Kolumne

Ne izgore Kotor za čudo i na muku FB i medijskog orkestra

Piše

Slavko Mandić, Skala radio

Na žalost onih “kojima je Kotor na srcu“, i tzv. nezavisnih medija, od kojih, zbog veličanstvene proslave 13. jula, Dana državnosti Crne Gore svoja minijaturna m… jede bez prestanka dopisnik od preko brda, tabloida zaduženog za blaćenje svoje zemlje i njenih vrijednosti, Kotor nije izgorio, niti može kad ga mladost čuva i od svakog zla brani.

Hijene su čekale spremne da se oglase po društvenim mrežama i da krene orkestar zabrinutog neartikulisanog carstva laži, neistina i podmetanja.

Uobičajano, kazali bi oni koji su odavno prestali da se osvću na sramne FB tekstove i još sramnije i besprizornije komentare zadrigle fejsbuk družine.

Teško je razumjeti otkud toliko mržnje u srcima onih koji istinski žale što Kotor nije do temelja izgorio, ili makar većim dijelom, pa da onda na predstojećim izborima mogu da se obračunaju sa vladajućom većinom i pošalju ih u prošlost, kao osvetu za ono što su oni njima, zbog nerada i nebrige, uradili godinu ranije. Ali, Bog, ih nije pogledao. Nije im uslišio molbe zbog čega su tužni, spuštenog kljuna samo mogli sa distance da posmatraju vatrogasce i kotorsku mladost u akciji, ruku pod ruku za svoj grad i svoju svetinju koja se, na njihovu žalost, zove Crna Gora.

Medijska naručena NVO hajka kreće istoga trena kad i prva iskra sa kotorskih bedema.

Istina, postojao je rizik zbog bure, ali, kako bi rekao Andrić: „Samo mladost ima hrabrosti i snage da voli ljepotu, potpuno, iskreno, bezuslovno i bezobzirno. Samo mladost je toliko „luda“ i “tako velika“.

A onda pitanje i još gore, konstatacija da su nekakvi divljaci i prostaci zapalili srednjovjekovne bedeme. Na koje su to, ako ne na sebe, mislili inspiratori? Možda na Kotorane i to iz autohtonih kotorskih porodica kojih je najviše bilo.

Neću reći da su neki iz orkestra imali umiješane prste u ono što se potom dešavalo, ali, znajući pojedine likove i njihova (ne)djela, neću tu mogućnost ni isključiti. No, o tome ima ko da brine i time da se bavi.

Kotor je blistao u noći Trinaestojulskoj, jer je svako sjećanje na veličanstveni ep kakav je ovaj datum emocija za sebe.

To i boli FB družinu, koji je jedini spas vidjela u ognju i nadi da on možda ipak može progutati drevni grad, ili makar njegove istorijski brižne bedeme.

Na kraju ipak samo pitanje, je li sve ovo u FB glavama izazvala koronavirus znatno prije nego se i pojavio u javnosti. Jer dar – mar je posljedica koja traje, istina bez snage, ali ipak…

73

avatar
1000
40
33
0
 
61
Mary12Nomen est omenfakatAloBole
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alo
Gost
Alo

Ipak ste zapalili bedeme.

edin
Gost
edin

da vam je svaka godina kao ova od srca vam zelim.sretan je ovaj narod, napokon slobodan da predahne i uziva u carima ljeta…

Neki
Gost
Neki

Slavko Mandic 2020 vs Slavko Mandic ’90s

Kotorkotoranima
Gost
Kotorkotoranima

Kotor zivi vjecno! Dusebriznici! Najljepsi je i dok gori!

mrkela
Gost
mrkela

Kotor je katolički grad , što su se četnici prepali za njega !

Klodovik
Gost
Klodovik

Nije katolički ni četnički, ima Nas ateista i antifašista i ostalih! Ima i židova !

Bez foliranja
Gost
Bez foliranja

Sve je bilo dobro dok ne reče da je Kotor “blistao” umjesto “gorio”. Malo je reći da je to eufemizam.

fakat
Gost
fakat

Pazi Slavko da ti Bjelopavliće ko ne zapali. Kotor čuva sveta Ozana.

