Kolumne

Bursać: Nestoroviću, koliko Srbije u Crnoj Gori je dovoljno Srbije?

Dragan Bursać (Foto: RSE)

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

“Za beogradsku vrhušku, njihovu vlast i tzv. opoziciju, sve sa Crkvom Srbije, stvar je kristalno jasna – Crna Gora je većinski srpska zemlja na kojoj se tek treba izvršiti konačno dosrbljavanje. Ovaj hudi Nestorović je samo glasnik tog svijeta. Mislite o tome!“

Izborni rezervni točak Vučićeve vlasti, teoretičar zavjere i bizarni lik Branimir Nestorović kaže da Srbija treba mnogo više da se miješa u poslove Crne Gore. Jer su Srbi navodno većinsko stanovništvo ovdje.

Preciznije:

“Kažu tamo da ne možemo da se miješamo u poslove druge države. To je država u kojoj je većinsko stanovništvo naše. Kako ne možemo da se miješamo u poslove države gdje žive naši ljudi? Sutra ćemo da kažemo da ne možemo da se miješamo u Kosovo jer su tamo Albanci u većini. To je ta filozofija”, poručuje Nestorović.

Kad je dosta?

Na stranu sad Nestorovićev rad sa Vučićem ne bi li se uspješno pobrali glasovi neodlučnih kojima je srpski nacionalizam drag. Na stranu njegovo drugovanje sa Dodikom i ekipom iz RS-a, na stranu njegov putinizam i sulude teorije zavjere, na stranu sve… ako ovo može da se stavi na stranu, nego odista, koliko je to srpskog nacionalizma i države Srbije dovoljno u Crnoj Gori? I kad će biti dosta?

Da li je dovoljno to što je izvedena velikosrpska, klerikalna, četnička kontrarevolucija 2020? Da li je dovoljno to što je izdajničkim Temeljnim ugovorom povijesno-kulturna baština Crnogoraca stavljena u (trajno) vlasništvo Crkve Srbije? Da li je dovoljno to što velikosrbski elementi pod krinkom lažne ugroženosti preoravaju građansku Crnu Goru i od nje prave prćiju srpskog sveta? Da li je dovoljno to što neočetnici po opštinama prijete svakome onome ko pokaže prstom na četničanje? Da li je dosta to što se intelektualcima pale lutke, a profesori tuže zbog verbalnog delikta, jer se ne uklapaju u sheme editovane Velike Srbije? Da li je dosta što se zemlja gura iz NATO-a u okrilje kojekakvih BRIKS-ova i ostalih ruskih ideala? Da li je dovoljno to što je Crna Gora od predvorja EU došla pred moskovsko-beogradski gulag? Je li dovoljno to što Crkva Srbije po Crnoj Gori zajedno sa izdajničkim elementima urnira po crnogorskoj teritoriji sve sa svojim građevinama, koje niču kao gljive poslije kiše? Naposlije, je li dovoljno to što je deklarirani, ali baš deklarirani četnik na čelu Skupštine Crne Gore?

Zaista, uvaženi doktore Nestoroviću, kad je to dovoljno i dosta Srbije u Crnoj Gori i kako to Srbija treba jače, više i bolje da se miješa u ono što je ostalo od nekada građanske, antifašističke države?

Završni čin: Dosrbljavanje

Jer, sljedeći korak je nekakva Podgorička skupština i prisajedinjenje (čitaj okupacija) onoga što nije okupirano sve sa simbolikom Karađorđevića u Vučićevoj koži. A poseban par rukava je mitsko “srpsko većinsko stanovništvo“. Ako je 32% većina od bilo čega, slaba vam je matematika, doktore. Tačnije, tačno je onakva kakva su vam bila i predviđanja o “najsmešnijem virusu na svetu“, glede COVID-a. Mada, u srpskom svetu gdje se vječito simulira “srpska ugroženost“, 32% je i više nego dovoljno, kako se sad čini, da se mijenja u budućnosti i ustav zemlje i da se od Crne Gore stvara nekakva Republika Srpska.

Pa je zapravo Nestorović samo lakmus papir i probni balon, preko čijih ideja, nakana i zamisli Beograd ispituje puls javnog mnijenja u Srbiji, ali još više u Crnoj Gori. Pogotovo u Crnoj Gori. Jer ako građani, baš istinski građani Crne Gore, prespavaju i ovaj “upitnik“ biće da je odista 32% više od 68%. Jer tako to ide u statistici srpskog sveta i na osnovu te statistike, on se kao kakva pošast širi regionom.

Nije sve do Nestorovića

Naravno, nikad nije sve do onoga koji izgovara šovinističke nebuloze poput Nestorovića. Kako reče Nikolaidis, asimilacija nije zabranjena, pa dobrovoljno ili interesno posrbljavanje, odnsodno dosrbljavanje građana Crne Gore izgleda spada u kategoriju novih neophodnosti glede potpune srbifikacije zemlje.

A onda se približavamo “dovoljnom uzroku“ i dovoljnoj posljedici. Dovoljno će, izgleda, biti kad Srbija postane gruntovni vlasnik i kad proguta ono malo suverenosti što je ostalo Crnoj Gori, i kad se novi/stari srpski vladar prošeta kao autokrat po Podgorici ili Cetinju dokazujući da je “sve ovo srpsko“.

Ako mislite, dragi građani Crne Gore, da je taj datum daleko, sjetite se da ste bili NATO zemlja na vratima EU, a sada se sve glasnije se priča o izlasku iz NATO pakta i priključenju “nekim drugim savezima“. Sjetite se da je umjesto progresivnih evropskih političara na vlasti beogradsko-četnička klikla, koja vrši dosrbljavanje onih malih arhipelaga umnosti koji ne misle kao Nestorović i ostali Nestorovići.

