Kolumne

Antići, Bećkovići, Rakovići, Irineji i Krivokapićevi popisni eksperti

Slavko Mandić

Piše,

Slavko Mandić

Koji to ekspertski tim imate gospodine Krivokapiću? Saopštite javnosti njihova imena. Jesu li to eksperti Srpske crkve u Crnoj Gori i predstavnici pojedinih politički partija koji baštine vrijednosti koje do temelja potiru postojanje naše države? Ili su to oni eksperti iz Srbije koji su jasno saopštili što i kako treba raditi na predstojećem popisu da bi se smanjio broj Crnogoraca na račun Srba. To bi, po raznim Antićima, Rakovićima, Bećkovićima, Irinejema i gomili inih trebao da bude siguran put ka potpunom ukidanju Crne Gore i njenom vraćanju u 1918. godinu.

Prevarili ste se mandataru kada ste kazali da popis stanovništva kod nas nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne smije manipulisati u političke svrhe. On upravo sve to zajedno jeste, jer je jasno da će i popisom, kako je to radila i sa izbornim procesom, rukovoditi Srpska crkva i njeni velikodostojnici. Vi ćete, kao i do sada biti samo puki izvršitelj spreman da ljubi ruke kad god zatreba, krst i tuđu zastavu, jednu jedinu, jer je ta dovoljna po Vama za cio svijet.

Da li i Vama samima, mandataru bez stvarnog mandata, izgleda smiješna izjava da će se napokon građani u Crnoj Gori tokom narednog popisa moći slobodno izjasniti o svom identitetu? Da, izgleda da je Crna Gora samo Vas čekala da se ljudski popiše, većinski u Srbe, razumije se? I opet se, u nedostatku svega što predstavlja argument za Vaše proizvoljne teze, naslanjate na DPS, jer za njihove vladavine, kako kažete Vi i eksperti Vaši, ništa  slično nije se predlagalo.

Mislite naravno na prijedloge da se vjera, jezik i nacija brišu iz popisne liste, jer je svakome jasno da Crna Gora u ovom trenutku nema dovoljno demokratskog kapaciteta da nepristrasno i bez uticaja sa strane sprovede popis, posebno kada je u pitanju jezik, vjera i nacija. A zašto je mandataru bilo potrebe da se nešto slično predlaže u prošlosti, kad je politika koju danas personifikujete kao budući premijer uistinu decenijama radila sve gotovo identično sa ovim što danas predlažu razni Antići, Rakovići i njemu slićni Bećkovići i Irineji.

Podsjetiću Vas da je  1991. godine, u vremenu kada su Srbi srušili onu najcrnogorskiju vlast i kada su bili žestoki zagovornici zajedničke države, u kojoj je Crna Gora bila inferiorna, svedena gotovo na nivo mjesne zajednice, na popisu bilo jedva 9% Srba. Danas ih je 28,43 %. Kako je moguće mandataru da se broj Srba povećao više od tri puta do danas u državi za koju ste govorili da proganja Srbe, da ih satanizuje i uskraćuje im sva moguća ljudska prava? Znate Vi dobro da je istina drugačija.

Uprava je obrnuto. Inžinjering Srpske crkve, Srpske akademije nauka i umjetnosti, srpskih intelektualaca, opozicionih političara i onih iz vlasti, njihovih produženih ruku u Crnoj Gori iz svih svera društvenog, vjerskog i političkog života, uz pomoć domaćih i medija susjedne države, radio je i radi bez prestanka na ukidanju naše države.

Treba, kako je kazao Čedomir Antić,  srpski istoričar, šef desničarke organizacije Napredni klub i jedan od ideologa velikosrpskog projekta „Srpski svet“, jedan od lidera i predvodnika anticrnogorske histerije, Crnogorce na predstojećem popisu svesti na procenat ispod 25%. Srba treba da bude 50% i onda je stvar gotova. Eto recepta kako će „svi Srbi u jednoj državi“ krenuti snažno ka ostvarenju svog viševjekovnog sna, oličenog u konačnom stvaranju Velike Srbije.

Projektantima planiranog sloma crnogorske države, na žalost, ruku pružaju deklarisani Crnogorci (ako to uistini jesu) kroz partije koje čine koalicioni trojac buduće vlasti.Teško je objasniti kako Crnogorac može mirno gledati kad mu udaraju nacionalne šamare, vrijeđaju njegovo dostojanstvo i poništavaju ga javno, vrijeđajući mu dostojanstvo ne priznajući ga ni kao čovjeka ni kao pripadnika naroda čije su tradicionalne vrijednosti kroz istoriju hranile njegovu duhovnost i veličale slobodarsku misao, koju mu je svijet priznavao.

Ipak, izgleda da može, nošen nekim drugačijim interesima koje nudi vlast kroz mrvice privilegija i puniji špag. Ali samo dok traje potreba za njihovim uslugama, nakon čega će biti šutnuti tamo đe im je istinski i mjesto, na smetlištu rezervisanom za sve one kojima državni interes nije svetinja koju treba braniti svim raspoloživim sredstvima.

Njima, a čuli smo to i od jednog medijskog magnata, uticajnog tvorca ideje rušenja Đukanovića po cijenu čak i nestanka Crne Gore, ne znači kako će se ko pisati nacionalno, i pored činjenice da se priprema do sada neviđeni inžinjering Srpske crkve i tamošnje politike, uz pomoć domaćih snaga da, koristeći iste mehanizme kao i na izborima avgusta ove godine, Crnogorce silom pokušaju pretvoriti u Srbe i na taj način dokazati da je Crna Gora najčistija srpska država.

