Kolumne

Mi za vođe biramo mlade i neiskusne. Amerikanci se drže one: bez starca nema udarca

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Foto: CdM
Foto: CdM

Amerikanci će na predsjedničkim izborima birati između dva kandidata koji se sjećaju Peloponeskog rata. https://www.britannica.com/event/Peloponnesian-War

Jedan od njih u obdanište je išao sa Helenom i bio teško ranjen pred zidinama Troje. https://www.britannica.com/event/Trojan-War

Mi biramo lijepe, mlade i pametne. Znate ono: nova metla dobro mete. To je logika koja je od pomoći ako čistite stubište. Ali ne i ako vam je namjera napraviti imperiju. Ili barem ozbiljnu državu. Kod nas je kompetencija razlog za trajnu diskvalifikaciju. Ovdje jedna te ista osoba, u jednom ili više mandata, može voditi pet različitih ministarstava. To je zato što sve o čemu odlučuje dobro poznaje? Ne. Upravo suprotno: tako je zato što o svemu tome nema pojma. Ne znam jeste li primijetili, ali najlakše je odlučivati o stvarima o kojima blage veze nemate. Ili još bolje: o stvarima kojih niste svjesni. Znanje rađa sumnju i dvojbe. Neznanje je djelatno i odlučno. Crna Gora je organizovana kao zavjera mediokriteta koji ne trpe kompetenciju i zatiru je u korijenu: to je jedan od naših temeljnih problema.

Đukanović, Abazović, Bečić, Milatović i konačno Spajić. Sve i da su bili najpametniji na svijetu, znate li što bi njih petorica u godinama kada su došli na vlast mogli raditi u Austrougarskoj? Nositi kafe i fascikle iz kancelarije u kancelariju. Kako Zweig piše u „Jučerašnjem svijetu“, u Austrougarskoj ste odgovornu državnu funkciju mogli dobiti tek pred penziju. OK, to je bila stara i okoštala imperija, pa je kao takva i okončala. No njena administracija je bila sve samo ne neefikasna i neorganizovana. „Trebaju nam nova i mlada lica“ je po njima bila autodestruktivna, kockarska logika. No država u kojoj je živio Freud na koncu je potcijenila snagu iracionalnog. Kažu da je car Franz Joseph, kada su mu špijuni javili da se u Rusiji sprema revolucija, kroz smijeh rekao: „A ko će je povesti? Možda gospodin Trotsky iz Central kafea?“. https://en.wikipedia.org/wiki/Caf%C3%A9_Central

I Amerika je danas, kao Austrougarska onomad, okoštala imperija, koja se grčevito boji promjena koje su neminovne. Da: to jeste jedan od razloga predsjedničke trke staraca.

No koji je naš racionalni motiv – ako takvoga ima – da politiku razumijemo kao sportsku kladionicu? Da: mlađi fudbaleri u principu su brži od onih starijih. Ali oni najstariji su treneri.

Vjerski fanatici tvrde da znaju šta Bog (koji je često i Bog njihove nacije) želi od njih. Zanimljivo: to je baš ono što oni sami žele. Šta oni rade: svoju želju da povrijede i unište ono što ih traumatizira tumače kao želju Boga. Kada žele da ubiju, kažu: Bog od mene želi da ubijem. Ili: ubijam u ime svog Boga. Zakon jasno kaže ne ubij! Osim ako onaj koji je Zakon uspostavio ne kaže (!?) drugačije. Što se do danas nije desilo i desiti se neće. Oni se pozivaju na najstrože poštivanje Zakona, izvrgavajući taj zakon ruglu, jer Zakon, umjesto da obuzdava užitak, njima služi kao generator užitka. Al Ghazali je rekao da je nebo okruženo patnjom, dok je pakao okružen uživanji­ma. Finta je u sljedećem: vjerski fanatici osjećaju neobuzdan užitak u odricanju, koje bismo krivo mogli nazvati patnjom. Stoga je ono što oni vide kao raj na zemlji zapravo pakao sam.

Oni, rekosmo, uživaju u traumi koju nanose onima koji imaju drugi Zakon. Jer šta mrzimo kod Drugoga? Način na koji on organizuje svoj užitak. Time je inverzija gotova. Ta inverzija ima ime: perverzija. Vjerski fanatici su najperverzniji od svih ljudi.

