Kolumne

Hipokritova zakletva

Milorad Nikčević

Piše

Prof. dr Milorad Nikčević

Ne mogu reći da su me osobito iznenadili istupi bivših crnogorskih ljekara koji se ovih dana zbijaju u redove za odbranu litija i svetinja. Puna je Crna Gora i prepuna uhljebljenih kadrova koji bi je za šaku rubalja ili dinara, a češće i sasvim dragovoljno, prodali. Velim bivših ljekara jer tu se jedna stvar dakako mora razjasniti. Plemenitoga poziva ljekara nema bez humanosti, a oni koji u jeku opake pandemije pozivaju narod da se priključi masovnim okupljanjima, najvećoj epidemiološkoj prijetnji u Crnoj Gori danas, nemaju ni zeru obzira prema ljudima i njihovu zdravlju. Koliko se god kitili diplomama medicinskoga fakulteta i specijalizacijama, takvi naprosto ne mogu biti ljekari. Možda mogu upražnjavati praksu žreca, vračeva, čitača iz plećaka ili onih što gase ugljevlje, no medicine bez humanosti nema, pa ni ljekara bez savjesti i brige za zdravlje svojih bližnjih.

Možda će neko reći ko sam to ja kao doktor filoloških nauka da propisujem ko jeste, a ko nije ljekar. No ništa ja tu novoga zapravo nijesam izrekao što nije zapisano u temeljima ljekarskoga poziva, Hipokratovoj zakletvi. A ona u svojoj originalnoj verziji sadrži i ove riječi: „Nikome neću, čak i ako me zamoli, prepisati smrtonosan otrov niti ću mu dati savjet koji može prouzrokovati njegovu smrt.“ U svojoj modernoj verziji taj glasoviti kanon na kojemu počiva medicina sadrži i ove prisege: „U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene uticati nikakvi obziri, vjera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost. Apsolutno ću poštovati lјudski život od samog početka. I pod prijetnjom neću popustiti da se iskoriste moja medicinska znanja, suprotna zakonima humanosti.“

A što onda reći o osobama koje se predstavljaju kao ljekari a pozivaju svoje sugrađane na protestne skupove što su se ovih dana pokazali u svojoj suštinskoj formi kao gola politička sila i u kojima je izvjesno da se ne mogu ispoštovati ni minimalni uslovi zaštite od koronavirusa, propisani ne samovoljom Nacionalnoga koordinacionoga tijela već jasnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Što reći o ljudima koji, suprotno zakletvi koju su položili, nemaju ni mrve poštovanja za ljudski život!? Što reći o osobama koje su svoje vjerske, političke i nacionalne obzire izdigli iznad svoje profesije!? Što reći o onima koji i bez prisile svoja medicinska znanja žrtvuju, „suprotno zakonima humanosti“!? O njima se danas može samo reći da ne slijede Hipokratovu no hipokritovu zakletvu.

Jer kako se do licemjerjem može protumačiti najnoviji proglas grupe bivših podgoričkih ljekara u kojem kažu: „Zbog našeg poziva, koji podrazumijeva i edukaciju stanovništva neophodno je insistirati na epidemiološkoj doktrini, tj. maskama, distanci itd… , što nas zasigurno neće odaljiti od naše suštinske namjere i potrebe, a to je očuvanje i njegovanje sfere duhovnog i intelektualnog. Samo hrabro i naprijed, svi zajedno…“ Oni se, dakle, u svojem pozivu ośećaju neugodno jer, eto, moraju zbog doktrine spomenuti nošenje maski i držanje distance, ali ih njihovi politički i vjerski nazori usmjeravaju na suprotno – na podršku masovnim okupljanjima koji nijesu ništa drugo do tempirana epidemiološka bomba, što se, uostalom, pokazalo i tokom prvoga talasa virusa oboljevanjem i smrću klera i episkopa Ruske i Srpske pravoslavne crkve, da o posljedicama po njihovu pastvu i ne govorimo. Ne, draga moja gospodo, vi nijeste i ne možete biti ljekari, no samo jeftini propagatori ideologije koja i jeste nastala na negaciji humanizma, a koja se danas krije iza navodnih duhovnih potreba i ugroženosti svetinja. Jer da je vama do duhovnih potreba ne biste slijedili ideologe savremenoga klerofašizma, već biste poštovali Hristov nauk: „I kada se moliš Bogu, ne budi kao licemjeri, koji rado po zbornicama i na raskršću na ulicama stoje i mole se da ih vide ljudi. Zaisto vam kažem: Primili su platu svoju. A ti kada se moliš, uđi u klijet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svome koji je u tajnosti, i Otac tvoj koji vidi tajno, uzvratiće tebi javno.“

