Kolumne

Frustracije

Aleksandar Berkuljan

Reagovanje na tekst Željka Vušurovića: “Željko Vušurović Bojanu Baći: Zašto želite smrt Latinke Perović?

Piše

Aleksandar Berkuljan

Znam te, čini mi se, dosta dugo, iako si za koju deceniju mlađi, mada ne pamtim kad smo zadnji put razmijenili riječ. Zaista nijesam imao namjeru da se uključujem u priču oko tvojeg lamentoznog komentara upućenog Bojanu Baći i to, koliko sam razumio, povodom hiperaltruističke brige za zdravlje Latinke Perović, kao i nekakve izjave nove ministarke za sport kulturu (i još ponešto) objavljenu prošle godine na Fejsbuku, da krajnje tendenciozni tekst nijesi “začinio” imenom moje malenkosti i imenom člana moje porodice, režisera Gojka Berkuljana, “dajući” nam, usput, poprilično prostora i “oprečnih” ocjena.

Koliko sam razumio, glavni razlog obrušavanja na Gojka je, pored želje da te neko zapazi, i tvoja potreba da ga javnosti denunciraš kao odbornika URE, jer je zaboga, u novoprobuđenim ultrapatriotskim “krugovima” i njihovim oglasnim tablama to sinonim “izdajništva”, a ti si, na osnovu samodefinicije, “creme de la creme” patriotizma. Dodatni “razlog” je tobožnje Gojkovo “ćutanje” na tuđe komentare, ali je, kako veliš, ostavio fejsbučki “lajk”, što te je mnogo unervozilo i bilo povod da ga direkto optužiš, ništa manje, nego za “učestvovanje u poklanjanju SPC 650 crnogorskih manastira neprocjenjive vrijednosti” i nekakvu prećutnu saglasnost da Latinka Perović umre. Kao da je on Sveti Petar.

Iz toga se da izvesti zaključak da sam ja, vjerovatno, sve to licemjerno i ćutke gledao i bio svjedok kako krčmi Crnu Goru i njenu istoriju, sram da ga bude, a ni Latinki nije htio da život produži! Bilo bi tragikomično da se, naravno, ne radi o zlonamjernom lupetanju, ali javna riječ ima težinu, pogotovo u primitivnom ambijentu kakav je naš.

Pa da te podsjetim, jer pamtim dugo, mnogo duže od tebe, bio sam među prvim opozicionarima krajem 80-ih, opozicioni odbornik cetinjske skupštine, poslanik reformista nakon prvih višestranačkih izbora i sudionik svih događaja na fonu afirmacije i odbrane Crne Gore zadnjih 30 ljeta, kojima ste ti i slični bili samo posmatrači, a mnogi kojima si sada bliži, žestoki oponenti.

Zanemariću i ja Latinku, pa se nerviraj koliko ti volja, no ne čuh da si se nervirao što se cetinjska opština između dva popisa “uljegla” za 7000 stanovnika, ako ne i više. S druge strane znam odlično što se i kad dešavalo, ko je krao i što, kako su slike sa dubrovačkog ratišta stigle u Crnu Goru i bile pohranjene u Ministarstvu kulture … Ostalo snimljeno.

Zato tvoju priču možeš da okačiš tamo odakle si je preuzeo, a javnosti radi, hramove i druga crnogorska kulturna dobra upisivala je na SPC devedesetih doskorašnja vlast, u vrijeme kada je Gojko bio u trećem osnovne. Isti su od njene obnove držali na “kratak povodac” CPC, policijskim kordonima spriječavali da vrši službe u crnogorskim hramovima i, da ne zaboravim, uz amin bivše crnogorske Vlade iz Državnog arhiva Crne Gore u Mitropoliju crnogorsko-primorsku prenijeli kompletan arhiv Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve. Bio sam direktni svjedok. A napisali su i “Zakon o slobodi vjeroispovijesti” i pred izbore nudili Mitropoliji da izbrišu sporne članove … Licemjerje.

A što se tebe i sličnih tiče, daću ti priliku da javno i pravno dokažeš tvoje kompromitujuće i krajnje uvredljive tvrdnje na račun člana moje familije. Čak si sebi dozvolio da me, u pokušaju “suprostavljanja” mojem sinu, demagoški smjestiš u “pozitivni kontekst” borbe protiv pljačke u Narodnom muzeju i očuvanje naše kulturne baštine, ali sam odmah shvatio što ti je zaista bio cilj. I to krajnje maliciozan. Zato bih te krajnje dobronamjerno upozorio da me ne više ne pominješ i moje ime ne instrumentalizuješ na bilo koji način, ne “gladiš dračama” zarad superpatriotskog crtanja mete mojem sinu kao odborniku URE, a samim tim i porodici. Jer ću ti sigurno pokazati pokazati put i đe ti je mjesto. Ja nijesam neko ko će svoje uspješno, kreativno i pošteno dijete prodati za pare, privilegiju ili nečija prsla politička očekivanja.

Ukratko, batali te pritiske, nijesam osjetljiv na njih.

I nemoj da se upoređuješ sa mnom, jer ja i ti nijesmo isto ni po jednom osnovu. Pogotovo zbog činjenice što sam u svojoj borbi za istinu o sudbini crnogorske kulturne baštine bio i ostao sam, na sopstvenu štetu, a ti si svo ovo vrijeme najglasnije ćutao, zajedno sa 99,99 odsto hiperpatriota, od PEN Centra, Matice crnogorske, DANU i svih drugih spavača “Crnogorskog zbora”, ešalona pojedinaca na apanaži bivšeg Ministarstva kulture i kojekakvih “analitičara”, koji se množe brže od ameba i danas naprasno ridaju i cmizdre za sudbinom Crne Gore i crnogorske kulturne baštine. Naravno, za predizborne potrebe i koji honorar.

12

avatar
1000
11
1
0
 
10
Dolina BogovaVaše imeCelebic12majmunaSnjeg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Poživio ti nama pa da podsvjedocis na medjunarodni sud i ukazes na Krivicna djela i zloupotrebe SPC i MCP na strtu CG i CPC .

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Saša, ti neće prodati sina, on se sam već prodao

Celebic
Gost
Celebic

Za CG

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Sto više istine na vidjelo za dobrobit svih nas , puno srece u buducem radu …

12majmuna
Gost
12majmuna

Aha, pa ovo je sjajno. Problem u vidu toga što je DPS dozvolio nezakonit upis pojedinih crkava na SPC ćemo riješiti tako što ćemo podržati vlast koja će SVE crnogorske crkve i manastire da pokloni SRBIJI?

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Medjunarodni sudovi

Snjeg
Gost
Snjeg

Podrska Vusurovicu .A sto se tice doticnog gospodina …..

Covjek
Gost
Covjek

Braco crnogorci………………………………………………………………

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

B R A V O.

Ja sam
Gost
Ja sam

Sa ovim čovjekom se ne slažem u mnogo čemu, ali je i slijepom jasno da ovo radi iz iskrene namjere, ne jer očekuje nešto zauzvrat, to treba poštovati.

Manja
Gost
Manja

Postovanje za Bekuljana

Skomis
Gost
Skomis

E ovo je Crnogorac.Skidam kapu gospodine.

Send this to a friend