Donji grbalj_st
Gost
Donji grbalj_st

Ozana je Crnogorka, dakle Crnogorski Kotor !

fakat
Gost
fakat

Da. Zaboravio sam to reći.

Nancy
Gost
Nancy

Moderator zasto nisi odobrio moj komentar…je li zato sto rekoh da je CDM neobjektivan koliko i Vijesti…

Joo
Gost
Joo

Moguce da su taj pozar podmetnuli oni koji na ovom i drugim portalima konstantno mekecu o nekakvoj srbijanskoj Boki……..

Pjer
Gost
Pjer

Niti jedan Bokelj tu nije bio
Inace Kotor su izgoreli odavno
Jedan zbun vise ili manje sada nije bitno

Bukilica
Gost
Bukilica

Pjero bili su pravi bokelji, ti si denjavi austrofil od onijeg što su dočekali okupatore 1941!

Srbin
Gost
Srbin

Bravo Slavko neka pate dysmani

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Ovo ponasanje ovih DPS-ovaca je idiotsko i kretensko a proslava je bila cisti primitivizam gomila na ulicama sa bakljama koja zagaduje okolinu i pravi buku hihihihihihihihihihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Donji grbalj_st
Gost
Donji grbalj_st

Nelojalan si i neprijatelh Crne Gore

Roditelj
Gost
Roditelj

Divno gospodine .Bas poucno .. A sada da postavim pitanje Sto da je nedaj boze kroz prozor od auta neko od omladine stradao .Naravno sjedali na prozor od auta I mahali … Da li bi tada bilo opravdanje kao za pozar ? I gospodine bilo bi lijepo da ne prepisujete sa drugih portala Vase kolumne

Nancy
Gost
Nancy

E pa zabetonirao si pricu…Vijesti na jednu..CDM na drugu stranu…gde su objektivni posmatraci..

Alo
Gost
Alo

Objektivno, bedemi su goreli.

Petar
Gost
Petar

Postojace Crna Gora dok je Lovcena nad nama, dok je mora pod Barom i Kotorom i dok je Sunca i Grahovca!
Eto…!!!

Jež
Gost
Jež

Najbolje je rješenje postaviti što više osmatračnica širom Crne Gore, jer je izvjesno da požare podmeću zlotvori i izdajnici. Ovo je recept koji je primjenjivan u paljenju hrvatskih šuma.Teško je ta lica indentifikovati, jer ovaj kriminalni čin, zahtijeva veliku angažovanost ljudstva i materijalnih sredstava, iako nije teško predpostaviti od koje grupacije dolazi.Zato, preventivno djelovati, jedina je mogućnost da se ovo… Više »

Nina
Gost
Nina

Mogu samo da grizu nokte od muke.A tek ce do zivca da ih izglodju poslije izbora,pa ce da vide sto je bol 😖.Nasla se ekipa za brigu i komentarisanje.Pi!

JoKso
Gost
JoKso

kotor je okupiran 45

Xermes
Gost
Xermes

Ne nego oslobođen od okupatora, potomče kvislinga i buržoazije!
Manjina si, pij rasola!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Bravo Slavko,bio u Kotor to veče i neviđen spektakl bio,toliko mladih sa zastavama CG,bakljada od starog grada skroz do vrha bedema,to se nije doživjelo u CG do sad.A ovi nesrećnici što im sve smeta i što misle da smo mi tu zbog dps i da nam oni ovo plaćaju što im reći nego ih ignorisat,sa ovakvim nesojima nema se što… Više »

Jmbg
Gost
Jmbg

Ja sam Crnogorac i meni nista ne smeta, jer slavim sve ko i vi. Ali brate mogli ste da ne zapalite to brdo, realno. Drugi put samo malo pazljivije brale.

Kokot
Gost
Kokot

Što ih braniš kad ih neodbrani.

Dino
Gost
Dino

Tako je Mandiću, samo naprijed da pbijedimo ovu neljud!!! Crna Gora da si vječna! Izdajice spe spaliti!

