Kolumne

Pismo Amfilohiju: Kako bi vaše litije izgledale na Kosovu?

Amfilohije

Svakom čovjeku je potrebno prijateljstvo i ljubav.

Prijateljstvo je duhovna razmjena sličnosti i suprotnosti. Prijatelj je neko ko te voli i prima bez rezerve, kao Bog. Nažalost crkveni „činovnici“ u Crnoj Gori ne bave se više svojom pravom dužnošću, unošenjem mira i ljubavi u mase. Angažuju se za političke ciljeve pojedinih partija i konkretno Srbije, pothranjuju njihove nacionalne projekte.

Svjedoci smo političkih litija pod svom opremom crkvenih odežda, na sjaju bi im pozavidjela i Vizantija! Zar se sa mitrom na glavi izlazi na ulicu?

U Crnu Goru, odnosno Duklju, jedno vrijeme sklonio se Zavida, otac osnivača dinastije Nemanjića. Kad su se osamostalili i došli na vlast u Raškoj, prvo što su uradili pokorili su Duklju, kada su uništili većinu gradova, jedino su poštedjeli Kotor. Gore su razaranje napravili od Mongola. A Zavidino porijeklo i dalje nepoznato. Ili se krije?

Uloga Karađorđevića u ukidanju Crne Gore je bez presedana. Naime, još jedan čovjek u izgnanstvu, bez zemlje i sredstava, može se kao primjer navesti njegovo učešće u Legiji Stranaca, otac „Sandrov“ (kako ga je od milošte zvala majčina rodbina), počeo je sprovoditi namjeru Karađorđevića, strmoglavivši Zorku niz stepenice. Sin nastavlja što je otac započeo.

Valjda da bi rehabilitovao Karađorđeviće, tu „časnu“ ulogu je preuzeo na sebe Amfilohije Radović. Obećao je svečano da će prije svoje smrti povratiti kapelu na Lovćen, onu istu koju je Aleksandar posvetio svom sinu Petru. Možda iz neznanja, ili ga je možda baš briga, toliko je osilio kao da je već na čelu Crne Gore, jer je pojavljujući se u vizantijskim blještavim odorama, zamislio da je neograničeni vladar, u isto vrijeme glava države i crkve, kao u Vizantiji.

Amfilohije Radović naročito se okomio na Crnogorsku autokefalnu crkvu, koju je Karađorđević ukinuo kad i državu Crnu Goru, a svoju rodbinu bez imalo obzira istjerao iz Crne Gore. Čudno je što ih nije i fizički eliminisao, što bi sasvim odgovaralo njegovom karakteru. Dakle, g Radović je u hramu Hrista u Podgorici, nazvao Crnogorsku crkvu autofekalna. Zar to nije Belzebubov rječnik? Nadam se da se toj njegovoj “duhovitosti” nijesu nasmijali baš svi koji ga slijede.

Kad smo kod duhovitosti, poznata je njegova izjava da je Crna Gora nastala u Titovom jajcu. To je vjerovatno rječnik koji praktikuje na plemenskim okupljanjima, ili pri skandiranju na ulicama protiv Crne Gore, zajedno sa Frontom, njihovo beskorisno ulično poslovanje. I ništa ne nauči za 30 g. bratija ta nego da Mila proglasi za lopova. To je njihov početak i kraj djelovanja.

Da se vratimo litijama – zar to priliči crkvenim velikodostojnicima. Nastavili ste sa povorkama i sa puno djece u vrijeme infekcije, valjda ih ubjeđujući da vama to ne može da se desi i da je Bog uz vas. Ja mislim da se Bog takvih koji svađaju narod odrekao. I kako tumačite to da ste i vi odjednom pozitivni, i što je najgore, pokušali ste to da sakrijete, što nije zabilježeno da uradi „Božiji čovjek“.

Pokušavate da probleme Srbije preselite u Crnu Goru, još odjekuju vaša skandiranja i vaših pristalica „ovo je Srbija“ , „ovo je Kosovo“ – e pa nije, ovo je Duklja, Zeta, Crna Gora. A vi ste Kosovo priznali prvi onog trenutka kad niste smjeli da se pojavite ni na granici, a ne na Kosovu. I vaše licemjerje nema premca jer ovdje organizujete litije za odbranu Kosova. Što se junaci ne pojaviste tamo?

Godine 2006. blagoslovom njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha najsvetijeg trona pećkog izašlo je iz štampe – Pravoslavlje u Crnoj Gori.

