Kolumne

Jačanje i zaštita demokratije

Džudi Rajzing Rajnke

Piše Džudi Rajzing Rajnke

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Danas će Džo Bajden položiti svečanu zakletvu kao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Prisustvovaćemo takođe i zakletvi naše 49. potpredsjednice Kamale Haris, koja će ući u istoriju kao prva žena, prva Afroamerikanka i prva osoba azijskog porijekla koja je zauzela tu poziciju. Ovaj ključni momenat u našoj demokratiji razlog je za slavlje.

Danas se Sjedinjene Države nalaze na prekretnici. Kako se naše društvo sve više dijelilo i polarizovalo, dogodio se, do tada nezamisliv, napad na američki Kapitol čiji je cilj bio da onemogući naše zakonodavce da potvrde rezultate izbora što je ostavilo mene, mnoge moje kolege Amerikance i naše prijatelje širom svijeta zapanjene.

Teška srca prepoznajem slične društvene podjele ovdje u Crnoj Gori. Te podjele narativ o krivici i prijekoru „nas” nasuprot „njima” ostavljaju naša društva slabijima, nespremnijima i manje sposobnima da odgovore na izazove, kako unutrašnje tako i spoljne.

Vjerujem da je trenutak još jednom da potvrdimo našu zajedničku posvećenost demokratiji, uključujući podršku ključnim demokratskim principima: mirnoj tranziciji vlasti, slobodi govora i građanskom konceptu države.

Nedavni parlamentarni izbori u Crnoj Gori bili su važan i ohrabrujući korak u pravcu zrelosti njenog sistema vlasti. Iskreno, željela bih da vidim da tranzicija vlasti u mojoj zemlji protiče jednako glatko kao i tokom više od 200 godina, iako, srećom, na kraju krajeva, naše institucije su se održale. Istovremeno, mislim da je vrijeme da se vidi više saradnje u upravljanju, kako u mojoj državi tako i u Crnoj Gori. Kad kohabitacija ne uspije, kad političari ne mogu da postignu kompromise, kada politika nadvlada upravljanjem svi gube.

Važno je da ponovo potvrdimo našu posvećenost slobodi govora. Međutim, to nije apsolutno pravo kada govor podstiče na nasilje, ne može biti zaštićen. Naša je zajednička odgovornost da se uključimo u produktivnu, konstruktivnu javnu raspravu. Posebno sam obeshrabrena kad vidim nešto što mi se čini u posljednje vrijeme kao eksplozija ekstremističke, mizoginske, retorike mržnje usmjerene prema novinarima, aktivistima, javnim osobama, pa čak i običnim građanima posebno na društvenim mrežama. Što imamo od međusobnog zasipanja uvredama i prijetnjama? Moramo ponovo da učimo kako da komuniciramo sa onima koji misle drugačije od nas i da sa njima tražimo zajednički jezik.

Tokom boravka u Crnoj Gori, kao karijernog ambasadora, često su me pitali da li favorizujem vladu – i staru i novu. Širom svijeta Sjedinjene Države ne favorizuju određene vlade niti određene političke stranke. Sjedinjene Države favorizuju demokratiju i sarađujemo sa demokratski izabranim vladama. Podržavamo “vladu naroda, od naroda, za narod”, kako je rekao predsjednik Linkoln.

Američka posvećenost podršci i unaprijeđenju demokratije u zemlji i inostranstvu je to što nas vodi da doprinesemo sposobnosti Crne Gore da ojača vlastitu demokratiju. Američka ambasada u Podgorici radi na jačanju slobode medija i slobode govora podržavajući slobodu i nezavisnost medija i jačanju medijske pismenosti, tako da građani mogu imati pristup činjenicama i vijestima i donositi na tačnim informacijama zasnovane odluke o stvarima koje utiču na njihov život. Podržavamo slobodu okupljanja i javnog izražavanja, radeći sa policijskim službenicima kako bi na odgovarajući način sprovodili svoja ovlašćenja, poštujući osnovne slobode i prava građana da se okupljaju i javno izražavaju svoje stavove, uz održavanje zakona i reda. Podržavamo jačanje vladavine prava kroz osposobljavanje istražitelja, tužilaca i sudija da poboljšaju svoju sposobnost primjene pravde za sve građane suprotstavljanjem pošastima korupcije i organizovanog kriminala. Promovišemo toleranciju, ljudska prava i inkluzivnost kroz rad s nevladinim organizacijama.

