Kolumne Poneđeljak, 18.09.2023.

Je li Bečić Dokusurio Spajića?

Dobro jutro! Bečić je odlučio da demonstrira poštenje Demokrata na najeftiniji način – time što neće sa DPS-om, niti sa članovima DPS-ove predizborne koalicije. Koliko dugo će (ne)saradnja sa DPS biti mjera poštenja u crnogorskoj politici?

Priključite se našoj viber grupi, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Je li Bečić dokusurio Spajića?

Što bi činjela vlast da nije DPS-a? Da nije izvora sveg fukarluka i nepoštenja sa kojim mogu da se ravnaju? Da nije tog arthetipa zla, koji vrijeba iz potaje, na kojeg mogu da pokažu prstom i kažu: “pogledajte ih, hoćete li da se oni vrate”?

Morali bi naši lideri, ne znam, da poštenje dokazuju time što neće arčiti i pljačkati državnu imovinu, tako što su na teret budžeta zbrinuli cijele familije. Mogli bi da nam pokažu čast i obraz time što neće stavljati porodične budžete na teret gradskih i državnog budžeta – uhljebljujući  supruge funkcionera, njihove strine, stričeve, kumove i ljubavnice. Tako što neće praviti kombinacije i namještati tendere.

Ali to je mnogo teže. Lakše je boriti se sa unutrašnjim neprijateljem, koji strpljivo vrijeba i čeka da pretvori crkve u poslastičarnice. Vjerovali ili ne, ta priča o poslastičarnicama još uvijek pali kod “naroda”, te bezlične mase gladnih u koju se svojski trude da utrpaju sve crnogorske građane. U taj “narod” kome ne smeta da nam dileri droge, kamataši i nasilnici vode “Odbranu izborne volje”. Taj “narod” koji bi najsretniji bio da ima Vučića da mu stavi jaram, i da mu za uzvrat smanji cijene parizera i majoneza.

Ali ‘ajde da se vratimo na temu iz naslova:

Aleksa Bečić navodno ne želi da uz glas sa liste DPS-a bude izabran za predśednika parlamenta. Odnosno, ne želi da taj glas bude odlučujući. Ok, legitimno. Ipak, meni sad tu nije jasno ništa, jer evo gledam slike sa razgovora od prije mjesec dana, đe Bečić śedi za pregovaračkim stolom sa Mehmetom Zenkom, koji je ubr. bio na listi sa DPS. Kad je Meto postao nepoželjan? Je li Meto neprihvatljiv, ili je riječ samo o DPS i SD? I što su kriterijumi? Je li Meto neprihvatljiv potpuno, ili samo kao odlučujući glas?

Koliko treba da prođe od podrške DPS-u da bi se čovjek dekontaminirao? Pitam za druga.

Kako stoje stvari sada, Spajić je donji. Čak i da napravi vladu sada, percepcija će biti da su mu je drugi skrojili. Ta će vlada biti sklepana uglavnom od onih koji će se takmičiti ko će dublje da mu zabode nož u leđa. Ko što su mu ga zabadali u kampanji i tokom pregovora dok je on stoički trpio.

Ako se ode na izbore kako Dritan najavljuje, vrlo je moguće da će se PES podijeliti. Odnosno to bi bilo najbolje da PES uradi. Da je PES pametan, zahvalio bi se Milatoviću i njegovim lojalistima, tako što bi ih sve zajedno ispratili iz partije. Milatović je najzaslužniji za slabiji uspjeh na izborima. Uz to je najzaslužniji i za propast ovih pregovora.

Ako do vlade ne dođe, a sve je izglednije da do nje doći neće, u predizbornu kampanju će nas uvesti pretpopisna kampanja. Eto odlične prilike za reprizu Drugog događanja naroda na kojem će se dokazati sva sabornost države i crkve Srbije.

Propadnu li ovi pregovori, ili se u vladu ugura Front, to će biti dokaz trijumfa Srbije i srpskih bezbjednjaka u Crnoj Gori. To će biti corpus delicti da je Crna Gora disfunkcionalna država o čijoj se sudbini odlučuje van nje i van organizacija i saveza čijih je ona član.

Kako stvari stvoje, na ovaj ili onaj način ćemo se resetovati na 2020. Sve će biti isto samo bez Zdravka. Dritan će nastaviti da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije i očistiće Crnu Goru od nepoštenja. Aleksa će se vratiti na čelo parlamenta. Spajić će biti sveden na finansije. I Vučič će biti sit i ovce će biti na broju.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

66

avatar
1000
37
29
0
 
45
PodgoricaPetkoGagiLabanPodgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Bravo Filipovicu! Nazalost to je nasa realnost, najbolja analiza do sada.

