Kolumne Utorak, 05.12.2023.

Autonomija Boke Kotorske (SAO Boka)

Dobro jutro! Početkom oktobra se u Kotoru davao “naučni skup” Boka u ogledalu istorijskog nasljeđa u organizaciji srpske nacionalističke organizacije “Matica Boke” i Saveza Srba Crne Gore iz Beograda. Pseudonaučni skup je bio prilika da se IN4S intelektualna ekipa okupi na jednom mjestu i mašta o dezintegraciji Crne Gore.

Ne zaboravite da se priključite našoj Viber zajednici u kojoj vas informišemo u realnom vremenu i direktno odgovaramo na vaša pitanja. Potražite nas na ovoj aplikaciji.

Autonomija Boke kotorske (SAO Boka)

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori podržava i sponzoriše kampanju dezintegracije Crne Gore. To nije novost. Pradavno političko djelovanje ove institucije koje ima za cilj raščlanjivanje crnogorskog identiteta, radi njegove što efikasnije inkorporacije u srpski nadidentitet, najbolje se čita u eparhijskoj strukturi SPC u Crnoj Gori. Umjesto jedne istorijske mitropolije Crnogorske, između dva rata je teritorija Crne Gore podijeljena na nekoliko eparhija, a Cetinju je dato da upravlja samo polovinom današnje Crne Gore, s tim što je i tu u nazivu ove eparhije identitet raščlanjen na crnogorski i na primorski. Tu leži najveća obmana i samoobmana pravoslavnih Crnogoraca koji danas kažu “mi nismo vjernici SPC mi smo vjernici MCP”. Ako živite u Nikšiću, ili Beranama, vi niste dio Mitropolije crnogorsko-primorske, nego budimljansko-nikšićke koja se u hijerarhiji SPC ne podčinjava MCP-u nego je sa njom jednaka. Ako ste u Pljevljima, tada vaš nadležni episkop nije u Pljevljima nego u Prijepolju.

Nego, skrenusmo s teme. Srpska crkva preko svojih i sebi, Srbiji i Rusiji naklonjenih medija godinama u Crnoj Gori promoviše dezintegrišući narativ u kojem Crnu Goru i Crnogorce, kao i njihov identiet svodi na četiri nahije, i promoviše regionalno autonomašenje – Brda, Stara Hercegovina, Boka, “srpsko primorje”.

Priča oko Boke je posebno perfidna. Srpske nacionalističke organizacije i srpski etnonacionalistički autoripoput Nikole Malovića odavno promovišu ideju autonomije i nezavisnosti Boke, i zajedno sa nekim aktivistima iz hrvatske i katoličke zajednice Boke kotorske promoviše narativ o dvonarodnom identitetu Bokelja, koji se trenutno maltene nalaze pod okupacijom Crne Gore. Priča o tome kako Boka nikad do 1945. nije bila dio Crne Gore i da je onda nasilno prisajedinjena je dio dobro pozante kampanje. Bilbordi IN4S-a za promovisanje srpskog identiteta pred popis su finansirani kroz nešto što se zove “Srpski narod Boke” i sve je to dio jednog te istog paketa. Koliko tu i te dvonarodnosti ima, Hrvati su mogli da vide upravo na bilbordima koji su bili udžbenički primjer kulturne apropriacije hrvatskog i crnogorskog kulturnog nasljeđa.

Pomenuti skup je bio odlična prilika da se svi krajnje desni anticrnogorski akademci okupe na jednom mjestu. Od Miomira Abovića, koji je nekad radio na FCJK pa prelomio pred litije, do Časlava “crnogorske su bile u koroti nakon Berlinskog kongresa” Koprivica sa FPN-a u Beogradu. Plejada nativista i primordijalista koji nacije dijele na prirodne i vještačke raspravljala je o autonomiji SAO Boke. Sve bi to djelovalo smiješno da devedesetih nismo u jugoslovensku apokalipsu ušetali kroz slične projekte SAO Hercegovina, SAO Zapadna Slavonija, SAO Sjeveroistočna Bosna, SAO Romanija i ostale.

