Kolumne

Bez srpskog nacionalizma ne bi bilo nezavisne Crne Gore

zastava-crne-gore.jpg
Zastava Crne Gore

Piše

Andrej Nikolaidis

Trinaest je godina prošlo otkako je Crna Gora, kako zvaničnici vole reći u svečanim prilikama, obnovila državnost. A debata o tome “jel’ il’ nije trebala” i dalje traje.

Trinaest godina kasnije, Crna Gora je po mnogo čemu i dalje nalik na onu predreferendumsku. Broj onih koji danas prihvataju činjenicu da je ona nezavisna država nešto je veći od broja onih koji su tu ideju podržali na referendumu. No ni broj onih koji i dalje žele uniju sa Srbijom nije zanemariv. Nipošto.

Najjači opozicioni subjekt, Demokratski front, izričit je: preuzmu li oni vlast, poništiće ne samo nezavisnost Crne Gore, nego i njeno članstvo u NATO-u. I posve promijeniti spoljnopolitički (a zapravo civilizacijski) smjer zemlje: umjesto ka zapadu, okrenuti je ka istoku. Prvi korak u tom pravcu, po najavama Fronta, bilo bi poništenje crnogorskog priznanja Kosova kao nezavisne države.

Zbog takve svoje politike, Demokratski front najveće je blago vladajuće Demokratske partije socijalista. Koja, uprkos svoj količini društvene destrukcije koju proizvodi, uprkos tome što ta partija institucije iznutra, kao rak, jede, umjesto da ih izgrađuje, uprkos pljački i bezakonju koje je odavno postalo groteskno i bizarno, uprkos negativnoj selekciji koju sprovodi, koja je dovela do toga da lidera partije i države, Mila Đukanovića, onda kada mu je najpotrebnije, u toj partiji nema ko suvislo i efikasno braniti – koja, hoću vam reći, uprkos svemu tome na vlasti opstaje upravo kao jedina efikasna odbrana od Demokratskog fronta – kao čuvar nezavisnosti i prozapadnog opredjeljenja zemlje.

Od čega smo se spasili nezavisnošću

Debata o kojoj je riječ nije racionalna. Jer je posve jasno da je Crna Gora, takva kakva je, danas na boljem mjestu i u boljem stanju no što bi to bila u zajednici sa Srbijom. Čak i u komunizmu, Crna Gora je bila najnerazvijenija jugoslovenska republika. Zahvaljujući manje svojim kvalitetima, a više tome što su se drugi više samouništili, Crna Gora je danas ispred Srbije, BiH i Makedonije. Nije riječ samo o tome šta smo nezavisnošću dobili, nego i o tome od čega smo se spasili. Da je ishod referenduma 2006. bio drugačiji, Crna Gora bi bila utjerana nazad u paradigmu “srpske Sparte”, pa bi kao takva danas bila najsiromašniji dio Srbije (jer je Vojislav Koštunica jasno stavio da znanja da će, propadne li referendum, Srbija insistirati na unitarnoj državi), koji bi, umjesto da bude član NATO i prvi sljedeći član EU, najsrčanije branio tezu da je “Kosovo naše”, a u međuvremenu, vrlo vjerovatno, Milorada Dodika častio toliko željenim izlazom na more.

Ovo što ću vam reći bitno se razlikuje od zvaničnog državnog narativ o “obnovi državnosti”, kao rezultatu procesa sazrijevanja nacionalne i državne svijesti “u Crnogoraca”. Ja vam, naime, mislim kako Crna Gora danas ne bi bila nezavisna da je 2006. u Srbiji, umjesto Koštunice, na vlasti bio Zoran Đinđić. Da je Đinđić poživio i uspio transformisati Srbiju u (makar u naznakama) liberalno-demokratsku zemlju, ne bi bilo crnogorskog referenduma. Prvo: obnavljanje crnogorske državnosti bio je, u jednoj dimenziji, defanzivan potez, na koji se Crna Gora odlučila sa ogromnim zakašnjenjem u odnosu na ostale jugoslovenske republike, pa čak i Kosovo (jednako tako je Crna Gora posljednja proglasila vlastiti jezik, kao “temelj nacionalnog identiteta”).