Boris
Gost
Boris

Bravo!!!

Juhu
Gost
Juhu

Ahahahaha kako se sprdaju sa nama

Terra nova
Gost
Terra nova

Znam samo jedno: da su bezumnici i inspiratori na čelu sa Amfilohijem, ovih nesrećnih podjela, odvajanja, pravljenja nekakvih posbnih potpisa po nacionalnoj osnovi, uspjeli u svome naumu. Nikad ovoga i ovako nečega nije bilo u Crnu Goru do se Amfilohije ne pojavi i poče da prebrojava svoje a vrijedja sve koji ga prekoravaju u njegovome ludome naumu. Sve ovo je… Više »

El Grande
Gost
El Grande

Da, Amfilohije je spalio bedeme

Terra nova
Gost
Terra nova

Spalio je Amfilohije mnogo više od bedema, ali to “vama” ne dopire. Nije se narod u Crnu Goru dijelio dok on ne dodje ka Saruman strašni sa svojim kletvama i poganim jezikom

Lombardia
Gost
Lombardia

U pravu si Terra Nova, ali nije samo on aktuelan, ima i radikalnih hrvata koji po skupštini štipaju a i dr. korpusi imaju sl. vedete !

delboj
Gost
delboj

Bravo majstore, crkose iz redakcije Vijesti sto jos vatra ne gori.

Окле
Gost
Окле

Не дај боже да смо ми направили нешто слично, не би се могло дисати од вас. Овако их још и браните, хахаа смијурија 😂😂😂

Lemi
Gost
Lemi

Dajte ljudi da se ne dijelimo na Mi i Vi…nema odje pravne drzave…da ima svi bi bili jednaki pred zakonom…a pred Bogom po zasluzi…

nenad mne
Gost
nenad mne

Mi napravismo slučajno, a vi planski!

Yes,yes...
Gost
Yes,yes...

Jes,vosak smo kapali da vi noge lomite. Što smo to zapalili planski?

Mary12
Gost
Mary12

Crnu Goru

Ja.
Gost
Ja.

Dobar!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

I dalje stoji da su nezakonito paljene baklje po bedemima i da se institucije nadležne za čuvanje bedema pitaju ko im dade ključeve. A hvala Bogu i svetom Petru da ne izgorješe!

Ivan
Gost
Ivan

Samo složno da ih počistimo još jednom na izborima. Naravno to njih neće smesti sa njihovog “puta”, želje da svoju državu pretvore u , u najboljem slučaju, pokrajinu njihove voljene državice sa glavnim gradom Biogradom. Ma želja će im biti. Cijelu bi Crnu Goru zapalili za stan na Vračaru, vračevi stari sa poglavicom Amfijem.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Dobro je da nije izgorio, ali da odgovaraju svi oni koji su požar izazvali i oni koji su odobrili takvo divljanje sa upaljenim bakljama po onome vjetru ili nisu uradili što treba da to spriječe na vrijeme, ako smo pravna država,kao što po meni nismo i ako smo svi jednaki pred zakonom kao što po meni nismo.

OnajKojiTeUči
Gost
OnajKojiTeUči

kaže se “nijesmo”, a ne “nismo”

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Možda na cg jeziku sa kojim se služi par hiljada ljudi,ali na srpskom sa kojim se služe milioni kaže se nismo.

Hahaha
Gost
Hahaha

Zovi ga kako hoces ali ili pricas ekavicu ili ijekavicu…. Ili foliras

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

U Bosni i u Hrvatskoj se kaže nismo, a priča se ijekavica valjda. “Nijesmo” govore samo Nikšićani i taj hercegovački dio CG.

Roki
Gost
Roki

Jako, brate!