Boka kotorska sa Budvom predstavlja jedinstvenu kulturnu i istorijsku cjelinu i njenu posebnost treba naglašavati i možda i institucionalizovati. Samo ne na ovaj način i ne preko srpskog nacionalizma. Postoji još jedna falinka cijeloj toj priči – a to je Cetinje. Niti bi Boka bila to što jeste da u zaleđu nije imala Cetinje i Staru Crnu Goru. Niti bi Crna Gora postojala da iza sebe nije imala Boku. Svaki pokušaj da se jedno od drugog odvoji i raščlani uzaludan je i opasan.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

 

99

avatar
1000
48
51
0
 
78
IvanŽeljko IvaninMiraAnteKotor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Sa kim se ujedinila ono Boka 1813 godine? Da nije sa srbijom? Nije jer ona nije postojala. Da nije sa hrvatskom? Nije, jer ni ona nije postojala. Onda ostaje samo Crna Gora. I nakon 11 mjeseci, pod prijetnjama Rusije Boka je morala biti predata Austriji. A Rusi naši prijatelji. Aha. Kako tada tako i sada. Mrš!

Mira
Gost
Mira

Koliko primitivnog I zla punog naroda koji osim bukvara nije procitao nista.Trazi se djavo, jer ovakvima ne prija mir ni suzivot svih vjera I nacija.Vjera I nacija je nesto intimno I samo primitivci tim masu kao necim sto ih to cini boljim od drugih

Ante
Gost
Ante

Ovaj navod: “Nekim aktivistima iz hrvatske i katoličke zajednice Boke kotorske promoviše narativ o dvonarodnom identitetu Bokelja, koji se trenutno maltene nalaze pod okupacijom Crne Gore”, to je dragi Ljubo navlakuša /udica BIA-e, kao što i u BIH stvaraju razdor između Hrvata i Bošnjaka!

Kotor
Gost
Kotor

Koju istoriju ste vi uci ?????mene su utility da boka nikad nije bila srpska !!!

Tivatt
Gost
Tivatt

Znate kakvo pravilo je bilo u Kotoru,Perastu…-Crnogorci mogu doći da prodaju sir,ali prije zalaska sunca moraju napustiti grad
Lijepo bješe

delboj
Gost
delboj

Moguce, samo tad Srba ni jednog nije bilo.

Pomorac
Gost
Pomorac

Nije!

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Još da se i Hrvati uključe, pa mrtva trka!

Tara
Gost
Tara

Ovo se ove teroristicki napad na suverenu drzavu CG…Sve ovakve organizacije treba optuziti Sudu drzave CG…sram vas bilo!

SAO Boka
Gost
SAO Boka

Ispada da je po vama 1918 neregularno i protivno zelji naroda pripojena Kraljevini Jugoslaviji i odluka tadasnje skupstine nistavna a odluka Blaza Jovanovica 1945 sa levorom za pas validna i odluka da od sada pod predmetom razno Boka se pripaja C Gori i pored protivljenja vecine predstavnika Bokeljskog narode.. 1918 neregularna, 1945 regularna. Ma hajde!

što reći sem
Gost
što reći sem

Ovoga časa ti bi trebalo da prenoćiš u Spužu zbog direktnog kršenja Ustava Crne Gore!

Sasa
Gost
Sasa

Pa po srpskim dokumenzima je 1918. bila okupacija, tako da dzaba Vam ovo kreativno pisanje

Mjere
Gost
Mjere

Bokelj je Bokelj. Tako cu se i izjasnit na popisu. Samo molim Hrvate i Srbe da me ne svojataju.

Undertaker
Gost
Undertaker

Tako je

Pomorac
Gost
Pomorac

Boljelji su Hrvati, ups

Mjere
Gost
Mjere

Jel? Kazes ti?

Željko Ivanin
Gost
Željko Ivanin

Pomorac
Hrvati u Boki ne postoje, to su sve pokatoliceni Crnogorci,…Petrovici,Nikolici Krstovici i ostali

Lipa
Gost
Lipa

Niko te ne svojata molimo i vas i Hrvate i Crnogorce da u Boku ispoštujete većinu…

Pomorac
Gost
Pomorac

Dosljaka vecinu mislis?

