Kolumne

Podgorica: Hljeba i sahrana

Piše
Brano Mandić

(preuzeto sa portala Okruženje)

Raduje se Crna Gora ovih dana, dočekala je političku elitu koja neće misliti na glasača samo na ovom svijetu, dobila je garnituru novih kadrova na čelu sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem koji obećava agilnu reformu i u periodu nakon smrti.

Prošlo je vrijeme kampanjskog titranja od izbora do izbora, konačno ozbiljan čovjek za vječnost, neko ko je kadar da navali na pričesnu kašiku usred pandemije i pozove građane da podijele sa njim biološki rizik, a sve kako bi se ispunio drugi dio njegovog ekonomskog plana – carstvo nebesko.

Siromah Krivokapić je nestranačka ličnost, pa nikom ne smeta što mu crkva omogućava logistiku. Tu se misli uglavnom na ozvučenje, vino, proju i osnovne potrepštine, kako bi se virusu podveo pristojan broj glasača. Crkva je uradila i mnogo više, žrtvovala arhijereja, samo da se narod saborno okupi. Sahrana mitropolita Amfilohija, e to je bila pozornica dostojna velikih gesti, pa je Krivokapić pokazao šestice demonu novog svjetskog poretka i podijelio kašiku sa pastvom.

Mandatar je inače svoje buduće ministre nazvao apostolima, pa je jasno da više nikog ne interesuje materijalno, jer vječnaja pamjet je ono oko čega se sabira demokratizovna Crna Gora. Zato hrabro u smrt, poručio je mandatar, vaša imena su već na spiskovima NKT-a i temperatura za kojom će uslijediti pneumonija potrajaće kratko za vašeg đeda ili strikana, koji idu na bolje mjesto, plus rasterećuju ovozemaljsku budžetsku potrošnju i zalihe longacefa. Dakle, seljenjem dijela stanovništa na onaj svijet, pod menadžerskim okom države i pomijesne crkve, vrši se neka vrsta redistribucije resursa i kapitala, kolektivno reformsko pregrupisanje na tragu nekadašnje deagrarizacije. Razlika je što ovog puta domaćin ne napušta seosko plandište i buljuk koza, već mirno prelazi rijeku Stiks i upisuje se u katastarsku jedinicu vječnog sjutra.

Raduj se zato Crna Goro, jer dobila si svog Vilija Branta, mandatara koji je pola svog političkog žitija proveo klečeći po namastirima, zobljući žito na grobljanskom mramoru, jednog hrabrog surfera na litijskom talasu, onog što je zajahao dasku od tikovine osveštane pod Ostrogom gdje je, uzgred budi rečeno, nova vlada i uglavljena.

Kome više trebaju političari da te iskoriste dok ne krepaš i onda više ne misle o tebi? Izvršna vlast ima da obezbjedi skrb nakon što se predamo vječnoj istini. Krivokapić je prvi koji je to osjetio, ponudivši jasan, a pravoslavan plan.

Na taj način korona je od krize prerasla u šansu, manastirske kruške dvaput su cvjetale u Piperima, proplakalo je nekoliko loza na primorju, a jedno đače sa Kosmeta usnulo je svetog Pantufija koji je objasnio ministru finansija da se sporazum sa MMF-om mora prihvatiti, po cijenu da apostolska vlada prestane biti omiljena u narodu.

Reforme će dakle biti bolne, ali su nužne i bogu mile. Ne zaboravi, namučeni čitaoče, da niko nije izbjegao porez i smrt, te dvije zaloge svake stabilne države. Amin!

13

avatar
1000
13
0
0
 
13
MongroDulagwidoNarozJednakost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Hahahaha!!! Odlično slikanje! Jednu stvar si prenebregnuo, u zadnjem pasusu! SPC kod nas nikad još nije platila ni cent poreza!

Dula
Gost
Dula

Tacno tako.

gwido
Gost
gwido

Brano legendo falio si

Naroz
Gost
Naroz

Dobro došao Brano! Srećan povratak kući.

Jednakost
Gost
Jednakost

Svetosavski Alan Ford.

Tek tako
Gost
Tek tako

Kako je zinuo ka mali tić .

Baš brinem
Gost
Baš brinem

Dok sam čitao ovaj tekst naumpalo mi je na one mrčove što za rad jednokratne slave i dokazivanja srpstva, koje im niko ni do taj dan nije branio da se izjasne, vratiše značke i uniforme da bi litijali. Brine li ko od ove ekipe i litijaša o njima. Imaju li što i od čega porodici kupit da prežive? Ili se… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Premijer zvani “kućarin” (kašika)

Ljubo
Gost
Ljubo

🤣🤣🤣🤣 odlicno!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

danas poslanik ure predstavnik civisa gradjanskog saveza ljekar pozelio srecan rad premijeru uz boziju pomoc ….ja sam vjernik i kroz zivot sam naucio da vecina onih koji koriste vjerske rijeci u svakodnevnom zivotu najmanje vjeruju i na svasta su spremni …ovo postaje bolesno da premijer vlade i ljekari izigravaju vjernike

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Genijalno😀

Don Vito
Gost
Don Vito

O tempora, o mores!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Djelovanje prvog apostola i njegov vjerski fundamentalizam su očigledni. Vodiće državu ka vladavini teokratije svetosavsko-ljotićevskog tipa.

Send this to a friend