Kolumne

Kako su četnici postali dobri momci u pola BiH

Dragan Bursać

Piše

Dragan Bursać

Znate li ko su bili četnici? Možda vam se pitanje čini profano ili čak provokativno? Možda mislite da je riječ o kakvoj insinuaciji?

Četnik antifašista iz udžbenika

Čitajte pažljivo:

“Četnički pokret borio se za oslobođenje Jugoslavije, za obnovu monarhije (Za kralja i otadžbinu) i predratnog kapitalističkog poretka. Bio je po karakteru antifašistički, nacionalni i građanski”.

Sigurno je riječ o nekakvom četničkom, opskurnom biltenu u kojem se brani i iz blata povijesti u najodvratnijem revizionističkom duhu vadi jedan fašistički pokret, pomislićete. Možete zaključiti isto tako, kako je u ovoj nakardnoj definiciji sadržana valjda sva sumanutost nadriisotrije i kako je prava stvar, što će povijesno smeće biti udaljeno barem od djece.

E pa varate se.

Ovo je tio teksta oficijelnog udžbenika istorije za deveti razred osnovnih škola u entitetu Republika Srpska. Udžbenik potpisuje Dragiša D. Vasić, a izašao je u izdanju “Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva a.d. Istočno Sarajevo”.

Kako vidite, a oči vas ne varaju, ovo je naučno-obrazovno štivo koje je OBAVEZA u osnovnim školama i za koje učenici ne mogu dobiti prolaznu ocjenu ako ga ne znaju. Da ponovo pojasnimo, ukoliko nastavniku istorije ne odgovorite da su četnici antifašisti, crno vam se piše. Barem po programu Ministarstva prosvjete RS-a.

Naravno, uvijek ima normalnih nastavnika, koji će se svojim ličnim pregalaštvom truditi da nekako djeci (koliko mogu) sakriju ovu sramotu, kao što ima i normalnih roditelja, koji će van nastave pojasniti svojim potomcima da je riječ o gnusnoj laži.

Ali, ovdje je na stvari podmetačina institucionalnog tipa! Nevažno je stoga šta govore savjesni roditelji ili nastavnici ako država (u ovom slučaju entitet) zvanično insistira da fašitičke, kolaboracioniste koljače, izdajnike i ubice proglasite antifašistima.

I onda se čudimo što fašizam buja. Jer, oficijelni pokret otpora su četnici Dražini, a partizani dođu kao usputna stanica, pa ako ih se neko sjeti, sjeti se.

Partizana ni u šumi

A kad smo kod partizana, gdje su partizani u ovom školskom “udžbeniku”? Oni su, očigledno, po autoru manje bitni i važni, pa su tek na narednoj strani, gdje se onako usput pominju, kao neki priperak četnicima, koji nije zaslužio integralnu jedinicu:

“U Jugoslaviji 1941. pored četnika, razvija se još jedan antifašistički pokret. Organizovala ga je i vodila Komunistička partija Jugoslavije. Zvanični naziv mu je bio Narodnooslobodilački pokret”.

Prava je umjetnost kako autor “udžbenika” u par rečenica uspijeva dekonstruisati sve važno, bitno i vrijedno u partizanskom pokretnu. Prvo, nije to bio “još jedan antifašistički pokret”, kamo sreće da jeste. To je bio JEDINI takav pokret u Jugoslaviji i u jednom trenutku jedini i u Evropi cijeloj. Nadalje, Komunistička partija je bila idološka potka, a ne nikako neki oficijelni vođa. To će vam posvjedočiti svaki pravi povijesničar. Ovaj pokret je bio najbitnije ANTIFAŠISTIČKI pa narodni. Većina ustanika i boraca nije bila član Komunističke partije. Za pretpostaviti je da to autor to zna, ili bi morao znati, pošto je dobio koncesiju da piše djelo toliko bitno da iz njega djeca uče povijest 20. vijeka.

Naravno, postoji tolika dokumentacija o saradnji četnika sa ustašama, domobranima i stranim zavojevačima Italijanima i Nijemcima. Postoje toliko npisanih pasusa, potvrda, fotografija o “suživotu” i sreći okupatora sa domaćim izdajnicima, da je ovaj tekst prekaratak za svu silnu faktografiju. O klanju i ubijanju Bošnjaka od Istočne Bosne do Krajine, ne treba trošiti riječi… malo je prostora.

