Kolumne

Otvoreni Balkan? Hvala, dobra je nama i EU

Spajić i Mali

Piše
Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Open Balkans. Odnosno, kako tvrde Vučić, Rama i Zaev – Open Balkan. O ozbiljnosti autora inicijative govori i to što su ime svoga čeda napisali – pogrešno. Ako su već htjeli na engleskom, nije Balkan, nego Balkans.

Novo ime za staru Vučićevu i Raminu inicijativu. Zvuči kao teniski turnir: US Open, Australian Open, French Open, Balkans Open… Ali to, nažalost, nije.

Ministri finansija u vladama Crne Gore i Srbije, Milojko Spajić i Siniša Mali, ovih su dana razgovarali o “prednostima inicijative Open Balkans”.

A kako bi bilo da te prednosti ministar Spajić podijeli sa građanima Crne Gore? Ako može prije nego nas, ponovo “tajno i organizovano”, uvali u balkanski savez za koji Crna Gora nema interesa? Ali ne: osim šuplje priče o “regionalnoj saradnji” i “povezivanju”, niko još nije čuo ništa o prednostima Vučić-Raminog čeda. Crnogorska vlada ćuti. Javnost ćuti. Sve dok jednoga dana, umjesto u obećanoj EU, koju želi ogroman broj građana Crne Gore, ne osvanemo u Balkanskoj uniji, o čemu građane niko nije pitao, niti ih o tome informisao.

Dok Mali i Spajić razbiraju prednosti, dozvolite da vam pomenem nekoliko očitih mana tog prepakovanog, rebrendiranog velikodržavnog projekta.

 

Jedan. Ulazak u Open Balkans znači “zbogom EU”. Evropski mediji pišu o tome. Može i tako, ali da neko o tome pita građane: da li ste za to da, nakon godina i godina pregovora sa EU i usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa “pravnim stečevinama Evropske unije”, nakon što smo dopustili ambasadama zemalja EU da, u ime budućeg članstva u “prestižnom klubu” praktično upravljaju našom zemljom, sve to odbacimo i završimo u staroj, dobroj balkanskoj krčmi ukrašenoj novim, svijetlećim neonskim natpisom na engleskom?

Dva. Open Balkans je kopija već postojećeg Berlinskog procesa – samo što tu bofl-inicijativu ne vodi Berlin, nego Beograd i Tirana. To frazi “sa konja na magarca” daje posve novo značenje…

Tri. “Open Balkans” je preimenovani “Mali Šengen”, baš kao što je “Srpski svet” preimenovana “Velika Srbija”. Govoreći onomad o “Malom Šengenu”, Vučić i Rama saopštili su da to nije nova Jugoslavija. To je istina. U pitanju je nešto mnogo gore od toga – replika Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Preciznije: ono što pokušavaju napraviti je Kraljevina Srba i Albanaca.

Neće to, dakako, i formalno biti kraljevina. Ali neće biti ni demokratija – naprotiv, biće tu gomila autoritarnih lidera, od kojih će svaki, u praksi, biti kralj na teritoriji koju bude kontrolisao. Biće tu, dakako, i gomila nacionalizama, i još više korupcije nego što je do sada bilo…

Neće, dakako, ta država/savez odmah biti proglašena – koliko “da se Vlasi ne dosjete”… Počeće sa slobodnom trgovinom i protokom ljudi, jer to je, znate, kako nam poručuju, “ekonomski a ne politički sporazum”. Baš kao što je i EU počela sa ugljem i čelikom. Završiće sa zajedničkim parlamentom i zajedničkom kontrolom granica.

Zašto tako mislim? Zato što je sam Vučić tako rekao. Evo vam njegova izjava od prekjuče: “Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Njemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugalj i čelik krenuli u gradnju EU”. Čovjek sa Ramom pravi svoju verziju EU, u kojoj će Beograd biti Berlin a Tirana – Pariz. Ili obratno. Kako bilo, u tom aranžmanu Podgorica bi bila Dobroesti – selo pored Bukurešta.