Observer
Gost
Observer

Koliko priglupih, bezobraznih komentara, bez činjeničnog utemeljenja, koji promisu autonomiju Boke. Ako je svrha da se negira vjekovno učešće Crnogoraca (Katunjana, Bjelopavlica, Pipera, Moracana, Kuča…,) u etnos Boke, onda jalova rabota – samo se osvrnite na oslobilacke ratove, zadnjih 500-600 godina i ko je učestvovao i ginuo u njima.

SAO Boka
Gost
SAO Boka

Oprosti ali tvoj je najgluplji da ne komentarisem. Jel mislis na ovaj ,adnji rat.

Pomorac
Gost
Pomorac

Ko je ginuo za Boku, Moracani Kuci. Nisu ni znali gdje je Boka. Ne pisite gluposti i laži.

Observer
Gost
Observer

Boka je geografski pojam, ljudi koji žive tamo i koji su kroz vjekove sudbinski vezani za Boku, jednako su vezani i za Crnu Goru. Danasnji stanovnici Boke su vecinom doseljenici iz krajeva Katunske i Brdske Crne Gore.

Njegos
Gost
Njegos

Бока је као и Црна Гора само географски појам и ништа више…

Okinavo
Gost
Okinavo

za razliku od šu,šu ,šumadijeee koja je nebeski pojam

ех Гастос
Gost
ех Гастос

Напиши нешто о SKY препискама.

Hogar
Gost
Hogar

Treba čovjek biti ekstremno glup pa da u pozadini svega lošeg,svake ozbiljne podjele u Cg ne vidi Srbiju sa svojim službama,prvenstveno kriminalno-paravojnom(i pedofilsko-razvratničkom) spc.
#Srbija nije stvorila to loše u Cg(u smislu ljudi) ali na to loše igra,podstiče ga i gura do pobjede.

Mitar
Gost
Mitar

Uzaludan nije jer im je uspjelo a opasan jes bez obzira sto biraci misle da nije. No, uvjerice se jako brzo…

Cheese
Gost
Cheese

Ako gledamo stvaranje Duklje, j Boka i Dubrovnik su Crngoorski. Boka nije nikakva drzavna tvorevina nit je to ikad bila. Narod se izjasnjavao Bokeljima tek od Francuske okupacije 1815te godine. Toliko o njima. Miks Hrvatskih i Srpskih doseljenima sa nama Crnogorcima = Bokelj. Nekakav lokalni medjuetnos. Cijela istorija toga regiona je iskljucivo i samo vezana za Crnu Goru.

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Vazda je bila Boka i Bokelji i nikakve veze sa CG nije imala i iz CG su išli u Boku kao u Rim da idu

Oj moja
Gost
Oj moja

Postovani Ljubo, mislim da i ti cesto uzvodis zakljucke o Crnogorcima i Bokeljima bez valjanih argumenata i na osnovu licnih iskustava. Time doprinosis SPC-u i denzinformisanju. Jasno znas da je 8% Hrvata u CG poslije ratova devedesetih svedeno na 1-2%. Vecinom su to bili Bokelji. Proćerani su. Oni su osnova identiteta Bokelja. Crnogorci pridoslice su se poistivjecivali sa njima i… Više »

Radule
Gost
Radule

Odakle podatak da je Hrvata bilo 8% u vrijeme SFRJ ?Bilo ih je mnogo vise nego danas u primorskim opstinama ali daleko od 8%.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ili 8 ili 7 % nena ih ni asa više

Oj moja
Gost
Oj moja

Pogledaj sve popise do sad.
Hrvati 8%….Srbi 8%….
Ne daleko od tih brojeva

Damjanović
Gost
Damjanović

Boka je kroz istoriju bila Crnogorska, u pojedinim trenucima je bila izvan matice kao i kod svih drzava, Boka je bila i u Duklji, i u Cg Balšica, i u Zeti i u Cg Crnojevića i u sadasnjoj Cg i biće za vijek i vjekova!

