Kolumne

Ponašanje Crkve platiće narod, na koji se pozivaju i popovi i političari

Foto: Skala radio

Piše

Slavko Mandić

Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Eparhija mileševska, primaju k znanju nove, pooštrene mjere Vlade Crne Gore u borbi protiv epidemije. Kako su oni rekli, tako će i biti, s obrazloženjem da se u Crkvi ne radi o “simboličnom konzumiranju hrane koristeći isti pribor za jelo”, već se pričešćuje Tijelom i Krvlju Gospoda i Boga i Spasa našeg Isusa Hrista za iscjeljenje od svih virusa, zdravlje i spasenje duše i tijela i zadobijanje vječnog života, napisano je u saopštenju koje potpisuje Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i Eparhija mileševska, u prve dvije rečenice kojima pokušava da objasni da je uzimanje hrane jednom kašičicom sveti čin.

To znači, objašnjavaju potpisnici saopoštenja, da nema nikakve opasnosti od moguće zaraze koronavirusom, ni da se zaraza može prenijeti ako je, kojim slučajem, neko od prisutnih vjernika došao inficiran, pa se pričestio kašičicom, a za njim neko drugi, treći ili sto treći. Od zaraze, ako svi mi ostali razumijemo napisano, brani vjernike vjera u koju zli virus ne može i neće priviriti. A i ako priviri i napravi štetu, ona je kratkoročna, jer je u ponudi vječni život, koji čeka one koji se pridržavaju rituala i pravila koja propisuje dogma, a nijesu sa uspjehom prošli prvi čin ove vjerodrame.

Zaista je nevjerovatno da se u 21. vijeku može nekome ovo tumačiti. Niko nema ništa protiv da Crkva, ma kako se ona zvala, izliječi sve one koje bilo koja bolest napada. Je li Bog dao, kazaće narod. Ali vidimo da koronavirus napada jednako i vjernike i nevjernike, i popove i političare, akademike i komunalce, sportiste, agnostike i ateiste. Pričešćem jednom kašikom samo se povećava mogućnost da se, među više hiljada onih koji “zagrizu” kašiku, ušunja i virus.

Znaju to dobro sveštena lica. Znaju i kakva opasnost vreba od širenja virusa i kakva je progresija ako se neko inficiran pojavi na mnogoljudnim manifestacijama. O tome svjedoči golgota kroz koju prolazi Italija i njene najbogatije regije Lombardija i Veneto, u kojima ne stižu da sahrane mrtve. Pa zašto onda SPC u Crnoj Gori nije i de jure i de fakto prihvatila preporuke Vlade Crne Gore o potrebmom korigovanju ponašanja, kako bi sačuvali stanovništvo od ove strašne pošasti koja je okupirala svijet?

Možda odgovor na ovo pitanje daje sljedeća rečenica u pomenutom saopoštenju? A ona glasi, citiram: Žalimo, međutim, i smatramo štetnim, što se ove odluke, makar bile i privremenog karaktera, donose jednostrano, bez konsultacije sa Crkvom – iako je ona, od pominjanja prvih vanrednih mjera, pokazala maksimalnu saradnju i susretljivost u pogledu Vladinih sankcija u borbi protiv zarazne bolesti. Smatrali smo i smatramo da se jedinstvo i povjerenje koje nam je danas najpotrebnije, ne stiču prijetnjama i demonstracijom sile, nego spremnošću da se čujemo i razumijemo. Nažalost, i ovog puta je to izostalo.

E sada je već sve mnogo jasnije. Crkva, iz slobodnog tumanjenja napisanih konstatacija, postavlja osnovno pitanje: Ko je šef u Crnoj Gori? Ona ili država? Jasno je da je u mnogo čemu i u mnogo učinjenom na ovim prostorima u minulom periodu Crkva bila šef, pa je sad i njoj samoj nejasno što se to dešava? Je li Zakon o vjerskim zajednicama pokrenuo lavinu u koju će završiti ničim opravdana ali ustoličena ideja da je u Crnoj Gori Crkva jača od države? Je li posljedica onoga što se dešava uistinu inat, bez obzira na moguće strašne posljedice. Jer, Crkva kaže da je država trebala da se konsultuje sa njom oko donošenja odluke da vjerske organizacije obavljaju svoje obrede bez prisustva vjernika. A koja to država još pita crkvu što treba da uradi kada su joj nacionalni interesi ugroženi i kada se nadvila žestoka prijetnja nad životima njenih građana? Ni jedna jedina, gospodo popovi, pa vjerujemo, neće ni ova.