Na početku nove godine potrebno je da se zajednički obavežemo da ćemo raditi na usavršavanju naših demokratskih sistema, sa izazovima koje ćemo sresti na tom putu koji služe samo jačanju naše zajedničke odlučnosti. Istovremeno, u nedjeljama i mjesecima pred nama, radujem se nastavku jačanja naših bilateralnih veza, zasnovanih na zajedničkim vrijednostima i vjeri u demokratske principe. I dok Sjedinjene Države danas inaugurišu našeg novog predsjednika, optimistična sam da će moja zemlja početi da se oporavlja i da će naša demokratija i dalje trajati.

Iz različitosti proističe i snaga

Sjedinjene Države odavno prihvataju građanski koncept države i multikulturalizam. Zapravo, to je jedna od karakteristika moje zemlje na koju sam najponosnija da bez obzira na to gdje ste rođeni možete biti jednako Amerikanac kao i potomci prvih doseljenika. Inkluzivnost i različitost nisu samo lijepe riječi kad u potpunosti prihvatimo ove koncepte to dovodi do jačih, konkurentnijih i uspješnijih društava. Pozivam sve građane Crne Gore da udvostručite napore da prihvatite one za koje mislite da se razlikuju od vas. Iz različitosti proističe snaga.

16

avatar
1000
16
0
0
 
16
Miči mi se!expert123actualVjecna da jePlimut expres
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miči mi se!
Gost
Miči mi se!

Gospođo, kad ćete shvatiti da nijeste razumjeni Crnu Goru: imali smo građansku državu, sa nekim greškama koje bi vrijeme ispravilo, a danas imamo “srpsku” državu, srpsku vlast, postali smo ruska i srbijanska kolonija, ojačali su izdajnici Crne Gore, ustoličila se crkva koja nije crkva domicilnog naroda. Gospođo, dajete krila pogrešnoj “demokratiji” koja je prilično zakoračila u svoju najveću suprotnost –… Više »

expert123
Gost
expert123

Kriza u SAD je vezana za jednog covjeka bivseg predsjednika Trampa .Kada se ustolici novi predsjednik Bajden brzo ce se stabilizovati situacija u SAD . Ipak je u toj zemlji pobijedila demokratija.Crna Gora od 30 avgusta je drugacija drzava i svakim danom se udaljava od drzave kakva je postojala do tog dastuma. Sve vise lici na RS u Bosni sa… Više »

actual
Gost
actual

So long, Ms ! Bye, bye !

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

malo kad udje u problematiku ides ti kuci a nama stize prijateljski ambasador

Plimut expres
Gost
Plimut expres

Otišao je Tramp, mogla bi i ti.

Djoko
Gost
Djoko

Srecan put kuci ti zelimo!

Festadjun
Gost
Festadjun

Brzo ces I ti, a sa tobom i abazovic i ostala druzina

🦄🦄🦄
Gost
🦄🦄🦄

Ode Tramp, a nadamo se i ti sinhrono za njim. 🤡

Torsades
Gost
Torsades

Gdjo Rajnke, vas politicki legat je Crna Gora kao banana drzava. Srpska I evroatlantska. Do sad smo vodili proevroatlansku politiku, a od sad smo kolonija.

Pero
Gost
Pero

Ugodan let, ne zaboravi karta je u jednom smjeru.

Student
Gost
Student

Idi doma.

Klatno
Gost
Klatno

Polakote Rajnke, zasto istices da si karijerni diplomata, prpa pocela da hvata. Danas inauguracija Bajdena, signal da polako kupujes kofere Extra large. Server ti je sve objasnio kuda ce politika USA da se krece, pa pa!

Danilo
Gost
Danilo

Ode li više, da odmorimo..

Srednji vijek
Gost
Srednji vijek

GO HOME

Marko🇲🇪🇲🇪
Gost
Marko🇲🇪🇲🇪

Super sto Bajden dolazi i jos bolje je sto ti kuci odlazis najgori ste ambasador USA koji ikad dolazio bilo dje tako cemo te pamtit…🇲🇪🇺🇸🇲🇪🇺🇸🇲🇪🇺🇸🇲🇪🇺🇸

KadGoj
Gost
KadGoj

Kakvo je ovo ispiranje mozga naseg kolonijalnog upravnika. Sjedinjene Države favorizuju svoj interes i to je na mjestu jer bi to Crna Gora isto trebala isto da radi da nije svedena na status BANANA REPUBLIKE pod ovom vladom. Sve ostalo je politicka buka.

Send this to a friend