Kolumne

Rado četnik ide u ustaše

Dragan Bursać

Piše

Dragan Bursać

Ovo je priča o beogradskom “ustaškom heroju” Emilu Perški, nakon koje neka niko nikada više ne govori kako ustaše i četnici nisu isti. Isti su… i to tvrde zvanični režimi i u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

A Emil je ko?

Emil je bio zvaničnik NDH. Dakle ustaša. Ustaški policijski časnik, najpreciznije. Emil je odmah po izbijanju Drugog svjetskog rata po uspostavi NDH, kao zakleti ljubitelj lika i djela Ante Pavelića objavio knjigu Hrvatski vojnički revolucionarni odbor za sjećanje na vojnički ustanak od 5. 12. 1918.

Dok je u radio u endehazijskoj policiji, nije se libio da svojim likom i djelom pokaže na svakom koraku kako se ponaša “pravi” ustaša i kako se voli NDH. O njegovoj smrti, čak i danas kola mit među neoustašama. Navodno, Perška nije pobjegao pred partizanima nego ih je sa oružjem dočekao u svojoj kući na Zvijezdi i tada je ubijen. Naravski, za ovu priču ne postoje materijalni dokazi, niti validna svjedočenja, pa ipak i ovo je dovoljno da se bolduje “ustaško junaštvo”.

I zašto je Emil bitan?

Emil odnedavno ima svoju ulicu. Ali ne bilo gdje. Nije ta ulica u Sinju, Kninu, Zadru, Pakoštanama, ma nije ni u onim malim Čavoglavama. Nije to ulica izmišljena, ulica sa kojekakvih ustaških alkoholnih feštanja, ne to je prava pravcata ulica.

Nećete ili hoćete vjerovati, ulica je u Beogradu. Pazite sad ovo: Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda našla je za shodno da jednog ustašu nagradi ulicom jer je, kako zvanično saopštenje kaže “Perška bio profesionalac, zvezda jugoslavenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”.

Ali zašto tu stati, draga Komisijo? I Ante Pavelić je bio istaknuti advokat, pamte ga najstariji Beograđani, kao i Mile Budak, neshvaćeni poeta. I njima treba dati ulice. Eto, Dragoljub Draža Mihailović je bio… a, da, on već ima i ulicu, i trg, i skver, i sve što može imati klasični kolaboracionista u društvu zatrovanom povijesnom revizijom koje sakti svoju časnu istoriju.

Priča o Stjepanu nedostojnom ulice

E, ali nije to sve.

“Zaslužni ustaša” Emil je “zamijenio” partizansku legendu Stjepana Filipovića, koji je kao partizanski komandant, pogubljen u Srbiji, a njegova slavna fotografija na kojoj stoji uzdignutih ruku nalazi se u sjedištu UN u Njujorku. Inače, njegov spomenik u Hrvatskoj, odavno je dignut u vazduh. Dobro ste pročitali, narodni heroj Stjepan (Stevan) Filipović, ikona partizanskog i antifašističkog pokreta u cijelom svijetu, čovjek zbog kojeg uspravno i ponosno hodamo i u Njujorku… e taj heroj, dobio je toponimsku šut-kartu iz Beograda. Jer je partizan i Hrvat.

Ispravka, jer je partizan. Da je bio samo Hrvat ili Slovak kao Perška, a da je ustaša, dobio bi bulevar.