Vladan
Gost
Vladan

A svi skupa u Srbiji

što reći sem
Gost
što reći sem

Vladane, misliš, “tamo daleko od mora”?

Ljuta drača
Gost
Ljuta drača

Ljubo se čudi što govore da Boka do 1945 nije nikada bila u sastavu CG.Njega istina “boli”.
Da nije imala CG u zaleđu, Monte Karlo bi bio malo dijete za Boku Kotorsku.

Donji_Grbalj
Gost
Donji_Grbalj

Mako sam se s komentara baš zbog Autonomije Boke da bi se potpuno posvetio tome. Ljubo je li zabranjeno tražit autonomiju, kulturnu ili ekonomsku ajde budi iskren? Kao što si naveo imamo i katolike u našim redovima pa i neke Crnogorce druge i treće genaricije od njihovog silaska u pitomu Boku

Ragnar
Gost
Ragnar

Sve bi to bilo lijepo da je iskreno, ali dio Srba je sve cinio i dalje cini da neutralise Hrvate koji su dusa Boke, posebno je to bilo izrazeno devedesetih, tada su ih Crnogorci stitili! Da se razumijemo, drugi dio primorskih Srba su i tada bili i ostali ljudi!

Pomorac
Gost
Pomorac

U cijim redovima imas katolike i neke Crnogorce.
Malo su moji duze ovdje od dvije tri generacije.

Mjere
Gost
Mjere

Ima. Nego ne znas posto navegas. Nije lako, i ja sam jeo od toga leba znam kako je to. Dodjes doma nijesi u toku sa desavanjima.

Maginja
Gost
Maginja

Mislite da je lako ovom Ljubu?Mržnja nekoga deblja.

Mladen
Gost
Mladen

Ljuša kad ideš u lijepu njihovu? Ajde polako..

marius
Gost
marius

A kako biše ni ovi potroni srbijanski rasparcali CRNU GORU,da im može bit. Ne bi ni časa,časili, no im ne može, niti će ikad moć bit .

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Vi se ne pitate ništa u CG već 5g i evo je tožu je.I još je više ljudi za nato i EU

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Nema više bokelja,ba stotine riječi koje su bile u upotrebi kad sam ja bio mali su gotovo nestale. To je jednostavno prirodan proces,ništa u svemiru nije statično počev od one subatomske čestice pa do beskrajnog svemira,tako je i sa jezicima od kojih 99% neće preživjet digitalno doba. Sve se mijenja i ide naprijed samo je još nama mozak blokiran u… Više »

Milan
Gost
Milan

Tako je ! Samo zaludjivanje nadora sa nacionalizmom i sovinizmom a za hleb ako bude bude.

Slobodna Boka
Gost
Slobodna Boka

Mentalitetsko,kulturološki,civilizacijski,istorijski ,geografski itd…Boka Kotorska nije Crna Gora.
Trenutno poharana i sputana…polakote!

DarthVader
Gost
DarthVader

Bas me interesuje tvoje vidjenje? U Boku su mahom silazili Crnogorci sa okolnih brda. Otprilike ova tvoja izjava je ista kao da kazes da Vojvodina ne pripada Srbiji ni mentalitetsko,ni kulturološki, ni civilizacijski, ni istorijski , ni geografski itd.

Pomorac
Gost
Pomorac

Tako je. Cim izadjes iz tunela ….

Laban
Gost
Laban

Nego kome pripada Boka civilizacijski?Austriji, Italiji,možda Hrvatskoj?U pravi s ti kada govorimo o istorijskom nasleđu,ali kada govorimo o ljudima koji danas žive ,pripada 100%

cetinje_gradheroj
Gost
cetinje_gradheroj

ni jedna pravoslvna crkva nije bila u Boki sve su bile katolicke u citavu boku ..plemeniti ljudi su dali jedno mjesto prije kotora da se imaju dje pomolit pravoslavci (ne samo srbi)kad bi dosli da prodaju na pjacu u kotor Risan H. novi itd.. kao i sve i to su lazima promijenili i mitovima o velikosrpstvi i tricama laznima

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Idi ti u Hr, tamo nema motiva

draski@t-com.me
Gost

Jesi siguran? Kreni od Oravca,pa preko Risna,Morinja,Bijele,Hn… Ne zaboravi Miholjsku prevlaku kod Tivta.