SU57
Gost
SU57

Manduc je od velikog cetnika i Srbina ,koji je paradirao u uniformi po kotoru devedesetih , postao instant crnogorac ,do cepa . Ko si ti da branis Kotor od FB clanova . Sljgao si iz bjelopavlica u kotor i postao stari kotoranin po umisljaju ,izgleda . Bedemi su se zapalili jer su baklje podijeljene djeci koja to nikad prije nisu… Više »

Kpj
Gost
Kpj

Bravo za komentar
Istina ziva znamo mi Kotorani

Tereza
Gost
Tereza

Prvo uniforme 90ih su bile JNA sa petokrakama, znači Slavko je Jugosloven! Istina je da ima mrzitelja Crne Hore i petokolonaša, a ostataka prlhave gradske buržoazije i reakcije srpsko-hrvacke provenijencije koji se gorde svojim nacionima i religijama, pokušavajući omalovažiti i izvrći podsmjehu olimpijski plamen u Srcima Crnogorske omladine , tokom proslave dana državnosti! Nova Crna Gora , bez lažnih petokolonaških… Više »

Bole
Gost
Bole

Olimpijski plamen u srcu omladine…hahahahahahahah…odavno nečuh nešto smiješnije!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

To je to

Vuk Gorski
Gost
Vuk Gorski

Svaka čast, Slavko! Dušmanima se želje ostvariti neće, uzalud se mrče, bedemi su ovo crnogorski tvrdi!

DJE STE
Gost
DJE STE

Blago Vi u pamet ispranu

Ana
Gost
Ana

Mandiću, da li si ti normalan? Jesi li pročitao svoj tekst prije slanja???
Kotor mladost čuva, ta ista mladost koja ga je zapalila? To nije mladost, to je glupost.
Oće li iko reć brate glupi smo bili, glupi ispali, izvinjavamo se???

Dusan
Gost
Dusan

Mladsost se izvinula na sva zvona. Od malo trave se ne moze Kotor zapalit. Kotor ste zapalila vasa zla usta i umovi. Sto nepohvalite 200 momaka koji su zajedno sa vatrogascima gasili do kasno i nijesu okrenuli ledja svome gradu nego cojski priznali gresku.

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Pismenost ti, Dusane, nije jača strana. Nadam se samo da se mladost izvinila, a ne izvinula.

Ana
Gost
Ana

Još najbolje da ga nisu gasili.

Dusan
Gost
Dusan

Ko je zapalio bedeme 2017 i ko tada gasio bedeme? Jeli Jokic izasao da gasi pozar?

Lombardia
Gost
Lombardia

Ana ostavi se anticrnogorstva!

Plunjas
Gost
Plunjas

Nece i ne treba

Lombardia
Gost
Lombardia

Zato ne treba da bude poteštat!
Remetilačkim faktorima i nelojalnima ukinuti pravo glasa!

Sto bi
Gost
Sto bi

Pitaj ga Ane koje skole je zavsio I sve ce ti biti jasno.
🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩

Sv.Tripun
Gost
Sv.Tripun

A muči…ne pravdaj što se opravdati ne može! Eno u Lipce još stoji nasuti kamen i pjesak u naš lijepi zaliv.
S paljevinom je lakše…nikne nova trava i drveće poslije!
A odgovornih niđe na vidiku!

Sasa
Gost
Sasa

Blistao je Kotor od vatre koju zapališe nemarni, od bakljade na vjetru, od djela neodgovornih … Jako pametno i visokoumno paliti oganj dok vjetar duva, zar oganj i unistenje stvara uzvišene emocije, naravno kako za koga i kako kome. Zar se se neko raduje pepelu i unistenju, sramno i sramotno, pocinioci da odgovaraju pred zakonom, ucesnici da odgovaraju usled nepostojanja… Više »

Ma e
Gost
Ma e

bakljade se ne rade na buru ljeti

Ivan Bulić
Gost
Ivan Bulić

Odličan tekst!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pola dnevnika na tv vijesti je bilo o požaru,da ne povjeruješ?

Sneža
Gost
Sneža

Izborna kampanja i ništa drugo.Ludi vidi da je dirigovana ova ujdurma.Muka njihova zbog onoliko mladih koji brane Crnu Goru i njenu državnost upravo od njih.
Da nije bilo pozara nasli bi i digli bruku na nesto drugo jer ljudski ne umiju nista.

JA TI velim
Gost
JA TI velim

…PLAGIRAO
😍

Send this to a friend