U saopštenju se kaže da Crkva prima k znanju nove, pooštrene mjere i da će biti kako su oni rekli. Onda slijedi nabrajanje što se uradilo da se ispoštuju odluke Vlade i što su sve činili prilagođavajući se uputima zdravstvenih ustanova po pitanju javnog zdravlja i novonastale situacije. Suspendovane su narodne litije, odloženi brojni obredi, kao i svi događaji, proslave, predavanja, nastave vjeronauke, hora. Velikom broju vjernika je savjetovano da ovih dana ne dolazi u hramove, nego da sveštenika čeka u svojoj kući. Naročito juče, u nedjelju 22. marta, liturgije su služene u svim crnogorskim gradovima, na osnovu detaljnih i strpljivih dogovora sa predstavnicima Vlade i Uprave policije, o vremenu i načinu njihovog obavljanja, napisano je u saopštenju.

Crkva je valjda zaboravila da je država kazala da se zabranjuju sva javna okupljanja i da oko toga nema više pogađanja. Crkva je bila obavezna da prilagodi svoje vjerske nastupe i obraćanje vjernicima na način kako je to uradio obrazovni sistem. A ne da drži protestne skupovime, poput onih u crkvi Sv Nikole u Kotoru. Ili juče, na dan s kojim se Crkva s ponosom poziva, koji je okupio preko 1300 vjernika. A država je, podsjetiću popove još jednom, zabranila javna okupljanja. Neki, koji tu odluku nijesu poštovali, završili su kod državnog tužioca, a on im je određivao zadržavanje do daljeg pravnog postupka. Naravno, virus se na tim skupovima mogao proširiti, a je li, još ne znamo? I ko će tada biti odgovoran? Država ili Crkva? Ili možda i jedni i drugi?

Nemamo odgovor na to piotanje ali znamo ko će takvo ponašanje da plati i na čija pleća će nevolja udariti. Na narod, na koji se pozivaju i popovi i političari.

Zato je, imajući u vidu aktuelnu zdravstvenu situaciju, neophodno da svi, bez razlike, poštujemo propisane mjere i odluke Vlade, kako bi zajedničkim naporom suzbili širenje koronavirusa. Onima koji to neće i ugrožavaju i sebe i druge, mora da se pozabavi država. Pa bio to i sam državni ili crkveni vrh.

A večeras je prijavljeno još pet novih slučajeva. Koliko ih je zbog nepoštovanja odluka?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Morpheus
Gost
Morpheus

Pise bivsi veliki Srbin i clan NS

Fileopg
Gost
Fileopg

lako je popu druge ćerat da se pričešćuje jednom kašićicom kad se on prvi pričešćuje pa onda svi ostali…

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A bio si clan Narodne stranke.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Toliko lajanja na pravoslavnu crkvu, a u pravoslavnim gradovima skoro nijednog zarazenog.

stanovništvo
Gost
stanovništvo

Podgorica — 27 , Budva — 4 , Herceg Novi — 4 + 1 smrtni slučaj , Andrijevica — 6 , Danilovgrad —- 1 , Bar —- 3 , čini mi se da je u ovim Opštinama većinsko pravoslavno stanovništvo. Ispravite me ako griješim.

Sanja
Gost
Sanja

Kolika je svijest ljudi da pristaju da jedu iz jedne kašičice? Da li je to normalno? Šta je sa ovim ljudima? To što oni ugrožavaju sebe je njihova stvar, ali će ti isti otići na posao i zaraziti druge…

skalamerijaradi
Gost
skalamerijaradi

Sjale se istom kašičicom pričešćiva dok je bio u Narodnoj stranci pa mu to nikad nije smetalo.

