Kolumne

Ostroška Vlada ili Requiem za Crnu Goru

Vujović, foto: Pobjeda

Piše,

Sreten Vujović, književnik, akademik DANU i potpredsednik Crnogorskog PEN centra

Francuski reditelj Rene Clair je jednom priikom na pitanje ko je stariji Bog ili đavo odgovorio: „Đavo! Zato što nikada ne napušta čovjeka”! Sudeći prema crnogorskom milenijumskom iskustvu, izgleda da je bio u pravu!

Nakon potonjih parlamentarnih izbora i „ostroške skupštine” na kojoj je skrnavljenjem tog Svetog mjesta formirana Vlada koja ne pripada ni Hristu ni Svetom Vasiliju Ostroškom, podoljubivo-puzeći rukoljub Apostolović je izjavio da je nova Vlada koncipirana po biblijskom obrascu 12 apostola! Međutim, u „Apstolatu” fali još jedan da bi „tajna večera” bila kompletirana! Očigledno je, fali „posrnuli anđeo” kako bi sve bilo na svom „iščašenom” mjestu; 12 „apostola” i vođa, šegrt Mefistofelesa! Zato tako žestoko mrze „Oj svijetla majska zoro…”

Jer, Mefistofeles je onaj koji ne voli svjetlost! Ključan je broj 13! Upravo zato mnogi ovaj broj smatraju „baksuznim” ili „Judinim” brojem! No, ako trezveno razmislimo, da nije bilo Jude, ne bi bilo ni hrišćanstva, jer bez smrti nema ni vaskrsenja! Bez akta izdaje, koja je moguće bila provokacija da se demonstrira po ne znam koji put božanska moć, Hristos bi najvjerovatnije dočekao duboku starost i umro prirodnom smrću i grehovi čovječanstva se ne bi iskupili!

Ovako, izdajstvo je Sina Božjega učinilo bezvremenim! Zato sam svojevremeno kazao „indijanskoj babi” bez dekice, vlasniku jednog medijskog koncerna, u periodu kada su srpski topovi & popovi, a bogami i lopovi u stanju pripravnosti bili oko Cetinja, da će Crna Gora preživjeti, jer je nadživjela nekim čudom i drevne civilizacije koje su nakon otkrića Amerike zbrisane u relativno kratkom periodu, dok naša domovina odolijeva evo gotovo 1.000 godina.

Kako je Hrista izdajstvo učinilo dostojnim Vječnosti, tako i Crnu Goru izdajstvo u kontinuitetu čini jednako vječnom! „Ono što nas ne ubije, čini nas jačima!” Čini da naša jedina domovina mora stalno svojim Judama dokazivati Božansku Milost! Kantautor Marinko Pavićević kaže: „Ko te takvu zavolio ne bi, kad te i Bog voli, Crna Goro!” Ovoga puta će se desiti isto! Ova država je Božja miljenica! Da nije tako, nestala bi ako ne za vrijeme okupatora Nemanjića, ono za vrijeme poznatog i tragičnog Bijelog terora, pa i nakon njega! Fakat je da su nas u neku URU izdali najbliži i odrekli se tri i više puta prije nego je prvi kokot zapjevao, prije i nakon „svijetle majske zore” i time učinili da će naša domovina poput Feniksa ili Boga Životvornoga zaista vaskrsnuti! Zato će na nečijem čelu ipak ostati sraman Kainov žig, vo vjek i vjekov! Amin!

„Apostolat” 12 „apostola” bez trinaestog vrhovnog Crnomaga nije ispunio svoju „misiju”, jer Hrist je ipak liječio gubavce! Zato bi bilo smisleno da se konstituiše Savez pogrebnih udruženja! Za rukovodioca predlažem „apostolku”, Manastirku JBB, zdravlja i veselja, jer očigledno je „zalutala” u resor zdravstva, pa bi u novoj ulozi u startu imala impresivne rezultate! Njenom timu treba obezbijediti samo dovoljan broj nerđajućih lopata! Popovi su već tu! Usred pandemije korone su, pod blagoslovom JBB, odradili „pripravnički staž” u KBC i pričešćivali one koji su se do zadnjeg trena nadali prispijeću vakcina! Vječnaja pamjat ili Requiem aeternam dona eis, Domine!

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
ZELJKO MIRANOVIDarinaCetinjeSvetinjepelcerMilojko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darina
Gost
Darina

Bravo profesore, svijetli primjeru rodoljublja.

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

Vrhunsko poredjenje i slikoviti prikazi krajnje poucni i istiniti . Zivio i puno srece u buducem radu Sreto .

pelcer
Gost
pelcer

Pokopao si ih, ako išta u glavu imaju. Pošto se istinski sprdaju apostolima zna se što ih čeka kad tad. Ne bio im niko u koži

Milojko
Gost
Milojko

Top tekst.

Mongro
Gost
Mongro

Hahahaha odlično….a i tužno!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Je li i tebi, Vujoviću, ukinuta apanaža?

Stega
Gost
Stega

Izvanredno profesore.

ZELJKO MIRANOVI
Gost
ZELJKO MIRANOVI

Bravo

Send this to a friend