Kolumne

Nikšićka crvena bajka

Radnici Željezare na krovu fabrike (Foto: RTCG)

 Piše: Andrej Nikolidis, kolumnista CdM-a

Priča o nikšićkoj Željezari bila je i ostala klasična, treba li naglasiti: tužna tranzicijska priča. Komunisti su svojevremeno riješili da industrijalizuju zemlju, pa u Nikšiću otvorili fabriku. Potom se komunizam raspao, sa njim i država, pa je željezara dobila nove, privatne vlasnike. Ta je privatizacija bila spektakularna, jer su novi vlasnici, Rusi, jedne noći pobjegli iz fabrike. Ujutro su radnici došli na posao i zatekli puste hale i puste kancelarije uprave. Vlada je potom našla nove vlasnike. Radnici su štrajkovali.

Sve dok, kao u kakvoj crvenoj bajci, ako neko još vjeruje u takve, jednoga dana u direktorske odaje, pune televizijskih kamera, u plavom radničkom kombinezonu nije ušao sindikalni vođa Janko Vučinić i vlasnicima saopštio da radnici smatraju da vlasnici više nisu vlasnici Željezare, te da imaju deset minuta da napuste fabriku.

Slike su, kako su za imidž crnogorske privrede zabrinuti komentatori primijetili, obišle svijet. Što će o Crnoj Gori misliti investitori, vajkali su se novinari, poslanici i ministri, kako nakon ovoga nekoga ubijediti da uloži u ovu zemlju? Doista: koji će milosrdni kapitalista svoj znojem stečeni novac na oplođavanje poslati tamo gdje radnici ne cijene to što za njih otvara nova radna mjesta i hrani njihove porodice, tamo gdje radnici po kratkom postupku fabrike oduzimaju vlasnicima?

Akti poput radničkog oduzimanja željezare od vlasnika bili su armatura na kojoj je počivala ideološka građevina naših čitanki i udžbenika istorije – pod naših se, naravno, misli onih odraslih u socijalizmu. Nisu li, uostalom, Vučinićeve riječi upućene upravi Željezare bile varijacija onog znamenitog Titovog: ja ne priznajem ovaj sud? Nije li Vučinić rekao upravo to: ja ne priznajem ove vlasnike?

I time udario u sami temelj kapitalističkog poretka. Jer privatno vlasništvo je ono zarad čijeg očuvanja i zaštite postoji sve što danas ovdje jeste: i demokratija, i vladavina prava, i Vlada, protiv koje radnici štrajkuju, kao i mediji koji o radničkim štrajkovima izvještavaju, te NGOkratija koja povoljno i kvalitetno brani ljudska prava, ali je radnici ne interesuju jer, jebi ga, postoje fondovi za projekte zaštite prava raznih ugroženih grupa, ali nema grantova za odbranu radnika koji nasrću na privatno vlasništvo. Zbog čega su, recimo, bili brojni glasovi za spašavanje flamingosa u ulcinjskoj solani, ali se malo ko živ čuo kada je obezbjeđenje solane, po nalogu vlasnika, tuklo njene radnike.

Budimo precizni: zaštita i sigurnost privatnog vlasništva je uslov svih uslova našeg ulaska u EU, NATO, ili bilo koju drugu organizaciju koju čine uredne i ozbiljne kapitalističke zemlje, kakva i mi želimo postati.

Kako je crvena bajka o kojoj govorim završila? Vučinić je, kako se kaže, ušao u politiku, u koaliciju sa desnim strankama. Željezara je dobila novog privatnog vlasnika. Sada su radnici ponovo zauzeli željezaru i tvrde da je ona njihovo, jedino njihovo vlasništvo. Štrajkuju glađu i traže da se premijer Abazović i mogući novi vlasnik Davidović što prije dogovore i željezara opet postane privatno vlasništvo. Što ona, da se ne lažemo, upkos radničkoj objavi, i danas jeste.

Već drugi put, dakle, radnici željezare odlučuju se na radikalan čin, kako bi se marksističkim rječnikom reklo, vraćanja sredstava za proizvodnju u radničke ruke. Evropa je puna radnika koji štrajkuju i od vlasnika ili države zahtijevaju novac. Ali se ne dešava često da radnici razvlašćuju upravu i preuzimaju vlasništvo nad fabrikama: što se u nikšiću zbilo već drugi put.

