Kolumne

Bojkot i posljedice

Blagota Mitrić

Autor: Blagota Mitrić (redovni profesor Univerziteta)

 Etimološki, bojkot potiče s kraja XIX vijeka (1880) po kapetanu Bojkotu (Boycott), engleskom veleposjedničkom zastupniku u Irskoj, kojega su njegovi namještenici napuštali i prekidali međusobni poslovni odnos, sa njim lično i njegovim gazdama. Pojavio se 1880. godine, zbog nepoštenog odnosa prma namještenicima u pogledu zarade, po njihovom mišljenju.

I svi su ostali bez posla.

U savremenom dobu, ovom našem, bojkot je čin odbijanja saradnje u politici, ekonomiji, odnosno neučestvovanje u nadmetanju na izborima, ili učestvovanje na izborima, ali odbijanjem učešća u radu parlamenta, sa ciljem izolacije bojkotovanog. Međutim, treba naglasiti da sadašnji bojkot u Crnoj Gori je neuspješan u formalno-pravnom smislu, ukoliko postoji većina u parlamentu, pa makar i za jedan ili dva poslanika, kakva je trenutna situacija. Znači, legalni su sa okrnjenim legitimitetom u političkom smislu.

Slična situacija sa bojkotom je i jedan sportski fenomen koji se zove p a r f o r f e, a znači gubitak utakmice zbog neučestvovanja u igri (sportski bojkot) koji redovno bude neuspješan, pa se nakon 15 minuta otkako je bila zakazana utakmica, proglašava pobjeda parforfe (pobjeda bez borbe), za tim koji se nalazi na terenu, a protivnika nema, taman, kao što se desilo na lokalnim izborima u Nikšiću, prekjuče, 12. marta, kada protivnik (opozicija) nije izašao “na teren”, odnosno na izbore i izgubio je bez borbe. Njihov razlog neučestvovanja je posljedica, po njihovom mišljenju, najavljenog (a neučinjenog) hapšenja dvojice njihovih poslanika. Ovo mi liči na na tzv. blef u kockarskom žargonu, kad “glumite” da imate jaku kartu, a nemate, ili u životu, kad najavite nešto da ćete učiniti, pa ne učinite. Otuda, u narodu izraz “ah, kako me izblefira, kao posljednjeg glupaka .” Digresija: Ovu narodnu izreku često sam govorio na sopstveni račun, kao svoje gorko iskustvo.

Kako god, pobjeda bez učešća protivnika u bilo kom nadmetanju nema onu draž kao što je ima kad učestvuje protivnik, kao što ni poraz onih koji bojkotoju nema onu gorčinu, kakvu ima kad izgube i kad učestvuju u igri, ili borbi. Iskustvo nam pokazuje da se bojkota treba kloniti, a borbi za pobjedu prikloniti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emenman
Gost
Emenman

POLUBOJKOT POLUOPOZICIJE
Ove izbore ne priznajemo ali smo ih dobili. Ove polubojkotujemo jer nemamo liste ali imamo članove biračkih odbora. Za očekivati je da u HN imamo liste ali da neçemo učestvovati u radu bitačkih organa, barem je to logičan nastavak polubojkota.

Jopetja
Gost
Jopetja

Dragi profesore toloko ste dragi za slusanje da vase bilo sta da se pojavi s radoscu odslusam i zato zavidim vasim ucenicima jer im sigurno nije dosadno.Vjerovatno ste profesore zaboravili da se nadmetanje vrsi najvise zbog publike i njenog interesovanja iz cega se raduaju emocije.A kolicina interesovanja pravi dobit ili gubitak u igri.Nama je nadam se ovo prvo preoritet zato… Više »

Sinasa
Gost
Sinasa

A sta sa ovih 11%koje je neko strahom natjerao da izadju na biralista Profesore?

Send this to a friend