Ali, ideološko-logička potka je jako važna. Da li se autor udžbenika iz kojeg djeca MORAJU crpiti znanje zapitao, kako to da postoje dva antifašistička pokreta, koja se toliko mrze između sebe? Za pretpostaviti je opet, da autor smatra kako su oba pokreta srpski predominanta.

Kako su ‘antifašisti’ četnici ubijali ‘fašiste’ partizane i nesrbe

E onda jedna kraka crtica:

Znate li da pokolj u Vraniću?

“Pokolj u Vraniću je bio zloglasni četnički masakr stanovnika beogradskog naselja Vranić, u noći sa 20. na 21. decembar 1943. godine. Tada je Prvi bataljon Posavske brigade Avalskog korpusa JVuO izvršio je masakr civila u kojem je ubijeno 67 mještana (uglavnom žena i djece) sela Vranić 30 kilometara od Beograda. Podijeljeni u tri grupe, četnici su izvršili pokolje u 14 kuća u selu čiji su pojedini članovi bili sumnjičeni za održavanje veze sa partizanima. U svim kućama pobijeni su svi ukućani, osim petoro koji su slučajno preživjeli”. (Wikipedia)

Dakle, četnici 100 posto Srbi za koje autor tvrdi da su antifašisti (sic!) ubijaju neke druge Srbe u okolini Beograda u jednom selu?! Zašto? Pa zato što ti četnici pretpostavljaju da su civili partizanski kolaboracionisti. Dakle, antifašisti.
Nema čistijeg primjera, kako je jedan pokret ubijao svoj narod u ime fašizma, a ne antifašizma.

A kako je taj pokret gledao na druge narode?

Jeste li čuli za pokolj u Lovreću 22. jula 1943. Tada su kninski četnici popa Đujića uz pripadnike nekoliko stotina Talijana iz divizije “Bergamo”, te oko stotinu Nijemaca pripadnika SS- divizije Princ Eugen ubili 50 civila i 60 partizana iz Mosorskog patrizanskog odreda.

Najkonkretnije, četnici su zajedno sa italijanskim fašistima i SS-ovcima spalili civile u kući Mate Frankića, i to njih 22. Neki su iskočili iz kuće u plamenu, ali su ih monsturmi dočekivali i bacali natrag u buktinju.

Da li je to taj čuveni antifašistički četnički pokret koji zajedno sa “antifašistima” Nijemcima i Italijanima ubija partizane i civilnu nejač po Dalamatinskoj zagori??? I kako, stvarno kako nazvati te koljače, te hijene i pse rata do li fašisti?!

A, eto ti fašisti u nakaradnoj obrazovnoj nomenklaturi i bestijalnom silovanju povijesti dobili su prednost u odnosu na partizane i zaslužili naslovnicu poglavlja o antifašističkoj borbi.

Zloupotreba djece kao praksa

Naravno, ovaj udžbenički, baš udžbenički primjer je posljednji u nizu i on je gotovo pravilo, a ne izuzetak u RS-u. On je to sistemsko proizvođenje parapovijesti, on je ruganje žrtvama fašizma i veličanje fašista.

I najperverznije, on se nameće preko leđa i glava djece. I kako djeca da pojme da su ubice njihovih pradjedova partizana “dobri momci”? Kako djeca da pojme da su ubice njihovih pradjedova i prabaka civila nesrba “dobri momci”, kako djeca da pojme da su saveznici SS-ovaca i iatlijanskih fašista-dobri momci?

Lako!

Dječiji, nevini i čisti svijet poimanja je zatrovan lažima od samog početka, a parapovijest je dominantan narativ. I ta djeca, tako žigosana, ostaće ili u RS-u ili u Srbiji prihvatajući ovakve “istine”. U ostatku čovječanstva, ovo je sramota i krivično djelo.

A kad smo kod kazani za propagiranje i afirmaciju fašizma, Crna Gora je možda najsvjetliji primjer u regionu, kako se odnosi prema sljedbenicima kolaboracionista iz drugog svjetskog rata. Tako je prije nekoliko godina, potpredsjednik crnogorske Vlade, sada premijer, Duško Marković odlučio zabraniti djelovanje četničke nevladine organizacije Ravnogorski pokret. Razlog? Vrlo jednostavan i ljudski-njen rad je u suprotnosti s Ustavom Crne Gore.

