Kolumne

Pamtićemo ih – i pomoći da se pronađu

Pejdž

Piše,

Endrju Pejdž, šef odsjeka za Zapadni Balkan u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova

Danas je osmi Međunarodni dan nestalih osoba. Dan sjećanja na osobe koje se zbog posljedica konflikta još uvijek vode kao nestale, i dan kada udvostručujemo našu odlučnost da ih pronađemo.

Velikom broju ljudi na Zapadnom Balkanu, svaki dan u posljednjih 25 godina je bio dan nestalih osoba.  Svakog dana, hiljade porodica širom regiona misle na svoje najmilije koji se još uvijek, zbog posljedica konflikta iz devedesetih, vode kao nestali.

Želim poručiti tim porodicama i zajednicama da se Ujedinjeno Kraljevstvo čvrsto obavezalo da će pomoći pronalazak 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale, uključujući i nestale iz Crne Gore – i držaćemo se te obaveze.

Već smo vidjeli rezultate ovog izuzetnog rada. Do sada, stručnjaci su pronašli i identifikovali više od 70% od procijenjenih 40.000 osoba koji su označeni kao nestali nakon okončanja borbi. Nove identifikacije se rade svake sedmice. Pionirska, najmodernija DNK tehnologija se koristi kako bi se proces ubrzao.

Na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održao u julu 2018. godine u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo je odredilo da prioritet Samita bude jačanje napora da se locira i identifikuje što veći broj neriješenih slučajeva nestalih osoba.

Svih šest lidera regiona, zajedno sa liderima osam članica EU koje su učestvovale na Samitu (Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo) su se obavezali da sarađuju sa lokalnim zajednicama i međunarodnim organizacijama u njihovim naporima da traže nestale osobe.

A prošle godine, te riječi su se pretvorile u djelo.

Prošlog novembra, Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP) i predstavnici koji traže nestale osobe u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji su potpisali Okvirni plan. Plan određuje kako će se ove zemlje uzajamno podržavati pri ispunjavanju obaveza koje su preuzele kako bi se pronašle osobe koje se još uvijek vode kao nestale.  Ujedinjeno Kraljevstvo finansira ICMP u njihovom odlučnom radu, uključujući i rad u polju ključnih podataka i razmjene informacija. I ponosni smo na to.

Danas je važan dan da se podsjetimo da trebamo tražiti od naših lidera da ispunjavaju preuzete obaveze, premoste političke prepreke i ubrzaju proces. Ne smijemo izgubiti cilj iz vida: pronaći i identifikovati sve nestale osobe, kako bi se osigurala pravda za žrtve, mir i spokoj za njihove porodice i pomirenje u regionu.

Ovo je pitanje koje nije važno samo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, nego i njegovom veličanstvu princu od Velsa. Njegovo Kraljevsko Veličanstvo nastavlja da sa velikim interesom prati pitanje sudbine nestalih osoba i detaljnog rada na njihovoj identifikaciji.  Sastao se sa velikim brojem porodica nestalih osoba, koje su dirnute njegovim saosjećanjem. Kao što je i rekao na prijemu u palati svetog Džejmsa na završetku londonskog Samita na kome su bile i porodice nestalih osoba:

“Njihovo dostojanstvo i humanost je lekcija svima nama, i podsjetnik da pomirenje nije samo teoretski apstraktni koncept. To je, naravno, pitanje praktičnih, zahtjevnih koraka, bolnih odluka, te teškog, ali i neophodnog kompromisa”.

avatar
1000

Send this to a friend