Kolumne

Ološkratija protiv Ljuba Čupića

Foto: Prtinscreen

Piše
Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Ima to doba noći, kada sve u domu tvrdo spava, doba noći kada svuda je tama, teška i neprobojna, pa se zvjerki učini da će je mrak vječno štititi – tada se podom razmile bubašvabe.

Ima to doba godine, kada su snijezi i hladne kiše minule, a dan je dug i blještav, pa se čini da će sunce zauvijek grijati lednu im krv – tada izmile zmije, pune otrova i smrti.

A bude, eto – kao kuga, kao požar, kao poplava – svako malo i doba kada gadost savršenstvo valja po blatnom beščašću, kakvo je Šekspir opjevao u Sonetu 66: doba kada mračne horde pomisle da kucnuo je njihov čas, pa kao miševi, bube i zmije izmile iz svojih rupa i late se posla preuređenja ovog nesretnog dunjaluka po mjeri vlastitog nitkovluka.

Kažu da su stari Crnogorci tragično shvatili izum vatrenog oružja: sada najveća rđa može ubiti najvećeg junaka, govorili su. Ne znam, nisam pitao, šta ovo što je od Crnogoraca ostalo misli o demokratiji: što god da misle, zahvaljujući njoj, najveća se rđa može pomokriti na najvećeg junaka. To se, ako sam dobro razumio režimske medije i mudrace, zove “inkluzija”.

Na takvo će se vrijeme, kako nam je zaprijećeno, mnogi navići, vaistinu navići: jer razlika između ličnosti i bezlične gomile je u tome što se gomila uvijek navikne, dok ličnost sa ovog svijeta odlazi nenaviknuta na vladavinu bučnog bestiđa, slatkorječive izdaje i gorde gluposti.

O takvome vremenu pjevao je Jejts u “Drugom dolasku”:

“Kružeć i kružeć u sve širem luku
Soko ne čuje više sokolara.
Sve se razliva; središte popušta;
Puko bezvlašće preplavljuje svet,
Kulja krvomutna plima, na sve strane
Obred nevinosti davi se u njoj;
Najbolji ni u šta ne veruju, dok se
Najgori nadimaju od žestine”

Da niste znali ništa o tom vremenu, jutros ste ga morali upoznati, kada ste upalili računar i ugledali kako nešto mokri po bisti Ljuba Čupića.

<<<Sramota: Nepoznata muška osoba urinira po spomeniku Ljubu Čupiću<<<

Na tom je snimku sve što treba da znate o novoj, oslobođenoj, inkluzivnoj Crnoj Gori vlade političkog centra. Koliko danas tvorci ove Crne Gore utkrivaće se u osudi vandalskog čina: no ništa ne može izmijeniti činjenicu da su oni stvorili sistem i uspostavili “vrijednosti” koje je ono prepoznalo kao vrijeme i slobodu da učini ono o čemu je sanjalo, čemu ga je učilo: da se pomokri na martira revolucije. Oni su stvorili Crnu Goru u kojoj je ono sebe doživjelo kao svemoćnog i oholog gospodara.

Ovo je, dakle, ta nova Crna Gora. Ovako, dakle, izgleda vaša tehnokratija? Na mom jeziku to ima drugo ime: ološkratija.

Srpski nacionalizam urinira po Ljubovom spomeniku. Građani to posmatraju, snimaju i mirno prolaze. Da je neko pokušao da skrnavljenje spriječi – to bi, jasno, u interpretaciji “građanskih” čuvara Amfilohijeve pravoslavne kontrarevolucije bila manifestacija “crnogorskog nacionalizma”. A nova Crna Gora je, ako sam dobro razumio režimske medije, protiv svih ekstremizama. Ona nije ni ljevičarska, ni desničarska, nego – srednjičarska.