Tu ste na najgrublji način iznijeli neistine – npr fotografija na kojoj sjede crnogorski prvaci sa Mitrofanom Banom navodno 1918. godine, koja je snimljena 1910. g. i na kojoj je odbor za jubilarne svečanosti. Ko je dozvolio to poigravanje sa ljudima dostojnih svakog poštovanja, Crnogorcima koji su svakog trenutka bili spremni da umru za Crnu Goru? Neki sa fotografije nisu bili živi 1918. g. a prvi od lijeva je umro 16. janura 1916.g. (moj đed Labud Gojnić). Ko je zadužio nekog popa „od kude Niš ili Leskovac, ne znam od kude je“ da piše o Crnoj Gori!?

G. Amfilohije nije valjda zaboravio kako je otišao sa zadnje službe u Srbiji (Vršac)? Poslije njegovog odlaska Srbijanci su pekli volove, proslavljali što su ga se oslobodili. Valjda ste još ljuti na njih pa zato ovamo svađate narod, po navici. Vaša je uloga kod naroda, da budu složni, da su ljudi isti, da nije važno porijeklo, da postoji samo jedan Bog, a kako će ko da mu se moli to je njegova stvar, samo da poštuje Njega i ljude i njihove različitosti. Anatemišete crkve i narod koji se ne uklapaju u vašu velikosrpsku ideju, vaše hajke, litije da odbranite srpske svetinje u Crnoj Gori je još jedna velika laž! To su Crnogorske svetinje, koje su gradili Crnogorci, gradili i branili, a vi pokušavate da im zabranite da uđu u svoje hramove. Vi skranvite Crnogorske svetinje – kako ste se usudili da napravite onaj kičeraj na svetoj planini Ostrog, kao da pravim vjernicima treba asfalt i komfor. Ali vama trebaju prilozi vjernika koji su pozamašni i uz ostale aktivnosti kojim se popovi bave i u zadnje vrijeme taj je poziv postao primamljiv.

Ponavljam, svetinje SPC su na Kosovu, prave svetinje i zaista ima čovjek na što da se pozove, a vi i srbijanske vlasti kukavički se povlačite u Crnu Goru i pravite nered. Baš me interesuje, junače, kako bi izgledale vaše litije na Kosovu, gdje imate pravo na njih jer je to nekad bila srpska zemlja. Interesuje me kakav biste utisak ostavili u tim svečanim odorama na kojima bi vam mogla Vizantija pozavidjeti. Vi ste čovjek koji voli da se eksponira. Vi ste jednostavno zajedno sa srpskim rukovodstvom prihvatili tu bruku i sramotu, koje broji ko jeste, a ko nije priznao Kosovo, zanemarujući i dalje činjenicu da su ga oni prvi priznali, a vas poslali da anektirate Crnu Goru.

Aktuelno srbijansko rukovodstvo (tres alegres caballeros i la cucaracha) ne prestaje sa svojim miješanjem u Crnu Goru i optužbama i lažima, kukavički pokušavajaju da skrenu pažnju srbijanskom narodu sa njihovijh problema. Tu su i neki akademici i poneki degenerici koji sebi daju za pravo da negiraju jedan narod, jednu zemlju, a čiji su oni otpadnici.

Gdje nestadoše Srbijanci pristojan svijet, gdje su intelektualci, elitni ljudi, zašto su se ućutali dok im neke političke glavešine, a sve su samo ne to, dovode zemlju u sukob sa svim i svakim. Aktuelno rukovodsvo im je puno eksperata za pravljenje problema. Što ako uskoro zaborave na Crnu Goru, tu je Sandžak, tu je Vojvodina, što ako Bugari zatraže nazad Beograd…

No, meni je najvažnija Crna Gora i vrijeme je da nas ostavite na miru. Vrijeme je i da ostavite na miru jesu li Sloveni postali od Srba, jesu li Srbi došli od Vavilona, jesu li Goti ili su rimski carevi bili Srbi itd…
Kao što rekoh, Crna Gora i samo ona je uznemirena raznim lažnim aktivnostima, objašnjenjima srbijanskih poslušnika. Trebamo svi u Crnoj Gori da shvatimo da smo opstajali i u mnogo težim situacijama, mnoge stvari koje nam se dešavaju mogu na miran način da se riješe.

Istina, uvijek dođe neki novi samozvani vođa, kao ovaj sa čašom u ruci i kapcima na pola koplja.

Gospodine Amfilohije, vi ste ipak samo čovjek i ispod blještave odežde, kojom ostavljate utisak na dobar dio mase, samo čovjek. Vama su postavljeni zadaci od vaših poslodavaca koje ne možete uspješno da obavite, i umjesto da ogorčenost koja se nakupila u vama zamijenite dobrotom i okanete se političke djelatnosti. Vaš pretpostavljeni je samo Bog – nemojte da se stidite pred Bogom za to što radite protiv svog naroda!

A, ja se stidim što vam je Crna Gora dozvolila to što radite!

