORU kao ocinji vid za razliku od ovih uvezenih koji hoce da je Ukinu.

Marko
Gost
Marko

Milo vrati se i daj zakon na referendumu, pa će sve biti jasno !!!

Masko
Gost
Masko

Odavno ne procitah bolju analizu. Sve u u zarez tacno.

Ana
Gost
Ana

Ovo treba prevesti i poslati na svim relevantnim adresama u Evropi i Americi.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Cojek je tacno objasnio stanje u Crnoj Gori jednostavnim recnikom da svi gradjani migu sad da tacno vide sto se desava. I da na sledece izbore moramo se oslobodit srbijanskih nacionalista i zavrsit sa njima za sva vremena. Sve ih procesuirat za izdajnistvo i ugasit im partije. A crkvu stavit na svoje mjesto i da ne smije zucnuti o politici… Više »

Treće Oko
Gost
Treće Oko

Izvanredan tekst . Samo ste radi ovjektivnosti trebali napisati da zbog bahatosti pojedinih rukovodilaca u predhodnoj vlasti ( koji su godinama punili stampane medije) dobili smo sistematsko potiranje Crnogorskog identiteta . ** Pobjegli smo od organizovanog kriminala i korupcije ** a dobili smo okupaciju gradjanske Crne Gore i njeno pretvaranje u srpski svet . Možemo pisati po portalima i kritikovati… Više »

Dani
Gost
Dani

Sve rečeno. Sve adresirano. Sve jasno kao dan! Iskreno čestitam autoru teksta ! E sada , ja se ne bih previše oslonila na suprotnosti unutar trenutno vladajućih ( ljubav za vlast nadjačava različitosti ), ni na EU ( ima mnogo problema unutar svojih redova , gospodarskih , zdravstvenih i drugih…..) , ostaje sve na Crnogorcima ….. morat će sami naći… Više »

M.M.Popovic
Gost
M.M.Popovic

Pravo u centar!

valjase
Gost
valjase

Ne bi Mi bili Crnogorci kada se ne bi branili od okupatora bilo koje vrste nacije i od kuda god dolazio, kakve god darove nudio, svim sredstvima i po BILO KOJU cijenu. I to cemo ispuniti kao i kroz istoriju, to nam je sudjeno, svako ko stoji na putu emancipovanj, ugrozavanja identiteta, narusavanja mira i multietnickog sklada, unizavanja i zatiranja… Više »

Lav
Gost
Lav

Odlican tekst. Nazalost, vecina nije intelektualno sposobna da shvati, samo vriste parole koje su im nagurane u glavu.

Kotor
Gost
Kotor

Ovo je sjajna analiza srpskog klero nacionalizma prema Crnoj Gori.

Srbo
Gost
Srbo

Eh da je Srbija ko Njemačka a Crna Gora ko Austrija. Plate po 2500e a penzije po 1500e.
Manite se ćorava posla ljudi dajte da bude bolje.

Edw
Gost
Edw

Austrija, u kojoj zivim, je nakon toga prosla kroz pakao. Nakon rata zene su morale da se prostituisu kako bi ishranile porodice. Muskarci su uglavnom izginuli. Tek kada je povratila svoj navionalni identitet, Austrija je pocela da napreduje. Danas niko vise ne poteze to pitanje. Cak ni desnicari.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nikada se nece desiti da se svi pravoslavci u CG izjasnjavaju kao samo kao Srbi ili samo Crnogorci !

Ima rješenje
Gost
Ima rješenje

Ničija nije do zore gorela. Dps da se isčisti od lopova, Crnogorci da se ne prodaju za 100 eura, pa da dođemo na svoje kroz 4 godine. Izborima došli, izborima otišli, jedni i drugi.

Hmmmmm
Gost
Hmmmmm

Ovih dana čitamo sjajne tekstove hrabrih ljudi koji imaju svoje mišljenje tj svoje ja ! Zanimljivo je da niko od prozvanih nije demantovao navode iz tekstova !

monopol
Gost
monopol

srbija radi ono u jugoslaviji , sto rusija u sovjeckom savezu ,

Send this to a friend