Kolumne

Bursać: Crna Srpska i Gora Republika

Foto: Skupština Crne Gore

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

“Četnički vojvoda Andrija Mandić i Dodikov lakej Nenad Stevandić kazali na zajedničkom sastanku da Banjaluka i Podgorica imaju težnje za ulazak u EU. Kraj vica! Treba biti dobro udaren u glavu pa u ovo povjerovati!“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić susreo se danas sa predsjednikom Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, Nenadom Stevandićem.

Četnička žurka podgorička

Za one koji ne znaju, Mandić je četnički vojvoda kojeg su u trejdu građanisti crnogorski izabrali da kormilari Skupštinom, a on je ovaj brod uperio u pravcu srpskog sveta. Šta da radi, umiven ili neumiven, Mandić ide tamo gdje su mu fabrička podešavanja na kursu- u smjeru Beograda-Moskve, samo preko Banjaluke.

Sa druge strane, ako ima onih koji ne znaju, Nenad Stevandić je poznatiji iz priče o ratnoj aferi “crveni kombi“, koja mu se pripisuje i koja kaže da je mnoge nesrbe u Banjaluci i Krajini Stevandić sa svojim ekipom u crvenom kombiju zlostavljao. Krivica mu nikada nije dokazana, ali strašna priča ostaje.

Kako god, jasno vam je kakav je to profil ljudi i još vam je jasnije da su se divno proveli u srpskoj, čuj mene osvježenoj, Podgorici. Što se kaže, našla se četnička braća da usklade stavove.

Sasvim sigurno, Stevandić kao Dodikov posilni ima šta reći Mandiću, jer se Dodik upravo vratio iz posjete feldmaršalu Putinu, koji je zadužen za zločine, nesreću, jad, tugu i čemer u cijelom svijetu.

Pa se tako Mandić mogao informisati iz druge ruke, što mu je činiti u južnoj srpskoj pokrajini a koja nije Kosovo.

Dobro, zdrav razum bi se zapitao, kakva je ovo posjeta, pošto u protokolu ne piše da je privatna, no službena, ali je pravo pitanje – da li je državnička, pošto Republika Srpska, koliko god to bojovnici srpskog sveta željeli, još nije država. Ili će biti da je riječ o još jednom budžetskom matineu u srpskom svetu? A to organizaciono pitanje ostaje političkim partnerima Mandića u Podgorici i Stevandića u Sarajevu da utvrde. Jer interesantno je – i jednom i drugom su dizgine političke moći utpali u ruke “proevropski“ i “prozapadni politički partneri“, iako Mandić i Stevandić sa Evropom i zapadom imaju veze koliko i ja sa ritmičkom gimnastikom.

Hiljadugodišnja veza Crne Gore i RS-a stara tri decenije

O samoj realnosti susreta malo niže, nego, hajmo se držati protokolarnih izjava.

Tokom sastanka govorilo se, navode iz crnogorske Skupštine, o procesima evropskih integracija i razvoju ekonomske saradnje (smijeh).

“Na sastanku je zaključeno da Republika Srpska i Crna Gora imaju iste zajedničke težnje za ulazak u Evropsku uniju i ekonomski razvoj. Republiku Srpsku i Crnu Goru spajaju istorijske i tradicionalne veze, koje su temelj izgradnje mira, stabilnosti, saradnje i ekonomskog blagostanja u regionu”, navode iz Skupštine.

Hajmo mi redom:

Za Crnu Goru nije potpuno jasno gdje će i gdje ide, ali ono što znam za entitet Republika Srpska jeste da bi se on koliko sjutra pridružio Donjecku, Lugansku ili kakvoj drugoj pobunjenoj oblasti pod ruskom čizmom ili makar Pridnjestrovlju i to odmah. Težnja u RS-u za ulaskom u EU je tolika da se i mala djeca po vrtićima plaše Briselom i Berlinom.

A što se tiče “tradicionalnih veza“, kakve “tradicionalne veze“ može imati Crna Gora sa ratnom stečevinom nastalom 1992. i kao takvom potvrđenom 1995??? Kakva crna tradicija, braćo i sestre?! Doduše, ako se za “krst časni” “tradicionalno” pliva u srpskom svetu dvadesetak godina maksimalno, što ne bi bile “tradicionalne veze” između ove dvije, kako se zovu, teritorije čitavih 30 godina. Ihaj, po mjerilima srpskog sveta to dođe kao tri hiljade godina za normalne države.

A sad ozbiljno!

STOP EU

Znate li ko je neki dan kazao ovo:

“Nismo se protivili prethodnim talasima proširenja (EU). Sada je situacija drugačija i Evropska unija se promijenila, mutirala je u prilog NATO-u, sprovodi agresivnu antirusku liniju i aktivno učestvuje u hibridnoj konfrontaciji sa našom zemljom. Shodno tome, širenje EU na Balkan znači uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom”???

Tako je, izjavio je ovo ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov u intervjuu za ruski list “Izvestija”.

Pa će biti da je i Nenad Stevandić iz Banjaluke došao u Podgoricu da razmijeni iskustva sa najnovijim pokretom “Evropa STOP!“, koji nastaje u Moskvi, a širi se putem ruskih ambasada diljem svijeta. Sasvim sigurno da je instrukcije “STOP Briselu” dobio i Dodik i da ih je već putem svojih emisara raširio dalje.

