Kolumne

Dodik i Mandić planiraju rušenje Vučića

Erol Ramusović

Piše: Erol Ramusović

Iako član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik želi prikazati kako uživa podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za svoje separatističke poteze, to je ipak samo privid.

Vidno nervozan i sve kraćeg strpljenja pred kamerama i novinarskim pitanjima, Dodik po mnogim predviđanjima ulazi u završnicu svoje političke karijere.

Na prvi pogled ovo ne bi trebalo da ima veze sa Crnom Gorom, jer se najviše tiče Bosne i Hercegovine, međutim, sve je i te kako povezano i važno za sigurnost obje zemlje.

Zajednički remetilački faktor u obje zemlje je režim Aleksandra Vučića, s tim što ni Vučić nije planirao ovoliku radikalizaciju dvije susjedne zemlje.

Poraz Dodikove politike koji je najdalje otišao u svom sukobu sa zapadom jako je važan i za Crnu Goru. Ako uspije Dodik u svojim namjerama, Crnoj Gori se pišu loši dani.

Obrnuto, ako bude savladan i politički neutralisan, onda je pitanje dana kada bi pala Amfilohijeva vlada.

Ipak, Aleksandar Vučić je u ovom momentu više zainteresovan za ekonomski rast Srbije koji zavisi od zapada, nego za ratne pohode koje čuje od prosrpskih zvaničnika iz Podgorice i najvećeg hazardera, laktaškog kabadahije.

U dobro obaviještenim krugovima koji su bliski i Dodiku i Vučiću govori se da Dodik ne uživa podršku Vučića za svoje poteze, te je zbog toga ljut i nervozan. Čak su i u istoj mjeri predsjedniku Srbije zamjerili lideri DF-a u Crnoj Gori Milan Knežević i Andrija Mandić koji su očekivali puno više od Srbije.

Dodik bi vukao puno brže i radikalnije poteze da ima potpuno zeleno svijetlo od režima u Beogradu. Knežević i Mandić jedva podnose što nisu članovi vlade Crne Gore, a sve zbog ustupaka Zdravku Krivokapiću koji ne vodi prosrpsku politiku onako kako su se nadali.

Ako ne dobije što bude želio, kako se priča u banjalučkim kuloarima, Dodik planira osnivanje stranke u Srbiji i saradnju sa određenim opozicionim partijama s kojima bi krenuo u rušenje Vučića. To i ne izgleda nevjerovatno ako se pogleda u prošlost kada je javno podržavao Borisa Tadića s kojim je ostao u odličnim odnosima. Javnost, posebno ona u Srbiji, zna da je Tadić ljuti neprijatelj Vučiću.

U tome bi mu se pridružili Knežević i Mandić kako bi se osvetili jer su izbačeni iz premijerske i ministarske fotelje u Crnoj Gori.

Od kada je krenuo u blokade institucija Bosne i Hercegovine i otkazivanje poslušnosti Visokom predstavniku u BiH, Dodik je napravio mnoge međunarodne probleme Srbiji. Zbog toga najviše trpi predsjednik Srbije i njegova vlada. Vučićje, uprkos Dodikovom protivljenju, primio Christiana Schmita u ulozi visokog predstavnika. Vučić nije negirao njegov legitimitet.

Sve to vrijeme, Dodikova prisna saradnja sa crnogorskim prosrpskim političarima ukazuje da bi priče iz Banja Luke o rušenju Vučića mogle biti tačne. Srbi iz Crne Gore tradicionalno imaju veliki uticaj na politička dešavanja u Beogradu, kao što ima i Dodik putem svojih kanala. Nemojmo zaboraviti da su i Milošević i Karadžić vukli porijeklo sa prostora Crne Gore, a taj dvojac je bio ključan za današnji haos u kojem živimo.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
Petar MaljevicDel PieroKarloSnijegdenBokelj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar Maljevic
Gost
Petar Maljevic

Ne znam ko je ovaj gospodin, ali prilicno inteligentno pise. Glupa politika Beograda se ne resava mrznjom Srba, nego ovakvim inteligentnim analizama.

Del Piero
Gost
Del Piero

Ukoliko pročitate MEMORANDUM 2 … shvatićete da Vam je analiza situacije pogrešna.

Karlo
Gost
Karlo

Milo I Vucic su u koaliciji

Snijegden
Gost
Snijegden

Dodik predsjednik Srbije, Carevic gradonacelnik Beograda, Vucic u CZ. Tako otprilike treba da izgleda Srbija 2025.

Bokelj
Gost
Bokelj

hahahahahahahaha

Fendi
Gost
Fendi

Mislio da da je Suhih

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

E ova procjena stvarno nema veze sa vezom. I Dodik i vojvoda su Vučićevi vojnici!

Send this to a friend