Kolumne

Lisica dlaku mijenja, a ćud nikada

Piše

Miladin Selić, investigator
Kijev (Ukrajina), Beograd (Srbija)

Činjenice koje treba znati uoči obilježavanja 13. jula u Srbiji od strane Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine. Na početku se treba podsjetiti: Predsjednik nacionalnog savjeta Dragoljub Malović javno je kritikovao državne organe Crne Gore povodom izglasavanja rezolucije o takozvanoj Podgoričkoj skupštini. Njegov zamjenik Ljubiša Simović gostujući na beogradskoj TV Happy pognute glave je slušao dok su Vojislav Šešelj i istoričar Aleksandar Raković brutalno vrijeđali državu Crnu Goru i crnogorski nacionalni, kulturni, jezički i vjerski identitet. Takođe, Simović je za jednu beogradsku televiziju izjavio da su za Nacionalni savjet crnogorski i srpski isti jezici.

Savjet je blokirao sredstva vlade Vojvodine namijenjena za Pokrajinsku smotru recitatora na crnogorskom jeziku i htio da spriječi njeno održavanje. Takođe, predsjednik Nacionalnog savjeta Malović je za dnevni list Kurir oštro kritikovao Vladu Crne Gore povodom usvajanja prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Na sjednici narednog dana Savjet je usvojio stav svog predsjednika.

A sada o estradnim zabavama koje navalentno organizuje Nacionalni savjet željeći da postavi novi identitetski standard Crnogoraca u Srbiji. U Lovćencu savjet organizuje proslavu 13. jula u saradnji sa Narodnim udruženjem Crna Gora i Udruženjem Crnogoraca Lovćenca. NU Crna
Gora je grupa poznata kao ispostava vjerske zajednice koju predvodi Artemije raščinjenisrpski vladika sa Kosova. Osnivač NU Crna Gora, izvjesni Pejović, u Artemijevoj vjerskoj zajednici,  koristi ime Serafim.

Sadašnji predsjednik tog udruženja Aleksa Giljen je sin bivšeg srpskog policajca i student je Fakulteta za bezbjednost (obavještajac) u Beogradu. Na plakatu pored grba Crne Gore stoji i logo autoperionice porodice Giljen. NU Crna Gora je na više adresa crnogorskih institucija (među njima i SUBNOR-u) poslala zahtjev za pomoć u iznosu od 10.000 eura za organizaciju ove estradne noći. Na plakatu se vidi da se “upecala” Uprava za dijasporu.

Drugi “suorganizator” je novoosnovano Udruženje Crnogoraca Lovćenac koje u potpunosti kontroliše SPS Ivice Dačića. Predsjednik tog udruženja je Nikola Muhadinović koji je ujedno i predsjednik IO nacionalnog savjeta, što predstavlja neviđeni sukob interesa jer uplaćuje sam sebi, to jest svom udruženju, novac sa računa savjeta. Pored estradnih umjetnika iz Crne Gore, nastupa i opštinski KUD Njegoš iz Malog Iđoša poznat kao rado viđen gost na manifestacijama Srba iz Crne Gore.

Upečatljiv je bio njihov nastup u beogradskom Kolarcu na Akademiji “Crnogorsko hercegovačkog pokreta” kada su nastupili u crnogorskoj nošnji sa kapama sa 4s i srpskom zastavom.

Nacionalni savjet organizuje i estradno veče u Vrbasu u saradnji sa NVO Crnogorska kulturna mreža iz Nikšića. Simbolično događaj se održava na Trgu Nikole Pašića i to populističko tancovanje će dobro doći rukovodstvu savjeta da isprazni svoj pozamašni budžet.

Cilj Nacionalnog savjeta je da se presvučen u “crnogorske boje” nametne kao organizator velikih crnogorskih praznika i žalosno je što se to ne prepoznaje u Crnoj Gori, već se i podržava, svjesno ili nesvjesno. Estradni umjetnici iz Crne Gore vjerovatno nijesu upoznati sa navedenim
činjenicama i njihove namjere su pozitivne. Međutim, kada sklapaju poslovni aranžman u Srbiji moraju biti obazriviji, postoje stvari koje su mnogo važnije od honorara.

Stvari postaju još jasnije jer je primjetno da na plakatima Nacionalnog savjeta nema prepoznatljivih rodoljubivih crnogorskih organizacija iz Srbije koji su se borili za crnogorsku nezavisnost, koji su vjernici CPC i koji nalažu crnogorski badnjak, koji su uveli crnogorski jezik u opštini Mali Iđoš i koji se zalažu da bude uveden u opštini Vrbas. Oni dostojanstveno obilježavaju crnogorske praznike od 2006. godine. Ne sumnjamo da će to uraditi i ove godine. Patriotski i sa jasnom identitetskom porukom.

Neka je Crnogorcima širom svijeta srećan 13. jul, Dan državnosti Crne Gore! Neka je vječna Crna Gora!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čikacrni
Gost
Čikacrni

Drago moji sjetimo se kako je Milo govorio! Mi Crnogorci treba da budemo ponosni na svoje Srbsko porijeklo….. Crnogorski jezik???? A koji je to??? Bosanski?? Hrvatski?? Nisam primjetio da mi treba prevodilac!!!! Srbski sa dijalektima…. Cpc je civilna NVO….

Lovcencanin
Gost
Lovcencanin

Interesantno da nijesi spomenuo SNS tj.vladajucu strukturu, posto ti oni mjesecno uplacuju po 700e da bi funkcionisao!

Katun Nk
Gost
Katun Nk

Sve jasno: SNS + SPS + Artemije + SPC +đeca policajska koja studiraju da budu špijuni … teško Crnogorcima u Srbiji sa ovom kombinacijom

murko
Gost
murko

Tesko Srbima u Srbiji sa ovom crnogorskom kombinacijom.

Kucki
Gost
Kucki

Srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski, makedonski i slovenacki su isti jezik sa vise imena !!!!

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Šta napriča svega ti?

Profesor
Gost
Profesor

Kad naučiš sva slova, shvatićeš.

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Nije sramota ne znati…ukratko mi prepričaj profesore

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dnevna doza mržnje na CDM-u upravo počinje

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Što je najgore ja stvarno ne znam šta ovaj čovjek napriča!Osim da je vječna Cg

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

0 pope sa mojim nikom, i ovo te interesuje. Iskucajte se još malo, primiče se prekomanda. Moracete nac neki pošten posao u Crnoj Gori ili nazad u južnu Srbiju, okle vas je Risto dovuka.

Krcun
Gost
Krcun

Crna Gora je vjecna ali je standard nizak.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pi,pi,pi… Što je ovo sa našim narodom? Neka budu Srbi 1000%, samo neka našu nošnju, folklor, običaje… ne brukaju. Završiće se ovo. Nemojte slučajno da ko što zaboravi.

Send this to a friend