Pomorac
Gost
Pomorac

Jesam!

Pomorac
Gost
Pomorac

Ovo je istina. To sto ne poznajete istoriju, imate Arhiv pa knjigu u sake.

Darmar
Gost
Darmar

65 pravoslavnih crkava samo u Grblju(20 sela)legendo momacka

Nagual
Gost
Nagual

Hahahaha hahahhaha

radojka
Gost
radojka

Ta prica je davno zavrsena nema i ne dolazi u obzir cijepanje Crne Gore.Nikakva autonomija nikakvo odvajanje i cijepanje ne smije nikome da padne na pamet.

Donator
Gost
Donator

U Boki pola pameti , a u “cijeloj ” C . Gori pola .

Cuca
Gost
Cuca

Nakon pobjede Crnogoraca nad Francuzima u Dobroti Kotor je 1813 godine održana Skupština Crne Gore i glavara Buko o ujedinjenju koje je propalo pošto je Rusija bila protiv toga na konferenciji u Parizu i Boka je pripala Austrougarskoj.
Isto, u Kolašinu je održan sastanak 1943 na kojemu su se Bokelji ujedinili sa Crnom Gorom
Završena priča.

io mrak
Gost
io mrak

Cuca i tebi je popijena pamet sa polu istinom istorija se temelni na dokazima tj.dokumentima,a srbska istorija na lažima i poluistinama.treba se opismenit da coek ne živi u mrak.

Bokeška brigada
Gost
Bokeška brigada

Boka Bokeljima!!!

Posrbin Bivši
Gost
Posrbin Bivši

Ja čuh jednu pošalicu iz tih krajeva:ni luda ubjanina ni pametna malovića

Ćiro
Gost
Ćiro

Nisam doma 👋

RaduleodKrupca
Gost
RaduleodKrupca

Ko nije doma onda je u Spuž.

Dzo
Gost
Dzo

Bojjkott!!!

Atos
Gost
Atos

Uvjek su, i za vrijrme Njegoša napadali Crkvu. Isto i Turci i “naš narod . Ali tada je taj narod mjenjao prezimena, pa su se lako razlikovaki.
A sada treba da “im pročitaš tekst” da bi znao koji su. Malo su im izgovori drugačiji

Eureka
Gost
Eureka

Znači ako neko živi u Nilšič on je dio “Budimljsnko – Nikšićke eparhije”, pa koje bi bili strunjače do te

NovljaninMinhen
Gost
NovljaninMinhen

Smatram se Srbinom iz Boke, i nemam ništa protiv nezavisnosti.

Srbiji je ’99 oduzeto Kosovo*, njen istorijski deo, i današnja Crna Gora to zvanično podržava. Zašto onda biti licemjeran, i ne dozvoliti odvajanje nekih dijelova Crne Gore ako žele svojim putem ?
Obit će se CG o glavu to što je priznala CG, i Albanci dolje gledaju Ulcinj

marius
Gost
marius

Po toj tvojoj teoriji , odvojice se Texas od SAD,I pripojit Mexicu, jer je SAD priznala Kosovo.

io mrak
Gost
io mrak

novljaninminhen,vi i dalje neznate povjest svog novoga,vaša se povjest žalosno i crkvena broji od prošlog vijeka sve ostalo ste sebi pripoili bez imalo srama,to ni vaši preci avganistanci ne rade dan danas.

Podgorica
Gost
Podgorica

Boka je mnogo više bila van CG nego u CG. Crna Gora je bila samo brada oko CT. A onda je napravila zajednicu sa drugima. Pa se zvala “Crna Gora i Brda”, A onda je CG okupitrala Brda, na razne načine i kroz Poharu Kuča kao jedan očigledan primjer. Da nisu Kuči napali CT, ne. Ali su sa CT došli… Više »

Damjanović
Gost
Damjanović

Podgorice, Cg nije bila brda oko Ct, no Katunska, Riječka, Ljesanska i Crmnička nahija a to nije bas malo područje zar ne, inače ostala područja su bila privremeno okupirana, a Crnogorci su ih junačkom borbom vratili u maticu zemlju, nazalost neki bolje da su ostali pod okupatorima!

