Kolumne

Davljenje FCJK

Fakultet za crnogorski jezik i književnost
Fakultet za crnogorski jezik i književnost

Piše,

Neven Bjelobrk

Fakultet za crnogorski jezik i književnost postao je meta novih vlasti i prije nego su to postale. Pamtimo izjavu Rajke Glušice, sadašnje predsjednice UO Univerziteta Crne Gore da FCJK “stvara bolesne ljude”. Facebook objava sadašnje ministarke PNKS Vesne Bratić da FCJK treba ukinuti je obrisana ali su je mnogi upamtili. Po preuzimanju vlasti otpočinje realizacija obećanog. Nadležni su odabrali taktiku iscrpljivanja koja počinje od prvog dana. U martu je zavrnuta finansijska slavina od koje se poslije protesta građana privremeno odustalo. Od avgusta je fakultet  u novoj finansijskoj blokadi. Dodatno, zaštita zgrade bivšeg Austrougarskog poslanstva na Cetinju, u kojoj fakultet stoluje je ukinuta, pa su profesori i student prinuđeni da sami organizuju zaštitu svoje ustanove. Uporedo, v.d. dir Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović prijeti, kako je reakreditacija fakulteta bila pogrešna, čime najavljuje ukidanje fakulteta.

Normalan čovjek ne može da se ne zapita…. Kako smo dovdje stigli, kako je to moguće, kome i zašto fakultet smeta?

Kako nazvati Vladu kojoj smeta sopstveni jezik i sopstvena kultura? Kako nazvati Vladu kojoj smeta sopstveni prijestolni grad? Kako nazvati Vladu Crne Gore kojoj smetaju etnički Crnogorci? Kako nazvati Vladu kojoj kulturu vode pripadnici srpskih Dveri? Kako nazvati Vladu koja u stopu prati mapu puta nacrtanu od strane crkve druge zemlje? Kako nazvati Vladu koja ne priznaje crkvu sopstvene zemlje? Kako nazvati Vladu čije formiranje prati sporazum o nepromjenjivosti sopstvene zastave i himne? Kako nazvati vladu kojoj smeta sopstvena dijaspora? Kako nazvati Vladu u kojoj nema pripadnika manjinskih naroda?

Zbog odgovora na sva ova pitanja FCJK smeta. Jer je crnogorski, jer je na Cetinju, jer je kulturno-obrazovni, jer poštuje sve manjinske narode, jer mu ne smetaju zastava i himna. I najvažnije, smeta jer ne ćuti. Fakultet je prepoznat kao centar intelektualnog otpora urušavanju temeljnih vrijednosti crnogorskoga društva. Njegovi profesori ne ćute nad brutalnom klerikalizacijom, ne žmure nad izjednačavanjem fašista i antifašista. Oni talasaju, oni opominju, oni smetaju.

I zato FCJK ne smije pasti. Sudbina fakulteta će odrediti put naše budućnosti. Svi smo mi FCJK.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
StazeSramotaAnaPgBosko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Staze
Gost
Staze

Svaka čast. Pun pogodak. Budimo se polako. Mi imamo samo Crnu Goru, a ona ima nas da se za nju izborimo.

Sramota
Gost
Sramota

Svaka cast! Pun pogodak.

AnaPg
Gost
AnaPg

Sjajan tekst, pravo u centar. Vazno je da se pojavljuju nova, pametna lica koja ukazuju na apsurde kojima se pocinjemo navikavati. Bravo!!!

Bosko
Gost
Bosko

Postovanje za predavace i profesore i njihovu istrajnost!

Send this to a friend