Kolumne BALKANSKA POSLA: DELIJE I BED BLU BOJSI, DVA ČLANA ISTE FAMILIJE

Četnici, majku vam ustašku…

Draško Đuranović

Piše

Draško Đuranović

Jest da su neki već unutar Evropske unije, neki ozbiljni kandidati za članstvo, ali Balkan je ovo: glupost u jednom kraju, prirodno rađa stupidariju u susjedstvu.

Hrvatski su mediji izvijestili, samo dan nakon što je “vukovarski” tenk postavljen ispred sjeverne tribine “Marakane”, da je podno zapadne tribine Dinamovog stadiona Maksimir u Zagrebu neko u utorak poslijepodne parkirao traktor. Večernji list je, uz fotografiju traktora ispred Maksimira, objavio kratku objavu “Bed blu bojsi su ispred stadiona u Maksimiru postavili traktor. Šta su time željeli, prosudite sami”.

Pa, nije baš pitanje od milion dolara, niti novinarski izazov za Pulicera: sramotni zagrebački traktor je odgovor na sramotni beogradski tenk.

Zlo se zlom hrani. Na imperijalnu ideju “velike Srbije”, koja je preživjela srpske poraze i koju simbolizuje onaj “Arkanov tenk” Zvezdinih delija, njihove kolege iz susjedstva, Bed blu bojsi, odgovorile su traktorom, koji simbolizuje dan kada su kolone Srba pod “Olujom” napustile Hrvatsku i napravile je državom skoro očišćenom od Srba.

Zastiđe. “Loši plavi momci” dobro znaju da je u legitimnoj vojnoj akciji “Oluja”, operaciji oslobađanja okupiranih hrvatskih teritorija, bilo zločina, da je stradalo mnogo civilnih žrtava. I da je, neposredno prije i tokom akcije, došlo do egzodusa oko 200.000 Srba, koji su traktorima, kamionima, taljigama, bježali u strahu od odmazde. Ogromna većina se nikada više nije vratila u Hrvatsku, zemlju u kojoj su rođeni i živjeli, kao i njihovi preci.

Kažu da je u srijedu zarđali traktor uklonjen sa platoa ispred Maksimira, nekoliko sati nakon što se Dinamo plasirao u Ligu šampiona. Ali, poruka Bed blu bojsa ostaje urezana traktor je bio simbol slavljenja ustaške ideje o etnički čistoj Hrvatskoj. Mučno i tužno, poslije toliko godina.

Ali, ništa se slučajno ne dešava. U Beogradu, tako i u Zagrebu, država je nijemo, kao voljni saučesnik, posmatrala glorifikaciju šovinizma, kao da je “njihovima” dopušteno sve to, a da “onima preko” treba zabraniti to sve. Balkanka bespuća.

I naša realnost. Jer, navijačke grupe, njihove poruke i ideje, samo su krajnji odraz stanja duha balkanskih društava, njihovih elita. Kao što je rat vođenje politike drugim sredstvima, tako su i navijačke falange samo krajnji izraz današnje preovlađujuće političke misli, stanja duha nacije.

Suviše se sporo mijenja svijest u ovim našim državama.

Zato se, poslije tenka i traktora, čula tek pokoja riječ opomene, i u Srbiji i u Hrvatskoj. Delije i Bed blu bojsi, dva člana iste familije.

Samo, ne treba imati iluzije da je u drugim balkanskim krajevima mnogo drugačije. Ni u Crnoj Gori.

Onaj momak sa tribina Sportskog centra “Morača”, sin jednog ovdašnjeg političara i ministra, koji je prije treće utakmice finala ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde prevalio nekoliko koraka da bi pljunuo u lice čovjeku iz uprave beogradskog kluba, samo zato što je iz srpskog kluba i iz Beograda nije bio navijač. Kao ni onaj drugi osioni mladić, takođe sin jednog uglednika, kojije iz sve snage mučki udarao navijača crveno-bijelih dok ga je sprovodilo obezbjeđenje.

Nijesu to navijači i nije to navijanje. Niti je pljuvanje patriotizam. I zato nema opravdanja ni za tadašnje ćutanje crnogorske države, niti za činjenicu da ni dan-danas izgrednici nijesu procesuirani.

U Beogradu ili Zagrebu, Podgorici ili Sarajevu svejedno u kojoj balkanskoj prijestonici mora se reagovati dok je zvjerka šovinizma još u povoju. Da ne postane čudovište koje niko ne može kontrolisati, kao devedesetih prošlog vijeka. Jer, valja ponoviti: Balkan je ovo glupost na jednom kraju, rađa stupidariju u susjedstvu.

18

avatar
1000
14
4
0
 
18
mojsilovićGoranXyzзврлеMiki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Najjači je kad veli da se mora reagovati: ,, .. dok je zvjerka šovinizma još u povoju.” E ko sve danas nije kolumnista kuku lele.

Goran
Gost
Goran

Bekim Bekić

Xyz
Gost
Xyz

U Srbiji se ne tuku pripadnici drugih naroda, iako se desi reč je o izolovanom slučaju a napadači procesuirani. Ne mogu da ispratim koliko je bilo napada na Srbe u Hrvatskoj od početka godine. Nismo isti! Loš pokušaj autora

зврле
Gost
зврле

све је то ОК али оно “велика србија” је ваша кухиња којом оправдавате своје етничко чишћење и убијање , којом оправдавате кретање у рат и чишћење хр од срба .

Ljubica
Gost
Ljubica

Svaka tema se koristi da se izjednace ustase i cetnici. Ovaj naslov ovde je ustvari ono sto je autor hteo da kaze.

Eviva Sozina
Gost
Eviva Sozina

Ko je vaspitavao sinove nazovi uglednika, koji iz sve snage mučki udaraju i pljuju navijača dok ga je sprovodilo obezbjeđenje? Ko je vaspitavao te “uglednike”…?

Zoran
Gost
Zoran

Bravo za tekst gospodina djuranovica.

Marko
Gost
Marko

Splaha

Glava
Gost
Glava

Fali Arsenalov top

CG bdla
Gost
CG bdla

Opet pjeva Beki Bekić…za 20 e kolumna,
aonolike pare digao preko medijske kuće…
I nikome nista….Aaaa,ima sve zapisano

cetinje
Gost
cetinje

Još kad bi ovo “shvatili i razumjeli”svi pomenuti i puno njih,bilo bi dobro,ali prvi Vučić blista od sreće dje je tenk,bijaše strašno zabalavio,ništa bolje nije ni kod nas ni Hrvata,Bosanaca,to je Balkanski sindrom.

Miki
Gost
Miki

Kad si bolestan ne pitaš koje je nacije doktor nego kako liječi jel predan poslu da bi ti pomogao

Rajan
Gost
Rajan

Vrijeme ti je vise da budes objektivan….

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Draško pravo u sridu !

Tijana 1
Gost
Tijana 1

Konačno neki objektivni kolumnista.

anonimni
Gost
anonimni

Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxxaaxaa

auto škola
Gost
auto škola

A ne ka Đonović 10 eura.

Miki
Gost
Miki

Ne treba dijeliti narod bitno je kvalitet života u odredjenoj državi

Send this to a friend