Kažem nije me naročito iznenadilo kad sam na tome spisku vidio imena nekih koji su 90-ih u Crnoj Gori našli pribježište, sklanjajući se od ratnoga vihora u okruženju, a kojima je ova država dala ne samo posao, već ih i stambeno zbrinula, niti su me iznenadili neki koji su u jeku prvoga talasa epidemije javno likovali služeći se lažnim izvještajima kako je u Crnoj Gori epidemiološka situacija gora nego u Srbiji, kao da je virus neko sportsko nadmetanje a ovaj vajni kvaziljekar navijač. Ne mogu reći da je iznenađenje, s obzirom na ukupne okolnosti u Crnoj Gori, ali jeste izvjesno razočarenje što se na spisku bivših ljekara našlo i ime jednoga bivšeg ministra zdravlja, koji je sebi u poodmaklim godinama dozvolio da mu partijska lojalnost kroji profesionalne stavove. Pridružio se tako i on spisku crnogorskih hipokrita, skladno se uklopivši u ram za sliku posebnoga ešalona savremenih jurišnika na Crnu Goru. To je ona grupa nekadašnjih suverenista, okupljenih oko latiničnoga IN4S-a, pod imenom Vijesti, koji su se od interesnoga razlaza s aktuelnim predśednikom Crne Gore neđe nakon referenduma, transformisali u nejperfidniju kohortu združenih snaga što im je jedini cilj razur Crne Gore.

Nastoji se danas u Crnoj Gori stvoriti privid postojanja paralelnoga sistema, najprije zloupotrebom grupe univerzitetskih profesora što su se proslavili teorijom da vlast ratuje direktno protiv Boga, a sada i grupisanjem bivših ljekara, čiji istupi su poraz čovječnosti i profesionalne etike. U danima koji slijede mogu se očekivati novi pritisci, medijske obmane, provokacije i incidenti, u krajnjem i pokušaji saoizacije Crne Gore. Potonji roptaji velikosrpske klerofašističke ofanzive prema Crnoj Gori staviće pred veliki izazov ne samo aktuelnu vlast, već i sve iskrene emancipatorske i suverenističke snage, uključujući i one s pravom razočarane zbog brojnih devijacija u crnogorskome društvu. Samo ako ostave po strani lične pizme i surevnjivosti i formiraju zajednički front na jasnoj platformi odbrane suvereniteta i izgradnje pravednijega društva, Crna Gora se može nadati novome civilizacijskom iskoraku, prevladavanju mučnih unutrašnjih čegrsti i sigurnome putu u zajednicu razvijenih evropskih i svjetskih društava.

43

avatar
1000
32
11
0
 
39
DeniBijeli Pavlevitamin CahahaVuk Gorski
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Deni
Gost
Deni

Najgori su oni koji pricaju o mraku a u stvari ne vide da oni donose mrak.

gagi
Gost
gagi

Hvala profesore Nikcevicu.Kao obicni gradjanin nase Crne Gore,a citajuci spisak “strucnjaka”zubotehnicara,specijalizanata i sl.dadoh komentar o kome se radi o neznalicama dobro poznatim po pogledu pacijenta sto mu je u dzep pa zatim “koja je bolijest”.I naravno Caro Pavlicic suvlasnik “Kodre”koja dotice dno poslovanja,pa se VJESTO UBACI u zdravstveni sistem Crne Gore,taj isti Pavlicic koji je opljackao 300-400 hiljada eura dok… Više »

