Kolumne

Kosovo kao ambis

Vuk Drašković

Piše

Vuk Drašković

Ako se čovek, porodica, nacija ili država zagledaju u ambis, onda se i ambis zagleda u njih i vuče ih ka sebi. Šta će biti sa Kosovom? Šta će biti sa Kosovom? Ovo postaje pitanje svih pitanja, a ne šta će biti, i šta već, zbog opčinjenosti Kosovom, biva sa Srbijom. Svake godine, desetine hiljada žitelja naše države, uglavnom mladih i obrazovanih, iseljavaju se u zemlje EU, u SAD, Australiju, Kanadu. Beč je danas jedan od najvećih srpskih gradova.

Uskoro će petina stanovnika Novog Zelanda biti Srbi. U potrazi za poslom i spokojnim životom, narod nam odlazi na Zapad, a u Srbiji se, geometrijskom progresijom, umnožavaju stranke, organizacije, udruženja, mediji, svakojaki nacionalni propovednici, koji državu vuku na Istok, ka Rusiji i Kini. Zbog toga što Rusija i Kina brane “naše sveto Kosovo”. Zbog toga što su nam na Kosovu i srce, i duša, i pamćenje, i što je Srbija bez Kosova trup bez glave, kako propoveda Srpska crkva!

U Beogradu se proslavljaju pobede u “kosovskoj bici” koju vodimo, kad Surinam, Gvineja Bisao ili Lesoto povuku priznanja Kosova za suverenu državu. Šta Srbija dobija ovim “pobedama”? Šta bi Srbija dobila kada bi se desilo i nemoguće, da svih stotinu i nešto država na svetu povuku svoja priznanja Kosova?

I dalje bi bila na snazi Rezolucija 1244 SB UN od 10. juna 1999, kojom je, posle Miloševićeve bezuslovne kapitulacije u ratu protiv NATO alijanse, država Srbija proterana sa Kosova. Proterana je u trenutku kada je Kosovo, formalno, bilo pokrajina Srbije, kada Kosovo za nezavisnu državu nije priznavao niko u svetu i kada nije postojala ni odluka Međunarodnog suda pravde da nezavisnost Kosova nije protivna ni Povelji UN, ni Rezoluciji 1244 SB UN, ni međunarodnom pravu.

Rusija je glasala za Rezoluciju 1244 i odigrala je važnu ulogu u njenom sastavljanju. Ni Kina nije bila protiv. Naknadno, a naročito sada, obe te stalne članice SB UN, koje imaju pravo veta na svaku odluku, „brane” suverenitet Srbije nad Kosovom, kojeg nema, i u čijem su ukidanju, najaktivnije, učestvovale! Maglom, punoćom praznine, obmanjuju neuke i lakoverne u Srbiji, i pridobijaju fanatičnu podršku svih, koji su, pre dve decenije, bili udarni ratni i propagandni ešaloni Slobodana Miloševića. Svi oni aboliraju se od krivice za gubitak Kosova i promovišu u patriote i pobednike.

Osokoljeni, oni predvode sve današnje ofanzive protiv Zapada i traže zaokret državne strategije ka Istoku.

U medijima tog povampirenog srpskog Kominforma može se, sve češće, čuti i pročitati, da je Zapad u agoniji, a NATO pred raspadom, i da će se NATO povući kad Srbi krenu u oslobađanje Kosova! Zastrašuju te sulude fantazije, jer nije malo onih koji priželjkuju i prizivaju novi rat sa Zapadom i Albancima. Što je najtragičnije, taj rat može i da se dogodi! Ishod rata bio bi fatalan.

Ovoga puta, ne bismo izgubili samo Kosovo, nego i čitavu našu državu. Srbija bi postala balkanska Sirija, a posle vojnog sloma odbačena od demokratskog sveta i pretvorena u balkansku Venecuelu!

