Kolumne

Protojevrej doberman

Svetislav Basara

Piše

Svetislav Basara

Veliko su ibretenije izazvali i u tešku su sprdnju bačeni lapsusi TV voditelja/ki izrečni u golemoj svesrpskoj tugi zbog smrti Njegove blaženopočivše „svetlosti“, Irineja.

Kao i uvek u Srbiji, ibretenije i sprdnja su završili na pogrešnoj adresi – na nejakim plećima nespretnih najavljivača/ica koji su mešali svetost i svetlost, jereje i Jevreje, stavrofore i staforde, itd. – dočim su u dubokoj senci ostali nosioci stvarne odgovornosti za projekat pravljenja basnoslovne pite od govana, započet u carstviju Referendumskoga Lopova, a uvrhunjen carstvijem Visokoga Vučića – što će reći projekat stvaranja vašarskog privida da je ova razvaljena zemlja zakoračila u zlatno doba i da iza društva u totalnom rasulu stoji jedna blistava tradicija.

Ukratko, ideja pokondirenih tikvana (raznih boja) bila je da se odurna sadašnjost i sveopšta beda (svih boja) zbašure bescarinskim uvozom sjaja i dostojanstva iz prošlosti (koje u tom obliku nikada nije bilo), što je rezultiralo serijom seoskih priredbi sa pevanjem i pucanjem, a svoj vrhunac – tačnije dno – dostiglo u svetom Sava centru prigodom proslave ordenonosne osamstogodišnjice autokefalnosti SPC, kada su naručioci i scenaristi trandibala u nameri da poserboslavjane titulu „ekselencija“, u usta voditeljke obučene u Jefimijin pozorišni outfit, uturili gromopucatelnu titulu „vaša prevashodstva“, kojom su u carskoj Rusiji oslovljavani podsekretari ministarstava i ugledni lakeji.

Gvozdeno je pravilo da kad se u cilju zasenjivanja opštenarodne prostote „na vrhu“ izgovori „njegovo prevashodstvo protojerej stavrofor“ – umesto da se to lepo prevede na srpski kao „krostonosni sveštenik“ – na dnu folirantske hijerarhije izgovara „protojevrej staford“. Pitanje je dana kada ćemo čuti i – protojevrej doberman.

Protojevrej doberman 2

Stvar slično stoji i sa povremenim – ali sve češćim – slučajevima kada raznorazni ekstremni desničari nekog umlate ili nekom, kako to novindžiluk voli da kaže, „nacrtaju metu na čelu“.

Ibretenije, moralna panika i arlaukanje se obrušavaju na ekstremiste koji u suštini samo nasilnim sredstvima produžavaju politiku (donekle) uglednih, uglađenih „demokratskih nacionalista“, Ćosića, Referendumskog Lopova, Bećkovića, da pomenem samo najuglednije.

Pisac hoće da kaže sledeće: ako se lupeta i bulazni „na vrhu“, ne može se očekivati da se na dnu – tj. na televizorima – lupetanje ne dovede do apsurda, kao što se još manje očekivati da pasivna agresija na vrhovima (svih boja) na uličnom dnu ne preraste u aktivnu.

Za kraj – komentar na sozercanje podfamoznog teologa, „Baneta“.

„I kada Gospod da – Vučića za predsednika na primer – pravi vernik treba da kaže „hvala Bogu“, a kada je Gospod uzeo Đinđića, trebalo je da kaže: Bog dao, Bog uzeo, blagosloveno da je ime njegovo.“ Da, „Bane“, upravo tako. Đinđić je „uzet“ jer ga Srblji nisu razumeli, Vučić je dat jer su ga debelo zaslužili.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
expert123HernanNidzo Walker🇲🇪Bernini🇲🇪Mirjana A.R.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

U Srbiji se forsiraju vrijednosti kao sto su parovi, zadruge i drugi rijaliti programi, turbofolk muzika i serije sumnjive umjetnicke vrijednosti. Zato nije ni cudno sto su prave vrijednosti u opadanju . Takodje i znan obrazovanje je sve vise u opadanju. To se posebno odnosi na mladje generacije , s obzirom na to ko su im uzori.

Hernan
Gost
Hernan

Srbijici nema spasa,to je čir Evrope odavno,ali se i kod nas nazire fijasko,čini mi se. O,kad li će minuti ovaj apostolski cirkus,majko mila? Uzdrmana je CG,po ko zna koji put u istoriji,valjda će se brzo vratiti u ravnotežu. Eh,da nam nije živalj mahom naopak mogli bismo bit među srećnijim zemljama. No,to je ono-da baba ima….bila bi đed.

Nidzo Walker
Gost
Nidzo Walker

Dubokoumno i okrutno-ali istinito nazalost.svaka cast za tekst.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Svetislav kao i uvjek, u centar. Jedan temeljan prkaz hipokrizije i licemerja srpskog društva uz eroziju znanja i obrazovanja. A sve mi se čini da će kod nas apostoli donijeti iste “vrijednosti”!

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Sjajan tekst – bravo Basara!

Send this to a friend