Kolumne

Bogohuljenje u dva čina

Miodrag Živković

Piše,

Miodrag Živković,bivši politički lider Liberalnog saveza i bivši predsjednik Liberalne partije 

U namjeri da po svaku cijenu održi duh litija i time nastavi i pojača svoj politički angažman, Srpska crkva i njeni neznaveni i vjernii sljedbenici, nastavljaju sa brutalnom i vulgarnom zloupotrebom vjere, odnosno bogohuljenjem. Želim ovdje ukazati na dva drastična primjera bogohuljenja…

PRVI PRIMJER

  • U Crnoj Gori (i Srbiji) postavljeni su brojni bilbordi sa likom pokojnog mitropolita Amfilohija i porukom “vidimo se dogodine na Lovćenu”
  •  U Nikšiću koji očekuju lokalni izbori na fasadama zgrada postavljaju se ogromne cerade se likom i sličnim porukama Amfilohija koje podsjećaju na iste prizore iz Irana kao vjerski prepoznate fundamentalističke države
  • Nedavno su u Podgorici i Svetom Stefanu održani spektakularni vatrometi za koje su organizatori tvrdili da su u čast pokojnog Amfilohija.

Ako znamo da druga božija zapovjest glasi: ” NE PRAVI SEBI IDOLA NITI KAKVA LIKA; NEMOJ IM SE KLANJATI, NITI SLUŽITI”, sasvim je jasno da su navedena ponašanja čista zloupotreba vjere ili bogohulništvo. Kada se to radi pod pokroviteljstvom i uz odobravanje crkve koja i postoji da bi održavala i poštovala božije zapovjesti, svaki komentar je suvišan.

DRUGI PRIMJER

Poruka na bilbordima i nikšićkim ceradama “Vidimo se dogodine na Lovćenu” je posebno provokativna i predstavlja poseban vid zloupotrebe vjere, ako znamo 9-u božiju zapovjest … “NE SVJEDOČI LAŽNO NA BLIŽNJEGA SVOGA” i 10-u …”NE POŽELI NIŠTA ŠTO JE TUĐE” jer je okupatorska i ratno huškačka, što je u potpunosti suprotno propagiranju i duhu vjere i božijim zapovjestima.

Ova poruka je i posebno lažna jer organizatori i tvorci ovakvih zlih poruka dobro znaju da na Lovćen kao simbol crnogorske slobode mogu ići samo turistički, kao i do sada, a ne sa svojim zlim naumom, dok je ijednoga živoga Crnogorca.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
RazumThe
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Razum
Gost
Razum

Mora se i zakonski regulisati status kulturnog spomenika na Lovcenu, kako bi se stavila tacka na svaku primisao da se tu nesto dira. Znamo koliko su plemeniti i hriscanski razlozi za tu inicijativu, stoga, morace se na papir nesto cinjet da se to zastiti kao kulturno dobro, umjetnicko djelo, mjesto dje pociva najveci crnogorski pisac filozof i vladika. Da se… Više »

The
Gost
The

Džaba se tamo njima išta govori. Oni su hipnotisani.

Send this to a friend