Po dosta čemu, ovo vreme podseća na jesen 1990, kada sam, na mitingu SPO, na niškom polju, upozorio kakvu nam nesreću spremaju antievropski i antizapadni apostoli, pa sam proglašen za ludaka i lažnog proroka. Prihvatimo i priznajmo istinu da je Kosovo, kao državna teritorija Srbije, izgubljeno 1999. godine, u besmislenom i tragičnom ratu protiv NATO alijanse, i da je krivac za taj istorijski poraz režim Slobodana Miloševića.

Od teritorije Kosova, većinski nastanjene Albancima, mnogo su skuplji Srbi na Kosovu, crkve, manastiri, njihovi posedi, naša duhovna baština. To, što je najskuplje, nije izgubljeno i može biti sačuvano i maksimalno zaštićeno. Može, ali samo uz podršku SAD i EU, a ne u ratu ili raspirivanju mržnje prema njima, i u dogovoru i podizanju mostova prijateljstva sa Albancima, ubedljivo najbrojnijim narodom na Kosovu.

Takozvani zamrznuti kosovski konflikt i čekanje dana kada će Rusija i Kina poraziti Zapad, ponor je u koji se gura Srbija.

U strateškoj saradnji sa SAD i EU, ostvarive su i korekcije sadašnjih granica između Srbije i Kosova, sporazumi o izvesnim poboljšanjima Ahtisarijevog plana, koji su Albanci prihvatili, dogovori o zajedničkim kompanijama Srbije i Kosova, o uklanjanju graničnih prelaza, o još mnogo čemu.

Od osnivanja SPO, programski cilj nam je bio Srbija u NATO alijansi i EU. Srbija na Zapadu i Evropa u Srbiji. Nismo danas velika stranka, kao što smo bili, ali cilj je veliki i nepromenjen. Kao i naša vera u ostvarenje tog cilja. A vera je tvrda borba za ono što se želi.

Podržavajući opredeljenje SNS za članstvo Srbije u EU, mi verujemo da su evropske i evroatlantske integracije nerazdvojne i da je, najbrži i najsigurniji, put do Brisela onaj koji vodi preko Vašingtona.

Nismo protiv najboljih odnosa Srbije sa Istokom. Na Istok preko Zapada. Na Zapad preko Istoka. To je stranputica.

58

avatar
1000
23
35
0
 
49
Serdar KrstoMisoniCG_PatrijarhOprem dobroOprem dobro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Bravo Vuče svaka čast na napisanom tekstu

Misoni
Gost
Misoni

Vuk dlaku mijenja a ćud nikad.

Lažni dukljanin
Gost
Lažni dukljanin

Lažni crnogorac kako se prestavljao na studijama, ugledni član SKJ pa ugledni četnik i paravojni komandant, jedini koji je izmakao Miloševićevim eskadronima smrti a u stvarnosti vladao i šurovao sa njim kao i sa Vučićem danas, jedino što je istinito o njemu je da je izdajnik i agent CIA, otud i piše za vaš pro američki portal…blago i vama i… Više »

poserbice
Gost
poserbice

ne mlati

Drasko
Gost
Drasko

Srba ima na sjeveru Kosova. To treba zastititi i pripojiti Sbiji i Republiku Srpsku gdje zive samo Srbi.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ima ih i juzno od Ibra, preko 100,000

kookaweeca
Gost
kookaweeca

pripoji..ko ti brani

Bnjj
Gost
Bnjj

I Cg je u istoj situaciji ka Srb iako mi nemamo teritorijalnih problema pola Cg se iseli čitavi krajevi su prazni naš najveći problem je vlast i pogrešan sistem katastrofa nas tek očekuje pola gradova je sablasno prazno

boris
Gost
boris

americki spijun pise o Kosovu. presmijesno

PastrovicSRB
Gost
PastrovicSRB

Bivsi VelikoSrbin, danas Drugosrbijanac/Milogorac po upotrebi.

Danko
Gost
Danko

Zbilja mora se coek zapitat ko je gori: on ( sto promijeni pravac ) ili ti ( i tebi slicni tzv. srbi )?