Nihilisti, sa druge strane, tvrdnju „ništa i niko ne valja i ništa nema smisla, neka sve gori“, izgovaraju ne kao depresivnu istinu, nego sa beskrajnim užitkom. Nihilista uživa u beznađu i raspadu koje vidi(m) svuda oko sebe. Dok sebe vide kao radikalno racionalne, nihilisti su najiracionalniji od svih ljudi. Zašto?

Da odgovor formulišem kao pitanje: zašto pada snijeg? Svijet pod snijegom drugačije svijetli – ta svjetlost pada sa neba, prekriva nas i sve što možemo vidjeti, sve do čega čulima možemo doprijeti. Ma koliko puta viđen, prizor je uvijek fascinantan kao prvi put. Dakako, na snijeg je moguće gledati i kao na kondenzovanu vodu, ali biti racionalan vrijedi samo do mjere do koje naš razum ne uništava svaku radost u životu. Stvari poput snijega moraju ostati neobjašnjene, time i nevine, da bismo mogli uživati u njima. Stajati pod nebom koje po nama posipa snijeg i razmišljati o atmosferskim procesima koji su do toga doveli svakako nije nerazumno, ali je jadno i nekako žalosno, vrijedno sućuti. Takvom čovjeku snijeg je tek smetnja – jedna od mnogih koje ga očekuju prije smrti, koja stoji na kraju, kao najveća neprijatnost.

Mi se ponašamo kao nacija političkih nihilista.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

17

avatar
1000
13
4
0
 
16
UgrenVirusLifeAnthroposNikola
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ugren
Gost
Ugren

Aleksandar Veliki je sa 25 godina osvojio citav svijet, kod nas 25-etogodisnjaci cekaju babinu penziju.

Virus
Gost
Virus

kad je Obama izabran za predsjednika imao je 47 godina

Life
Gost
Life

Odavno Nikolaidis nije napisao ovako sjajan tekst. Hvala.

Anthropos
Gost
Anthropos

Andrej je u pravu. Iskustvo je rezultat poraza. Biti svjestan mogućnosti da nijesi u pravu, odnosno, “sumnja” je osnov znanja i iskustva. “Mladi lavovi” srljaju u opasnosti. Nekada je to korisno “Sreća pomaže hrabrima”, ali trku završavaju mudri?

Nikola
Gost
Nikola

Ja sam drugacijeg misljenja, u svijetu ljudi ulaze u politiku kada se ostavare u privatnom poslu, a kod nas ulaze da bi se ostvarili!

DACA Bojanovic
Gost
DACA Bojanovic

Sad kad vam se vrati Dule ma politicki scenu,Pa jos stavi Vesnu za pravnog savjetnika,,Eto iskusnih

Sloba Djekic
Gost
Sloba Djekic

I Anerikanci Mogu biti maksimum dva mandata predsjednici

Vienia da je
Gost
Vienia da je

Kako ih boli milo u komentarims ….a ovi prevaranti koji nista ne znaju da rade i imaju poseban cjenovnik u kesu za svaki namjesteni posao posebno za imvrstitore u gradjevini …a o zaduzivanju da ne pricamo …

Mr.Cinik
Gost
Mr.Cinik

I jeni i drugi se pitaju bas koliko i vi sto pisete koume:)

Boćo
Gost
Boćo

Milo je bio baš iskusan kad je počeo

Mitar
Gost
Mitar

Poenta? Sem tvoje frustriranosti Milom?

Coaaa
Gost
Coaaa

A Milo vam je iskusan bio sa 28 godina bez dana staza?

Mitar
Gost
Mitar

Evo moram i tebi. Poenta? Sem tvoje frustriranosti Milom?

Vmmk
Gost
Vmmk

Milo je pomenut na prvom mjestu ove liste. A mržnja ograničava vidike i ne dozvoljava sveobuhvatan pogled.

Marinko
Gost
Marinko

Po prvi put da neko pogodi u centar izvor problema u Crnoj Gori. Kakav doprinos može dati čovjek kome je prvo zaposlenje Direktor, Ministra ili Premijer .Na takva mjesta 50+

BBBB
Gost
BBBB

A ne valjaju ni ovi ni ovi

Maestro
Gost
Maestro

Amerikanci u Ustavu imaju da kandidat mora biti minimum 35 godina starosti…

Send this to a friend