Cika miki
Gost
Cika miki

Crkva ovim,,vjernicima ,,nudi zagrobni zivot znaci kasika vas nece inficirat, ko je ovdje lud

Muzil
Gost
Muzil

Ko vadjase oci zardjalom kasikom ko izbaci i pobi iz voza ljude jer mu se imena ne dopadaju ko napuni hladnjace tijelima ljuckim ko pobi 1600 djece u Sarajevo ko srusi 300 dzamija u Bosni sve to i jos mnogo losega uci jese ovi spasioci uz hriscanske poklice vijernika

Mne
Gost
Mne

To smo svi mi uradili hriscani i muslimani zato sto smo neuki i zato sto volimo idole!!

Velji
Gost
Velji

Drs’ se dzepa Щata. Ne optuzujte Crkvu za nesposobnost drzave.

BOSS
Gost
BOSS

SAD (Amerika)spada u vrh demokratije u svijetu ali ako radite protiv njenih interesa iako imate americko drzavljanstvo mozete lako da ga izgubite i budete depirtovani iz iste.Zato CG parlament mora da izglasa isti zakon i tako obezbijedi suverenitet nad svojom drzavnoscu koja je ugrozena primjerom Herceg Novi i okolina.Deportacije su svugdje po svijetu zasto bi mi bili izuzetak hraneci sirotu… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bravo tacno ne samo US nego i UK,ne valja ti zemlje koja te primila i bi da je rusis oduzimanje drzavljanstva i momentalna deportacija.Idite tamo dje vi je bolje niko vas ne drzi ukljucujuci vase popove.

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Slavko imas li temperature? Ajde polako 14 dana da te ne cujemo I ne gledamo

barski
Gost
barski

Ostavite crkvu namir vise nesposobni idi.ti

Vraneska dolina
Gost
Vraneska dolina

Богами Славко и Мирко (Дарко) не попуштају. Ко прави бомбаши.
А шта рече Дритан о Славку? Ко би вјерово да се може тај омладинац дрзнути да му онако безочно саспе истину у лице.
Браво Славко

Lilika
Gost
Lilika

Oci su ogledalo duse. Razumijete sta hocu da kazem…

Pravi Rade007
Gost
Pravi Rade007

Ovaj mandic jedva docekao priliku da blati SPC

komšija
Gost
komšija

A od kad se to blato može oblatit?

Domi
Gost
Domi

Komsija kako si

Sever
Gost
Sever

Objavite pismo koje je sindikat doktora uputio premijeru. Nek narod vidi kako se koriste maske. Batalite se crkve vi koji ne vjerujete u Boga. Nije vrijeme za svadje ,moramo svi da se posvetimo zajedničkoj borbi protiv virusa.

Pero
Gost
Pero

Kako, jel tako sto cemo lizat istu kasiku? I posle recemo to je bozja volja.

Vuk
Gost
Vuk

A sto ne objavite reakciju sindikata ljekara??!!

Cogito
Gost
Cogito

To što do sada u istoriji na kugli zemaljskoj nije zabiljezeno da se neko zarazio Svetim Pričešćem samo pokazuje koja je svetinja u pitanju i šta je vjera pravoslavna. Čudo koje se ponavlja svaki dan preko hiljadu godina. Komima oči neka vid. Niko normalan ne bi radio nešto da namjerno zarazi ljude. I na kraju sveštenik upotrijebimono što ostane. Valjda… Više »

Fileopg
Gost
Fileopg

nije tačno pop se prvi prićesti, poslije njega ostali…

nenad mne
Gost
nenad mne

Normalno, on je prvi i kašika je čista!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Slusaj ako ti kazem i nazovem te ime OMG nece mi objavi ti komentar.Zato cu da ti kazem ,UK prime minister Boris Johnson izasao I rekao ,od ovog trenutka su zabranjena sva vjerska okupljanja,sahrane samo u krugu najblize rodbine to jest one najuze,sve drugo krivicna odgovornost.Ni popa ni crkve da pomisli da ne poslusa,jeste li vi ludi ja mislim da… Više »

