Kolumne

Moji, mali i veliki!

Cetinje

Piše: Momčilo Zeković Zeko

Svakoga boli svoja so, ali zar ni u ovom trenu nemate suzu koja bi mogla da smiri? Kunete i dalje, ohrabreni od onih koji bi trebali da znaju kako da pronađu prave riječi. Ko na kletvu osmijeh vadi – nikad ništa dobro ne zaradi.

Ja nijesam sakupljač suza. One su neđe unutra i padaju. Znate da to nijesu kiše. Kiše znaju i da stanu. Ali suze koje našim gradom teku ostaju zauvijek cetinjska ponornica. Ovo je nezaborav.

Vi koji o suzama ne znate ništa, bar umuknite, puštite da se operemo međusobno jer samo čista voda pere glib. Padaj! Ne stajala kišo!

Kad već nemate dušu da se sami odreknete stolice, što da vam kažem? Čekali ste da se ovaj krvavi pir zaustavi sam od sebe. Prolazili su teški minuti za Medovljane koji su vas trebali. A vas i helikoptera ovog puta niđe. Vaših brzih intervencija, spremnosti. Nije trenutak da lajem, al’ naša kevćanja dovedoše dovde. Zemljo moja, nesrećnice! Isti loši scenario u novi krug.

Guramo sve pod astale, unutar četiri zida, bojeći se da niko ne sazna da ludila postoje. Službe za pomoć su mogle učiniti da se izbjegnu terori o kojima saznajemo tek onda kad je kasno. A znali smo da je mnogo toga bitnije od naših jebenih svađa. Partijske lopatice lopovluka koji će se nastaviti pod nekom drugom krilaticom. Dubok je naš jaz. Ne umijete vi da nas mirite!

Gori ste od adolescentskog bijesa. Jedino su narodu suze slane! A vi taj narod dovodite do nemira. Čime ste zaslužili da vas držimo ispred sebe? Gasite nam posljednje nade i učite da koliko śutra tražimo dozvole za nošenje oružja – za sopstvenu odbranu. Nedostojni ste vaših pozicija. Uzalud nam muka, sva so koju prolismo, ove cetinjske suze koje su nas zatekle. U muk zarobile.

O hajduče, nek te čuva gora velja. Bor i jela – vazda budi kao strijela.

Lelek, čemer, glad, tuga, i jad.

Pokoj vam dušama, moji, mali i veliki Cetinjani.

ULICA TIŠINE

Anđele teškog sna

došli smo do dna –

zvijer izašla iz šuma

crveni trag od kuršuma.

 

Mnogo ružnog u nama

pokriva užasna tama,

koliko smo toga mogli.

Da smo bar pomogli.

 

Na kojem mjestu

da sakrijem sebe,

taj teški nezaborav

kako da ne grebe.

 

Avgust smekša smokve

śećanja u crvene lokve.

Anđele teškog sna

evo, došli smo do dna.

 

Ulica tišine

bez ukusa meda,

zauvijek prašina

i suze od leda.

Tags

19

avatar
1000
19
0
0
 
18
CetinjankaZGBPetarlana🇲🇪Stubica🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinjanka
Gost
Cetinjanka

Sve si rekao Momo u ime nas, Cetinjana. Ne mogu da spavam od crnih misli, budim se i prva misao ova uzas. Navikli su nas da zivimo u svakakvom strahu, a mislili smo da je taj strah najcrnji. Nije… Sad nam je usadjen i strah da slobodno pustimo djecu napolje u bezbriznu igru, strah da ćakulamo isped kuce ili na… Više »

ZGB
Gost
ZGB

Duboka, najdublja sućut obiteljima i rođacima stradalih. Iskrena sućut svim Cetinjanima. Pokojnicima , pokoj vječni daruj im Gospodine !

Petar
Gost
Petar

Najcrnja, najteža, najduševnija, najdublja SUZA u koju je stalo srce ne samo cijele Crne Gore, već i ljudi širom regiona. Neprežal za djecom, dušama anđeoskim. I neprežal za svim žrtvama!

lana
Gost
lana

crna gora ,crnja ne moze i Bog nam dade ime

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Ne može se ovo proći bez suza. Dva dana čitam i plačem, žao mi je one lijepe đece, ona dva anđela, one dvije ljepote…

Chedo
Gost
Chedo

Tugujemo i plačemo za Cetinjskim tićima,Cetinjankama i Cetinjanima nevino nastradalim.Nijemi od bola zbog stravičnog zločina.
Tuga je naša velika i prevelika.
Nemjerljiva.

Mijo
Gost
Mijo

Momčilo,
Hvala na ovom pismu i osjećajima iznjdrenim iz srca

Dr bandik
Gost
Dr bandik

Crna Gori ima li spasa

Lela
Gost
Lela

Pokoj njihovim nevinim dušama

Lela
Gost
Lela

Tuga do neba

Eto tako
Gost
Eto tako

Bila politika ili ne cinjenicno je stanje da nam je policija operisana i kukavicka,biju goloruk narod,a kad je frka nidje ih nema.Dosta je samo onaj Saban sinoc sto nije znao progovorit,skolovano lice

RORA
Gost
RORA

Ovo je provalija ne vidi se dno, ko nas dovede do kataklizme u cg, zna se 19 8 22

Jasna
Gost
Jasna

Potresno vrlo i istinito.😪😪

Ribnica
Gost
Ribnica

….Kad već nemate dušu da se sami odreknete stolice, što da vam kažem? Čekali ste da se ovaj krvavi pir zaustavi sam od sebe. Prolazili su teški minuti za Medovljane koji su vas trebali. A vas i helikoptera ovog puta niđe. Vaših brzih intervencija, spremnosti. Nije trenutak da lajem, al’ naša kevćanja dovedoše dovde. Zemljo moja, nesrećnice! Isti loši scenario… Više »

Hurem
Gost
Hurem

😣😣😣😣😣😣😣😣😣😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢nemam rijeci.tuga.

Bobo
Gost
Bobo

Zeko!!!

Dolor
Gost
Dolor

Čemer naš…

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Zbilja smo došli do dna.

Farfala
Gost
Farfala

Tiho….a opet glasno!!!! Pokoj dusama malim i velikim Cetinjanima 🙏

Send this to a friend