Kolumne

Dvije poluge u Crnoj Gori: Jesmo li za Amere ili Ruse?

Erol Ramusović

Piše

Erol Ramusović, član Udruženja građana Crne Core koji žive u BiH

Jedno od objašnjenja kako poluga djeluje jeste da se malim silama mogu savladati velika opterećenja. U politici, posebno onoj zapadnoj, često se koristi izraz “leverage” ili “poluga” kad se prave analize i procjene ko kojim polugama raspolaže u političkim pregovorima ili nadmetanju. Koje su to i čije poluge iskoriščene da bi se napravio haos u Crnoj Gori?

Ništa se ne dešava slučajno pa ni situacija u Crnoj Gori od 2016. godine do danas nije slučajna. Ona samo izgleda da je spontana, ali nije.

Borba velikih sila za uticaj na Balkanu se lomi preko leđa malih država. Možda najvišu cijenu na kraju plati upravo Srbija, koja je za velike sile mala zemlja, ali za Balkan dominantna sa razarajućom i destabilizirajućom politikom. Srbija je poluga Rusije s kojom u interesnoj zoni NATO-a remeti sve što su Evropska unija i NATO do sada uspostavili.

Čudno je kako Amerika i NATO tolerišu da im se u dvorištu dešavaju tako jeftine igrarije sa ruskim igračima i retrogradnim ličnostima poput Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini, ili Dritana Abazovića u Crnoj Gori. Njih dvojica, uz blagonaklonost Aleksandra Vučića, a za račun Rusije, uništavaju sav do sada postignuti napredak.

Zaključak je jednostavan, ruska poluga je Srbija, a srbijanska poluga u drugim zemljama su Dodik i Abazović. Ne treba izostaviti ni Muamera Zukorlića, koji je potpomogao Abazovićevu koaliciju u Cmoj Gori. Bošnjaci ne smiju sebi dozvoliti da jeftino nasjedaju na takve prevare.

Upravo oni bošnjački glasovi koji su glasali za prosrpske stranke, a koje se dekiarišu kao građanske, dale su doprinos da se uspostavi Apostolska vlada. Ovakve namjere Moskve i Beograda putem svojih poslušnika i glasača koji su iskorišćeni i prevareni, moraju biti do kraja razotkrivene. Igra još uvijek nije završena, ali moramo poznavati pravila i šta se u pozadini dešava, pa će ako bude dovoljno svijesti za ukupnu destabilizaciju regiona račun biti ispostavljen Beogradu. Rezultat ovakvih političkih prevara su strah, strepnja, napad na džamije i vjerske objekte Bošnjaka i Albanaca. To je ishod koji smo dobili uz pomoć pomenutih ličnosti koje zavode svoj narod.

Rusija uz pomoć Ruske pravoslavne crkve (RPC) odavno je upetljala prste u sve zemlje, posebno u našoj regiji, koje imaju značajnu pravoslavnu populaciju.

Srbija kao odskočna daska Velike Rusije, kroz svoju Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) pravi nestabilnost u BiH i CG. Uz pomoć SPC-a u Cmoj Gori su pobijedile antizapadne i antidemokratske snage. Najnoviji “non paper” je dolijevanje ulja na vatru u širenju nestabilnosti i propagande protiv euroatlantskih integracija.

Koje su to poluge sa druge strane. Značaj svake poluge je što se sa malom silom može savladati puno veća sila, ako se poluga postavi na pravo mjesto.

Crna Gora je ipak demokratska zemlja, članica NATO-a, a u demokratiji vlada većina. Iz perspektive suverenista, jako značajna i ključna poluga su Bošnjaci, Albanci i Hrvati, a posebno Bošnjaci kao najbrojniji od ta tri naroda. Ovi narodi zajedno sa Crnogorcima i svim drugim patriotskim građanima u Crnoj Gori čine većinu. Bošnjaci, Albanci i Hrvati su odigrali ključnu ulogu prilikom izglasavanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine. Ta poluga je ključna za opstanak i razvoj građanske Crne Gore.

Sve vrijeme od sticanja nezavisnosti do prošlogodišnjih izbora, naša zemlja je bila primjer uspješne demokratske države koja je postala članica NATO-a i na sigurnom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Tokom 2020. godine iskorišćen je vakuum u međunarodnim odnosima, kao i pometnja nastala tokom pandemije kada su Amerika i Evropa bile fokusirane na zaustavljanje širenja virusa, pa je sa rusko srpskim polugama zadat težak udarac interesima zapadnih saveznika. Navedene poluge su iskorišćene i došlo je do uspostave rusko srpske vlade u zemlji NATO-a.

Postoje poluge i sa druge strane, a to su patriote Crne Gore, Crnogorci, Bošnjaci, Albanci, Hrvati i svi ostali građani koji vole svoju zemlju i vide je u euroatlantskom svijetu. Te poluge se moraju pokrenuti i napraviti prevaga, ili ćemo trajno ostati dio nestabilnog i autokratskog svijeta. Toga moraju biti svjesni i svi u Crnoj Gori, kao i partneri Crne Gore u Evropi i Americi.

6

avatar
1000
6
0
0
 
4
NerminaBudva 89PerutaD 50 miliona 💙
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nermina
Gost
Nermina

Moramo izaci na ulice najmanje 150.000 gradjana u svim gradovima i pokazati im cija je Crna Gora.

Budva 89
Gost
Budva 89

Mozda Svajcarska hahah , pa mi smo nigdje nazalost sa ovim strucnjacima, ne moze se ne avionom prici Crnoj Gori.
Nazalost

Peruta
Gost
Peruta

Zašto ste vi nama donijeli nezavisnost, kad mi to od vas nismo tražili?

D 50 miliona 💙
Gost
D 50 miliona 💙

Ako se dokaže da albanci u crnoj gori nisu plačeni ili ugnjetavani svijet će stanuti uz njih kao na Kosovo i zbogom dio crne gore pokrajina ulcinj i tuzi.💙❤💚to ja znam špijun sam.

D 50 miliona 💙
Gost
D 50 miliona 💙

Naše primorje gradimo mi sami to jeste najviše pomorci pa dijaspora pa strane direktne investicije. 💙❤💚

D 50 miliona 💙
Gost
D 50 miliona 💙

Ulazak u evropu nam daje za pravo pedeset turista više. 💙❤💚

Send this to a friend