Kolumne

EP O OBODINU: Novi frižider je dosta je vjerna slika kako je naš svijet postao pokvareniji

Ante Tomić

Piše

Ante Tomić

Fotografija uz oglas na Njuškalu vratila me je u djetinjstvo, u jednu od mojih najranijih uspomena. Jednak su frižider moji imali, sa zlatnim reljefnim slovima “Obodin” cijelom širinom u gornjem dijelu vrata i manjim natpisom “de luxe” dolje desno. Bio sam manji od njega kad sam ga prvi put otvorio, i ostavio sam ga na istom mjestu u seoskoj kužini godinama kasnije, kad sam otišao u bijeli svijet.

Samo je drugo “o” u imenu poduzeća u međuvremenu otpalo, ostavljajući nešto svjetliji okrugli trag na bijelom limu, a sve drugo na tome frižideru je valjalo.

Odano nas je služio od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća sve do početka devedesetih. Umirovili smo ga kratko prije raspada Jugoslavije, bez nekog osobitog razloga, tek stoga jer nam se činilo da smo zaslužili novi i bolji.

Uređaj iz epa

Nove smo otad kupovali svakih četiri, pet godina po prilici i nijedan nije bio bolji. Naš bi Obodin de luxe, da smo ga ostavili, jaja, mlijeko, povrće, meso i ribu i dandanas držao svježima, upravo kao onaj koji se ovih dana ispravan prodaje za osamsto kuna na popularnom internetskom oglasniku.

Vjerojatno i vi imate, ili su vaša baka i djed imali neki takav, proizveden prije mnogo godina u Cetinju, pouzdan i trajan, vječan kano “Gorski vijenac”.

Određeni književnoteorijski autoriteti tvrde čak da se uređaj spominje u ranijim verzijama slavnoga epa, u dijelu kad Vuk Mandušić opisuje kako je neki Radun iz Lješanske nahije neustrašivo odbijao turske nasrtaje na svoju kulu:

Sam se Radun u kulu nagnao
i s njim žena njegova Ljubica; žena mlada, ama soko sivi,
puni puške svome gospodaru i pive mu Nikšićke nosi
iz Obodina bijela frižidera.

Veliki je vladika Petar Petrović Njegoš, navodno, prekrižio posljednja dva stiha kad je odlučio štampati “Gorski vijenac” bez sponzorskih poruka.

Štogod bilo, ti su frižideri nadživjeli i Jugoslaviju i tvornicu koja ih je napravila. Dok i naše bake i djedovi i većina radnika nekadašnjeg Obodina leže pod kamenim pločama, njihovi frižideri još uvijek zuje po kuhinjama u Murskom Središću, Samoboru, Goraždu, Bijelom Polju, Zrenjaninu, Prištini i Strumici. Nije li to neobično?

Europska komisija, potaknuta nepoštenom praksom da se štednjaci, vešmašine, frižideri i usisivači nepopravljivo kvare samo što im istekne trogodišnje jamstvo, ovih dana donosi propise koji će od proizvođača zahtijevati dulji rok trajanja, mogućnost popravka i nabave rezervnih dijelova za kuhinjske uređaje.

Krivi pogled

Koliko vam se uvjerljivo čini da 2019. godine, sa svom tehnologijom koju čovječanstvo ima, švedski i njemački inžinjeri nisu u stanju napraviti frižider koji će biti trajniji od frižidera koji su nekakvi socijalistički samoupravljači iz pizde materine sastavili prije pola stoljeća?

Crnogorski su frižideri bili kao junaci junačkih narodnih pjesama. Oni su držali riječ. Vjerno služili svoga gospodara. Više je u njima bilo karaktera, časti, poštenja, svega onoga što se nekad zvalo čojstvom, nego u svim današnjim Electroluxovim, LG-ovim, Boschovim i Samsungovim opsjenama i lagarijama što krepaju samo ako ih krivo pogledaš.

Jednom, prije mnogo godina, kad je Neil Armstrong hodao Mjesečevom površinom, a Tereza Kesovija pjevala “Nono, dobri moj novo”, obitelj bi se vratila kući nakon odmora u Vodicama ili Malinskoj i večerala kajganu od jaja koja su ostavili prije dva tjedna u frižideru.