A Stjepan, kao Stjepan, dijete rođeno u Opuzenu, dijete koje se našlo u Srbiji i priključilo partizanskom pokretu, dijete koje su zarobili četnici u decembru 1941. koje je mučeno po lagumima i zatvorima njemačkim, ljotićevskim i nedićevskim bezmalo pola godine, dijete koje je podiglo ruke pred streljačkim strojem 22. maja 1942. i izložilo program pravde, pravičnosti i ljudstva u par riječi prije strijeljanja, dijete koje je umrlo kao narodni heroj Jugoslavije, dijete koje je imalo brata Šimuna, a koji je strijeljan u kragujevačkom masakru, odbivši da se kao Hrvat izdvoji, otišao je u smrt sa svojim sugrađanima Srbima. Tu je i drugi Stjepanov brat Nikola koji je poginuo tačno godinu dana nakon Stjepanovog strijeljanja na Zelengori kao borac Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade…

Ah, kakva grozna familija! Nije ni čudo što ih je četnikoljupski režim zamijenio sve zajedno jednim “časnim ustašom” u Beogradu. Odista, rado četnik ide u ustaše, a partizan mora biti sklonjen, ovako ili onako sa poprišta prepravljene istorije.

I onda jalovo i bespotrebno djeluje saopštenje gore navedene Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda, da će “naziv ulice Emila Perške biti hitno promenjen na narednoj sednici gradskog parlamenta”.

Nema zemlje za antifašiste

Onako zdravorazumski, odmah vas lupe dva pitanja:

Zašto je, za Boga miloga, u 21. vijeku, kada su svi podaci “na izvolite” napravljen ovakav sraman previd, ako se tako može nazvati? Otkud ta potreba da se fašisti izvlače iz naftalina, pa makar bile i ustaše i da im se dijele nazivi ulica?

Drugo pitanje je mnogo zanimljivije: ko je naredio da se heroj rata, narodni heroj Stjepan Filipović “skine” sa popisa ljudi kojima je dodijeljena ulica? Da li je moguće da antifašistički heroj u međunarodnim razmjerama, ne zaslužuje naziv ulice u navodno antifašističkom Beogradu?

Prije svega, odgovor na prvo pitanje daje ideološki smisao današnjem srbijanskom društvu u kome je i ustaša prihvatljiviji od partizana-antifašiste. Jer, možete li zamisliti suprotnu situaciju u ovoj i ovakvoj Srbiji – da se skidaju imena ulica kolaboracionista poput Draže Mihailovića i da se zamjenuju nazivima ulica antifašista partizana poput Filipovića. Nezamislivo, zar ne?

A odgovor na drugo pitanje je egzekutivan i sav stane u rečenicu “rado četnik ide u ustaše”. Jednako kao što je ’45. zajedno sa ustašom četnik stupao na putu bježanije put Austrije putem “zajedničkih dozvoljenih koridora”. Samo ovo nije ’45. nego 2019. Ulazimo još malo u treću deceniju 21. vijeka, a povampireni fašizam galopira, jači nego ikad prije Drugog svjetskog rata.

I vidite, na koncu je jasno sve kao dan – ovakvoj pročetničkoj vlasti u Beogradu draže je dati naziv ulice po ustaši, nego po heroju rata, partizanu. Ovakvoj vlasti i ovim vlastima, koje su legalizovale jedan kolaboracionistički-četnički pokret može se “omaći”, pa da i ustašu u toponimije svrstaju. Da je partizan, ne bi se “omaklo” – budite uvjereni u to.

Sličan se sličnom raduje i sličan sličnog miluje. Oduvijek je bilo tako. I na koncu, sve se uklapa – pogledajte režime u Hrvatskoj i Srbiji, pogledajte samo predizbornu trku u Hrvatskoj, u kojoj jedan od kandidata svojata teritoriju Bosne i Hercegovine, a drugi bi “prekopavao Jasenovac”. Revizionizam cvjeta, a ustaše i četnici su odavno postali “dobri momci”.

I zato, očekujemo uskoro da Stjepana Filipovića i njegovu tablu sa nazivom ulice odmijeni istaknuti građanin pop Momčilo Đujić negdje u Hrvatskoj. Heroj Filipović odavno biste ni u Hrvatskoj nema, ona je davno u eksplozivu ustaškom otišla put neba.