Jednostavno, bilo je nemoguće dalje slijediti iracionalnu i autodestruktivnu politiku nacionalističke Srbije. Đukanović od 1997. pa do referenduma jeste vukao potez za potezom koji su vodili ka nezavisnosti, ali proces nipošto nije bio ireverzibilan. Drugo, Đukanović (a bez njega, ma šta da vam bilo ko iz Crne Gore kaže, od crnogorske nezavisnosti ne bi bilo ništa, ni koliko od nezavisnosti Leskovca) je bio u izvrsnim ličnim i političkim odnosima sa Đinđićem. Vrlo je moguće da bi njih dvojica pronašli dogovor kojim bi bila očuvana neka vrsta političke zajednice Srbije i Crne Gore. Treće, za takav dogovor bi snažno, uz zavrtanje ruku i ćuške, lobirala Evropska unija. Koja je 2005/2006. vrlo otvoreno zahtijevala ostanak Crne Gore u zajednici sa Srbijom, uprkos tome što je njome vladao Koštunica, koji je do tog trenutka već zatro svaku (malenu, rijetku) mogućnost vesternizacije Srbije koju je za svoje kratke vladavine otvorio Đinđić. Moja teza je jednostavna: ako je EU (a jeste) bila spremna zakovati Crnu Goru za nacionalističku “dogodine u Prizrenu” Srbiju, nema toga ko bi je otkovao od proevropske, demokratske Srbije.

Činila što je propustila Srbija

To je još jedna stvar koju srpski nacionalisti ne razumiju: da nije bilo vašeg stupidnog i krvavog nacionalizma, danas ne biste kukali za Crnom Gorom.

Eh: kad bi baba imala ****, bila bi đed. Ovako, Crna Gora je od 2006. naovamo učinila sve ono što je propustila učiniti Srbija: očuvala takozvani “multietnički sklad” (u koji se, gle čuda, u Crnoj Gori ne uklapaju jedino građani koji maticom smatraju Srbiju), unaprijedila prava manjina, obezbijedila njihovu istinsku, ne kozmetičku (šifra: Rasim Ljajić) političku reprezentaciju, obnovila i sačuvala dobre odnose sa susjedima (osim, gle čuda, sa Srbijom), ušla u NATO, rekla zbogom Kosovskom mitu, rekla zbogom iluziji panslovenskog-panpravoslavlja, rekla zbogom ruskoj despotiji, saopštila da jeste i želi biti dio zapadne civilizacije i sada čeka članstvo u EU.

Sve gore pobrojano, a ne nikakva “obnova nacionalne svijesti”, “učvršćivanje nacionalnog identiteta” ili “kontinuitet hiljadugodišnje državnosti”, istinsko je nasljeđe 21. maja 2006. To je ono za što je tog dana vrijedilo glasati, to je ono što vrijedi braniti.

113

avatar
1000
65
48
0
 
73
expert123SavjetFeridGagaDje je logika?
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Potpuno tacni i dobri stavovi i tesko je tu nesto dodati. Dobro je sto su okolnosti bile takve kakve su bile tada. Nije dobro sto je dio opzicije takav jer vlast nema dobru alternativu i dalje .

Da ali ...
Gost
Da ali ...

Dosta balansirano Andrej. Mada je hipoteza o Djindjicu na vlasti ne manje iluzorna koliko je I hipoteza o Crnoj Gori kao region Srbije. Jos jedna stvar Andrej, ako ovo procitas. Nisi dotakao kljucnu komponentu u cijoj slici – crnogorsku opoziciju van DF-a. Ako time zelis da nam kazes da su oni validna alternative DPS-u, I onakvom kakvog si ga opisao,… Više »

Gaga
Gost
Gaga

Andreja će izdati ili srce ili će dobiti moždani udar od Srba i srpskog nacionalizma. Dvadeset i kusur godina safri nad njim i nariče nad crnogorskom sudbinom, nije malo….

Evo zasto
Gost
Evo zasto

Andrej je iz Sarajeva, grada mucenika od strane srpskih nacionalista. O njemackom nacizmu u Evropi se I dan danas prica iako su Njemci napravili lustraciju kao veliki narod I raskrstili sa tom stranicom svoje istgorije I ponovo postali respektibilna I za Evropu konstruktivna nacija. Vi tog civilizacisjkog kapaciteta nemate nego ste institucionalizirali srpski nacionalizam. Pa nije srpski nacionalizam prestao da… Više »

Gaga
Gost
Gaga

Misliš na Sarajevo u kome fali 150.000 Srba?

Ista logika
Gost
Ista logika

Pa po tvojim kriterijima U Srbiji bi ostalo 10% stanovnistva. Ostalo bi poumiralo od mozdanih udara, infarkta od albanskog separatizma, hrvatskog nacionalizma, crnogorskog dukljanizma, muslimanskog fundamentalizma, makedonskog …, slovenackog …. I ko zna cijeg sve ne

Gaga
Gost
Gaga

Kapiramo da je ovo portal u CG? Kapiramo da je Andrej iz Sarajeva, Grk, koji sa Srbijom veze nema? Kapiramo da Srbija pokušava da nam saopšti evo već minimum 13g da sjašemo sa njenih leđa?
Logičaru….

