Kolumne

Ima li Srbija veće nevolje od nezavisne Crne Gore?

Piše Ilija Despotović

Svako u Srbiji, i van nje, zna da ima, ali sudeći po frekvenciji negativne upotrebe imena Crna Gora u govorima srpskih političara i u srpskim medijima, reklo bi se da je zemlja “nebeskog naroda” riješila sve ovozemaljske probleme i da joj je jedina nevolja “otcepljena”, “neposlušna”, “izdajnička” Crna Gora.

Ni još nesavladana epidemija korona virusa, ni “oteto” Kosovo, ni demografska devastacija Srbije, ni posustala ekonomija, ni raširena korupcija, ni pusta srpska sela, ništa od toga, da više ne nabrajamo, ne brine ni vlast, ali ni srpsku opoziciju, a osobito ne zaokuplja beogradske medije, koliko Crna Gora. Svi su u jednom frontu, sa jednim zadatkom, da se Crna Gora baci na koljena, a, bogami, i na leđa, da joj se stane nogom za vrat i, jednom zauvijek, da se Srbi otarase “ovih dole”, izađu na more, i tako da zadovolje bar jednu od sopstvenih velikodržavnih frustracija. Nikad Srbija nije bila jedinstvenija u odnosu na bilo šta, kao što je sada, i kao što je u odnosu prema Crnoj Gori.

Pitanje iz naslova je, svakako, banalno, ali mora se postaviti. Jer, evo sada, u vrijeme predizborne kampanje, drugih tema u političkim debatama gotovo i nema. Tako je od kraja prošle godine, od donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Čak i dok je epidemija virusa korona bila u jeku, beogradski mediji su Crnu Goru držali na naslovnim stranama, ne samo lažnim vijestima, nego izlivima najpakosnije mržnje, u prvom redu, prema šefu crnogorske države. Tek što se epidemija smirila, a u Srbiji, nažalost, još nije, grunula je nova medijska kanonada iz beogradskih redakcija, ali i kabineta zvaničnika vlasti, pa i opozicije.

Grubi incident sa pjesmom Marka Perkovića Tompsona u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore, upravo na Dan pobjede, kao i odluka našeg Nezavisnog koordinacionog tijela za borbu protiv epidemije da granica sa Srbijom ostane zatvorena dok u toj zemlji rizik od epidemije ne padne na nivo, dozvoljen kriterijumima Svjetske zdravstvene organizacije, poslužili su beogradskoj političkoj i medijskoj čaršiji da se, takoreći, ostrvi na Crnu Goru. Žestina napada, kleveta i mržnje, štaviše, sada je jača, s obzirom na novu frustraciju u Srbiji, činjenicu da ta zemlja nije postigla uspjeh sa korona virusom kao što je Crna Gora. Jer, u Beogradu se, prije dva -tri mjeseca, spekulisalo- Crna Gora će pasti pred epidemijom, pa će, vjerovatno se to priželjkivalo, morati za pomoć da se obrati Srbiji. A neki mediji su na naslovnim stranama poručivali da Đukanoviću “umjesto brašna treba poslati mišomor”.

Sad, kad je Crna Gora uspješno savladala prvi nalet korona virusa, kad je u Francuskoj nabavila pšenicu za nekoliko mjeseci, beogradskim pretendentima na crnogorsku državnu samostalnost, po svemu sudeći, bilo bi najslađe da je baš sada savladaju.Da relativizuju njene najnovije uspjehe i “dokažu” da je suverena Crna Gora neodrživa , odnosno, održiva samo kao jedna od “srpskih zemalja”.

“Slučaj Tompson”, na našoj državnoj Televiziji, iako grub propust, poslužio je u Srbiji, gle čuda, da dokazuju da su oni antifašistička zemlja, a Crna Gora da samo fingira antifašizam. Srbija, u kojoj podižu spomenike četničkom komandantu Dragoljubu Mihailoviću, u kojoj su i on, i još neki srpski kvislinzi iz Drugog svjetskog rata rehabilitovani, da drži lekciju iz antifašizma Crnoj Gori, u kojoj nema ni govora o izjednačavanju uloge partizana i četnika, a ni pomirenja, u smislu da se zaboravi šta su bili jedni, a šta drugi, za šta su se, i sa kime, borile dvije strane u ratu!

Incident sa Tompsonom poslužio je, doduše, ne samo u Srbiji, već i u dijelu opozicije u Crnoj Gori, za generalizaciju tog programskog prekršaja, pa, može se reći, i skandala, za ocjenu o ukupnoj ulozi same RTCG, pa i Crne Gore. Bez imalo zadrške i stida, bezobzirno, sipane su tvrdnje da je, maltene, RTCG “ustaška”. A to je u Srbiji, i u dijelu opozicije u Crnoj Gori, sinonim za “antisrpstvo”. Jedna od opozicionih partija je, štaviše, saopštila svoju tvrdnju da je i Savjet RTCG “napunjen” ljudima, sa zadatkom da podupru “antisrpsku ulogu” RTCG.