E to će onda biti dovoljno!

Dakle, ne pričam o teorijama zavjere, nego o stanju stvari u ljudskom umu – kad Crna Gora bude većinski puna malih i velikih Nestorovića, tu je njen potpuni pad.

Neću da vjerujem u to, ali boli briga realnost u što ja hoću ili neću da vjerujem. Kao što je za mene Crna Gora država građana Crne Gore, za beogradsku vrhušku, njihovu vlast i tzv. Opoziciju, sve sa Crkvom Srbije, ona je kristalno jasno – većinski srpska zemlja na kojoj se tek treba izvršiti dosrbljavanje. Ovaj hudi Nestorović je samo glasnik tog svijeta. Mislite o tome!

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

23

avatar
1000
17
6
0
 
19
DraganVazdamačorposmatraVladan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vazda
Gost
Vazda

BG je previse siguran u ostanak Vojvodine unutar Srbije. Kad Srbija pocne da puca po savovima, a samo sto nije, otvorit ce se pitanje i Vojvodine. Vojvodina je pripadala Austro-Ugarskoj, autokefalnu crkvu do 1918. Nikad srpska nije bila dok joj komunisti nakon IIs.r. nisu dali ulogu autonomne pokrajine. I to su joj nasilno oduzeli!

Dragan
Gost
Dragan

Snila baba sto joj milo bilo. Nego,od kad su Brda pripojena Crnoj Gori? A mletacko Primorje? Da ne pocne pucati po savovima?

mačor
Gost
mačor

Flotila ratnih brodova NATOa(4 broda) jučer uplovila u Gruž(Dubrovnik),nije ni Boka daleko.

posmatra
Gost
posmatra

A koliko ima odista Srba u CG?ili se samo nagadja procentima zavisno od ugla posmatranja i jednih i drugih?

Vladan
Gost
Vladan

Progresivni evropski političari?! Bravo!

Ahmo
Gost
Ahmo

Posrbljavanje, srba koji su gradjani CG. Crnogorci se ne mogu posrbiti, mogu samk mriminalci koji ce sjutra trebati skloniste u Srbiji i saka zaostalih cetnika. Svi normalni gradjani CG, bez obzira na vjeru i naciju vole svoju CG. Pozdrav za sve moje crnogorce, srbe, hrvate, albance rome i druge,budimo jedinstveni u odbrani i ocuvanjuCG, njenog svereniteta inintegriteta i svih njenih… Više »

Milan
Gost
Milan

Kakvo trovanje nesrećnog naroda

Vojvodina
Gost
Vojvodina

Nije trovanje vec surova realnost .

Čong Li
Gost
Čong Li

Goapodine Bursac veliki naklon za vas…
👏👏

Vojvodina
Gost
Vojvodina

Tskodje !

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Svaka ti čast Dragane Bursaću! To je zaista bila više no sramna izjava srbijanskoga ljekara i od skoro političara, Vučićevoga pulena Branimira Nestorovića koji je ulaskom u politiku izgubio svaki kredibilitet koji je imao i kao ljekar. Ovaj put se ponovo osramotio kad je u pitanju naša država i naš narod. Ranije po pitanju Njegoša a sad kompletne države i… Više »

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Svaka ti čast Dragane Bursaću!
To je više no sramna izjava srbijanskoga ljekara Branimira Nestorovića koji je ulaskom u politiku izgubio svaki kredibilitet i koji je imao kao ljekar. Ovaj put se ponovo osramotio kad je u pitanju naša država i naš narod. Dakle, Srbijanac je u zabludi.

Svetski putnik
Gost
Svetski putnik

Besomučnost jednom temom jednom zemljom i najbitnije jednim ljudima. Pa nisu svi isti da ih treba osudjivati?

Commentator
Gost
Commentator

Da ima spremnosti u vlasti, a nema, srpske teorije zavjere i srpske pokušaje posrbljavanja, uključujući tu i SPC, mogu srušiti za nedjelju dana. Ali neće…

Vojvodina
Gost
Vojvodina

U CG je na snazi dogovor djukanovic – amfilohije…ti meni , ja tebi.
Sad gledamo ovaj drugi dio …,,ja tebi”.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Generacije Srba su zadjih 150 godina vaspitavane i indoktrinirane istom politikom (prilagođenom vremenu). Doktor virus nije nikakvo iznenađenje!

Mitar
Gost
Mitar

Biraci u CG kazu : nije dovoljno! Dobro, dobice sto su trazili i to jaaaaako brzo.

Istina_
Gost
Istina_

Na žalost oni koji bi trebalo da misle, da mogu, śutra bi nas pripojili..nema građana, nema crnogoraca..neka nam je Bog u pomoć! Bravo za tekst!

Vojvodina
Gost
Vojvodina

Ima Crnograca , bilo ih je ..i bice …ali su izdati od onih kojima su vjetovali . I jos su prsti izdaje prisutni i rovare po Crnogorskom bicu. Nista nije slucajno niti splet okolnosti.

Trile
Gost
Trile

Žalosno ali istinito.Dobrovoljno brišu suverenost.

dragan
Gost
dragan

Svaka cast Gospodine. Respekt.

neko
Gost
neko

g. Bursac,nema ovdje ko da vas cuje. ovo nije CG iz epova i mitova u kojima se masta da su Crnogorci kao veliki heroji i junaci. ovdje zive kukavice koje dadose svoju drzavu srbiji bez ispaljenog metka😡kosovari,hrvati i bosnjaci su heroji,mi ne

TV_EU
Gost
TV_EU

Svaka čast na komentaru !

Send this to a friend