Pomenuti kreator kontroverznih izjava i ideja, nejasnih i njemu samome, istakao se u potpuno suprostavljenom tumačenju riječi i (ne)djela retoričkih prvenstveno, mandatara Zdravka Krivokapića, kome je Crna Gora srpska država, najsrpskija koja može da se zamisli.

Vaši eksperti, vjerovatno oni koje  je iznjedrila SPC u Crnoj Gori, a ni Vi lično ne prihvatate ideju da se identitetska pitanja ne stavljaju u popisnu listu. Znate Vi i zašto. A znaju i svi koji prate djelovanje Vaše ideološke matrice. U pravu ste. Ništa ne treba brisati. Popis treba odložiti sve dok se Srpska crkva ne dozove k spoznaniju prava i dok se ne ispiše iz neformalnog registra političkih partija u Crnoj Gori.

To mora trajati više godina. Za to vrijeme, više je nego sigurno, Crnogorci će se, uz podršku prirodnih partnera, osvijestiti i razumjeti da Crne Gore nema bez Crnogoraca i da ona može da postoji jedino kao višenacionalna, viševjerska i građanska država. Ako to nije, onda više Crne Gore nema.

A ako mandatar i njegovi eksperti, za koje još niko ne zna iz kojeg ešalona branitelja svetinja dolaze, ako ih uopšte ima, ne prihvate odlaganje, onda takav popis Crnogorci treba da bojkotuju. Pa neka Amfilohije preko svoga mandatara popisuje koga hoće koliko god želi.

Toj družini ostvariće se san da osvane, makar za jedan dan, Crna Gora bez Crnogoraca. Shvatiće, sasvim je sigurno, da im taj projekat nije održiv a i da nije normalan. Vjerovati je da će upravo oni mobilisati Crnogorce da protrljaju dobro oči, čak i one koje  su odavno krmeljave, da konačno jedinstveni progledaju i stanu čvrsto na branik odbrane crnogorske državnosti,  prije svega multietničke i multikonfesionalne Crne Gore.

Vjerovati je da će tako i biti.

15

avatar
1000
13
2
0
 
15
Crnogorac 100%BimboKrstoŠukiNEPISMENI
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac 100%
Gost
Crnogorac 100%

Kao neko ko se uvijek i osjećao i pisao kao Crnogorac, a tako mi se pisao i prađed prilikom dolaska u Ameriku 1907.godine ( prema originalnim podacima iz dnevnika Ostrva Elis), začuđen sam zbog ovolikog straha da će se Crnogorci na budućem popisu odreći svoje nacionalne pripadnosti, pa ih zbog toga to ne bi trebalo ni pitati. Zaista ponižavajuće, pogotovu… Više »

Bimbo
Gost
Bimbo

S njima je svakako UPIŠ počev od formiranja vlade do upisa u veliku Srbiju.

Krsto
Gost
Krsto

Popis,raspis APIS.
Sve ali sve uraditi da im ovaj naum više ne pane na plitku pamet.
Preko popisa do ispisa Crne Gore NIKAD upamtite inženjering biro Serbija,ekspozitura Amfis et company Pipunaža.

Šuki
Gost
Šuki

Ovaj Zdravko je expert za rukoljub i rastavljanje vlade!!

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

prvo trebaju da oforme vladu ma to im nešto teško ide valjda koči milo kako su izjavili prvog septrmbra kad su se jasno brzo i glasno dogovorili o svemu vladu su mogli proglasiti već desetig oktombra no ovako se nešto mnogo spore možda ih spasi ovaj sat viška ako oforme vladu u ovakvim međusobnim stavovima znaćemo da je to samo… Više »

Jasmin
Gost
Jasmin

Puknuće kao šipak.
Na Crnu Goru vazda su kidisali a ona ostala jaka i svoja.

Ružica
Gost
Ružica

Ako ovo društvo srbijansko ne soasi narod i donese nam dobrobit neće vala niko.
A njima će nam nove zore svanut u do sad neviđenoj sreći bogatstvu.

Nikola
Gost
Nikola

Kako ne znate odakle su experti?
Iz velikog sveta iz nebeskog naroda da nam učine Švicarsku od Crne Gore.
A ko preživi experte pjevaće Od Topole pa do Crne Gore

Gaga
Gost
Gaga

Bravo za ovaj osvrt.
Oni su inače očaj.

lludak
Gost
lludak

kakav je ovaj trokapic

Kosta
Gost
Kosta

Slavko majstore!

Julije
Gost
Julije

treba li ti adresa zavoda za zaposljanjvanje Skalo

Butan gas
Gost
Butan gas

Ništa novo samo onda karakterno kažite :DA, REVANŠIZAM ZA SVE KOJI SUPROTNO MISLE OD SPC I AMFILOHIJA,ZDRAVKA i DRITANA.

Student
Gost
Student

Sjana analiza.
Ako će nam ovi krojiti šajkaču umhesto crnogorske kape onda neka i ne bude Crne Gore.

Luštica bay
Gost
Luštica bay

Popovi trljaju ruke jer im kasa ostaje.
Srpsko more se otvara za paradajzoviće.
Glasači eto vam svetinje!

Send this to a friend