Savjet RTCG je istog dana, kada se incident dogodio, reagovao ocjenom da je puštanje Tompsonove pjesme težak profesionalni propust, ali je trebalo i posebnim saopštenjem da se ogradi, da osudi, krajnje neprimjerene ocjene-da je RTCG zbog ovoga dotakla “dno neprofesionalnosti”, da je njena “jedina uloga antirpstvo i antipravoslavlje”. Nijesu se, doduše, u reakcijama na neviđenu politizaciju slučaja Tompson , pretrgli ni drugi u Crnoj Gori. Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je samo rekao da je to predizborna retorika u Srbiji i da Crna Gora neće dozvoliti miješanje Beograda u unutrašnje stvari Crne Gore.

Koliko je poznato, tako diplomatski meko reaguje se na bezazlene ispade strane diplomatije, a ne na pakosti, laži, podvale, prijetnje, kakvi se rijetko mogu čuti u diplomatskoj komunikacji među suverenim zemljama. Crnogorski ambasador u Beogradu Tarzan Milošević, na svu harangu tamošnjih medija prema Crnoj Gori, samo se požalio da mu nije lako biti ambasador u Srbiji, kad svako jutro pročita naslove o Crnoj Gori. Uloga diplomate, ambasadora, nije da se žali, niti da mu bude lako.

Pravo je pitanje šta Crna Gora, odnosno, njena diplomatija, pa i sam gospodin ambasador čine, da međunarodnu javnost upoznaju sa pravim stanjem stvari, da je Crna Gora, ruku na srce, objektivno, pod stalnom agresijom susjedne zemlje. Da li, i šta, uopšte rade crnogorski ambsadori u vezi sa tim pitanjem. Iz Beograda se otvoreno prijeti nestankom Crne Gore. A takva retorika među zemljama, koliko je poznato, ako Ujedinjene nacije još nešto znače, u nekom ranijem periodu, bogami, došla bi i na agendu Generalne skupštine , ili Savjeta bezbjednosti, u Njujorku.

Opet o “slučaju Tompson”. Tvrdnje izrečene tim povodom, nijesu ništa drugo, suštinski, do izraz nemirenja sa institucijama u Crnoj Gori, sa nezavisnom Crnom Gorom. Antifašizam u Crnoj Gori je ovim povodom, u Srbiji, takoreći, ismijavan. Indirektno, i veličanstveni Trinaestojulski ustanak 1941. godine. I vjerovatno apsolutno nije slučajno da je baš ovih dana, maljem razbijena spomen ploča na Ravnom Lazu, mjestu gdje je donesena odluka o najmasovnijem antifašističkom ustanku u Evropi u čitavom Drugom svjetskom ratu. Što se tiče tog slučaja, jedino su tačne one ocjene koje kažu da je razbijanje pomenute spomen ploče udar u temelje Crne Gore. To je više nego jasan znak nastojanja, želje, planova, da se Crna Gora sruši kao država. Nemojmo se zavaravati- ni Spomenik Partizanu borcu na Gorici više nije siguran.

Zanimljivo, “slučaj Tompson” žestoko su napale i partije u Crnoj Gori, koje do antifašizma ne drže koliko do lanjskog snijega. Naravno, nema u tome ništa neobjašnjivo. Te partije, i ne samo one u Crnoj Gori, kao i “savremena”, postkomunistička Srbija, nemaju isti pogled na sve vidove fašizma. Jedne napadaju samo zato što njihovi ideolozi i pristalice imaju drugi nacionalni predznak, a ne zato što je svaki vid fašizma, sam po sebi, opasan. Ideološki, politički, naravno, između ustaštva i četništva nema nikakve razlike. Koliko je koja od tih strana počinila zločina, i na koji način, možda u tome ima nekih nijansi, ili i nema, kako za koga, ali između te dvije ideologije može se apsolutno staviti znak jednakosti.

Da je kojim slučajem na RTCG iskrsla neka četnička pjesma (uzgred rečeno, Tompsonova pjesma koja je puštena, tekstom i interpretacijom, nije sporna), sasvim sigurno, ne bi bilo nikakve ljutnje od strane onih koji su onako ostrašćeno reagovali, u Crnoj Gori i Srbiji. To što se neke beogradske estradne zvijezde i bendovi , nerijetko, na svojim koncertima, sprdaju na račun Crne Gore i Crnogoraca, što “Beogradski sindikat” na primjer, svoj nastup na beogradskim litijama, završava pokličom “Dogodine na Cetinju”, to je kao bezazleno. Ma nemojte.