Rumija
Gost
Rumija

Ti si profesore komunisticki filozof. U vrijeme Hipokrata mnogi pojmovi koji su se koristili u komunistickim dogmama nisu ni postojali: narod se nije djelio ni po vjeri, bojii kože niti naciji. Bila je podjela na siromasne i bogate. Hipokrat je govorio o placanju usluga doktorima, jedino njegov ucitelj i sin ucitwlja ne placaju. Nadoknada je bila obicno u naturi, jer… Više »

Vuk Gorski
Gost
Vuk Gorski

Pušti, Rumijo, Vikipediju, vidi život. Gospodine Nikčeviću, zdravo bio! Svaka ti je riječ istinita, a bogami, i sveta ovih dana!

Cuca
Gost
Cuca

Što je sa mojom komentarom koji je bio podrška uvaženom prof. Nikčeviću.
U svakom slučaju hvala Vam profesore.

Lida
Gost
Lida

Profesore ko je shvatio shvatio je ,vama svaka cast ali slijepcima se ne mogu otvoriti oci

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Hramovi su crnogorski i to vam je završena stvar,a niko srpske popove neće ćerat iz njih,ali će i crnogorski sveštenici i vjernici isto tako koristit,pa vi doktori podržavajte koga hoćete na to imate pravo.

Cuca
Gost
Cuca

Hvala Vam uvaženi profesore. Vaše izlaganje na paradoks crnogorskih kvazi doktora i iintelektualaca je prilično opširan i dugačak da bi ga čak i ovi o kojima pišete pročitali . To je nesreća crnogorske elite. Možda se sjećate potpisa da se Bulevar Sv. Petra Cetinjskog preimenuje u “ Obalu Nemanića” . Tu dolje u obalama Morače po njima u one škripe… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Razumio bih ja sve,ima ljudi koji su izrevoltirani i ovim i onim,ali staviti se u službu istinskih i najvećih neprijatelja Crne Gore..
Neka vas bude sram,gospodo medicinari.

Kobac
Gost
Kobac

Ne lupaj , znamo imi dacitamo sta je napisano….

nik
Gost
nik

Maksimalno intelektualan komentar. Vjerovatno si procitao makar macak u cizmama

pravoslavac!
Gost
pravoslavac!

Kako si opisao sebe i dps!!!! Svaka cast!

ahaha
Gost
ahaha

pravoslavac? Bugarin, Rus? Nešto si uopštio taj nik, pa te ne prepoznajemo.

Dragan
Gost
Dragan

Ti sto idu ljekari na litije izgleda nesvacaju ozbiljno svoju zakletvu i pravilo da moraju ostat u svoje bolnice i da lijece pacijente i da pomazu gradjanima oko virusa

petar
Gost
petar

Ne pali vam to vise, samo vi pljujte i dalje!

Blaki
Gost
Blaki

Ja se nadam da če svi ti doktori ,koji su podržali okupljanja po litijama ,svoje pacijente džabe lječiti jer su ih oni svijonm podrškom zarazili i pozvali u red za plaćanje ljekarskih intervencija.

petar
Gost
petar

A ja se nadam da ces brzo da se vratis u rupicu iz koje si izmigoljio!

Vasojevka
Gost
Vasojevka

….”Možda će neko reći ko sam to ja kao doktor filoloških nauka da propisujem ko jeste, a ko nije ljekar”.
🤔 Ja cu reci!

Kokot Gornji
Gost
Kokot Gornji

Vasojevko, ne trebaš biti kokoška a da bi odmah znala odmah koje jaje je mućak. A ovi ljekari sa svetosavskim proglasom su štetni koliko su teški.

Pracka
Gost
Pracka

hahahhahahhahhahahhahhahhaha kakva propaganda hahahahahhahahahahha

???????
Gost
???????

Nadam se da ce se bar jedan mali broj “doktora” postidjeti i postati pravi ljekari bez obzira na vjerska opredjeljenja. Ja licno nebih volio da me bilo ko od njih lijeci!