A BiH?
BiH je zbunjena od same sebe ili barem 49 posto sebe, pa gleda naokolo očima sečuanske pande. Ne da nema zabrana, nego su fašisti-četnici povijesni pobjednici i “dobri momci” u pola zemlje.

Pa ideološki, politički, tajkunski i svaki drugi čelnici entiteta Republika Srpska, mogu trljati ruke i slobodno reći:

Misija uspjela, reforma školstva uspjela, fašizam se primio, a djeca bez pitanja i nekažnjeno trajno sluđena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toske
Gost
Toske

Kako ovi nasi Cetnici uporno brane fasizam to je nevjerovatno. Za njih su Draza, Pop Djujic, Pavle Djurisic ili najnoviji zlocinac Mladic heroji. Ako pogledamo istini u oci i dokaze njih sve vezuje jedno te isto junastvo koje su pokazivali ubijajuci vecinom djecu, zene i starce. Neka svi cetnici ustanu u odbranu ali ovo je istina koja je dokazana. Sto… Više »

freeMNE
Gost
freeMNE

Pakao RS-a…šta reći

Gasa
Gost
Gasa

Dragane, milo djete, okreni de se ti pisati o nekakvoj drugoj temi.., ovo tebi ne ide..

Ljubo
Gost
Ljubo

NAPISITE IME JEDNOG CETNIKA KOJI JE POGUBLJEN OD STRANE NJEMACKIH I TALIJANSKIH FASISTA

Rođo
Gost
Rođo

Zašto komentari čekaju? objavite istinu ništa tu uvrdljivo nema ni neistinito..Mačici su progledali

Rođo
Gost
Rođo

Bursac hoce da ponovo učimo lažnu istorij.Da gledamo partzanske montirane filmove..PA DA TI ISPRIČAM VIC BURSACU.Čita nikolica učiteljici pismeni domaci.skraceno..Omacila mačka petoro močica i svi glasali za SPS.bravo Nikola petica haje idemo pročitaj direktoru..ČITA NIKOLA ..Omacila mačka petero i SV GLASALI ZA SDS..Učiteljica kako Nikola rekao si SPS..NIKOLA MAČICI SU PROGLEDALI..E tako i ti moj Bursacu progledaj..

Rođo
Gost
Rođo

Njemci napadaju od slovenije a Tito stvara u Srbiji slobodnu teritoriu..Slovenci i Hrvati lojalni njemcima ..To da prebaci sav teret i rat u Srbiju da ginu Srbi.Draži daje pola oružija a snjim TITO NECE U BORBU .I kaže nece Draže.i to da ginu srbi.Jasenovac se neosobađa ..da ginu srbi..Podjeli YU u republike i pokrajine sve na štetu Srba..Pa dragi moj… Više »

Зоран
Gost
Зоран

Полупао си лончиће пријатељу.
Бурсаћ говори истинито, односно позитивно о четницима.

Adolf & Ante
Gost
Adolf & Ante

I mi smo antifašisti!!!

Rođo
Gost
Rođo

Butsac je čovjek mlad .Ne pozna istoriju bakana a ni itoriju naroda na balkanu .posebno SRBA.Taj komuniza na čelu sa Jožom metacem pobio je srbe gde god je stigao i napravi raspad Jugoslavije u Drezdenu .1928 .godine.90% pravi komunista i pravi partizana činili su SRBI..Sv četnici bili su SRBI..Tito vješto iskoristi da ubija SRBIN SRBINA..VOJSKA GENERALA DRAŽE MIHAJLOVICA ..BORILA SE… Više »

požar
Gost
požar

Rođo, nemoj nastavljati svega ti.

Rođo
Gost
Rođo

Pa morao sam makar malo da približim neke istine onim koji neznaju ili znaju a govore drugačije..

bitkaNaNeretvi
Gost
bitkaNaNeretvi

Njemačke operacije Vajs 1, 2 i 3 je lično Hitler planirao i operativno rukovodio sa njima. U tim operacijama su planski učestvavali okupatori i kvisninzi svih profila. U toj operaciji su Njemci, ustaše i četnici bili na istoj strani – protiv Titovih partizana.
To je istorija, to je istina. Istina boli i istina je uvijek jedna – ne pomažu laži.