Al Jazeera

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Malo cu da skratim .Dakle 1946 je uhapsena grupa clanova organizacije mladi muslimani , medju njima i Alija Izetbegovic .Njih 13 je osudjeno na smrtnu kaznu , a Alija Izetbegovic je dobio 3 godine zatvora.Tada se mislilo da je on obican clan organizacije , jer mu je prijetila smrtna kazna da su tada znali da je istaknuti clan.Alija Izetbegovic je… Više »

expert123
Gost
expert123

Pokusacu da malo skratim . Dakle grupa radnika razlicitih nacionalnosti iz Gusinja , Plava ,i Murine izvodila je radove u okolini Cetinja tokom 60 godina proslog vijeka. ZAtekli su se u jednom selu blizu Cetinja i svratili u jednu ku cu sa namjerom da prespavaju . domacin ih je primio , dao im da jedu i bio je ljubazan. Pitao… Više »

expert123
Gost
expert123

Zbog cega je Zapad zaymurio na oba oka kada su Hrvati oslobadjali svoju teritoriju u ratu 90 ih godina . Kada su zauzeli republiku srpsku krajinu , kninsku krajinu ,slavoniju ., kada su povratili Vukovar itd . Hocu da to uporedim sa tim da su zaustavili ofanzivu zdruzene bosnjackohrvatske vojske koja je bila pred Banjalukom i trebalo je najvise dva… Više »

expert123
Gost
expert123

Rat u Bosni devedesetih je izbio zbog politike podjele Bosne koju su potpisali Milosevic i Tudjman u Karadjerdjevu .TO je bio slican sporazum koji su 1939 potpisali Cvetkovic i Macek o podjeli Bosne kada je stvorena banovina hrvatska. Dakle istorija se ponavlja nakon nesto vise od 50 godina. Slicno su Poljsku dijelili u 18 vijeku izmedju Rusije , Austrije i… Više »

expert123
Gost
expert123

Razlike izmedju ustasa iz 2 svjetskog rat je predvodio Pavelic koji nije bio islamofob vec naprotiv veoma naklonjen muslimanima koje je nazivao Hrvatima muslimanske vjere.Kada se kaze da rata u Bosni nije bilo izmedju HRvata i Bosnjaka u 2 svjetskom ratu mnogi u to ne vjeruju ali to je istina. Jednostavno Pavelic je za ustase bio veliki autoritet i svi… Više »

expert123
Gost
expert123

Poslije rata Pavelic se skrivao u Vatikanu , ili je Vatikan organizovao njegovo skrivanje. Pocetkom pedesetih otisao je u Argentinu , a krajem pedesetih dosao je u Spaniju. Na njega je 1959 godine izvrsen atentat , atentator je bio neki Jovovic pravoslavac iz Crne Gore cetnicke orijentacije koji se pravio veci katolik od pape. Njegova zena u izjavi za hrvatsku… Više »

expert123
Gost
expert123

Sam procijeni da li mozes ovo objaviti. Radi se o mojim pretpostavkama kako bi Pavelic zaustavio rat izmedju Bosnjaka i Hrvata u Bosni devedesetih godina. Najprije bi smijenio predstavnike paradrzave Herceg Bosne i naredio da se ona raspusti. Naredio bi svim hrvatskim snagama vojnim da zajedno sa bosnjacima koje je on nazivao Hrvatima muslimanima i sve to usmjerio protiv cetnickog… Više »

expert123
Gost
expert123

Ovo mi mozda neces obrisati. CEsto sam slusao pjesme Marka Perkovica TOmsona . KO je Tomson dobro je poznato u regionu . NJegove pjesme su zestoko antisrpske , ustaske itd. Medjutim u njima nisam naslutio ni trunku islamofibije ili anti muslimanstva. Pjesma o Bosni je veoma patriotska kao da je pjeva neki Bosnjak.