Za nas u Crnoj Gori, za većinu, nadamo se, fašizam je jedan , i jedinstven, ideološki i politički pogled, pokret i strategija, bez obzira na njegove nacionalne izdanke , u prošlosti i danas, u raznim dijelovma Evrope i svijeta, kao i na različita imena pod kojima se ta pogubna ideologija javlja, pa , nažalost, i obnavlja.

Povodom “slučaja Tompson”, u Crnoj Gori se propustilo da se reaguje na krajnje uvredljive komentare i na grubi atak na RTCG, da se izađe sa stavom da je nedopustiva generalna satanizacija Javnog medijskog servisa. Takođe, da se kaže svima , u zemlji i vani, da je fašizam , u ustaškoj, četničkoj, ili bilo kojoj odježdi, i izdanju, kao društveno i civilizacijsko zlo,kao opasnost, jednako neprihvatljiv . I da mu nema mjesta ne samo u programskoj šemi Radio-Televizije Crne Gore, nego i u nastavnim programima, pa ni u političkom djelovanju. Ustaša Tompson , zato što je Hrvat, nije opasniji od nekog “srpskog Tompsona”. Ustaše i četnici,- hrvatski, srpski, crnogorski – ideološka su braća. To je jasno kao dan.

47

avatar
1000
25
22
0
 
44
ZivoradMiraš 2Aca PalikucaCuca CT21.maj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cuca CT
Gost
Cuca CT

O Crnoj Gori tamburi neko ko ni istoriju njenu ne zna…! Jado razdvoji SLAVNO Srbstvo Crnogoraca od Srbijanaca pa muti kasu ! Ispada da smo mi po konfuguraciji terena iz kamena crnog isprdjeli…e ko nam o Srbstvu prica propalose

rambo
Gost
rambo

gje su god ovi cetnici branili srbe ostalaje patnja i jad

Đuka
Gost
Đuka

Ne postoji nikakav kriterij SZO o otvaranju granice 25 aktivnih slucajeva na 100.000 je odluka crne gore. Ovaj kriterij niko nije primjeni niti preporučio. Nemojte manipulisati.

21.maj
Gost
21.maj

mi hoćemo, idi đe ti je bolje

SRBIN iz BOSNE
Gost
SRBIN iz BOSNE

Pratim portal neko vrijeme i zaključio sam da ste opsjednuti Srbijom.Nešto bi da se takmičite sa Srbijom.Puno je negativnih i uvredljivih komentara na račun Srba l SPC.Zar Vi mislite da se možete takmičiti sa BG.Lijepo je imati visko mišljenje o sebi i imati samopouzdanje ali ste ga Vi baš pretjerali.

21.maj
Gost
21.maj

da nijesi malo pobrkao, čini mi se da je srbistan opsjednut sa CG. U vrijeme kada treba da pričaju o Kosovu, prebacili sus se na CG

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Crnogorci nece da budu srbi tako da ti je teorija gola srpska laz

joko
Gost
joko

Imaju,nevolje su im ovakvi srbi kao Despotovic koji izigravaju vece crnogorce i od samih crnogoraca od Petrovica do Djukanovica

Crni
Gost
Crni

G dine Vučiću zao mi je što ovih 28% Vam nemoze glasati iz CGore. I popovi Vam nece pomoći. Do juće ste išli Šešelju i Tomi po burek pa ste ih izdali. Svak neka gleda svoja vrata i svoju kuću. Imas ti tvoje vrane pa ih ćeraj!

broj 1
Gost
broj 1

nema to joj je najveca boljka

Џејмс Бејкер
Gost
Џејмс Бејкер

Наравно да има. Црна Гора је ситан проблем.

Mitar
Gost
Mitar

Dobar tekst! Bravo!

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Odavno BOLJU ANALITIZU- DIAGNOZU nisam pročitao!!!

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Svaki dan Vučić, Dačić, Vulin i ostali klovnovi pljuju po CG.. Dosta više, gledajte svoga posla, rješavajte Kosovo, Krajinu i ostalo gdje ste isto tako palili pa onda ostavili izbjeglice..

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Što reći o ovakvim patriotama koji se poslije dva piva ne poznaju pa udaraju jedni na druge ka na najveće krvnike.

ND
Gost
ND

Oni su svjesni da je povratak Kosova (Svete zemlje i kolijevke),realno,nemoguća misija. U CG vide moguću nadoknadu za gubitak,djelovanjem pete kolone,indetifikovane u vidu četničko-fašističke opozicije udružene sa klerikalnom reakcijom. I jedni i drugi imaju zajednički imenitelj,nestanak CG i još gore i mračnije ponavljanje 1918.

