Kolumne

O jednoglasju

Blagota Mitrić

Piše

Prof.dr Blagota Mitrić

Ono što posebno začuđuje i što “prijeti” je neshvatljiva činjenica da od toliko uglednih pravnika, koji odlično znaju za sve ovo što piše ovdje, i što je važnije, što piše u Ustavu, njih oko tridesetak (Vrhovni sud i Sudski savjet) sa 100 odsto glasova ruši elementarne ustavne norme. Bar jedan član ovih organa da je bio uzdržan, da spasi svoju pravnu dušu i profesionalnu slobodu. Jok, nijedan!

U jednoglasju, iliti u jednoumlju, u kome se glasa sa 100 odsto glasova “za”, očituje se duh apsolutističke vlasti u bilo kom državnom segmentu, protiv koje se bore, počev od začetaka pravne države do danas, pa i ubuduće, pravna teorija i ustavno-pravne odredbe, koje su fundamentalnog karaktera, a koje su definisane u svim ustavima demokratskih država.

Tako, na primjer, naš Ustav ima krucijalnu odrednicu u tom smislu, u članu 1, koji kaže da je “Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava”. Da je zasnovana na vladavini prava znači apsolutno poštovanje propisanog i potčinjenost pravu svih, a posebno od onih najodgovornijih. To je istovremeno suština pravne države, kojoj bi trebalo da teži svaka vlast.

Da li je baš tako u našoj pravnoj i političkoj zbilji, primjeri će da pojasne. Uopšteno govoreći, strast za vlašću, za političkom moći, ustvari, nema komponente strasti, jer je u svom postupanju često politički neiskrena do pravnog apsurda. To, uostalom, vidi cijela iole objektivna Crna Gora, kako pojedinci, uprkos svom građanskom ugledu, ne prezaju da sruše elementarne ustavne norme, samo da bi se dočepali visokih funkcija, ili, još gore, kako bi ostali na njima.

Tu imamo dva legendarna izbora, o kojima su pisale i vaše novine sa tri uzastopna mandata, na najvišim državnim funkcijama, uprkos odredbama “najviše dva puta”, uprkos uporednom pravu, uprkos opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, koji nas obavezuju po članu 9 našeg Ustava.

Ali, ono što posebno začuđuje i što “prijeti” je neshvatljiva činjenica da od toliko uglednih pravnika, koji odlično znaju za sve ovo što piše ovdje, i što je važnije, što piše u Ustavu, njih oko tridesetak (Vrhovni sud i Sudski savjet) sa 100 odsto glasova ruši elementarne ustavne norme. Uz to, i fundamentalne.

Ama, bar jedan član ovih organa da je bio uzdržan, da spasi svoju pravnu dušu i profesionalnu slobodu. Jok, nijedan!

To vrijeme, kada se glasalo sa 100 odsto, dobro samo zapamtili punih 35 godina, ali to im je i sistem omogućavao. A ovo što se sad čini sa raznim izborima, sa imunitetom i slično, i to od strane najviših državnih i sudskih organa e, to je ono što “prijeti” ovoj državi i svima nama koji živimo u njoj cijeli život.

Pa, čak, i onima koji imaju taj “glasački” poriv koji se zove 100 odsto i koji im “diriguje” nijedan uzdržan i nijedan protiv.

Da li to Crna Gora može izdržati?

(Autor je profesor međunarodnog privatnog prava u penziji i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore)

10

avatar
1000
6
4
0
 
9
MrnjačevićIoseiopet preko redaKotaMila K
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
opet preko reda
Gost
opet preko reda

Bešlin, Bugajski, Janjić, Kilibarda, Djonović, Radončić, Jovanović,G. Sekulović, V. Sekulović, Djenero, Trifunović, Drecun, Pančić, Pustahija, Nikolaidis, Adžić, Cerović, M. Perović, A. Damjanović, Lješević, V. Djukanović, Čanak, bokser Popović, Tomić, Prokić… Blagota je ispao sa spiska zbog gore navedenog!

Mrnjačević
Gost
Mrnjačević

Blagota je za ove gore navedene Tesla

Mila K
Gost
Mila K

Citat: “….njih oko tridesetak (Vrhovni sud i Sudski savjet) sa 100 odsto glasova ruši elementarne ustavne norme…” Duguje se guverneru za zapošljavanje djece u CB CG i banke, i onda je čitava pravnička struka potrijeta a da se vrati usluga. Profesor mora da tuguje kada gleda sada nekadašnje sjajne studente koji su se pretvorili u sttrukovne nedostojne prnje.

Mila K
Gost
Mila K

Prosto je intelektualno osvježavajuće da se i prije par dana (tekst advokata g-đe Radović koji nije urednički skraćivan da bude osakaćen) i danas u neuspješnom ckl-u može naći dobro štivo za čitanje, sa dobrim argumentima.
Hvala, prof Mitriću, mada je žao da tek treba da se ode u penziju a kako bi se imao stav koji nije jednoglasje.

Sigurica
Gost
Sigurica

Baćo,… Nijeste jedini koji pravo misli i napiše, … Pravo bi bilo imati druga, ili više njih i preuzeti stvari u svoje ruke,…. Na žalost to se ovdje
teško može desiti, pošto je sve korumpirano i vlada interesno lični patriotizam,… i vlada bezuslovni, bezkompromisni,…. stav.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Treba ih svatit, svima im je ona cobanica stavila caktar oko vrata i sisa ih kako oce i kad oce. U svakom slucaju, svako u CG zna da im se na obraz ne moze udarit !!!

Marko
Gost
Marko

Gospodine Baco Mitricu,da je kojim slucajem Njegos ziv,lijepo bi “rekao”o tim ljudima-pravnicima,dakle citirat cu: Da se digne Rade Tomov pa da vidi sto sve sudi,ova grupa NISTA ljudi”.Poznato je u Crnoj Gori da su SVI KLASICNO KORUMPIRANI,ali i “treba tako”kad nema nikoga u Crnoj Gori da ih “isprati kao iz ujaka”.To su mahom IZDAJNICI Crne Gore,ali vjerujem da ce i… Više »

Sova
Gost
Sova

Najbogatiji crnogorac u istoriji je bio Pero Tomov Petrović, rođeni Njegošev brat. Mogao je svojim parama finansirati državne troškove 10 godina. To niko nije mogao, niti danas može. U borbi za vlast, Njegoš je ubijao, ne samo svoje političke protivnike, već i članove njihovih porodica. Pročitaj priču o Radonjićima sa Njeguša. Toliko o njegovom poštenju i nekorumpiranosti. Sveti lovćenski Tajnovidac!?… Više »

Kota
Gost
Kota

Tako je Sova! Dosta vise Petrovic Njegos i tradicije izvitoperene! Petrovici su bili apsolutisti, bili su krvnici svakom ko im se nije pokorio i dodvoravao, od Pjesivaca, Bjolopavlica, Kuca, Ljesnjana i svih drugih koji bi se suprostvavili pljacki svega. Isti takvi su bili i Vukotici sa ceva koji su bili guvernaduri prije Radonjica, pa kad su izgubili guverndarstvo onda su… Više »

Iosei
Gost
Iosei

Vukotići sa Čeva su bili serdari i vojvode čevskoga plemena i nikakve veze sa tzv guvernadurima nijesu imali. Manje neistina pišite.

Send this to a friend