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

Bitaka na neretvi upošte nije trebala da bude..čisto urađena da bi se vidiš danas pisale laži..a zna se tačno zašto je bitka ta naređena..Ko je izmislio 13 .bataljon …

Vuk
Gost
Vuk

Cetnicki pokret je nastao mnogo pre Drugog Sv.rata.Da nije bilo cetnika ne bi bilo ni Jugoslavije, ni Srbije.Narocito u borbama protiv otomanskih sotona u Balkanskim ratovima a kasnije i tokom Velikog rata.Druga je stvar sto svako sebe moze da proglasi borcem za slobodu kad ne postoji sistem i drzava, kao tad kad je bila okupacija.Nije istina ono samo sto nam… Više »

ADŽIJA
Gost
ADŽIJA

Pa ono jes’, dok se Bursaći šire po tuđim vilama na Dedinju, četnici su fašisti. Bravo Likota!

Boban
Gost
Boban

Konacno deci govore istinu,a ne uce ih komunistickim lazima kao autora ovog teksta.

bitkaNaNeretvi
Gost
bitkaNaNeretvi

U laži su kratke noge – istina je da su patizani pomlatili četnike na Neretvi.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Четници су били једина регуларна војска на простору Југославије.

bitkaNaNeretvi
Gost
bitkaNaNeretvi

Budimo realni – četnici su bili saradnici okupatora og 42 do 45.

Doko
Gost
Doko

To nije bila vojska to su bili koljači sopstvenog naroda.

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

Nemoj tako ga govoriš za HRVATE.

nenad mne
Gost
nenad mne

A “realni” pročitaj prije no što pošalješ – Jedina regularna vojska, a kapitulacija potpisana poslije 12 dana!???

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

A ko je podpisao kapitulaciju..Kralj nije .A četnici Dražini su Kraljeva vojska..idi malo čitaj

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Чињеница коју не можете промијенити је да су Четници били антифашисти.

bitkaNaNeretvi
Gost
bitkaNaNeretvi

Posebno su se istaki u “antifašizmu” u operaciji Weiss 3.
Pogledaj malo arhive Wermahta.

nenad mne
Gost
nenad mne

Realni, navedi barem jedan dokument, zvaničnih pobjednika II svj.rata. Vidim zovu vas na proslave pobjede nad fašizmom, i to sve sa uniformama!

Djurisic
Gost
Djurisic

Djurisicu Mlad majore,komandante Crne Gore!!

Maj 21
Gost
Maj 21

Dok je god srba na BALKANU mira biti neće ,kraj citata

Pravda
Gost
Pravda

Na Balkanu i žive Srbi PRAVOSLAVCI , Srbi KATOLICU I Srbi MUHAMEDANCI , svidelo se to Vama ili ne pored Srba ima još samo Roma i Jevreja , e TO JE PRAVA ISTINA , pozdrav svima .

Petar Pan
Gost
Petar Pan

Kako dubokoumno,svaka cast. Tebi treba dati orden za glupost,javi se Mili on jedva ceka da jos koji dodijeli

Neda
Gost
Neda

Greska. U Evropi zive Srbi italijani, Srbi njemci, Srbi francuzi, Srbi grci, Srbi Madjari, da ne nabrajam dalje, samo i sve Srbi! Hahahahahaha

Saša
Gost
Saša

Četnički pokret je delovao u staroj Srbiji i Maćedoniji od 1903 do 1919 a 1941 su jedini četnici bili kosta pećanac(koi se borio i od 1903) i njegovi ali su rasformirani brzo..Draža je bio JVuO a ne četnika.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Cetnik je stara rijec za srpskog gerilca

Ironija
Gost
Ironija

I u novije vrijeme sinonim za lokal izdajnika

Milica
Gost
Milica

To je tacno, jesu antifasisti. Dosta komunisticke propagande.