expert123
Gost
expert123

Mozda mi ovo neces obrisati. Naime na pocetku postojanja Ndh ustase su za pravoslavce imali dva pogrdna naziva . jedan je sizmatici , a drugi je grkoistocnjaci. Sizmatici su bili zbog velike sizme 1054 godine i podjele hriscanske crkve na zapadnu i istocnu . Zapadna je imala sjediste u Rimu , a istocna u konstantinopolju. Tako da je ovaj sukob… Više »

expert123
Gost
expert123

Postoji jedna stvar gdje su cetnici i ustase potpuno jednaki.[poptpuno isto su se ustase ponasale prema Srbima kao sto su se cetnici ponasali prema muslimanima . Tu nije bilo nikakve razlike medju njima. Da su mogli ustase bi istruijebili DeSrbe kao sto bi cetnici istrijebili muslimane. To si istorijske cinjenice koje niko ne moze da dovede u pitanje.

expert123
Gost
expert123

Na ovu inspirativnu temu zelim da napisem jos jedan komentar. Dr Ante Starcevic glavni ideolog hrvatskog nacionalizma iz 19 vijeka ,veoma poznat u Hrvatskoj i smatra se za oca hrvatske nacije izjavio je za bosanske muslimane sljedece. Bosanski muslimani pripadaju u najfinije plemstvo Evrope. Ova izjava je mozda poznata u Hrvatskoj a manje je poznata u regionu.

expert123
Gost
expert123

Odgovorio ako katedrala u Sarajevu nije smetala muslimanima izgradjena na bascarsiji zasto bi dzamija smetala katolicima u Zagrebu. Naredio je da zapocnu radovi i dzamija je izgradjena krajem 41 godine. Dzamija je postojala do46 godine i tada je srusena. Muslimani su od tada cekali 41 godinu da im sa izgradi dzamija i postojeca dzamija je izgradjena 1987 godine na mnogo… Više »

expert123
Gost
expert123

Zelim da napisem jos jedan komentar o ovoj inspirativnoj temi o necemu sto je malo poznato moguce i u Hrvatskoj m a kamoli u drugim zemljama regiona. Radi se o izgradnji dzamije u Zagrebu 1941 godine i okolnostima u vezi sa tim. Poslije okupacije Bosne od strane Austrougarske Muhamedanci kako su se tada nazivali Bosnjaci su poceli da se doseljavaju… Više »

expert123
Gost
expert123

Daleko najomrazeniji politicar Hrvatski kod Bosnjaka je bio Tudjman a daleko najpopularniji Stipe Mesic . Kolinda SE JAKO LOSE TRETIRA KOD bOSNJAKA jer daje izjave kontradiktorne , da u Bosni postoji jak dzihADISTICKI pokret koji prijeti Hrvatskoj i Evropi i da ih ima navodno 10000 hiljda sto je nedavno izjavila u Izraelu , pa je kasnije demantovala tu izjavu i… Više »

expert123
Gost
expert123

Iako ste mi izbrisali tri komentara tema je izuzetno inspirativna i zelim da napisem jos jedan. Zelim da istaknem razloge zbog cega je izbio rat izmedju Bosnjaka i Hrvata u Bosni 92 i 93 godine . Jedini krivac za rat izmedju Bosnjaka i Hrvata u Bosni u ovom periodu je hrvatski predsjednik Tudjman. Naime u Karadjordjevu je predsjednik TudjmaN dogovorio… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sve price o cetniicima, partizanima i ustasama su potpuno primitivne i podstaknute su najgorim primitivizmom i neznanjem ! Veliki narodi kao sto su njemci nikad be pricaju o fasizmu, pogotovo ne nacin kako se to radi na balkanu.

labris
Gost
labris

Nikada nisu ni prestali stom pričom,samo to nisu smeli javno,plaše se Rusa.