Ferid
Gost
Ferid

Meni se cini da si u krivu. Prije ce biti da sve pobrojane drzave imaju komplex od Srbije

Gost
Gost
Gost

Djukanović je kontinuirano sabotirao funkcionisanje SRJ (kao što Dodik radi u BiH), zbog čega je srbijanska javnost kao i političari odlučila da pristane na SCG i referendum. U suprotnom ga ne bi bilo.

Dje je logika?
Gost
Dje je logika?

Pa nije pristanak srbijanskih politicara bio uslov. Alternativa je bila vojna intervencija sto nakon 1999-te sebi nisu mogli priustiti niti bi im Zapad dozvolio. Tvoja hipoteza je ne samo netacna nego zlonamjerno obrtanje logike na glavu. Ako neko zeli suverenu CG zasto bi bio lojalan SRJ tj de facto Srbiji koja je bila u svakom pogledu 90% te zajednice?

Petar
Gost
Petar

Dva su razloga zašto sam glasao za nezavisnu CG. Prvi je što sam bio ogorčen na nacionaliste koji su tvrdili da crnogorci nisu nacija i da su izmišljotina. Takvu uvredu nebih nanio ni jednom čovjeku da mu omalovažavan naciju, vjeru ili identitet na bilo koji način. Čašu je ipak prelilo kada mi je sličnu stvar uradio pop na krštenju djeteta.… Više »

Semir-RO
Gost
Semir-RO

Ja sam patriota. Volim CG, JER MI JE DALA SVE. Doselili smo se na Stari Aerodrom, ja i Sanela , kao ekonomisti, smo dobili posao u centralnoj banci i u ministrastvu finansija.Redovno idemo na zimovanje, ljetovanje, odlazimo u inostranstvo. Crna Gora je odlična za život, samo se aktivirajte u neku od vladajućih partija i pratite , osluškujte…borite se za sebe… Više »

Wizz
Gost
Wizz

Čega se pametan stidi, time se onaj suprotan ponosi…

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Hahaha, ironicno ali je tako, zato su i manjine odlucile raferendum 2006.

Gost
Gost
Gost

Kako se on samo lukavo nudi Djukanovicu. Kao ovi oko tebe te ne stite dovoljno.

Uzrejci
Gost
Uzrejci

Zna se ko su Crnogorci evo da pitamo Njegosa i Kralja Nikolu amogli bi i djedove. Sramota koliko izdajnika i crkva na Lovcenu bi sama izgorela da se Njegos vrati i vidi sto se desava sa časnom i čestitom crnom gorom

Iva
Gost
Iva

Konstrukcija koja ne pije vodu

Betoven
Gost
Betoven

Kada bi ovo iz naslova bilo tačno to bi bilo žalosno. Mislim da je ta ocjena prestroga.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Modi, jesi još u smjeni? Idi puši nekom vladici, episkopu, protojereju i sl., bih da pustim jedan komentar 😁

Dejan sudbina
Gost
Dejan sudbina

Milutin i sanel idu za boku.

Bokelj
Gost
Bokelj

Boka mora biti Nezavisna!!!

Ispitanik
Gost
Ispitanik

Ocemo nezavisnu boku , odvajamo se od Crnogoraca i Crne Gore postali su preveliki izdajnici. MiBokeljiznamo kosmo i kome pripadamo a Crnogorci koji u medjuvremenu postase montenegrini postase ono sto se ne izgovara.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

nismo se spasili od sebe samih ….naravno da je drzava dobra stvar ljudi koji zive u njoj prvo i osnovno preuzimaju odgovornost za nacin zivota kao i njegov kvalitetet….mislim da mi treba da zivimo mirnije i mnogo bolje nego sto je trenutna situacija….velika zaduzenost drzave i gradjana kriminal male plate bez osiguranja nedostojne covjeka u evropi

Dejan sudbina
Gost
Dejan sudbina

Crna goro ljubavi vijek smo te čekali ♩

Recite
Gost
Recite

Mi Crnogorci smo je oduvijek imali i u njoj uvijek zivjeli i ne slazemo se sa vama iz Vatikana i vasim ucijenjenim slugama da vam je predamo , polako jos cemo se mi za nju boriti Dejo sudbino kao i protiv Turaka. Cekali ste je vi duze od vijeka no sad vas covjek a nas izdajitelj dodje na vlast.

Send this to a friend