Kolumne

Čas zoologije

Petar Špadijer

Piše: Petar Špadijer

Velike predeatore možemo voljeti ili ne, ali im se mora priznati da su najbolje iskoristili podjelu evolucionih karata. Taktike uspjeha mogu biti krvožednost, razbojništvo, lov u čoporu ili lukavstvo, što ne umanjuje krajnji efekat procesa lova.

Puno manje simpatija izazivaju lešinari, čistači, sitni paraziti i koprofagi, neminovna pratnja predatora, čiji život zavisi od istih.

I dok se predatorima mora priznati trud, lešinari su u principu gadni jer do svoje porcije hrane dolaze strpljivim čekanjem tuđe nesreće i još strpljivijim iščekivanjem da se najkrupniji namire. Oni poslije toga rastzavaju beživotne ostatke, valjajući se u smradu truleži i iznutrica. Odlaze krvave njuške (ili kljuna) ali mirne savjesti.

Čistači imaju privilegiju bezbjednog života u neposrednom prisustvu lovaca jer obavljaju sitne, gadne poslove koji lovcu omogućavaju lagodan život. Oslobađaju ih dosadnih parazita, čiste njihove čeljusti od ostataka raskomadane žrtve, a nagrada, pored sitnih benefita u vidu nekvalitetne hrane, je sigurnost koju dobijaju odrađujući ove aktivnosti.

Paraziti, ovdje se misli na one manje značajne tipa vaški i buva, okoriste se o krupne lovce sisajući im minorne količine krvi, predatoru nebitne a parazitu neophodne. Predatori na njih ne obraćaju pažnju jer je šteta koju mu nanose neosjetna a jedina opasnost za njih su čistači koji, čuvajući svog domaćina, uništavaju ove male štetočine, obezbjeđujući sebi hranu i podršku velike grabljivice.

Koprofagi (go**ojedi) možda su najzanimljiviji u čitavoj priči jer uživaju kupeći i jedući izmet predatora bez nekog jasnog razloga i bez naročite koristi za lovca, kome i pored gomile go**na koje proizvodi ne fali ništa u životu.

(Autor je profesor u Gimnaziji Cetinje)

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
NiksicNSLmbzMitarLocco kuchKrap
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Niksic
Gost
Niksic

bravo kolega

NSLmbz
Gost
NSLmbz

Bravo. U srž! Za desetku!

Mitar
Gost
Mitar

Vrh!!!!! Bravo profesore!!!

Locco kuch
Gost
Locco kuch

Gunđi, veliki respect!
Kod nas su koprofagi trenutno u većini, a čistač po đe koji – ne može da prelomi.
SLY

Krap
Gost
Krap

Xaxaxa,sjajno

Minja_
Gost
Minja_

Sjajan tekst, ko razumije skrivena značenja, razumije..nije sve za svakoga! Bravo profesore!

Send this to a friend