Primorac
Gost
Primorac

Napokon da neko kaze pametno o kosovu

Barba
Gost
Barba

Ko je da je, istinu je rekao

Commentator
Gost
Commentator

Svako zna da je prica oko Kosova zavrsena. Ostalo je jos samo da Srbija prizna Kosovo. Ostalo su samo manipulacije. Jer, sto bi Srbija radila sa 2 miliona kosovskih Albanaca koji nece da budu dio Srbije? Da mozda nema neki plan za to? Mislim da jedini plan kiji moze da ima jeste kako sto bezbolnije priznati cinjenicno stanje – da… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Neistina. Danas Srba ima na Kosovu oko 17-18% sa najvecim rastom, a Albanaca samo 80% (oko 750,000) a konstantno iseljavaju. Ako ovaj trend nastavlja Srbi ce biti 50% na Kosovu za 20 godina.

123
Gost
123

Je si li ih ti prebrojavao?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Podaci kosovskih bolnica pokazuju najveci stop nataliteta kod Srba na KiM, dok lokalni izbori na KiM pokazuju da ukupno ne zivi vise od milion ljudi na Kosmetu.

Vasko
Gost
Vasko

Nema 2 miliona kosovskih Albanaca nego ih je 3 miliona

CG_Patrijarh
Gost
CG_Patrijarh

3 miliona a Priština kao varošica 😂😂😂

freeMNE
Gost
freeMNE

Rijetki glas razuma…naravno “patriote” će ga dočekati na njegov “nož”

mojsilović
Gost
mojsilović

Kosovo je srce Srbije! Crknite Dušmani!!

hahahahaa
Gost
hahahahaa

Dogodine u Beograd, hahahahahaahahahahahahahaahah

Podgo
Gost
Podgo

Srbija je srce Turske 🙂

Gile
Gost
Gile

Jes kad ti kažeš!

Kos
Gost
Kos

da kad su svi pobegli u beograd na funkcije i drzavnu sluzbu i sad laki sverc

Goran
Gost
Goran

Pobegli ste vi svi u Bg na funkcije, državnu službu, šverc i dilovanje droge samo nema više RAUS!!!

Ivan
Gost
Ivan

Da bi se razumio Vuk mora se znati njegovo prethodno djelovanje. Prvo osniva stranku sa Vojislavom Seseljem. Nakon toga sa jakim momcima beogradskog asfalta( Giska i Beli) osniva paravojnu formaciju Beli Orlovi koja je ratovala u Bosni. Sa istim momcima prije toga je pokusao upad u skupstinu koji oni odbijaju jer ” ne zele da prosipaju nevinu srpsku krv u… Više »

Goran
Gost
Goran

Nema on veze sa belim orlovima ali ima sa srpskom gardom, jedina korist od njega je što ih je abolirao od suda u Hagu preko gazda u americi a činili su zločine po Dalmaciji i Hercegovini

Amid Masov
Gost
Amid Masov

Svoju najveću popularnost ovaj čovjek je stekao poduci knjige o srpskom stradanju na Kosovu,znam kada je govorio ne moze u Evropi bit dvije Albanije,sad vise ne misli svojom nego glavom stranih agentura,a da pitam ove tkz patriote iz CG,da vam se sjutra odcijepe Ulcinj, Tuzi i Gusinje,biste li pricali da je to uredu

Mileva
Gost
Mileva

Dobar tekst. Bravo. Ovo treba da se proćita kao važna lekcija.

poserbice
Gost
poserbice

nema više crnogoraca da im cuvaju kosovo

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakvi Crnogorci oni su prvi pobegli sa Kosova đe god je bilo Cg naselja to je napušteno ostali su samo Srbi Kosovci da žive, mi Crnogorci smo prvi samo đe ima nešto da se dobije to nam je u krvi

Goran
Gost
Goran

HahA koga ste vi čuvali paraziti!?

Send this to a friend