Kolumne Petak, 12.04.2024.

Budvanske Teme

Dobro jutro! Izbori u Budvi su zakazani za kraj maja. U Budvi i van nje se već zna većina ponude. Da li Budva sa svojim listama najavljuje novu dinamiku na džavnom nivou? Tako je uvijek bilo do sada.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Budvanske teme

Predsjednik Jakov Milatović je raspisao izbore u Budvi i oni će se održati 26. maja. Pet dana nakon proslave nezavisnosti, koji u ovom gradu vjerovatno neće biti proslavljen kako dolikuje. Identitetske teme će nažalost biti teme i ovih izbora, dok će većina građana u Budvi na taj dan vjerovanto ostati doma, generalno razočarana u političku klasu.

Od ponude je za sada jasno da će vlast ići minimum u dvije kolone. Mandićevi su uspjeli da okupe većinu konstituenata bivše koalicije i da sebi vrate SNP. Njih će predvoditi dosadašnji direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj, koji je stekao popularnost kod dijela građana. Lojalisti Mila Božovića su se okupili oko dosadašnjeg predsjednika skupštine Nikole Jovanovića.

PES bi, ukoliko se potvrde glasine da će ih na izborima predvoditi Predrag Zenović, mogao da popularnošću mladoga akademika i šefa pregovaračkog tima sa EU, prevaziđe manjkavosti nedostataka partijske infrastrukture. Pored toga, Zenovićevi dobri odnosi sa Mikijeljom i njegovim dijelom DF-a, mogli bi da učine postizbornu koaliciju realnijom.

Demokrate će morati nešto da promjene, jer na lokalu imaju trend pada povjerenja građana. Izborom popularnog sekretara i mladog pravnika Đorđa Zenovića za nosioca liste, mogli bi da povrate dio povjerenja građana.

URA na izbore ide sa Blažom Rađenovićem, predsjednikom UO Mediteran reklame i Abazovićevim lojalistom i vjerovatno će ući u parlament.

SDP je krenuo u kreativnu kampanju i izgleda da će oko sebe okupiti dio suverenističkih partija. Idu sa sličnom pričom kao na Cetinju. Predvodiće ih Petar Odžić, koji je vodio finansije u gradu u prethodnom periodu. I oni će vjerovatno ući u parlament, što nisu uspjeli da urade na državnom nivou.

Izgleda da je Bato Carević ipak odustao od izbora, a nepoznanica je što će uraditi krilo SNP-a koje je izašlo iz partije i koje ima prilično jako utemeljenje u Budvi, i koje je bilo na granici cenzusa prošli put.

DPS je stabilan i pokazao je jedinstvo nedavnim partijskim okupljanjem. Za njih bi, u sadašnjim uslovima, održavanje podrške koju su dobili na parlamentarnim izborima, bio odličan rezultat.

Odlaskom sa vlasti Nikole Jovanovića i Mila Božovića, neće se mnogo promijeniti u Budvi, ali će se staviti tačka na personalizaciju politike na lokalnom nivou. Upliv u lokalnu politiku snažnih proruskih i prosrpskih elemenata i provokacije na identitetskoj ravni bi mogle da se završe iako će vlast u gradu i dalje biti pod dominantnim uticajem Srbije i SPC.

Nažalost, građani koji su zainteresovani za unaprjeđenje gradske infrastrukture i komunalnih javnih usluga, generalno za kvalitet i napredak grada, ostaće van ovih izbora. Teme neće biti razvojne jer svi ponuđeni izbori gledaju kako da zakuče što veći komad velikoga budžetskoga kolača. Iz tog razloga je pametnije ostati van ove izborne trke u Budvi.

Toliko za danas i za ovu neđelju. Čitamo se ponovo u poneđeljak.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

15

avatar
1000
5
10
0
 
12
LipaStravaGeNiJeEvidenceposmatra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Strava
Gost
Strava

Ako gdin Zenović pristane da bude ukrasni papir, onda nije ni gram ozbiljnosti koju mora da pruži procesu EU pridruživanja.

Anthropos
Gost
Anthropos

A što bi sa Crnogorskim partijama . Ljubo?

Lipa
Gost
Lipa

Krali puno

Gnomski
Gost
Gnomski

Cemu ovo kalkulisanje na kraju? Iskreno, ocekivao sam da ce autor, prateci aktivizam iz dnevnik kolumni, naci nacin da ucestvuje na izborima u Budvi. Rjesavanje lokalnih potreba je nesto sto spaja sve gradjane iz jedne zajednice, nezavisno od njihovo politickog stava. To je jedino polje na kome lokalne liste imaju prednost u odnosu na velike partije.

Evidence
Gost
Evidence

@Gnomski -‘…lokalne liste…’ će glasati …’za rešavanje lokalnih potreba…’. Ma daj, DF-ofci će glasati kako im kaže vojvoda, pa makar Budva ostala bez turista.

Borko
Gost
Borko

Ljubo opet ti se prividjaju SRB i RUS. Valjala je Rusija kad je kupovala stanove po Budvo poslije referenduma za 3x vecu cijenu nego sto jeste. E tad su bili odlicni

Damjanović
Gost
Damjanović

Borko, vama ocito smeta kad neko spomene srb i rus, pa glavni pokretaci svih problema su oni, i sasvim je normalno spomeuti ih , nijesu Nsd , Dnp i ostali Crnogorske partije i normalno da ih Ljubo spominje, Ljubo je napravio odličnu amnalizu prefdizbornog stanja u Bd.

posmatra
Gost
posmatra

Mislim da svako ima svoje misljenje sto je i normalno..ali odlucuju uvek oni koji zive tu.i znaju sta je najbolje za njih..

ovca
Gost
ovca

Evo širom zapada Evrope stanovi imaju barem 3x veću cijenu kvadrata nego u Crnoj Gori, pa niko po portalima ne kuka što im sunarodnici zarađuju na račun Rusa koji ih kupuju

Evidence
Gost
Evidence

@Borko – kud ta sreća da nije bilo ni Rusa ni njihovih para, ni regionalnih i domaćih rusofila. Preživjeli bi bez njihovih para i bili bi mnogo mirnije i sigurniji.

Tivat
Gost
Tivat

Što se Budvana tiče, najvažnije je da Dps ne bude više u vlasti, a ostali će se lako dogovoriti.
Dosta je bilo kriminala, i rata klanova i da sa ne smije ništa progovoriti

Dopamin
Gost
Dopamin

Reče tivćanin iz Pljevalja :)))))

Borko
Gost
Borko

nekad se gliserom ubijalo pored zidina starog grada i nije se odgovaralo. Daj boze da se taj period nikad vise ne dogodi

Mićko
Gost
Mićko

Ma nemoj , a sad nema ratova klanova, za Dps glasa veliki broj gradjana Cg, i Dps je pojedinacno najaci, a imnace vidimo koliko se ovi koalicioni partneri slazu, najbitnijr da oni nemaju snagu da promijene ni barjak, ni himnu, ni Nato ni Kosovo, drugo je svr manje bitno pridošlice u Tivat.

GeNiJe
Gost
GeNiJe

A tvoj komentar je vala na mjestu.eto ovi četnici donesoše prosperitet u budvu.milo božović i ostala kompanija.a makse tamo ………..

Send this to a friend