Tijana 1
Gost
Tijana 1

Nebuloze od texta i većine komentara.
Istoriju pišu pobedneci uvek, a ovde je istorija improvizovana od individul(a) ca.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sreća imamo fotografije i dokumenta iz rata, pa ne moramo vjerovati ni pobjednicima ni poraženima. A na stotimama fotografija zajedno četnici i Njemci. Kome glava ne služi samo za šišanje, davno je shvatio.

Konik
Gost
Konik

St Podgorica….Prvo rastumaci kose borio za Krst a ko za Petokraku i ti pricas ovuda o crkvi e ojadio se ni njemci ni talijani nijesu svetinje dirali zapitajse za Partizane i komunjare

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Konik, da pojasnim. Nije borba bila za krstove i petokrake. Njemci i Italijani su napali Jugoslaviju. Partizani su se borili protiv Njemaca i Italijana a četnici zajedno sa njima protiv partizana. Ako ti nije jasno što sam napisao, pogledaj stotine fotografija i dokumenata. Valjda shvatiš.

rambo
Gost
rambo

Ljudi podjite u T-Uzice u muzej imaju fotogravije na kojimase vidi dobro stasu cetnici radili od svojih Srba jer to su slike strave i uzasa
i danas istoriju pisu kako pase politickim mocnicima jer migracija placa sve

Mileusnic
Gost
Mileusnic

Odlican tekst! Bravo! Jedino Crn gora cuva antifasizam i temelji se na toj osnovi. Naravno, zahvaljujuci nasem Predsjedniku. Kojim slucajem da Demokrate i slicni dodju na vlast, postacemo gori od svih gore nabrojanih

xXx
Gost
xXx

Crna Gora je tipicna neofasisticka drzava cija se vlast odrekla svega antifasistickog iz proslosti. I ne samo to vec je vode lopovi,ubice i licemjeri.

expert123
Gost
expert123

Kakav je odnos NDH bio o muslimanima kako su se tada nazivali Bosnjaci govore sljedece cinjenice. ^ aprila 1941 na dan napada Njemacke na Jugoslavijupreko radija se iz Rima gdje je bio u egzilu obratio proglasom ustaski poglavnik dr Ante Pavelic Hrvatima katolicima i muslimanima i pozvao ih da podrze stvaranje Nezavisne Drzave Hrvatske kao ostvarenje tisucljetnog sna hrvatskog naroda… Više »

gost
Gost
gost

Totalni raspad vrijedonosnog sistema kod komšija. Ne znaju ko je bio kolaboracionista, ko je bio protiv njihovog naroda, ko se borio protiv okupatora – izgubljeni u sopstvenim lažima.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zemlja Monti Pajtona,eto to je Balkan!

Mrgud
Gost
Mrgud

Zašto četnici nisu branili svoju nejač od ustaša?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vojvoda Momcilo Djujic spasio hiljade hiljade zivota

Mrgud
Gost
Mrgud

Pročitaj poemu”Jama”Ivana Gorana Kovačića,ako znaš ko je bio i đe. I ko ga je ubio?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Titoisti: unistili pravoslavne hramove, vole Papu i zapad, goli otok, ubili sve neistomisljenike, htjeli sto manju Srbiju, lider hrvat katolik
Ustase: unistili pravoslavne hramove, vole Papu i zapad, jasenovac, ubili sve neistomisljenike, htjeli sto manju Srbiju, lider hrvat katolik

Mrgud
Gost
Mrgud

Puko si jadan.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Nije no ima zadatak. A rusi poslali tablet pa rabota po cio dan.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Je li neko čitao Dražino snishodljivo pismo poglavniku Anti Paveliću, kojim ga (pred kraj rata) moli da njemu i njegovoj četničkoj vojsci omogući odstupanje preko teritorije pod kontrolom NDH? Obavezno pročitati, može se naći na Internetu. Baš jedno antifašističko pismo, haha!