Takav savez možda odgovara megalomanskoj, duboko anahronoj prirodi velikoalbanskog i velikosrpskog nacionalizma, ali ne odgovara Crnoj Gori koja je, u tom aranžmanu, tek teritorija koju će na interesne sfere podijeliti ta dva nacionalizma.

Elem… Vijek nakon što su velike sile stvorile Kraljevinu SHS, one (ili barem neke od njih) pokušavaju na Balkanu “implementirati” eksperiment zapanjujuće sličnosti.

Poslije Prvog svjetskog rata, Francuska i ostale pobjednice htjele su Malu Antantu na Balkanu: pa su napravili Jugoslaviju Karađorđevića. Druga je priča što je to bila najgora država koju može napraviti bilo čovjek, bilo životinja – ona je, ta država, uostalom, uz zvjerstva okončala svoj vijek. Da nije bilo Tita i partizana, koji su na ruševinama te države stvorili nešto posve drugo, njenu aksiološku suprotnost takoreći, ideja južnoslovenskog zajedništva bi nakon tiranije Karađorđevića ostala upisana slovima crnjim od sipinog mastila, crnjim od Crne ruke, u imaginarnoj knjizi zajedničke istorije.

Kako izgleda kada zapad na Balkanu pravi kompleksnu državnu tvorevinu, shodno svojim potrebama, vidjeli smo, dakle, godine 1918. Shodno tadašnjim geopolitičkim projekcijama, prevashodno Francuske, ugašena je, recimo, država Crna Gora. Svrgnuta je njena dinastija, razvaljeni parlament i ustav, izbrisan svaki subjektivitet te međunarodno priznate države, nakon čega je Srbiji dozvoljeno da je anektira. Onda su se, prije koju godinu, Francuzi javno ispričali živim potomcima dinastije Petrović Njegoš i Crnoj Gori. Da bi imperij danas ponovo stvarao uslove da se Crnoj Gori desi isto. Šta da vam kažem: svako onaj ko je bio toliko glup da povjeruje u iskrenost i priče o „civilizaciji i vrijednostima“ imperija zaslužio je sve što će mu imperij učiniti.

Vučićev i Ramin „Mali Šengen“ preimenovan u „Open Balkans“ je model koji bi obezbijedio da, umjesto da budu poraženi i odbačeni, dva velikodržavna projekta koja su najveća prijetnja bezbjednosti ovog regiona – budu namirena i realizovana. U državnoj skalameriji koju prave Vučić i Rama doista bi bilo ostvarenio ono: „svi Srbi/svi Albanci u jednoj državi“.

Kao i 1918, to je upakovano kao navodno „progresivna“ ideja zajedništva i saradnje. Pa ti odbij ono što je „napredno“ i u „duhu integracija“…

Nešto se pitam… A ko je Vučiću i Rami do sada branio da sarađuju? Šta je bila prepreka saradnji i normalizaciji odnosa, ako ne njihovi nacionalizmi, koji sada trebaju biti nahranjeni Bosnom, Crnom Gorom i Makedonijom?
Za “Mali Šengen” je, kada je predstavljen, a isto važi i za “Open Balkans”, saopšteno, citiram autore ideje, da podrazumijeva i “jačanje prekogranične saradnje u oblasti bezbjednosti”.

“Oblast bezbjednosti” je takođe, je li, ekonomija?

Podrazumijeva i uklanjanje granica i slobodno kretanje ljudi.

Četiri. „Ekonomski interes“ Crne Gore i njenog turizma je da stranci kupuju i izdaju kuće na crnogorskom primorju i za to ne plaćaju porez? Interes Crne Gore je da se pare od crnogorskog turizma slijevaju u kase izvan Crne Gore? Interes crnogorskih građana je da jeftina radna snaga iz Srbije, Makedonije i Albanije preplavi crnogorsko primorje i preuzme sve poslove na njemu? Ali nema veze: sa druge strane, crnogorski građani mogli bi raditi na baušteli u Tetovu, Surdulici i Korči, pa smo na istom, je li tako? Svima iste šanse, je li tako? Interes Crne Gore je da Srbija kupi njenu Elektroprivredu – jer ako smo u zajednici, zajednička nam je i struja, zajedničko nam je i more, je li tako? Tako je.