Gagi
Gost
Gagi

Izgleda je tebe dokusurio sa tim da dps nece biti dio vlasti

Laban
Gost
Laban

Nema vlasti sa DF.

Liberal
Gost
Liberal

Narod je decenijama glasao za dps , samo da ne pobijede cetnici. Sad glasaju za cetnike da se ne vrati dps.

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Vama su Pravoslavci četnici oćemo li i mi tako da gledamo vas

Vesko
Gost
Vesko

Mnogo si pesimističan Filipoviću.

dpero
Gost
dpero

Davno je Slavko Perovic otprilje izjavio,DA OVAJ NAROD TREBA ZAMIJENITI!!
Ovaj narod je ispranog mozga i uvijek (cast malobrojnima) koji je najvise cijenio i njih velicao lazove,kriminalce, ubice,neke”glavare” i lizao im g…..samo za sitni intetes!
Ovome bolesnom narodu nema lijeka a i ovima na vlasti!

Sasha
Gost
Sasha

To je poruka Vucicu da ima srba u vladi i izdajnika ako treba.

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

Ta prica o poslasticarnicama I te kako pali, I da bi se potvrdila dovoljno je procitati komentare ove kolumne pred bilo koje izbore. Izlizana prica se vadi iz fioke, I ubiraju se glasovi…. a zaboravlja se ko je od cega napravio bioskop

, , ,
Gost
, , ,

Davno, ima i dvije godine, rečeno je za Bečića da je obrijani četnik, a za Demokrate četnici sa crvenim kravatama.Od početka je naivno da neko očekuje da će slijediti nečije druge interese osim crkve Srbije

Računica
Gost
Računica

Najčistija varijanta za vladu: PES DPS i manjinske partije.

Kosta
Gost
Kosta

Tacno.

Podgorica
Gost
Podgorica

Dps i čistota u jednoj rečenici, smješno

Sunce
Gost
Sunce

Ali kad krenu demokrate sa sloganom “Pobjede a ne podjele”, a ovamo uslovljavanja necu sa ovim, necu sa onim. Kod nas ce biti bolje onda kada se bude radilo u interesu cijelog drustva!

Simao Sabrosa
Gost
Simao Sabrosa

Neka stisne petlju i pozove DPS u vladu. Temeljni ugovor je za sad adakta. Tako da ga ne mogu napadati da ce nešto crkvu dirati. Neka DPSu da nešto ne toliko bitno. Eto da da nešto. DPS neka ne bude glup i ne trguje neka uzme što se da. Spaić neka da 450 penzije minimalne 7h rada i poveca pred… Više »

Dedoni
Gost
Dedoni

Top 10 uvijek u Centar

Sef_NK
Gost
Sef_NK

“Morali bi naši lideri, ne znam, da poštenje dokazuju time što neće arčiti i pljačkati državnu imovinu, tako što su na teret budžeta zbrinuli cijele familije. Mogli bi da nam pokažu čast i obraz time što neće stavljati porodične budžete na teret gradskih i državnog budžeta – uhljebljujući supruge funkcionera, njihove strine, stričeve, kumove i ljubavnice. Tako što neće praviti… Više »

posmatrač
Gost
posmatrač

Pravila sekte se ne smiju prekršiti….Bečić to zna….od kad je vrbovan

Mićun
Gost
Mićun

Ljubo,što si se toliko ražljutio?

Ana
Gost
Ana

Koliko zamjena teza u tekstu

Damjanović
Gost
Damjanović

A koje su to zamjene Ana, objasni nam?

Milan
Gost
Milan

Mjera poštenja će biti nesaradnja sa Dpsom,sve dok se Dps istinski ne reformiše i pročisti kroz oslobođene pravosudne institucije

Karakterno
Gost
Karakterno

Milojko treba da ih sve matira ako ima mu..a,i da sastavi vladu sa Dps-om.Pa onda neka Becic i Mandic trece pocasni krug.

Komitaš
Gost
Komitaš

Ljubo,nijesu Crnogorci budale pa da ne vide što se događa.Prosipaš se izvrtanjem činjenica i teza da to nije normalno.