Slobodan
Gost
Slobodan

Ne znam čemu čuđenje? Pokolj u Vraniću kod Beograda? Da li ste vi toliki idioti da poverujete da će Srbin, koji je u Velikom ratu prošao golgotu, izgubio 1/3 stanovništva, klati svoje ljude u Šumadija? Pokolj u Vranićima je načinio Brozove pokret, jer je sledio dolazak britanskih izaslanika na čelu sa Čerčilovim sinom, da se dogovori isporuka oružja JVuO. Posle… Više »

Albanski Alpi
Gost
Albanski Alpi

danas citam nesto i nalazim dokumenta sa zasjedanja avnoja i etnicki sastav partizana u Hrvatskoj. Jbt vise je bilo cetnika muslimana u Bosni nego Hrvata komunista u Hr,radi se o 1941. Nisam znao ni to da su Drazu odlikovali Francuzi i Amerikanci za zasluge u borbi protiv nacista i Hitlera.. tek sad nisam pametan

nenad mne
Gost
nenad mne

Pročitaj malo bolje, kada i za što je dobioorden od Amera! Nigdje ne napisaše za zasluge u borbi protiv nacista, već za spašavanje američkih pilota!

Саша
Gost
Саша

Родослове тражите по БиХ, Хрватској, МК, ЦГ…
Ко има очи видеће ко има уши чуће…Ђедове питајте поготово у БиХ, а зна се како је.НДХ покатоличавала под.присилом.ножем.и разним зверствима
Срби подељени верски на православне, римокатолике и муслимане…. и о томе има документација. Не бих никог да увредим али то су чињенице!

Саша
Gost
Саша

А шта су радиле ханџар дивизије муслиманске а шта су усташе радиле, а шта је радила партизанска 6. личка дивизија…. Има свако грехе и погрешке, тако да нека ћуте сви. Нису сви војици ЈВУО били сјајни, било је кукоља, али.у основи и они и Недићева војска су радили у интересу народа много више него комунисти. А ови из ове Ала… Više »

zvizdan
Gost
zvizdan

stobom se nema sto pricat ako je nediceva vlada radila u korist srba

Angelina
Gost
Angelina

Treba pripremiti novi rat, a to se najbolje radi od malih nogu “obrazovanjem”

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Četnici su se protiv fašizma borili IZNUTRA! Sarađujući sa fašistima su iscrpili njihove materijalne zalihe i tako ih doveli do sloma. Italija je kapitulirala kad su im četnici pojeli sve makarone sa lagera. Ne moš se boriti na gladan stomak 😂😂 Kakva crna Republika Srpska, to se treba zvati Republika Genocidna!

Hcc
Gost
Hcc

Izvor: Al Jazeera 🙂 vole oni da intervjuisu takve

Svjefol
Gost
Svjefol

Srbi su debelo zaglavili….strasno

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Sta reci izvor Aldzazira pametnom dosta

Srdja
Gost
Srdja

Kakve veze ima što je Al Džazira?, za sve što je napisano postoje dokumenti i sve je istina. Vjerujem i da onima koji podržavaju četnike, ustaše i slične…uopšte ne smeta to što su takve grupacije saradjivale sa fašistima…jer im naravno ni fašistička ideologija nije daleka, čim mrze sve što koji nisu kao oni…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

cetnici nisu saradjivali sa nacistima već male grupacije koje nisu imale veze sa Dražom Mihailovićem. Ali partizani jesu saradjivali sa Ustasama.

Саша
Gost
Саша

Тако је брат, поготовл у личкој дивизији а и у осталим. Него немају појма.браћа Срби муслиманске вероисповести.

Svojega posla
Gost
Svojega posla

Saša: prestani da tepaš, pa ćemo te vjerovat.

Srdja
Gost
Srdja

Žalosno je što dosta ljudi vjeruje u ovo što si napisao, čim ojača podrška pokretima koji promovišu mržnju prema onima koji nisu iste vjere, nacije…nije dobra rabota, no nadam se da će razum ipak pobijediti i da nam se neće ponoviti devedesete.

zvizdan
Gost
zvizdan

nisu saradjivali osim sto su se borili zajedno

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

I njemcima..pogledaj skim je Tito bio blizak prijatelj

Mirko i Slavko
Gost
Mirko i Slavko

Tito i partizani ne da su samo sa ustašama sarađivali nego sa svim onima koji su bili ne samo četnika nego i cijelog Srbskog narod i Srbske svete zemlj.

Rođo
Gost
Rođo

Tito i partizani ne samo sa ustašema da su sarađivali nego sa svima koji su bili protv srbskog naroda i četnika..

Petar Pan
Gost
Petar Pan

Hahahahahha kakva glupost. Partizani saradivali sa ustasama, a od 1944 vise od pola cetnika preslo u partizane. Cuo sam da su iz domobrana prelazili u partizane ali sad prvi puta cujem za ustase

nenad mne
Gost
nenad mne

U koju karegoriju sebe ubrajaš, ali pošteno, ako možeš!

