Kolumne

Osvrt na poziv za brendiranje crnogorske avio kompanije

Avion MA

Piše,

Miloš Milošević, CEO & Product Design Lead, fleka°

Poštovani Ministre finansija i socijalnog staranja, uvaženi g. Spajiću,

Obraćam Vam se sa molbom da preispitate otpočeti proces brendiranja novoosnovane kompanije „ToMontenegro d.o.o.“, siguran da nijesam jedini iz struke koji je uvjeren da se ovom složenom, interdisciplinarnom procesu, pristupa nedovoljno promišljeno, zbog rokova i brzine koji su nametnuti okolnostima, a na koje vjerovatno nijeste mogli da utičete.

Te nametnute okolnosti, nažalost, ne bi smjele da unize strukovni pristup razradi jednog kompleksnog projekta, kroz konkursnu proceduru i način na koji se ovakvi projekti i pozivi inače organizuju.

Činjenica da ste objavili da je pristiglo već 500 prijedloga, govori u prilog ovome o čemu Vam pišem – zašlo se u opasnu zonu brzopletosti i kreiranja na prvi pogled dopadljivih izglancanih vizuala, čija će razrada kasnije skupo da košta, zbog problema sa implementacijom i vjerovatnom nedovoljnom promišljenošću svih elemenata koji se tiču brendiranja u avio industriji, jer za sve ove procese treba veliko znanje i vrijeme.

Cijeneći Vaše dragocjeno vrijeme i vjerujući u iskrenost Vašeg poziva da želite da Vam se obrate svi kojima je ova tema „na srcu“, ulažući sav svoj integritet, htio bih da dam jedan drugi ugao gledanja na stvari, sa željom da ga ozbiljno razmotrite.

Obrazloženje ideje za rješavanje pitanja brenda nacionalne kompanije

Ono što znamo je da je osnovana kompanija “ToMontenegro d.o.o.”, što ne znači da to nužno mora biti i naziv avio kompanije, iako se po pisanju medija i tako moglo zaključiti.

Brend “Montenegro Airlines” međunarodno je priznat i poznat, vrlo kvalitetan, čiji logo kojim se ovđe bavimo, bez obzira na neke primjene i izlete dizajnera u povremenim brošuricama, grafički stoji dostojanstveno.

Tipografiju treba korigovati, stilizovati neke elemente, ali je to sve u domenu eventualne savremenije stilizacije.

Izgrađeni brend možda nije uvijek opipljiv, ali je i to vrijednost koju niko nije kvantifikovao u brojkama pominjanim do sada.

Nego da se vratim na suštinu: Brend “Montenegro Airlines” nema problem.

“MONTENEGRO AIRLINES A.D.“ ima problem KAO KOMPANIJA. Ako je već tako, s obzirom na vlasničku strukturu obije kompanije, “problematični MONTENEGRO AIRLINES A.D.” bi mogao “novokreiranom ToMontenegro d.o.o.” da ustupi/proda brend (slika ispod: izvod iz Direkcije za intelektualnu svojinu, prispio za obnavljanje, 6 unosa ukupno), za minimalnu cifru od par eura.

Registrovani žigovi Montenegro Airlines kod Direkcije za intelektualnu svojinu Crne Gore.

Dakle, problem brendiranja ne postoji, osim ako ne postoje neki drugi vanstrukovni razlozi za eliminisanje postojećeg brenda i svega što on predstavlja. Cijenim da to nije slučaj, jer ste u više navrata podvukli da ste učinili sve da spasite Montenegro Airlines AD, ali da je bilo nemoguće.

R.I.P. “Montenegro Airlines AD”, long live “Montenegro Airlines”

Usudio bih se da kažem da je rješenje pred nama sve vrijeme i da nema potrebe da izmišljamo “toplu vodu”.

Ovakav pristup bi bio najpragmatičniji, uštedio bi ogromnu količinu novca (nepotreban totalni rebranding, farbanje aviona, uniforme, ketering elementi, vozila, prostorno brendiranje, uspostavljanje novog imidža kompanije, komunikacioni elementi itd.). Novi proces bi mogao da se eventualno ogleda u projektu restilizacije, tj. eventualnih grafičkih zahvata koji bi osvježili “Montenegro Airlines” u novom ruhu, što naravno, cijenim da sada nije goruća tema.

Ulažući sav svoj integritet, ostajem na raspolaganju za eventualne dodatne konsultacije na ovu temu.

13

avatar
1000
12
1
0
 
13
SpainKAD TADSo & TEKILAValterTackica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KAD TAD
Gost
KAD TAD

Pošteno od Vas,Miloševiću, ako oni uopšte cijene poštenje. Pročitali smo ih svi, no se nadamo da neće s naše grbače davati dodatni novac za rebrendiranje inače vizuelno kvalitetnog brenda. No, ne nadajte se jer su oni zaorali svoju brazdu, ali će brzo aterirati.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

genijalno!!

Valter
Gost
Valter

Demontitaju oni drzavu! A mi gledamo!

Spain
Gost
Spain

Tako je.

Tackica
Gost
Tackica

Milose, svaka cast na održanoj lekciji! Sažet tekst i na mjestu!

Dusan
Gost
Dusan

Odličan osvrt. Mada kome zboriš? Ekspertima.

delboj
Gost
delboj

Milos je vrlo jednostavno objasnio. Ako nije u cilju dodatno trosenje, logo ostaje to je to.

Marko
Gost
Marko

Svaka cast Milose

Balsa Doclea
Gost
Balsa Doclea

Konacno profesionalan osvrt na situaciju! Bravo bravo, ovo je lektira iz marketinga!

Tako je
Gost
Tako je

Odavno nisam procitao nesto pametnije, ovakvi ljudi trebaju nasoj administraciji

Jadranka
Gost
Jadranka

Eto tako

MNE
Gost
MNE

Bravo!

Bojan B.
Gost
Bojan B.

Objasnio 👍

Send this to a friend