O svemu na svijetu postoji stih – jer sve je već bilo i nema toga što opet biti neće – pa tako i o srednjičarskoj ideologiji nove Crne Gore. Branimir Štulić govori:

“I nitko nema snage
da odagna propadanje
i nitko i ne pokušava
da bude više od hladne želatine
koja laprda među krajnostima
kao rijetko govno”

Lažni naši srednjičari, hladna želatino što laprdaš među krajnostima, kakvo ime da damo vašem prezira dostojnom svjetonazoru, u koji ni sami ne vjerujete? Kakvo ime da damo “novoj društvenoj realnosti” u kojoj vladajući mokre na poražene? Vi što vladate, da se sadistički iživljavate, drugi da pokorno trpe – to se na vašem zove “pomirenje”?
Nego… Ovaj što je odlučio da se Ljubu osveti za to što se četnicima smijao u lice dok su ga strijeljali – gdje ćete njega za ambasadora?

Onoga koji je tražio da se podigne spomenik Pavlu Đurišiću naumili ste poslati u Sarajevo, među potomke onih koje je Đurišić klao.

Ovoga sa slabom bešikom ćete, usudiću se pretpostaviti, u Brisel: najpoznatiji spomenik u tom gradu – njegov, kako kažu turističke brošure, “najvjerniji i najstariji građanin” – ionako je Manekin Pis, skulptura dječaka koji piški.

Nikad, doista, ne znaš koji će tečnost put uzeti. Misliš da si začepio, a ono procuri. U gradu Dječaka koji piški pametni su i knjiški ljudi, u svome parlamentu, institutima i think tankovima smislili strategiju demokratizacije, inkluzije, suočavanja sa prošlošću i pomirenja za Balkan. Dok je ta silna pamet stigla do Nikšića, od svega toga je ostao tek četnik koji piša.

41

avatar
1000
38
3
0
 
38
HuremMaja TivatPetronijeGojkoRuzan san
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja Tivat
Gost
Maja Tivat

Divan tekst.Za pamćenje.Bravo i hvala…

Petronije
Gost
Petronije

A sta je sa crkvom u Kotoru? To nije skrnavljenje?

Gojko
Gost
Gojko

Želim da vjerujem da ovo nije Nikšić

Hurem
Gost
Hurem

Tesko je za vjerovat ali izgleda da ovo jeste makar 30%Niksicana.

Ruzan san
Gost
Ruzan san

Bravo Andrej… Tuzna stvranost… i suze naviru, bol razara… sta se učinje od nase lijepe domovine

Mikica
Gost
Mikica

Vjerovatno se nada da ce ga Mico zaposliti u Elektroprivredu, jer vecina slicnih njemu koji su spremni na svakakve gadosti kojima su se sluzili pred izbore uz pomoc sadasnje vlasti, dobili su odma zaposlenje. Treba ga kazniti tako da svaki prolaznik urinira po njemu…

pero
Gost
pero

koga briga za komunjare realno

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Bravo,sve potpisujem,
Tako nam i treba kad nijesmo podržali Slavka Perovića

JKL
Gost
JKL

Slavko Perovic je 2001. godine uradio isto sto i URA danas. Mislim, toliko da se ne zaboravi.

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Maestralno. Suze tuge i muke same idu.

ĐurisicbankCler
Gost
ĐurisicbankCler

Bravo nikolaidis. ….

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Sjajan tekst. Čestitam.

Aha
Gost
Aha

Bravo Dritane. Demokratija na nivou. Hvala sto si Crnogorce napravio manjinom u njihovoj zemlji.

BMX
Gost
BMX

Osvjezilo, svanulo, bravo… URA !

ONOGOŠT
Gost
ONOGOŠT

Ovaj osmjeh je sijao I ispred puščanih cijevi,prezirao ih I ponizio.A ne ovu bijedu I kukavice koji oslobođeni svakog stida i srama pod okriljem tame,ovo rade. Ali ima neko ko sve vidi I o svemu sudi.Ovo narod Crne Gore niti može niti će oprostiti.Tužno je što smo dočekali.

pgmne
Gost
pgmne

Ne krivim ja ni Boženu ni crkvu,oni su prodavači magle. Ja krivim dps jer su prodali CG četničkoj harangi

Jelena18
Gost
Jelena18

Najbolja kolumna do sad. Iz nje progovara svaki antifasista i Crnogorac.

