Kolumne

Draško i Dritan

Abazović i Stanivuković

Piše,

Damir Rastoder

Obojica izigravaju Robin Huda, strpali bi u zatvor sve one koje javnost želi tamo vidjeti, objavili bi na Instagramu svaku svoju aktivnost ili nešto što na to liči. Nije važno da li nešto radiš ili ne, samo je bitno stvarati percepciju o tome, makar ona bila potpuno lažna i neobjektivna.

Krajem devedesetih godina prošlog vijeka, američka državna sekretarka Medlin Albrajt označila je pojavu Milorada Dodika na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, kao ”dašak svježeg vjetra na Balkanu”.

Ondašnji Dodik pozivao je Karadžića i Mladića da se predaju sudu u Hagu, osuđivao je one koji su činili ratne zločine u ime srpskog naroda, oštro napadao Miloševića i zločin u Srebrenici nazivao genocidom.

Sadašnjeg Dodika, Albrajt ne bi ni prepoznala na ulici.

Oduševljenje u Srbiji

Trideset godina kasnije, pojavu Dritana Abazovića u Crnoj Gori i Draška Stanivukovića u manjem bh. entitetu (RS), mnogi mediji, analitičari i politička javnost u regionu, a naročito u susjednoj Srbiji, dočekali su bukvalno sa istim oduševljenjem kao što je bilo Albrajt kada je u pitanju Dodik.

Nije trebalo puno vremena da se pokaže koliko je pogrešna bila procjena američke državne sekretarke.

U slučaju Abazovića i Stanivukovića, već poslije nekoliko nedjelja, bilo je jasno da svaka promjena ne mora biti apriori bolja, demokratskija i naprednija, mada se i dalje, u dijelu javnosti, održava taj stereotipni, a nadasve navijački narativ o “svježim snagama koje dolaze iz Ulcinja i Banje Luke”.

Pored mladosti, Dritan (34), a Draško(27), ono što spaja oba političara je činjenica da su došli na talasu populizma, koji je zapljusnuo i ove prostore, a posebno nakon ulaska Donalda Trampa u Bijelu kuću, s tom razlikom, što se u slučaju Abazovića radi o građanskom populisti, gladnom vlasti i moći, a Stanivuković je klasičan model nacional-populiste, koji se, navodno, bori za interese samo svoje nacije.

Obojica izigravaju Robin Huda, strpali bi u zatvor sve one koje javnost želi tamo vidjeti, objavili bi na Instagramu svaku svoju aktivnost ili nešto što na to liči.

Nije važno da li nešto radiš ili ne, samo je bitno stvarati percepciju o tome, makar ona bila potpuno lažna i neobjektivna. Amerikanci su davno usvojili pravilo “da je percepcija zapravo realnost”, a toga se drže i to primjenjuju savremeni populisti, poput Draška i Dritana.

Nikada im nije dovoljno prisustva u medijima, pa smo zahvaljujući i tome, brzo shvatili da Stanivuković želi biti bolji i uspješniji Dodik od Dodika, sa identičnim ili radikalnijim stavovima o važnim političkim i regionalnim temama, dok je kod Abazovića situacija malo kompleksnija, jer niko, osim njega, ako i on zna, ne zna šta želi postići u politici.

Njegova ambicija je svakako da zamjeni Mila Đukanovića i preuzme najveći dio suverenističkih glasova u Crnoj Gori, ali to je jednako realno kao da BiH sljedeće godine postane članica EU. Stanivuković je na izborima u Banjaluci osvojio respektabilnih 51.620 glasova (54,52 odsto), što je za 8.000 (9 odsto) više od svog protivkandidata Igora Radojičića, što mu daje osnov za optimizam da bi mogao svoj uticaj proširiti i na druge dijelove RS.

Nestanak baze

S druge strane, koalicija Crno na bijelo, sastavljena od URA, SPP-a Muamera Zukorlića, NVO Civis i vanstranačkih ličnosti u Crnoj Gori, osvojila je ukupno 22.649 glasova ili 5.53 odsto.

U rodnom Ulcinju, gdje i danas živi, Abazović je dobio 849 glasova, dok je Đukanovićev DPS dobio povjerenje čak 4.001, a dvije albanske liste osvojile su 3.538,odnosno 2.326 glasova. U drugoj crnogorskoj opštini, Tuzima, gdje Albanci čine 68.5 posto stanovništva, Abazovićeva lista je tek na osmom mjestu po broju osvojenih glasova od 11 političkih subjekata, koliko je učestvovalo na izborima.