Podgorica
Gost
Podgorica

To područje je ni 10% današnje CG

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Boka je još okupirana!

io mrak
Gost
io mrak

eto prošo je vijek i koja godina.od okupacije,pohare i uništavanja civilizacijskog biti u Boki.

Radule
Gost
Radule

Boka je najduze bila u sastavu Mletacke republike koja ne postoji od 1797.Ako cete to nametati kao kriterijum moram vas podsjetiti da je Beograd najmanje bio u Srbiji a mnogo duze bio.madjarski ili turski pa kome da ga damo?

Podgorica
Gost
Podgorica

I Podgorica je bla 9 ili 10g duže pod Turcima od Beograda

Pomorac
Gost
Pomorac

Beograd je oslobodjen 1876 od Turaka, da podjetim samo.

posmatrač
Gost
posmatrač

Mi smo najgori narod…niko za vecim uzivanjem ne izdaje svoju zemlju nego stanovnici CG..da ne kazem Crnogorci…crkva nema veze s tim…da smo Pravi crkva ne bi mogla nista bez ono sto joj mi dozvolimo..ovamo mlati s narodom kako njoj odgovara

Šjora Mare
Gost
Šjora Mare

Gospodine Filipoviću nek vam je jasno da Boka nije crnogorska nije srpska i nije hrvatska!
800 godina Bokeške mornarice nam daje za pravo da smo svoji na svome!
Vama smetaju autonomni Bokelji jer bi i dalje da nas potkradate novčano i kulturološki!

Marko
Gost
Marko

Dragi Ljubo,kad sam vam ja pisao u nekoliko navrata da pisete o problemima Boke za koje su upravo zasluzni vrli Crnogorci niste reagovali.Ali kad Srbi direktno srbuju onda reagujete.Nije to u redu.Srbi su posljedica uzroka,pritom Ih ne opravdavam niti sam lud za njima.A vjerujte ni katolici iz Boke,pravi autohtoni Bokelji,nisu zadovoljni.Tek kad drustvo sazri toliko da vidi i SVOJU manu… Više »

Yodzi
Gost
Yodzi

Љубо ствАрно пишеш небулозе

Bokeška brigada
Gost
Bokeška brigada

Boka Bokeljima!!!

Kotor
Gost
Kotor

Ipak cemo u HR

Zdravko
Gost
Zdravko

Ljubo nijesi me ubijedio.Boka i Pljevlja su dio Cg og 45 godine

Tajfun
Gost
Tajfun

Samo me interesuje,koju Istoriju vi citate.

Damjanović
Gost
Damjanović

Zdravko, obrazuj se malo, Boks je bils u Duklji, Zrti i Cg Ctnojevića, je li srbija bils uvijek u ovim granicama?

Seljanovo
Gost
Seljanovo

Priča oko Crne Gore i Boke je završena za vazda još za vrijeme Petra I, i nikakvi backovići i drugi otužni vučićevski talibani to ne mogu promijenit, koliko god rovarili.

Onajkomejm
Gost
Onajkomejm

Vojvodina Vojvođanima. I NDH do Zemuna, kao što ie bilo sve do 1945!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zasto ne odrze naicni skup da Vojvodina nije bila dio Srbije

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Pitaj Ulcinjane, Tuzane…od kad su u CG.

SasaPG
Gost
SasaPG

Zato sto se to zna, to je cinjenica. Sada su Srbi tamo vecina. Kao u HN.

Milos
Gost
Milos

O cemu ovaj brat ???

Crnogorka🇲🇪
Gost
Crnogorka🇲🇪

O vašem četnikovanju.

Pomorac
Gost
Pomorac

Bravo Crnogorka. Tako i ja gledam na ovo.

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

On nema druge teme od Srbije, Crkve i Djokovoća, subotom i nedeljom ne piše, i samo to vrti

Send this to a friend