Nada Bojanić
Gost
Nada Bojanić

BRAVO!SJAJNO!Dragi sugrađani iz Nikšića,kako je jutros u oslobođenom ,četničkom Nikšiću,stidite li se sebe samih i Ljubovoga osmijeha?

Ljubomir
Gost
Ljubomir

Slika i prilika ove vlasti… Pitanje je što nije ranije?

Hey
Gost
Hey

Sad ce da se javi URA o reciklazi

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Ne znam što čekaju osnovati vladu iz sjenke bit ćemo većina i dići se protiv ovih ovakvih sve blokirati i ne dati nikome da dodje jer ovo se ne moze više izdrzati svi nam se smiju ….

Barka
Gost
Barka

Sjajno! Sjajno!……

Nikki
Gost
Nikki

Apostoli generisu primitivizam i katastrofu

freeMNE
Gost
freeMNE

Najbolji je zaključak na kraju:”od svega toga je ostao tek četnik koji piša”Ne bi me čudilo da aktuelna vlast posegne za umjetničkim izrazom na temu:”četnik koji piša” …najbolji radovi biće adekvatnonagrađeni..

Levis
Gost
Levis

Ideologija ni voda ni vino-bečićizam.

Alex
Gost
Alex

Bravo za autora. Lucidan, intelektualan, viseslojevit i nazalost istinit tekst… Mi Crnogorci sve vise pocinjemo liciti na ovu hladnu zelatinu iz Stuliceve pjesme, zato svako moze p..at po nama! Hvala Andrej za lijep ( i nadam se poucan) tekst.

Sasa
Gost
Sasa

Zapisavaju ko psi gdje god nadju mjesto ,laju po portalima ,mlate po ulicama , a ulica je jedino mjesto gdje se odvija zivot ulicara…

marius
Gost
marius

Jednom ce se i ovo zlo te ne snadje juce zvat. A ova “ljudina”od bajoneta ce vrlo brzo pognute glave kroz Niksic slavni odit, ako ga u medjuvremenu ovi “oslobodioci” nedje po “dubini” na sigurno ne sklone.

Pera kojot
Gost
Pera kojot

On je sam sebe ovim djelom popiskio ‘ zato cuvajte se bandere’ gume od kola ‘ stubovi za razne potrebe jer iz mraka vreba cetnik koi ce ostati u anale kao cetnik koi ne ustuknu pred velikim komunistom borcem za slobodu vec hrabro pljunu vise sebe i ucini ovo nedjelo.

Dboy
Gost
Dboy

Bravo Andrej genije 👏👏

Malinsko
Gost
Malinsko

Bravo!

Jaja
Gost
Jaja

Sad će Božena da izjavi da se sa ovim činom ne slaže ali je sreća da mu je nalaz urinokulture uredan pa ga ne treba procesuirati ionako će ga Leposavić pomilovati

Mrki
Gost
Mrki

Bravo

Đuro🇲🇪
Gost
Đuro🇲🇪

Ima jedna slika slavna,
Sa nje srca, osmjeh grije,
Crnogorskog partizana,
Koji nikad umro nije!

Muke su mu udarali,
Da mu maknu ojeh s’ lica,
Samo su ga nasmijali,
Nije soko kukavica!🇲🇪

I mrtvoga te se plaše!🇲🇪

Stanka
Gost
Stanka

Da se rusi vlast svi na ulice

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Da je srece.

Nina
Gost
Nina

Pred ovakvim tekstom ostadoh bez teksta.Sto od genijalno napisanog do toga da je sve napisano-istina.Strasno sto nas snadje…Bravo za autora i svaku njegovu napisanu rijec.

Jovan
Gost
Jovan

Rusite vlast crnogorci odje druge nema sami panut nece nikad

Krsto🇲🇪
Gost
Krsto🇲🇪

Treba da izađemo na ulice, treba obaliti ovu vladu što prije. 90-te su na pragu!

Todor🇲🇪
Gost
Todor🇲🇪

Ustaj Cenogorski narode, diži se, kaži ne dam, kaži ovo je moje!🇲🇪🇲🇪

MNE
Gost
MNE

Zatvor odma

Send this to a friend