Sioklide
Gost
Sioklide

Mislim da nema vecih budala od nas samih da jevtoliki broj protiv sanog sebe ….nasi preci su ubijedili BOGA da je Crna Gora vjecna ..i tako ce i ostati samo izgleda bez crnogoraca sto smo samo krivi

Atos
Gost
Atos

Jesu budale, Milo im je pričdo da zatvara i ruši fabrike da bi radnicima bila veća plata

Danilo
Gost
Danilo

A nikav su oboje.Pihhh

Ann
Gost
Ann

Nebitno zamajavanje Spajic je ocigledno slaba licnost za provodjenje ogromnih reformi nego ce se svi ovi glasaci sad vratiti Df – Dps I ponovo u krug. Izgleda je PES stvarno prevara gradjana jer su ove dvije padale u rekordnom broju pa da zamaju malo

Damjanović
Gost
Damjanović

Nevjerovatno, Bečić koji je preśednik jedne minorne stranke ignorise stranku i njene birače koji pojedinačno imaju najvii broj glasova na izborima, narod je na izborima večinski podrzao Pes i Dps, da je jos Sdp bila u koaliciji Dps bi bio jači i od Pes, i sad Bečić daje sebi pravo da sa 4, 5 poslanika ucjenjuje, šta reći osim prezira… Više »

Sef_NK
Gost
Sef_NK

Bošnjačka? NIšta ?

ех-Гастос
Gost
ех-Гастос

Дежурни тровач на платном списку Англа.

Načitani
Gost
Načitani

Đe ste,ćiriličari

Ađe je Natasa
Gost
Ađe je Natasa

😂😂😂😂.
Ćiliričari, spc.😂😂😂

mirkaš
Gost
mirkaš

Mislim da ne treba više zaglupljivati čitaoce pričom da Vučić upravlja sa sastavljanjem Vlada i da on za sve vuče konce…Možda da se Front nešto pita,srećom ne ništa,pa da se tako tumači..Bolju i prisniju saradnju u svim segmentima je Vučić imao sa DPS-om nego sa ovim kasnije…

Jovan
Gost
Jovan

Pa svakome u Crnoj Gori osim DF-u ,jasno je da je Vučić igrač Milov i da ga ovaj kontroliše !

A ne no jeli.
Gost
A ne no jeli.

Ljaljo i 4 mandata, a koga on moze ucjenit samo nekog ko nema stav.
Mali je podmuko i umisljen.

Ađe je Natasa
Gost
Ađe je Natasa

Laljo je jedno podmuklo, nacionalističko djete.
Kojem je sve kroz spc i fotelju nista drugo, laze narod samo dovoljno je pogledati izjave kako nece biti u politici u koliko ne dobije vecinu na izborima.

Srbo
Gost
Srbo

Spajić je sam sebi kriv Ljubane ,čak i u njegovoj partiji nema saglasnosti za mućke koje radi .
DPS će na vlast kad mlađarija jasno osudi i ogradi se od starih vukova.
Do tad brat Abaz suvereno vlada.

File
Gost
File

Niko srećan, a niko dovoljan,
niko miran, a niko spokojan.
Sve se čovjek bruka sa čovjekom:
gleda majmun sebe u zrcalo!

Atos
Gost
Atos

Kažeš Ljubo Spajić će biti sveden na finansije. Pa njega samo finansije i intersuju. On ako uspije sa finansijsms na sledećim izborima će imati 40%.
A rado će dati policiju i bezbjednost nekim komplrksašima iz drugih patija, pa neka oni odgovaraju za taj sektor, a ne on

Ranko
Gost
Ranko

@atos.
@canon.

@fendi.
Sve isti nalog druga imena, botovi spc…

Načitani
Gost
Načitani

Tako je,sve moderni popovi,iz BIH ili SR.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Tačno tako!!

Atos
Gost
Atos

Malo je, dodaj još po neki

Gen
Gost
Gen

Vi ste providni, bolesnici umni.
Vi dodajete, vrjeđate na mreze poznati ste i sami pricate eto dodajte jis koji.
Ovaj gore što je napisao, istina 3 nick a jedan nalog pa se saltate od kafe do wi.fi

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Spajića ucjenjuju svi! Na kraju će dio podjeljenog PESa sa DPSom!!

БСК
Gost
БСК

Па то и јесу прелетачи из ДПСа.