Socijalističko obrazovanje itekako ima veze sa tim. Takvo što američkim ili engleskim radnicima neće pasti na pamet – oni, ma koliko njihovo nezadovoljstvo bilo krupno, nikada ne zaboravljaju da žive u univerzumu privatnog vlasništva, koje je neizbježno kao smrt. Oni koji su živjeli ili pamte jugoslovenski socijalizam barem su na trenutak izašli iz tog univerzuma – oni iz sopstvenog iskustva znaju da ima života poslije smrti.

Nikšićki su željezarci primjer, i mislim jedini primjer, radikalne lijeve politike u Crnoj Gori, još od sloma komunizma, kojem su se onomad tako obradovali crnogorski radnici, uzdajući se u sveto trojstvo nacionalizam-kapitalizam-religija.

Oni su, takođe, izazov svima koji se izjašnjavaju kao ljevica. Jer niko, zapravo, jednako ni vlasnici, ni vlada ni lijevi intelektualci, ne znaju što bi sa radnicima. Dobro, o njima se s vremena na vrijeme može napisati tekst, kao što upravo činim. I šta dalje? Šta kada štrajk, ovako ili onako bude ugušen, vlasnici ponovo u fabrici a radnici u proizvodnji, koja će prije prije nego kasnije ponovo stati, jer je svakome jasno da Željezara dugoročno teško može opstati, naročito ne kao radnička samouprava?

Naravno, Davidovićeva eventualna kupovina željezare sa svim – recimo: sa širenjem ruskog uticaja u Crnoj Gori – ima veze više nego sa poboljšanjem statusa radnika.

Svejedno. Najmanje što možemo je da se suzdržimo od ciničnih komentara i, ako već ne možemo pomoći,  barem ne smetamo ljudima koji se za svoje poslove i egzistenciju svojih porodica bore hrabro i najbolje što umiju.

30

avatar
1000
19
11
0
 
22
AnonimousPrimusPerunnenad_mnerokoDanica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Perun
Gost
Perun

Na djelu je cisto srbizacija crnogorskog divljeg kapitalizma,kao sto neko u komentarima vec primjeti Crnogorcu Pejovicu gase fabriku,al je Daka zato mozete misliti uzorni privrednik i kapitalista za primjer i spasitelj crnogorske odavno pokojne industrije.Sad je zeman Bata Carevica,Dake i ostalih “uzornih” klero -biznismena…

roko
Gost
roko

bolje niksicka crkvena bajka ,eno im porfija dolazi mozda donese neki milion od vucica- na sramotu svih ostalih Niksicana

Danica
Gost
Danica

Dobar tekst. Problem su ispekcije rada koje u privatnim firmama ne štite radnička prava

Petar
Gost
Petar

Ovo je materijalizacija misli koja je 1989. dotukla pokusaj reformisanja YU, politiku Anta Markovica, racio i promovisala iracionalno, divlje, plemensko. Ekipa iz Zeljezare je dizala mitinge gladnih sa 2000 DEM, trazila da ide u Ljubljanu i porucivala slovencima da su izdajnici jer nece miting za Kosovo u Cankarjevom domu. Ova ekipa je vikala “Ocemo ruse” pa se CK KPCG pravdao… Više »

Radnik
Gost
Radnik

Gomila neradnika zauzela privatnu imovinu. Ministri pazite šta radite, za podršku ovom bezakonju ćete odgovarati. Pošteni radnici nekadašnje Željezare su davno otišli iz iste kad se raspala i to bez otpremnina. Ovi mini političari su neradnici koju su dovedeni tu da se izvede otimačina.

MileBudak
Gost
MileBudak

Znači Veselinu Pejoviću je trebalo uzeti fabriku je je Crnogorac, a Daki treba pokloniti jezero i kamenolom da bi radila fabrika, jer Daka je Srbin?

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Ciničan tekst sa zaključkom da se treba uzdržati od ciničnih komentara.

Kemal Komita
Gost
Kemal Komita

Odličan komentar Orli-Ban Kenobi!

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Ciničan teks na ciničnu akciju. Da to postane pravilo mogao bi neko da uđe u tvoju kuću i uzme ti televizor ili kravu.

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Privatno vlasništvo: Odakle ti zemlja? naslijedio od oca. Odakle njemu? Naslijedio od svog oca. … … Odakle njemu? Borio se i osvojio. To sad željezarci i rade, bore se.