Dragan
Gost
Dragan

Gospodi pomiluj

Dragan
Gost
Dragan

Regularno je sve u SPC

Prč
Gost
Prč

Jasno je da ce nas sve nagrditi ako nastave sa ovakvom praksom.samo pitam kako na litijama ima desetine hiljada a u ckve jedva koja hiljada?ne nike ih zbog korone tako malo,to je uobicajen broj pa i manji

Miki
Gost
Miki

Slavko spadalo jedno

Sistem
Gost
Sistem

Kolko puta treba da se u komentaru “plj… Crkva” da bi se objavio komentar…
“Napadnem Crkvu” tu i tamo, sli ne izgleda dovoljno i redovno…
Da je bilo “ovakvih portala , za vrijene Njegoša, ne bi moga’ dvije stranice napisat…

Fileopg
Gost
Fileopg

Njegoš je sužio u crkvi samo šest godina od kad se zavladičio poslije je skinuo odežde obuka crnogorsku robu …U crkve je ulazio samo kao turista ili znatiželjnik…

Bezobraza
Gost
Bezobraza

Ti si veoma bolestan, … skinuo si se ti ,ali uzalud.

Daka
Gost
Daka

Nije strasno, poslije jednog inficiranog moze se inficirati jos samo jedan poslije njega, ako dobro oliže kašiku.

Bole
Gost
Bole

Apelujem na Crkvu da se bavi duhovnim zdravljem, a da fizicko zdravlje ostavi onima koji malo vise znaju o tome. Sramota je da ovo radite. Ni Bogu to ne moze biti milo, da prkosite i inatite se ovakvim stvarima. Morate se prvo sami cuvati, da bi vas Bog cuvao. Poslije cete kukati i kajati se, ali to nista nece znaciti… Više »

Njegus
Gost
Njegus

Uuuh odaklese ovaj lik spojavio.
Posipanje pepelom,a devedesitih je Šešelj bio mala maca za njegove stavove.
Bio je broj jedan ratnohuskac u Kotoru!
Prvo bi trebao da ” skokne” do Haga na par godina, ako tamo dokaze nevinost neka piše , do tada mozda da ode u rodni kraj Gacko malo
On iz Gacka, da ” soli” Crnogorcima, super….

Lazine
Gost
Lazine

I da je sve tacno pohvalno je da je dosa dopameti jer ako su nam prevarili djedove nas nece

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Nije doša pameti, samo je korito zamijenio.

Djuro
Gost
Djuro

Nadjite na internetu molbu episkopa Grigorija koji moli vjernike SPC da se ne okupljaju i ne jedu iz iste kasike. Pa valjda zna bi i on da molitve lijece virus.

Piksi
Gost
Piksi

Ako posle ovog , ne daj boze bukne zaraza , sto ce drzava preduzeti???

Mićun
Gost
Mićun

Odmah sve popove pohapsit.

Драгутин
Gost
Драгутин

Не паничите. Будите достојанствени.

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Pises li ti knjige?

Sulzer
Gost
Sulzer

Sto je ovo majko mila?Da li su ovi ljudi normalni?Ima li drzave da sprijeci ovo zlo?Zabranite ovo zaglupljivanje.Pozatvarajte ove dzabalebarose

Mikica
Gost
Mikica

Pa to je bre krivicno djelo, svjesno dovodjenje u opasnost! To je za zatvor! Ne vidjeh da oni uzimaju iz kasike, niti da cjekivaju ikone, samo narod!

Vjernik
Gost
Vjernik

Zatvor sigurno, … kad ne izlaziš,… Muka Mika !

No Pasaran
Gost
No Pasaran

Napapa se i pop na kraju iz te iste kasike.

zokas
Gost
zokas

ponasanje popova je krajnji primitivizam….ALO.. ..21 vijek..E.”narode stoko moja”

Nikola
Gost
Nikola

Nisu popovi krivi no narod koji im slijepo vjeruje

Mrak
Gost
Mrak

Sram bilo neodgovorne popove.