Djuka
Gost
Djuka

Da li tebi da vjerujem ili ovim Nikčevićima odavde, jer ih je više. Tebi se malo u Zagrebu otupila oštrica.

vitamin C
Gost
vitamin C

Đule, pa ovaj profesor je “odavde”, iz Pješivaca, nije dođoš kao ti. a što se tiče Nikčevića, to ti je izuzetna LAŽ, sem nekoliko otpadika, srpskih zetova.

Milica
Gost
Milica

Svaka Vam čast profesore. Na spisku ljekara nalaze se ljekari koji su otišli u penziju, davno napustili CG i žive u Beogradu. Pa se pitam kako nije sramota ove što objavljuju spiskove.

Stara_garda
Gost
Stara_garda

Sve ti ćetalo profesore!! Doktorski za čisti 10!! A vi što se ne slažete ili nećete da razumijete, obavezno čitanje svakih 6 sati po 3 puta dok se ne zapamti!! Onda ćemo zamoliti doktora za novu terapiju dok se ne oporavite i potpuno izliječite od Rista, Andrije i ostalih ubačenih elemenata!! Nadam se do tada da će ova država naći… Više »

eto
Gost
eto

Upravo tako,sve su dobili od CG prije no ijedan Crnogorac liše faraonske družine.To im nije smetalo da nam o glavu svima rade.Ushvaliće Crnogoraca,davno rekoh.Sad će CG da brane ovi što ih je Cg zadužila poslovima,stanovima,kućama itd.

Bbbbbbb
Gost
Bbbbbbb

Poštovani profesore, nije lijepo za bilo koga, a naročito za osobu Vaših godina i akademskog zvanja da ovako izvrće činjenice i napada ljude. Sve ovo je počelo napadom na ličnosti ljudi koji su izrazili svoj stav u Nikšiću. Ne ulazim u to jesu li u pravu ili nisu. Nakon saopštenja jedne partije koje je faktički bilo napad na te ljude,… Više »

Aaaaaa
Gost
Aaaaaa

Pušti demagogiju Bbbbbb i igranje skrivalica. To je ipak za malu đecu.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Opet se srbalji kite tudjim perjem pa se neki turski podanik potpisuje sa 7B i nesto polemise o pravdici

expert123
Gost
expert123

Potpuno tacni stavovi u tekstu.

Samm
Gost
Samm

Odlican tekst, svaka cast. Da je vjecna.

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Bravo,kristalno jasno!

Milica
Gost
Milica

Svaka Vam čast profesore. Na spisku ljekara nalaze se ljekari koji su otišli u penziju, davno napustili CG i žive u Beogradu. Pa se pitam kako nije sramota ove što objavljuju spiskove.

Mirjana
Gost
Mirjana

Gospodine Nikcevicu, ponosna sam što postoje u našoj Crnoj Gori intelektualci poput Vas!
Hvala za svaku ovdje izgovorenu riječ.

Orlov krš
Gost
Orlov krš

Nije Hipokritova

Brigadir
Gost
Brigadir

Hipokrizija, ili licemjerje, tako da je namjerno stavljen takav naslov.

Mary12
Gost
Mary12

To je ironično! Namjerno je napisao Hipokritova umjesto Hipokratova.

NiksicCrnaGora
Gost
NiksicCrnaGora

Istina..na zalost, ali istina! Ima snage Crna Gora i ovo da prebrodi, ali neke stvari i za neke ljude nikad više neće biti kao prije. Trebaće, ovi što rade protiv države koja im je mir, mjesto pod Suncem i hljeb dala, nekome pogledati u oči, a da li će imati odbaza za to..vidjećemo.
Nek je vječna Crna Gora

🇲🇪♥️🇲🇪♥️
Gost
🇲🇪♥️🇲🇪♥️

Amin.
Da je vjecna Crna Gora.

Ananas
Gost
Ananas

Kao i uvijek, svaka Vam je na mjestu profesore!

Ja licno
Gost
Ja licno

Kolko pisanije a ništa napisano. Moj doktore iz Zadra

Personalno
Gost
Personalno

To je napisano za makar malo pametne. Pređi na Vijesti.

Princip5
Gost
Princip5

Sram te bilo

Send this to a friend