Petko
Gost
Petko

Zelja ce vas biti

Eureka
Gost
Eureka

Prvo Evropa sad je postigla odličan rezultat na izborima, i kako to može Milatović kriv “za slabiji rezultat” kada su ovo prvi Parlamentarni izbori za tu partiju.
Tek sada vide kolko imaju, i to nije malo. Spajič inače napada za to Dritana i aferu Do Kvon pet dana pred izbore

Kl007
Gost
Kl007

Trebaju par poslanika iz Dps-a da glasaju Bečića uz obrazloženje da fotelju voli najviše na svijetu i da mu zbog toga đaku glasove🤣🤣

Podgorica
Gost
Podgorica

Jedno što je sigurno kad je Vlada u pitanju a ti je da Dps neće biti ni u ovoj Vladu, vjerovatno ni u narednoj a sobzirom da je ta partija sastavljena od uglavnom poltrona i interesdžija već uveliko prelaze u drge partije…
I što Dos bude imao manje procenata, imat će i Df, a to znači kraj podijelama

Damjanović
Gost
Damjanović

Podgorica, mnogo si smiješan sa tom analizom i podjelama, i znači kad Dps propadne neće biti podjela jer ćemo svi postati srbi, nikad dragi moj uvijek Crnogorci i Cpc, nikad crkva srbije koja nipodoštava Crngorsku naciju, istoriju i kulturu!!!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Pročitaj opet, napisao sam da kad nestaje, Dps nestaje i Df. A na popisu napiši što si. Eto izbora kolko hoćeš.Možeš kao Šerbo, Adžić, možeš kao Njegoš , tvoj izbor, ali bitno je da nema podijela, odnosno da marginalizujemo one koji dijele

Damjanović
Gost
Damjanović

Podjela će uvijek biti Pg, jer ne mozemo biti isti sa onima koji navijaju protiv svoje otadzbine, i onih koji mislr da im je bliza tudja drzava od svoje rodjene, i onih koji masu tudjim zastavama!

Mirko
Gost
Mirko

A misliš li mozda da Pes ne dijeli, da Demokrate. Nr dijele,!!podjele će uvijek postojati dokle su na vlasti oni koji su pod uticajem strane crkve i drzave, Cg su stvorili i vvjrkovima je branili Crnogorci, a sad ih u vlasti nema!!

Kosta
Gost
Kosta

Samo ti sanjaj.Ako ovi neznaveni i zavisnici od vlasti i fotelja nastave ovako,sledece izbore dobija DPS.Kakvi su da su za ove su naucnici.

Načitani
Gost
Načitani

Mlatiš

Lastva Grbaljsk
Gost
Lastva Grbaljsk

Za Df vidimo koliko ste napredovali, a što se tiče poltrona i nepotizma pa vi ste gori od svih partija u Evropi. Vama popovi crkve Srbije odredjuju cijenu uglja i električne energije koja se Srbiji prodaje ona postavlja direktore u javna preduzeća. U ovu državu sa ljudima koji razmišljaju kao ti i mnogi drugi treba uvesti Visoki komesar kao u… Više »

Brajići
Gost
Brajići

U svakom slučaju Bečić je jedna petljavina koju treba na čistac izvesti i sa sva vremena njega i njegovu prevarantsku partiju bez stava i opredlhenja najuriti.

Kosta
Gost
Kosta

Tacno tako.Podmuklovi, Becic bi sve ucinio za fotelju.Pi!

Patriota
Gost
Patriota

Logika kaže da je Aleksa vjerovatno ucijenjen, ako ničim drugim, a ono makar ponovnim brzim obaranjem. Ipak, neko ko je prihvatio Dritana u koaliciju poslije svega vjerovatno mora da radi šta mu se kaže. Za Demokrate bi najbolje bilo da ih preuzme neko drugi. Aleksa ih već duže vrijeme vuče dolje. Spajić nema snagu da pobijedi u borbi vukova, prema… Više »

Bolti
Gost
Bolti

A kako ga ljaljo moze dokusurit sa 4 mandata.😂
Kada jedna partija ucjenjuje, nekog a ima tamić glasača.

Katja
Gost
Katja

Nije jos nista zavrseno.Bolti.Ako Ljaljo sa prepolovljenom partijom moze nekoga dokusuriti, toga bolje da nema.No nazalost nije tako i ako je i PES kupljvina svega i svacega, partija bez infrastrukture.Jedina prava partija je DPS.

Fendi
Gost
Fendi

Bečić je samo rekao ono šti je rekao i Spajić….vlada je izvesna, jedino je pitanje da li će Df biti u njoj

Mićko
Gost
Mićko

@fendi@canon.
Isti nick, neradnik svuda ga ima samo pise u ime spc.😂😂😂
Pogledaj Sektu…

Fendi
Gost
Fendi

Samo o Crkvi pričate, niste normalni. Pa to nije bila tema br1 ni dok su Turci bili ovuda

Send this to a friend