Delboj
Gost
Delboj

Definitivno se gradi temelj za jos jednu prijeko potrebu Nato intervenciju. Ona je bila izuzetno blaga da bi se iskorijenio fasizam.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Srbi su vazda bili jedini antifasisti (i partizani i cetnici) na Balkanu

Libero7
Gost
Libero7

To ti je tacno kao sto si i ti crnogorac

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

To je 100000% tačno pa ti idi plači mami

Саша
Gost
Саша

Човек је Србин из ЦГ, а ти из лијепе ваше или БиХ?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pa, ajde da ti vjerujem… ali zašto si ti onda fašista?😂

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Šta ti znaci fašista? Pravoslavac, voli Gusle, protiv Diktature (Mila/Amerike)? 😂

Mrgud
Gost
Mrgud

Mora onda da je Hiter foto šopom namjestio slike svoje vojske i četničke horde. Laž je……čitaj šta je Ćosić napisao.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ka sto rekoh, bilo je malih grupacija cetnika koji jesu saradjivala, ali nijesu imali veze sa Drazom. A saradjivali u smislu nijesu se pucali nedjelju dana, a onda poslije pobili se. Dok hrvati i muslimani listom bili cisti nacisti i fasisti do kraja.

nenad mne
Gost
nenad mne

Možeš li, ukratko, opisati ratni put Draže i, okvirno, gubitke koje je nanio okupatorima i ustašama.

DrOpShot
Gost
DrOpShot

Pročitaj “Gluvi barut”

Goran
Gost
Goran

E moj Bursać…

Hcc
Gost
Hcc

Ovom je tito dobro isprao mozak…

Blaki
Gost
Blaki

…. A tebi zatrovao mozak…

Pele
Gost
Pele

Podji malo do RS da vidis kako se cetnici odnose prema bosnjacima i ostalima,a onda podji do federacije i uporedi pametove.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Rijetko dobar novinar i kolumnista!

Kralj Nidzo
Gost
Kralj Nidzo

Kada nije htjela da zivi u komunistickoj Jugoslaviji, Bosna je morala ovo docekati. Sada nek se pripremi za odvajanje Republike Srpske. Sve Republike su zaboravile na narodnooslobodilacki rat pocev od Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bosne. A tek na Kosovu sto o tome misle. Jos samo pominju Tita kod nas u CG i u Srbiji. I to sve manje i manje.

Bosanceros
Gost
Bosanceros

Najvaznije je da u Republici Srpskoj vise nema bratoubilackog rata tj. da su se Srbi pomirili po tom pitanju. A ujedinio ih je nazalost i poslednji rat posle kojeg su opstali kao narod, stvorili Republiku i vratili se svojoj vjeri i svojim korjenima.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Treba autor da gleda američki film o cetnicima antifasistima “the chetniks”

Dziudzicu prvak
Gost
Dziudzicu prvak

Do 1943 su prolazile lazi da se cetnici bore protiv Njemaca i Talijana,ali saveznicke misije su vidjele ko laze,a ko gine za slobodu.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Aj ne prdi, dobro se zna da Draža imao prvu potjernicu od Hitlera i da prvi oslobodjen grad u Evropi oslobodili Cetnici

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Jes vala, Hitler nije spavao zbog Draže😂😂😂 Četnici su mu tokom rata ubili čak tri vojnika…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

…i to su tu trojicu ubili greškom. Poslije su se izvinili i kaznili počinioce😂 Đe su to vodili neku bitku protiv Njemaca i Italijana? Ni vi sami, ni istorija ne znate ni za jednu takvu bitku od jeseni 1941. pa nadalje. Na Neretvi- četnici pod nemačkom komandom protiv partizana. 1945. mole na koljenima Pavelića da ih pusti da bježe od… Više »

Rođo
Gost
Rođo

Ne mogu da shvatim da toliko ima ljudi zatucani..Saveznici..koji saveznic tri čovjeka..i šta su vidjeli..Namintiranu birbu..

Mrgud
Gost
Mrgud

Da nije onaj na Neretvi?

Oli
Gost
Oli

Trebao je autor ubacit onaj video sa youtubea kako popovi spc uce na casovima vjeronauke da pjevaju cetnicke pjesme.

Send this to a friend