Danas vas još na stubištu zatekne smrad. Gotovo se ugušite od vonja pljesnive, zelene teletine u tihom i mračnom, mrtvom frižideru. Gnjilo meso iz frižidera kojemu je prekjučer isteklo jamstvo, iz uređaja koji je jeftinije baciti nego popraviti, dosta je vjerna slika kako je naš svijet postao pokvareniji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
.....
Gost
.....

“Sjecanje me lakom tugom ovi…”
Izlazimo iz skole, a kolone radnika koji su pravili ove frizodere, bezbriznih lica, izlazi iz Oboda…
Tuzno sto napravise od onda
“…vece slazi I mirise lipa..”

Wilkins
Gost
Wilkins

Još ga imam na selu, isti taj, 1966. godište. Ali što je zanimljivo, ne samo da se nikad za 53 godine nije pokvario i nikad majstora vidio, nego mu nikad ni freon nije dopunjavan, čini mi se da bolje hladi sad nego prije 53 god.

amo
Gost
amo

Tacno tako ja imam dva i bolje rade i hlade nego svi danasnji.

Racko
Gost
Racko

E,.moj Tomicu, ja imam Obodin star proizveden 1963 god. Rodjen u Skoplju. I desilo se da sam radio u Obod. Pricao bih do ujutro od Istre do Crne Gore. Ime OBOD nazalost.vise ne postoji. Nije nam valjala ona nasa Yugoslavija.

Realno
Gost
Realno

Sve u svemu, malo smo se zahebali…svi odreda. Osim Slovenaca.

Džo
Gost
Džo

Dobro de…sad imamo osamstogodisnju crkvu u hiljadugodisnjoj drzavi…sto fali?

Mileva
Gost
Mileva

Pomenute fabrike su propale kad su nam uvedene ničim izazvane sankcije, a radnici su morali u rat da brane srpstvo. Sjećate li se ???

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Ili da osvajaju, haraju i pljačkaju za “srpstvo”?

freeman
Gost
freeman

Ni ovakva nam fabrika valjala nije nego smo je unistili. Da ne spominjem ostale diljem exYU, TAM ovi I FAP kamioni koji I dan danas voze nedodjijama, kompresori Prva petoletka Trstenik I Trudbenik Doboj, neunistivi, Iskrini telefoni sa svim mogucim nagradama za dizajn da ne nabrajam. Prodali smo se za Koka Kolu I holivudske filmove, koji su nam pricali bajke… Više »

Mickelie
Gost
Mickelie

Svaka čas na komentar! Potpisujem.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Sve bi to i danas radilo da je imao ko pohapsiti “rukovodioce” iz vremena “tranzicije”.

Valentina
Gost
Valentina

DOBAR TEXT NIJE ,,OBODIN” VEC ,,OBOD”

Matematičar
Gost
Matematičar

Obodin, u pravu je gospodin, moj još radi

Zeljko
Gost
Zeljko

Valentina siguran sam da nisi Cetinjanka jer da jesi znala bi da je pravi naziv Obodin,ali mi Cetinjani dali smo mu nadimak Obod,jesmo li Crnogorci ili ne,lijeni da izgovaramo puno ime OBODIN ,kako je i pisalo na tim legendarnim friziderima.

sjever
Gost
sjever

Isto Obodov frizider sa malo drugacijom oznakom {tri male zvjezdice} trajao u Bijelom Polju je od 1982 kada je kupljen do 2019 kada je “penzionisan” bez ijednog kvara za svo to vrijeme.

Goga
Gost
Goga

Moj je kupljen 1979.te a radi i danas i ništa mu ne fali. Damo da ga ne ureknem

Kum Žoržo
Gost
Kum Žoržo

Moj je godinu mladji od mene… znaci 1973… izdrzao 4 selidbe sirom SFRJ… jos radi… nikad nije opravljan.. malo pozutio spolja, to je sve….

ja
Gost
ja

Zato je i krepao Obod, jer su mu frizideri trajali po 40 godina.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

U danasnjem prvrednom sistemu je bas tako, traje dok traje garancija, potrisacko drustvo.

Dragan
Gost
Dragan

Sve ziva istina, svaka cast!

Send this to a friend