Kolumne

Gospodine Daniloviću, nije baš da Vam FCJK nije meta i inspiracija

Foto: Boban Batrićević

Piše,

Boban Batrićević 

V.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokoga obrazovanja Goran Danilović, juče i danas je dospio u žižu crnogorske javnosti zbog neosnovanih negativnih stavova prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Ovđe nemamo namjeru polemisati s gospodinom Danilovićem kao zastupnikom teze da crnogorski jezik ne postoji, već isključivo s njegovim tvrdnjama o tome da FCJK nije trebalo akreditovati.

Svoje gledište Danilović temelji na pogrešnoj pretpostvaci – zašto bi država finansirala dva ista fakulteta, kad „Odsjek za crnogorski jezik i književnost“ postoji u Nikšiću? Prvo, gospodin Danilović pogrešno navodi nikšićki slučaj – tamo se naime ne radi o „Odsjeku za crnogorski jezik i književnost“ kako on tvrdi, već o Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (!). Program te katedre ni po jezičkom ni po književnom pristupu s FCJK na Cetinju nema nikakvih sličnosti. Upravo je osnivanje FCJK bilo motivisano lošim rezultatima nikšićke katedre i tradicionalističkom pristupu crnogorskom jezičkom i kulturnom pitanju. Dovoljno je uporediti izdavačku djelatnost i međunarodnu saradnju Studijskog programa iz Nikšića i Fakulteta s Cetinja pa viđeti koliko je cetinjska katedra inovativnija, razvijenija i aktivnija. Dakle, iz navedenoga je jasno da Danilović po ovome pitanju pristupa pristrasno – on ne zna tačan naziv nikšićke katedre ali odlično zna da je FCJK nepotreban! I to zadrto ponavlja dva puta u dva dana.

Potom, gospodin Danilović kao iskusni žurnalista, mijenja teze i od prefinjenog propagandnog agresora nastoji zauzeti ulogu žrtve pa veli da FCJK nije njegova meta i inspiracija. Istorija će nam pokazati suprotno. Ne ulazeći dublje u Danilovićevu karijeru valja podśetiti da je upravo on uoči parlamentarnih izbora 2016. godine postao oročeni ministar unutrašnjih poslova oročene Vlade izbornog povjerenja Crne Gore. Njegov kratki ministarski uzlet pamtimo po dvije stvari. Prva je svakako uvođenje ćiriličnih tabli na ulazu u MUP te poćiriličarenje zvanične dokumentacije.

I drugo, gospodin Danilović je na śednici Vlade od 17. juna 2016. godine tadašnjem premijeru Milu Đukanoviću problematizovao postojanje FCJK, pravdajući svoj stav „racionalizacijom“, budući da kako stalno ponavlja – u Nikšiću već postoji takva katedra. Dakle, gospodine Daniloviću nije baš da Vam FCJK odavno nije meta i inspiracija jer ste svaki put kad ste naimenovani na neku (igrom sudbine oročenu) upravljačku poziciju prstom upirali baš u Fakultet za crnogorski jezik i književnost. Vaša opsesija FCJK otkriva dubinske predrasude prema razvoju crnogorskoga jezika, književnosti i kulture, o čemu svjedoče i poslanici iz Vaše partije koji se otvorenu zalažu za rehabilitaciju četničkoga pokreta.

I treća i najvažnija stvar koja je provocirala ovu reakciju jeste vrlo maliciozna konstatacija iz Vašeg današnjeg saopštenja u kojem FCJK karakterišete kao „Čirgićev fakultet“. To gospodine Daniloviću nije tačno. To je katedra svih onih koji tamo rade i koji tamo studiraju! To je institucija koju ni Vi ni nesrećna i šovinistička Vlada ne možete pomjeriti pa da Zdravko Krivokapić uspije iskapiti svu Supermenovu energiju.

Jer da je to „Čirgićev fakultet“ ne bi se studenti, zapošljeni i brojni građani dobrovoljno javili da stražare i čuvaju zgradu nakon što joj je lepršavi ekonomista iz Singapura i George C. Marshall s buvlje pjace besramno oduzeo zaštitarsku službu. To je kuća solidarnosti i stvaralačke energije koja je iznjedrila 200 izdanja i renomirani međunarodni časopis. FCJK za razliku od vas koji vršite degradaciju Crne Gore ima misiju i viziju njenoga očuvanja. I sigurni budite da dok je nas, Vaš i Vama sličnih naum neće lako proći.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Mongro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Danilović je očito na platežnom spisku srpske crkve u CG. Svaki put kad zbog različitih okolnosti dobije mogućnost da se javno oglasi sa pozicije vlasti, njegov fokus je napad na one institucije koje svojim djelovanjem predstavljaju opasnost za crkvu Srbije u CG. Sve u svemu, bez njihove novčane podrške njegova partija “Grupica šetača” ne bi imala ni za kafu.

Send this to a friend