Uzgred… Reklo bi se kako su navedeni ciljevi „Otvorenog Balkana“ bili ostvareni još 1992. Tada je, naime, realizovana potpuna „prekogranična saradnja u oblasti bezbjednosti“ između Srbije i dijela Bosne i Hercegovine – danas mu je ime entitet Republika Srpska.

Kako izgleda ta saradnja imao se prilike uvjeriti i sam Aleksandar Vučić, kada je onomad obišao srpske artiljerijske položaje iznad Sarajeva. Od Beograda do Sarajeva je putovao bez pasoša i bez bilo kakve granično-carinske kontrole, što znači da je još tada bilo obezbijeđeno slobodno kretanje (naročito naoružanih) ljudi. Kao i slobodno kretanje roba (naročito oružja).

Pet. Ideja da će „ekonomska saradnja“ pacifikovati balkanske nacionalizme je ujedno smrtno opasna i urnebesna u svom idiotizmu. Opasna je prije svega jer bi neminovni (ne tako daleki) raspad te zajednice značio novi rat.

Tako je. To vam Spajić neće pomenuti, no ja bih na vašem mjestu razmislio o tome… Imamo li iskustvo sa raspadom kompleksnih državnih tvorevina? Imamo. Je li taj raspad doveo do klanja 1941? Jeste. A je li bez klanja prošao raspad 1991? Nije. Pa zašto mislite da će bez klanja proći sutrašnji raspad Vučić-Ramine Kraljevine Srba i Albanaca?
Predstavnici „škole mišljenja“ po kojoj su ekonomija i slobodno tržište lijek za nacionalizam vele kako sukobi nastaju iz siromaštva, dok razvoj ekonomije podstiče stabilnost.

Da vas podsjetim: Titova Jugoslavija se raspala, a klanica otpočela, ne onda kada smo bili siromašni, nego baš onda kad smo bili najbogatiji u čitavoj svojoj istoriji. Onda kada je Marković digao jugoslovensku ekonomiju, kada se činilo kako se dešava ekonomsko čudo.

Nema čuda. Postoje samo trikovi i iluzije. Otvoreni Balkan, velikodržavlje presvučeno u ekonomiju i dobrosusjedstvo, nije više od amaterskog trika izvedenog na seoskom vašaru.

31

avatar
1000
23
8
0
 
28
Bata GašićEmanonHugoPodgoricaZabjelo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

Kad god neko iz CG piše uz gomilu hrvatizama, ne mogu mu mnogo vjerovat.

Emanon
Gost
Emanon

Pisete kao da smo vec u EU. Ukoliko niste primetili ali mi nismo napredovali ka clanstvu, vec nazadujemo poslednjih 10 godina. Izmedju ostalog, nepobitan dokaz je plata. Vrednosno je 40% manja danas nego 2011. Da je vlast zaista, iskreno zelela, vec bismo bili u EU. Ali, fotelje su bitnije…

Hugo
Gost
Hugo

Sine, uzmi sira. Neka babo, dobro je meni i mesa. 🙂

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Srbija je istorijski neprijatelj CG i Crnogorci više nikada neće ući u nikakav savez i zajednicu sa njima.

Vera
Gost
Vera

Iskustvo nas je naučilo da ni u najluđim snovima više ne pravimo saveze sa Srbijom, a tu je još i Albanija.Sve najbolje im želim,ali sa njima nikada,makar i po cijenu da ne uđemo u EU.

Virus
Gost
Virus

Dobra je nama i EU u kojoj nismo ?

Expert
Gost
Expert

Sve tacno

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Taman a boze pomozi prosla kolumna.A sa ovom pokopa sve od prosli put.U CG plate po 1000 e pa ce da nagrnu makedonci srbi i albanci pa ovih 50000 iljada sa biroa i dalje se nace zaposliti jer su ovi spremni da rade i za 800 evra

nikšić
Gost
nikšić

U ovoj uniji svi dobijaju osim cg, srbija dobija izlaz na more,veće tržište..,albanija ujedinjuje se sa kosovom,bosna sačuvava cjelovitost, a cg sve gubi, godine i godine razgovora sa eu. Idemo deset koraka unazad i ulazimo u smetlište eu