Mark
Gost
Mark

Tako je.Ko zna istoriju poznato mu je.Ko cita istoriju iz usta politicara nepoznato mu je

Nilski međed
Gost
Nilski međed

Kako to da su Četnici odstupali zajedno sa Njemcima preko Zidanog Mosta ako su bili antifašisti, Što nijesu ostali uz svoj narod, ili makar bježali u drugom smjeru od Njemaca.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kako to da Cetnici našli spas najvise u engleskoj i americi ako su bili fašisti? Ukljuci mozak

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

I Andrija Artuković je našao spas u SAD. Je li to znači da nije bio fašista? Uključi mozak!😂

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ustaši dali ime ulice u BG?!😂😂😂 Ovaj Vučićev režim je smješniji od Alo, alo! Suze mi idu od smijeha, časna riječ!😂😂😂😂😂😂

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ustase i Partizani su saradjivali najvise.

Mrgud
Gost
Mrgud

Takva vam je sva istina.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Ne lupaj. Liječi neđe te komplekse.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

To je istina voljeli ili ne. Ustase su dosli na partizanski kongres AVNOJ-a 1943 g. gdje su crtali granice komunisticke Jugoslavije. Nacrtali sto vecu Hrvatsku a sto manju Srbiju.

Mrgud
Gost
Mrgud

Dodavali municiju kroz cijev jedni drugima.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

1945. godine su Tito i partizani, među kojima je bilo i mnogo Hrvata, strijeljali sve ustaše koje su uspjeli da ufate. Toliko o tome, četinar. Svaka ti je priča istinita ka ta.

anoniman
Gost
anoniman

imate li ista drugo da pisete ili samo o cetnicima ustasama partizanima crkvi jeziku vucicu srbiji itd samo pisete sto se radi u susjednim drzavama a sto se tice ni kod nas nije bajno i kod nas ima rezima

Neo
Gost
Neo

Odličan tekst. U CG za sada nema dizanja obilježja zlikovcima, a Hrvatskoj i Srbiji nek je na obraz i sramotu šta su dopuštili, da saradnicima okupatora daju imena ulica.. Blago im u pamet.

Mrgud
Gost
Mrgud

Zato što su nasljednici izdajnika na vlasti. Uništili su ono s čim se Srbija ponosila u svijetu,da bi sad pokazali sav jad i bijedu izdaje antifašizma.

Maestro
Gost
Maestro

Ustaše, četnici, ZAJEDNO STE BJEŽALI!

Milojka
Gost
Milojka

Za ovo sigurno nije znao Vučko. Treba pitati Čedu Jovanovića je li znao Vučko.

Medenica
Gost
Medenica

Potpuno isti paravojna formacija ista Ideologija Luburici su iz Niksica Artukovic sa Cetinja Pavelic iz Herceg Novog sto se cetnika tice Krcun prvi Jovica Stanisic iz cetnicke porodice nakon rata partizani im dali sansu da se integrisu sta je to integracija?

V. M. Luburić
Gost
V. M. Luburić

Luburići su iz Ljubuškog, došli u Hercegovinu krajem 17. stoljeća iz okololice Sinja u Dalmatinskoj zagori, Artukovići također Ljubušaci (ranije prezime Čuljak, do unatrag 130 godina). Pavelići iz sela Krivi Put u Lici, njihov spomen datira još od srednjeg vijeka. Ovo su arhivski podaci i dadu se provjeriti. Tvoji podaci potječu od Šešelja, vjerojatno. Što su drevne arhive pri Šešelju.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Max Luburić je porijeklomiz Pive
Samo ukucaj na internet ,kakvog Ljubuškog

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Šta je ovo, ristogorci se otimaju za Maksa kao da je Tesla a ne manijakalni ubica?😁 Eto vam ga kad ste zapeli, i Hrvati bi vam ga rado ustupili, pretpostavljam.