Svjefol
Gost
Svjefol

Istina je da je nasa diplomatija u zestokoj defanzivi. Na desavanja treba ukazivati, i nazivati ih pravim imenom. Takodje, treba upoznavati rekevantne medjunarodne cinioce sa ovim grubim atakivanjima na Crnu Goru i mjesanje u njena unutrasnja pitanja…. Ovako, izgleda da se Tarzan nekome pravda, da se Darmanovic od nekoga krije. Srbija se, istina, sve vise izuva i pokazuje svoje pravo… Više »

Pobro
Gost
Pobro

Ništa čoek pogriješio nije, neka se oni okrenu problemima mimo Crne Gore, koja će od sad pa do kraja svijeta i vijeka bit nezavisna i nema toga boga da će to promijenit. Zatvorene su granice opravdano jer su nedisciplinovani i ne znaju da rijese problem korone, eto im je vozac koji je kod nas imao sudar bio zarazen, pa su… Više »

bsvcm
Gost
bsvcm

Ima, nezavisno kosovo hahahahahahhahahahahaha

broj 1
Gost
broj 1

sa tim su se pomirili

El Grande
Gost
El Grande

Ko je dotični ?

El Grande
Gost
El Grande

Mogu li ovi minusi da odgovore na prosto pitanje ? Hvala.

El Poco
Gost
El Poco

To je čovjek koji piše istinu. A ko si ti?

saam
Gost
saam

U pravu si! To je zapravo sustina, a ne sadrzaj recenog. Najvaznije je ono sto nije bitno. Lajk.

1918.
Gost
1918.

Ima Srbija masu nevolja, ali pokušava da sa njih skrene pažnju nasrtanjem na Crnu Goru. Malo morgen!

Fendi
Gost
Fendi

Ko je ovo

Nedjelko
Gost
Nedjelko

Bolje pitamje bi bilo:STAJe ovo, kako to da ovaj covjek ( sta koristi SVOJ Mozak a ne serviranje politickih i Crkvenih tabloids) zna ovo?? Ponovo, tako sta koristi Ljudske kriterijume i ima Morala, ZNA sta je fasizam ( I u Srbiji I u Hrvatskoj I objektivno pise o njima I o NJIHOVOM tretmanu CG). Ali , ovi Pro-fasisticki Napadi i… Više »

saam
Gost
saam

U pravu si i ti! To je zapravo sustina, a ne sadrzaj recenog. Najvaznije je ono sto nije bitno. Lajk.

Fendi
Gost
Fendi

Koji sadržaj, jedan isti tekst svaki dan samo se mjenjaju anonimus koji ga potpisuju

21.maj
Gost
21.maj

šta se dešava u zadruzi,to je vaš nivo znanja

Djuka
Gost
Djuka

Imate li vi neke druge teme, pljačka države, koverte, nepotizam, ubistva, narko klanovi..Ah da, te teme ne možete naplatiti.

Lav
Gost
Lav

Srbende, imam jednu rijec za vas, 4 slova. NATO. Poz 😉

JoKso
Gost
JoKso

e njih zaolje za cg, vidim kolikosu poslali aviona pomoci u epidemiji

Sveto
Gost
Sveto

Lave, i mi za tebe… luani…nauči dobro jer ćeš za nekoliko godina samo albanski i smeti da pričaš i pišeš.

Mile
Gost
Mile

Jel to ona zlocinacka organizacija koja je ubijala civile po Crnoj Gori?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ko ih šiša malo su šenuli,vojvodinu će izgubit kako su krenuli.

Pedja *
Gost
Pedja *

Vojvodina je zavrsena prica . Kupljene banke , kupljen prvoligas u fudbalu , otvorena skola rukometa u Adi , Madjarska daje ogromne subvencije Madjarima u Vojvodini itd, itd.

Risto
Gost
Risto

Pedja, po toj logici CG, Hrvatska, itd. su takodje “zavrsene price”, jer su vam stranci sve pokupovali…

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

JoKso
Gost
JoKso

Nit nezavisno ni vjecno

Clever
Gost
Clever

Zašto se toliko mrzite. Pa živite jedni pored drugih i jedni sa drugima. Pa zar je moguće da su Balkanci toliko ne inteligentni da ne vide šta vodi boljem životu.

Zivorad
Gost
Zivorad

Samo ti lupetaj,sever Crne Gore bi bas voleo da javno negde to uskliknes!

nnn
Gost
nnn

A ima li Crna Gora vece muke od Srbije?

Rikonije
Gost
Rikonije

Ima! Klerofašiste i lupeže!

21.maj
Gost
21.maj

ima domaće izdajnike i krilo svetosavske sekte

Elysium
Gost
Elysium

Svaka cast!

Miraš 2
Gost
Miraš 2

Svi Crnogorci su Srbi

Send this to a friend