EU
Gost
EU

Ne mozemo da otvaranje izbjegavamo prema susjedima. EU jeste cilj. Ali posle bivse vlasti i sastava ove nove treba grabiti svaku sansu. Ne trebamo se zanositi da smo mnogo bolji u nekim stvarima od okruzenja. Zbog mladih nema oklijevanja

Hogar
Gost
Hogar

Imamo neprijatelja,Srbiju,i znamo unaprijed čemu vodi svaka takva inicijativa.
#posmatraj stvari ovako : Sve što je dobro za Cg podrazumijeva daljinu od Srbije i to je aksiom,naučna istina jasna sama po sebi,suvišno je dokazivanje.

nikšić
Gost
nikšić

koju šansu da uđem u kolo sa albanijom i srbijom, a što ne sa mozambikom i eritrejom. Sram vas bilo botovi

Nermina
Gost
Nermina

Samo ludom nije jasno o čemu se radi,odnosno zluradom.

MitaHN
Gost
MitaHN

Na vašu žalost, ta žabokrečina od vašeg crnogorskog mora je najmanje crnogorska. U većinskom vlasništvu je rusa i srba. Za badava se olašite i tugujete za vašom samostojnošću!

SKYDOG
Gost
SKYDOG

Ovo je preimenovani Central Europian Free Trade Agrement tzv. CEFTA koji podrazumijeva slobodno kretanje Ljudi, roba i usluga i necete vjerovati, trenutno se odnosi upravo na neevropske zemje sa Balkana. CEFTA se primjenjuje od 2006 god. i CG je ptpisnik od samog osnivanja. Sporazium podrazumijeva nulte stope za proizvode sa porijeklom iz balkanskih zemalja – potpisnica i citavo vrijeme se… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

EU nećemo gledati ni Crna Gora,ni Srbija.Ko je ušao u EU, ušao je.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Samo EU,a ove krpljevine nas ne interisuju!

Kisni
Gost
Kisni

Da mi smo bas stekli uslove za EU, dobro je i ovo kakvi smo

Nebojša
Gost
Nebojša

Najtacnija analiza koju sam procitao. Prevesti i poslati na sve relevantne medjunarodne adrese. No ako su naumili nas da udome tu su se grdno prevarili. Imace vecinsku Crnu Goru na noge pa da vidimo.

Daro
Gost
Daro

Neka rade što god oće, kad im je dopušteno. Samo se pitam do kad treba da ih trpimo.? Ulica, ulica !!!!!

Presla dara mje
Gost
Presla dara mje

Citam, a 😢 idu same. istina zna da bude jako bolna, mozda ovo procita koji gradjanin CG, do naroda tesko!

Levis
Gost
Levis

E te sreće.Sa Srbijom smo probali i viđeli kako je .Sa Srbijom plus Albanijom je stvarno ponuda iz snova,najgorih.

Nermina
Gost
Nermina

Ko s’djavolom tikve sadibo glavu mu se obiju.

mačor
Gost
mačor

Jedino članstvo u EU,nikakve balkanske integracije !

RRRRRR
Gost
RRRRRR

Jesu li im ove košulje uniforma?

Aleksa
Gost
Aleksa

ali nece nas EU to je problem. Rekli su da nema potrebe za sirenjem u ovom trenutku. Sta sad autoru teksta, i mi hocemo u EU ali ne more

nikšić
Gost
nikšić

nek ne može u eu ,ali sa Albanijom i Srbijom ni u ludilu nećemo. Što ne napravimo neku uniju sa Hrvatskom,Slovenijom,Austrijom

Idzo
Gost
Idzo

Pa zato što oni neće

Nermina
Gost
Nermina

Izmišljaš i raduješ se,ali ti san neće ostvariti.Cijly Crna Gora je Evropska unija.Zapamti dobro.

Podgorica
Gost
Podgorica

CG je UBJEDLJIVO najbliža EU članstvu od svih država regije. Nek sarađuju Srbija i Albanija slobodno, a mi ćemo milijarde iz EU fondova, kako i treba.

Nikola
Gost
Nikola

Ne zna se koji je veci strucnjak

Send this to a friend