Miki
Gost
Miki

To isto rade i u rimokatoličke crkve ali vi to ne želite da vidite

logicno
Gost
logicno

ne rade katolicke i to je jedna nejednakost izmedju pravoslavnih i katolickih bogosluzenja

Libero7
Gost
Libero7

Ponasa se kao svaki okupator

Sasa V
Gost
Sasa V

Tacno okupator

777
Gost
777

kao i ostale koji ne postuju zakon uhapsiti

Joo
Gost
Joo

1918.-e nalog je bio unistiti CG i sve Crnogorsko….izgleda da seto nije promenilo….ljudi lepo rekose da ce da oslobode “srbijansko more “ i CG od Crnogoraca……

Punisa Racic
Gost
Punisa Racic

Ahaaaaa Joo prestani jadan lazat ovaj svijet javno ! Crna Gora je prestala da postoji 1916 Aneksijom Austrougarske i veliko sila trebala je dase prisjedini Albaniji…! Koja je to zemlja zagovarala i trazila da 1918 Crna Gora s 250 000 stanovnika bude priznata drzava ? Reci mi ovo pa pomeni 1918!

mrkela
Gost
mrkela

Crkva Srbije mora štititi interese Srbije . Što tu nije jasno ?

dejan
Gost
dejan

Necete CG vratiti u srednji vek. Iz iste kasike stotine njih lizu! Pih

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dejane, srednji vijek traje do kraja XIV vijeka, a Vladike vladaju Crnom.Gorom od početka XVI vijeka. Malo edukacije neće škoditi.

Joo
Gost
Joo

Pope opreme….covek prica o zatucanom periodu….a ti lupetass gde uopste nije potrebno……mogao je i da kaze kameno doba, obzirom na postupke svetosavaca i tvojih kolega i neandraralci bi pred njima bili intelektualci…..

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Joo, je li to kažeš da je period u kome su Crnom Gorom vladale Vladike, zatucani period?

ND
Gost
ND

Mala ispravka,Srednji vjek traje do kraja XV vijeka!!

Mrgud
Gost
Mrgud

Ajde opreme sjaši više sa ovoga portala. Sa tvojima lažima jedino bi se mogao složiti Dobrica Ćosić.

ME58
Gost
ME58

protiv -68

CPC Vranjina
Gost
CPC Vranjina

Kod nas u CPC toga pricesca nema a nitse slave slave ! No te slabo ima u crkvu Dejo na Cetinje

Vjernik
Gost
Vjernik

Šalavko,… Svi koji rade protiv zdravog razuma će platiti,… A ko radi protiv sebe biće vrh nerazuma,…

dejan
Gost
dejan

Zatucanost!
Nakon korone obracunati se svim sredstvima sa primitivcima iz srednjeg veka.

Kimi
Gost
Kimi

Ko prešega krst u kanjonu Morače? Đe je vijest o tome,sram vas bilo

No Pasaran
Gost
No Pasaran

Bjezi bre tamo scetosacac.

SOLEX
Gost
SOLEX

Dajte više vanredno stanje

Dragan
Gost
Dragan

Risto i Srpska crkva i ovako tesko situaciju koriste da bi promovisali i velicali srpstvo. Nikad im nece biti dosta i uvjek ce im biti malo dok postiji ime Crna Gora oni ce biti tu da pokusaju da je poniste i aneksuju srbiji a Crnogorski narod minimalizuju i asimiluju.

TGD
Gost
TGD

Dje im nestade ono SPC. Sad ce se naljutit,

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ovaj ritual sa jednom užicom treba inače zabranit zakonom i najostrije kaznjavati ! Pa neka kupe kamion užica, pa bar neka svako koristi svoju, u stvari najbole da donesu od doma !

Libero7
Gost
Libero7

Tako se ponasa svaki okupator

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska sekta ne miruje.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Šta ti je sa NATO-m?

Titograd
Gost
Titograd

Čim se pomene svetosavska sekta ti se odmah prepoznaš pope. A NATO? Da je vječan i ponosan na 1999!

ME58
Gost
ME58

protiv -9

Mirko
Gost
Mirko

Nema veze, zbog godišta, oni će prvi stradati.

Црногорац
Gost
Црногорац

Slavko , najbolji sin Narodne Stranke ima pravo

Istina
Gost
Istina

Čije god da je sjajan je i u ime naroda zbori.
Živio novinarčino!

Send this to a friend