Autorka je unuka Labuda Gojnića, slikarka i Crnogorka Ljudmila Đurović (83)

 

28

avatar
1000
23
5
0
 
28
Marsej 1934Marsej 1934montyputuj igumaneAb_Ovo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Cudna je orah voćka,ne slomi je a zube polomi….tako da posrbice,redom cete sad pred bogom na istinu!

putuj igumane
Gost
putuj igumane

suska se da je ovaj scenario sadasnji djelo njega i djukanovica… mada ce vrijeme pokazati!!

mrkela
Gost
mrkela

Ne damo crnogorske svetinje Crnogorcima !

Ab_Ovo
Gost
Ab_Ovo

Ssusska se da djedo i nije bass dobro

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Ne kad ste avetinje

Nate
Gost
Nate

Hahaha dobro pitanje. Treba da probaju BRANITELJI KOSOVA tamo! Hahahahahahahahahaha Kako ih mlatnu 🙂

Sany
Gost
Sany

Treb da se stidimo , ako nas ima , Vaših godina . Hvala Vam na ovom pismu .
Poštovanje!

amo
Gost
amo

Svaka CAST gospodjo,konacno neko da saspe suvu istinu u lice ovome antihristu i njegovim posrbicama.Samo ste zaboravili fotografiju kako ljubi TITU ruku poklonivsi se do zemlje,a kad dodjose cetnici na vlast svega protiv TITA.

expert123
Gost
expert123

Istina je ponekad gorka kao u slucaju djelovanj Amfilohija u Crnoj Gori , ali to ne znaci da prestaje biti istina. U ovom slucaju nema se sta dodati.

Cetinje MNE
Gost
Cetinje MNE

Hvala vam dična Crnogorko!!!

freeMNE
Gost
freeMNE

Bravo Ljudmila i svaka čast na tekstu i hrabrosti!

Nina
Gost
Nina

Uh kakav tekst! U stvari,nije ovo tekst.Olovka je samo ispisala istinu o lazima i otrovu koji se vec dugo,u odredjenim kolicinama servira narodu.Snazan utisak ostavlja svaka rijec i nesto najteze sto sam u skorije vrijeme procitala.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Mitropolit se nikada ne bi niti će se okomiti na autofekalnu crkvu.

LAUDA
Gost
LAUDA

A pjevaj ti sad do mile volje, džaba ti je sve

Jesi pročitao m
Gost
Jesi pročitao m

L(A)UDA
uzaludniče

Frites
Gost
Frites

Svjestan je svega on, zato je I mobilisao 1000 popova ratnika, a u Srbiju ih ima 800. Marljivo I predano ispunjava svoju misiju koja traje punih 27 godina, a to je da satre svaki trag o postojanju Crnogorske pravloslavne crkve. No se nadam da ce mu se jednog dana kao bumerang obit o glavu svaka njegova zla namjera. Jedino Crnogorci… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Bravo Ljudmila!!👏👏👏👏

Commentator
Gost
Commentator

Odlično. Sve rečeno, ko ima mozga da shvati

Hurem
Gost
Hurem

Svaka vsm cast gospodjo, moje veliko postovanje sto ste se usudili u ovo svetosavsko vrijeme da im skresete u brk sve sto jesu i sve sto ih sleduje.Mnoge “junacine”bi ustuknule a vi ne.POSTOVANJE ZA HRABROST I RJECITOST.

mačor
Gost
mačor

Izgubila Srbija Kosovo odavno,neće im uspjeti da preko CG izađu na more !

Crnogorska Brda
Gost
Crnogorska Brda

Svaka cast. Vrlo jasna i nadasve pomirljiva poruka!!!

Milica
Gost
Milica

Svaka Vam čast gospodjo, svaka riječ je na pravom mjestu. On je i došao sa zadatkom da uništi CG. I ja kao Crnogorka se stidim šta smo mu dozvolili

Lux
Gost
Lux

Nek si mu rekla !

Śan
Gost
Śan

Pisi mu u petak.

monty
Gost
monty

Pisi ti onom ko te placa u Beograd…

Ogledalo
Gost
Ogledalo

Gospodjo Đurović, svaka Vama čast! Predivan tekst, pun emocije i ljubavi prema svome narodu i državi. Što reći, kao i uvijek jedna žena ( Crnogorka) kaže više nego 100 naših akademace. Poruka za sve generacije i profile u nasoj zemlji. Bog Vam zdravlje dao!

Prč
Gost
Prč

I treba da se stidimo sto smo dozvolili da radi to sto radi.

ABC
Gost
ABC

Prč, to je prava riječ, stid i sram. Moramo ispraviti tu ogromnu grešku kako znamo i umijemo. Ne smijemo ostaviti nasoj đeci da je ispravljju.

Send this to a friend