Pa je onda prava priroda sastanka sa Mandićem bila razgovor o načinima kako da se zaustave EU pregovori i u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini. Dabome, ne govori se to javno niti se tako formuliše, ali je posve jasno šta je ta “tradicionalna bratska saradnja” na liniji Podgorica-Banjaluka. Da je to tako, potvrdio je i Dodikov ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac koji je ponovo promovisao ideju pristupanja Bosne i Hercegovine BRICS-u te kritikovao Zapad kojeg je optužio da nudi “šarene laže” i da “postoji alternativa”.

U konačnici, Dodik sav zajapuren u ruskom Kazanju govori da od zapadnog puta nema ništa:

“Odbijamo da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, rekao sam tokom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju. Srpski narod je s nestrpljenjem čekao moj sastanak s predsjednikom Putinom i zbog toga smo veoma ponosni. To nama Srbima znači mnogo”.

E sad, nije najjasnije da li je Andrija Mandić za NATO, pošto mu je država, da prostite, već u NATO paktu, ali da se premišlja kuda dalje, to je sasvim sigurno.

Pa onda nije pitanje ni za Mandića ni za Dodika i njihove gaulajtere, kuda dalje rođaci, jer oni vrlo dobro znaju kuda, a to kuda nije za Brisel, nego je pitanje za njihove koalicione partnere – šta rade i sjede li skrštenih ruku?

Da ne bude opet neće (neka nova) URA dati dok se sve pretvara u četničko-putinofilsku mješavinu zla, koja je sve dalje od Brisela.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

23

avatar
1000
17
6
0
 
22
free samplesfree samplesJoveticGoki 1marko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovetic
Gost
Jovetic

Treba proveriti ikonu da je maznuta iz Ukrajine

Goki 1
Gost
Goki 1

E qq ko je nama prešednik skupštine

marko
Gost
marko

Odlicni i uvijek nadahniti Bursac. Bravo !

Mila
Gost
Mila

Mandić se ponaša kao i RS, u okviru BiH otuđena teritorija, Tako i Mandić u okviru Crne Gore, njegov kabinet je ,,Otuđena teritorija”!
Koliko se bore za pomirenje, vidimo, kao i za ulazak Crne Gore u EU ! Oni guraju svoje interese, koji se kose sa interesima Crne Gore!

Goran
Gost
Goran

Njih dvojica lice na cirkuski duo.Ovaj iz srpske prica o drzavi , koja je samo jedan entitet , Mandic pogubl—len.Voli vlast a voli i “.-srpski svijet”.Zamislite pricu o istorijskim vezama jedne hiljadugodisnje drzave i nekog entiteta nastalog u ratu.

free samples
Gost
free samples

hiljadugodisnja veza je medju narodima CG i Srpske Republike a ne medju drzavama jer nije mogla ni biti takva veza! CG postoji 1000 godina a BiH nije nikad postojala kao drzava do devedesetih prosloga vijeka!zapad je rasturio veliku Jugoslaviju a drzi na silu na okupu malu YU tj BiH nikad drzave ni od BIH ni od kosova ,ni jedno ni… Više »

Anfilohoje
Gost
Anfilohoje

Mogu da rade sta god zele. Zapalo ih. A pretvorise Skupstinu u Crkvu.

Hamo
Gost
Hamo

Bravo Gospodine Bursać !

arsenije
Gost
arsenije

Da,g..Borac vrlo ispirativno I objektivno iskazuje stvarnost koja je vrlo komplikovana i opasna.Vucic je preko svojih satelita prisutan na ovim područjima, koja navodno pripadaju tzv.srpskom svetu.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Cena Gora je obećala dobre odnose sa svim komšijama, to i radu, zašto bi neko želio suprotno

Mitar
Gost
Mitar

Eee biraci biraci…

free samples
Gost
free samples

nista nego po tebi da sledece crnogorske izbore biraju biraci Obale Slonovace jel?

dragan
Gost
dragan

Svaka Vam cast. Respekt.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bursaću, hrabri čovječe, svaka tebi čast na jasnom, britkom i čestitom stavu i kazivanju.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Po biblij,bog se gnuša ikona lažnih svetaca i gradnje crkava.

Bombina
Gost
Bombina

Mandić je posljedica samo, a uzroke treba tražiti na nekom drugom mjestu, i u ne baš tako dalekoj prošlosti.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Obojica su lakeji Vođe iz Beograda!

Rajka
Gost
Rajka

A ima li nešto svijetlo u tvom tekstu?

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ima! To što si ga ti pročitala!

Gavran
Gost
Gavran

Nikad i nidje ovoliko ikona se ne poklanja
kao u Skupštini Crne Gore.
Skupština je prevazišla po broju ikona i patrijašiju beogradskog pašiluka.
Mandić nekadašnji skojevac i komunista, sada litijaš vjernik i političar glavni
mu je poklon ikona.
Našto dodje Crna Gora?
Sramota!

Ruždija
Gost
Ruždija

Što vas je strah ikona, Boga, crkve? Moraćete i vi Bogu na istinu, to se ne može izbjeći, ne pomaže partija.

Sale
Gost
Sale

Valjda bi se Boga trebali plasiti oni koji ubice nejaci proglasavaju za svece i ikone dele kao baksis

Vienia da je
Gost
Vienia da je

Nije to nista kako podgorica lici na kasabu ….asfaltiraju okololo dje je nelegalna gradnja kupuju glasace grad umro prljav tuzan bez energije

Send this to a friend