V. M. Luburić
Gost
V. M. Luburić

Kad su Luburići u Ljubuškom nosili to prezime Pivljani nisu ni znali što su prezimena niti su ih imali. Luburići u Pivi su od Luburića iz Hercegovine, trgovci duhanom koji su se otisnuli put Crne Gore trbuhom za kruhom. Tamo se nastanili i prešli u pravoslavlje.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bravo za tekst. Sa uzdignutim rukama u trenutku kad su ga vješali bio je simbol anfifašizma. Kome stvarno nije jasno, neka ukuca”četnici i ustaše”. Naći će stotine zajedničkih fotografija kao i mnoga dokumenta o zajedničkim borbama protiv partizana. Jadni je narod koji nema svoje junake pa mora mijenjati istoriju.

Mileva
Gost
Mileva

Marko mućni glavom, nijesi skontao poentu. Javi se sljedeći ćas

Marko
Gost
Marko

Poredit ustaše i četnike može samo retardiran.
Pokret koji je pravio fabrike smrti u Jasenovcu koji su izvodili plansko istrebljenje pravoslavaca, koji su lovili i ubijali savezničke pilote i vojnike za razliku četnika. Draža Mihajlović je dobio orden od SAD za svoju ulogu u 2 sv. ratu. Izgubio je ideološku bitku a pobednici pišu istoriju.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Spašavali pilote, hahaha! Šta su bili četnici, humanitarna organizacija? Kaži ti nama đe su se borili protiv fašista? Niđe. Ko je pobio desetak hiljada muslimanske nejači u Podrinju 1942.? Četnici, naravno. Ko je od Hitlera dobio orden Gvozdeni krst? Pavle Đurišić. Ko je na Neretvi djelovao pod njemačko- italijanskom komandom? Opet četnici. Ima toga još iha-ha! Dakle, tu sramotu želiš… Više »

Samo malo
Gost
Samo malo

Nije hahaha, cetnici Draze Mihajlovica su spasili preko 500 americkih pilota u cuvenoj misiji Halijard, izguglaj ako ne znas. Amerikanci dolaze u selo Pranjane kod Cacka i odaju priznanje hrabrosti i pozrtvovanju srpskih saveznika za ovo. Za sve drugo moze se polemisati. Ali ovo nije za hahaha.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

500 pilota!!! Da je u Normandiji 1944. bilo- puno je. De ne prećeruj, majke ti. Jugoslaviju u cijelom Drugom svjetskom ratu nije nadlećelo toliko američkih pilota, a ne bilo srušeno.Da se malo razumiješ u vojne stvari znao bi koliko je to besmislena priča, za malu decu!

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Javi Amerikancima da je to laz, posto ti bolje znas, a oni prije mjesec dana obiljezavali taj dogadjaj usred Srbije, bio ambasador itd. No eto, ti sigurno bolje znas, citao si u Kekecu.

Neo
Gost
Neo

Draža je zlikovac.

Maestro
Gost
Maestro

Pogledaj klip na Youtube-u o izvještaju sa suđenja Draži Mihailoviću u Jugoslaviji, đe Draža priznaje da je izdao narod. Imaš i slike đe ustaše i četnici druguju sa Italijanima. Četnici u Kolašinu pomagali Italijanima da hvataju partizane, zajedno sa Italijanima održavali zatvore…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Isti je to umni sklop, samo su nacionalističke etikete različite. Četnik = ustaša.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Izmedju Ustase i Titoista nema razlike!

Mrgud
Gost
Mrgud

Pogledaj film o bitci na Neretvi ,kad su tvoje ćerali kamionima naslagane ko drva. Noćima su dogonili po Pljevaljskim i Beranskim selima da ih kopaju. Film za uzivanje.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Filmove su jedino sto vi imate

Bnjj
Gost
Bnjj

Četnici nemaju nikakvu vezu sa ustašama to je istorijski facififikat koji prosipaju Hrvati, Muslimani idr.

Mrgud
Gost
Mrgud

A Zidani Most?

Send this to a friend