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Dakle, osvoje, dignu kredit i pokrenu proizvodnju, prodaju proizvode i zarade…? Ili možda, dobiju pare, odrede ko će rukovoditi, kolika je plata, pa ako se nešto proizvede i proda? Sigurno su oni napravili fabriku pa im neko oteo?

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Orli, Orli kratko pamćenje individue i privatna istina na sudu se suprotstavlja pravoj istini. I u pravnoj državi to bilo propraćeno presudom.

Vujović V.
Gost
Vujović V.

Daka je animirani utajivac poreza. Abolirao ga kum Momir. Gradio crkve po CG od profiterstva nije škole.. Ovo je istina koju ni Vijesti ni Pobjeda neće da objave, s ni cdm. Zašto?

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Za jezero i kamenolom džabe.

Milić
Gost
Milić

Andrej,shvatili smo poentu…kriva je tranzicija,komunizam,Rusi,tajkuni,sindikat radnika…ovi što su doveli te Ruse i tajkune se obogatiše i oni čisti…kako da ne…

Mrki
Gost
Mrki

Blijedi opis više privatizacija Željezare…nešto nije bilo volje jutros za tim…ali znamo svi ,ko hoće,kako je bilo…Pobjeda bi to bolje nakitila,ali…

Elektra
Gost
Elektra

E pa momci…vazda je bilo…ko izađe zadnji neka ugasi sijalicu

Vaše kolege su ranije pošle pa se “snašle”…
Vama ostalo manje prilika …
pa se sada malo bunite …

Daka i Maśa i Dritan će vam pomoći….
Samo mašite i litijajte….

Zoki
Gost
Zoki

pljuvate ljude koji protestvuju za svoju drzavu , a ocekujete nesto dobro , ne ide to tako.

roko
Gost
roko

tacno tako, pljuvali su one ljude sto su protestvovali ispred vlade zbog ugovora sa popovima, a sad su i sami prevareni

Realnost
Gost
Realnost

Primitivizam je gori od bilo kojeg nacionalizma .

Virus
Gost
Virus

Andrej, zaboravio si da dodaš da je tvoj DPS uništio tu Željezaru

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Andrej nije DPS-ovac, kao ni mnogi Crnogorci koji DPS krive za ove podjele isto kao i Vučića.

Nikšić
Gost
Nikšić

Ali je prije crvene bajke bila žuta greda…sami pali, sami se udarili.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nije komunizam pa o na zutoj gredi no su ga amerikanci oburdali kao najvecu bolest koja je mogla zadesit covjecanstvo !

Marko
Gost
Marko

Daj nam bože još 50 godina onakve bolesti.

MileBudak
Gost
MileBudak

Apostolska vlada je uz pomoć kriminalaca i mafije za dvije godine ugasila Montenegro Airlines, KAP, Novi duvanski, Aman Resorts. Nek ide onda i Željezara, ne vidim što je to drugačiji slučaj, osim ako nije zbog toga što je potencijalni vlasnik litijaš i Crbin?

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Mile, promijeni nik u zlatna ribica, jednako vam traje pamćenje. Lista ti je “diskutabilna” ko je ugasio, a i šta je od toga ugašeno, a i kratka. Zato za listu šta sve ugašeno prije te vlade nema dovoljno znakova da stane u komentar.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Sve ove firme gasile su se po kapitalističkim pravilima neodrživosti i nije vođena pažnja o zaposlenima. A sada hoćete po nekim komunističkim principima da država kupi privatnu firmu, da se poklanja državno? Razlika he jedino što se ovdje pojavio Daka, Bog mu pomogao! 🤣🤣🤣

Čpičak
Gost
Čpičak

Daka trazi jezero, kamenolom, vjerovatno da mu drzava garantuje i kredit. Osrednji policijski inspektor, švercer svega i svačega, spasilac ovih 20tak mladica.

Realan
Gost
Realan

Niksicka crkvena bajka! Moraju se nesposobni proruski klerofasiti ukloniti sa vlasti i izdajnici izvesti pred sud, kao lopovi tokom ove i bivse /DPS/ vlasti i oduzeti drzavljanstvo svima koji nisu rodjeni u Crnon Gori do krize u ex YU 1990. i koji nemaju korijene ovdje. Tek tada idemo u EU i naprijed

Send this to a friend