Kolumne

Raspad crnogorske vlasti: petparačka verzija petparačke „Zadruge“

Abazović, Krivokapić i Bečić

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Dosljednost i poštenje su za poznavaoce politike nešto poput vina u kartonskim kutijama za somelijere – prvi se čude kako neko u to može vjerovati, drugi kako neko to može piti.

Zoran Đinđić je to opisao lapidarno: „Kome je do poštenja, neka ide u crkvu“.

Poslije je neko iznimno duhovit na zidu zgrade napisao i, kao što svjedoči primjer Crne Gore, debelo bio u pravu: „Kome je do politike, neka ide u crkvu“.

A gdje da idu oni kojima je do poštenja, ako ne u crkvu? Pa u javnu kuću, naravno. Ili bilo koje drugo mjesto gdje za pare dobiješ ono što si platio. Niti je ko u crkvi dobio čudo za koje je molio i – neka vam sablažnjavanja i ostalih izliva mizerne hipokrizije – platio: niti je u politici iko ikada dobio ono za šta je glasao. Šta god da dobiješ u kupleraju, osim ako to nije polno prenosiva bolest, istinski je value for money u odnosu na ono što ćeš za svoje pare dobiti od crkve i političara.

Slavnog holivudskog glumca su svojevremeno novinari uhvatili kako napušta njujoršku, dakako elitnu, javnu kuću. „Ja ne plaćam seks, nego mir poslije seksa“, objasnio je čovjek.

Eh, da su riječi ovog zapadnjačkog mudraca čuli Demokrati, URA, Zdravko i ostali učesnici burnog razlaza… Ali znate šta mene zanima: kako je nešto što je sastavio i blagoslovio Amfilohije, pa još sastavio na svetom mjestu, u Ostrogu, tako mizerno funkcionisalo, a sada se sa takvom količinom niskosti i prljavštine raspada? Ako ove iz vlade nije sramota naroda, kako ih nije sramota Svetoga Vasilija, pitam se, Tita mi.

Dobro; zdrav razum kaže da u politici sa poštenjem i dosljednošću ne treba pretjerivati. Ali ni sa nedosljednošću, kao što to ovih dana čine Demokrate.

“Niko više od Demokratske Crne Gore neće dobiti podršku za manjinsku Vladu”, kaže jedan dan Momo Koprivica.

Pa njegova partija koji dan kasnije pošalje listu zahtjeva koje je nužno ispuniti da bi podržala manjinsku vladu. Ima tu par zahtjeva, ali glavni je da se Bečiću ne dira fotelja.

Oni bi manjinsku vladu koju ne bi podržao DPS, nego Front. Demokrate su se izule i nema toga ko će reći da u prostoriji ugodno miriše. Oni su crkvena, srpska partija, što je sasvim legitimno. Ali vladu kakvu oni predlažu već imamo: to je Zdravkova vlada, koja je manjinska – kako se ne zove, a nije ekspertska, jer eksperta vidjela nije – samo se tako zove.

Na jednome crnogorskoj vlasti u raspadu treba čestitati: njihov razvod je toliko prljav i pun niskosti i gadluka, da djeluje kao petparačka verzija petparačke “Zadruge”; kao treš verzija narodnjačkog treša. Bravo, bravo i stotinu puta bravo. Ko misli da je to lako, neka proba napraviti nešto gadnije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pele
Gost
Pele

Zadruga bi mila majka da ih gledamo 24 h direktno

jowa
Gost
jowa

došljednost i poštenje – 30 godina šverca i krađe od CG i građana

Magnum Force
Gost
Magnum Force

Vladimir Baković predlaže mene za načelnika
Ko je onda Vladimir a ko sam ja

Andrej
Gost
Andrej

Ovo postaje posebno interesantno sad …svaka ti cast imenjace na ovome tekstu…

Atos
Gost
Atos

Ksko to da kraj Zadruge kad vi idete sa najvećim spadolom od njih

freeMNE
Gost
freeMNE

Tužna lakrdija odlazeće vlasti…čega ćemo se samo još nagledati

Marx
Gost
Marx

Odlican tekst. Tita mi.

Zobla
Gost
Zobla

Bravo kralju.

Milan
Gost
Milan

Bravo sve tacno i u centar. Samo da hoce vise otici, zalijepili se za fotelje pa nikud

Zdravko
Gost
Zdravko

Dritan je proslost a Ura partija za jednokratnu upotrebu.Na sledece izbore nece proci cenzus.Uru su glasali oni koji su htjeli da maknu Dps sa vlasti.Nece dobiti ni glasove Albanaca.

ja pa ja
Gost
ja pa ja

imas provo ova vlada ne samo da je manjinska nego je mikro manjimska pa niko ne izlazi po ulicama….

lindon
Gost
lindon

Gdine Nikolaidis jako poostujem vas rad,uglavnom imate dobre tekstove,ali ste se u prognozama i analizama par puta debelo “ispromasivali”,da je to za medalju 😉
Svako dobro

Safet
Gost
Safet

Bravo

Analiticar1
Gost
Analiticar1

Nakon Borata ova je top

Realan
Gost
Realan

Napokon se URA dozvala pameti. Da sama formira gradjansku i proevropsku Vlady bez fasista i slugu druge drzave. Vladu bez nepotizma i revansizma. Onda izbori za godinu zbilja fer i posteni. DPS ce imati stete, jer ce URA narasti na bar 10%, manjine takodje povecati procenat, ali za Crnu Goru je to neophodno. Svu ogavnost su pokazali “eksperti” kada nece… Više »

roki
Gost
roki

Andrej, ti si legenda

Gaga
Gost
Gaga

Bravo Andrej, genijalan text još jednom!

Send this to a friend