U ovoj maloj opštini za Crno na bijelo glasalo je slovimam i brojem 114 glasača, dok je Albanska lista osvojila 3.284 glasa, a Đukanovićev DPS 2.619 glasova.

Dok Stanivuković ima solidnu startnu osnovu, mjerenu brojem glasova u Banjaluci, značajno porodično bogatstvo, što je veliki adut, s obzirom da je “novac majčino mlijeko svake politike”, ima i neku ideologiju, mada potpuno pogrešnu i retrogradnu, ali ona prija ušima birača u RS, mlađahni i kočoperni Abazović nema ništa od toga.

Koalicijom sa prosrpskim strankama izgubio je i ono malo svojih, suverenističkih glasova, dosadašnjim ponašanjem prije služi za sprdnju nego što predstavlja ozbiljnu političku alternativu, a od ideologije je ostala samo neutoljiva žeđ za vlašću pod svaku cijenu.

Zato je njegova politička perspektiva svedena na ulogu marginalca i jezička na vagi za srpsku većinu u parlamentu, ili na potpuni nestanak sa političke scene zbog gubitka izborne baze.

Tu neće pomoći ni medijska, ni svaka druga podrška od koncerna Vijesti, koji su stvarni vlasnici URA, a Dritan je samo populistički dobrovoljac za izvođenje prljavih radova.

Svakako, politička budućnost Abazovića i Stanivukovića zavisiće i od međunarodnih okolnosti.

Odlaskom Trampa, svi populisti su izgubili moćnog saveznika, a EU polako postaje svjesna svojih grešaka i propusta i u slučaju BiH i u slučaju Crne Gore.

20

avatar
1000
20
0
0
 
20
MilicaIzvjestajVelimirTri pravila🇲🇪bernini🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milica
Gost
Milica

Mali.Abazovic jos ne shvata da je samo dekor i marioneta u rukama velokosrpskih izdajnika.Prvom prilikom ce ga.baciti kao prljavu krpu sto uostalom i zasluzuje.

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Pazite samo jednu stvar koja je dosta interesatna,dritan u kolasin i mojkovac zajedno nije dobio 200glasova e zamislite sada da on kroji sudbinu tih ljudi

Velimir
Gost
Velimir

Dvije velikie balkanske zablude,dva velika promasaja!

Tri pravila
Gost
Tri pravila

Sve na teret osiromasenih gradana CRNE GORE ,

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Dritan i Draško su dvije strane iste medalje! Još će i Draško postati rođak Dritanu kao i “sveti” Daka golijski!

Škale
Gost
Škale

Osim što je Šibicar uz to je i neopjevani veleizdajnik.

Ateista
Gost
Ateista

Abazovića ni familija nije glasala jer je prodana dusa. Svjestan je on da nije nizasto iskompleksirana budala koja jos nije shvatila da ga niko ne podnosi niti ce dugo bit na vlasti iskoristit ce ga i sutnut ko praznu kantu sto on i jeste i to bez mozga. Đžabe nekome skola kad nema nista osim diplome ni znanja ni karaktera… Više »

Pencilin
Gost
Pencilin

Bitanga,šibicar i prije svega populista… Znači crno bez bijelo.

Terminator
Gost
Terminator

Dritan-Iznogud ( is no good )

Edw
Gost
Edw

Albanac i Srbin. Doktor i srednjoškolac. Crn i plav. Hetero itd…

Rajko Subotić
Gost
Rajko Subotić

Nijesu ga glasali ni Srbi ni Albanci, glasali li su za njega i Rakčevića, prevareni ,građanski orijentisani Crnogorci .Tako da Dritko , koga si prevario biće ti od njih papatutu. Nikad više

Bazinga
Gost
Bazinga

Ni dodao ni oduzeo. 👍

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

oba puni kao brodovi ….borci za moc …prepotentni …niti su nita znaju nesto da rade….a zabrinuti za narod

🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤❤❤
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤❤❤

Xaxaxaxaxa,nijesam znao ovaj podatak za broj Urinih glasova u Ulcinju i Tuzima, pa Dritana ni rodbina nije glasala

Shoro pv
Gost
Shoro pv

Iste dvije bitange !!!

Da je vječna
Gost
Da je vječna

Odlična analiza.

Buble
Gost
Buble

Vole crnu zastavu onu obojica, samo polako da Joe uzme stvari u svoje ruke.

Ksena
Gost
Ksena

Od svih aktuelnih političara “oslobodioca” ovaj, kojem ne želim ni ime da pomenem, je najveće zlo zajedno sa njegovom URO-m!

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

👏👏👏👏👏

RS3
Gost
RS3

1.000×3,14, za oba…

Send this to a friend