Kolumne

Reakcije i predviđanja

Foto: Printscreen

Piše

Miodrag Živković

Reakcije na jučerašnju odluku premijera Krivokapića su donekle očekivane i predvidljive. Reagovali su oni od kojih smo to i očekivali, a “mudro i hrabro” odćutali baš oni za koje smo to pretpostavljali.

Očekivano burna je bila reakcija zvanične Srbije, kroz izjavu za to dežurnog glasnogovornika, ministra Vulina, kroz kontrolisane medije, “spontane” proteste ispred ambasade Crne Gore u Beogradu i naravno kroz obavezna uputsva DF-u o političkom djelovanju. Sve to je samo “normalan” nastavak otvorenog i nedozvoljenog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, koja će valjda vidjeti i oni koji do sada nijesu željeli vidjeti. Izostanak zvaničnih reakcije Crne Gore na ovakva ponašanja u Srbiji, takođe su nažalost očekivana.

DF, kao udarna pesnica “srpskog sveta” iskoristila je priliku za podršku ministru, dodatnu radikalizaciju problema i jasnu poruku da oni i svi koji njih podržavaju ne priznaju genocid u Srebrenici.
Demokrate, lukavo kao i uvijek stali su uz “svoju” vladu pozivajući Leposavića da podnese ostavku i sačuva vlast jer ga oni neće sa DPS-om smjenjivati.

URA se našla u nebranom grožđu i sve odćutala, zahvalna ovoj iznenadnoj aferi što je u drugi plan bacila njihovu bruku na ponovljenom glasanju u golijskom selu Javljen.

Crkva, osim svog jastreba Džomića je odćutala jučerašnja burna događanja. Njeno očekivano svrstavanje zavisit će od uputstava iz patrijaršije koju sada uveliko kontoliše Vučić, a ponašanje od vladike Joanikija koji nema ni približnu autonomiju koju je imao njegov prethodnik.

Uglavnom, nezahvalno je svako ozbiljno predviđanje jer su glavni akteri neozbiljni, a njihovi centri moći imaju različite interese. Za očekivati je da nakon burne reakcije nastupi smirivanje u cilju zaštite vlasti po svaku cijenu, jer svi dobro znaju što ih čeka, ako ispuste vlast.

Velike pukotine u “srpskom svetu” su sada vidljivije i kako jutros napisa Ljubo Filipović, najbolje bi ih prikrili nekim velikim hapšenjem.

Facebook

4

avatar
1000
2
2
0
 
4
Kotor 5pepaMomir ĐapoOnajkojizna
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor 5
Gost
Kotor 5

Bravo Miko, veliki pozdrav.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ne računajte ni na kakve pukotine u srpskom svetu ili svijetu ,kako vam volja.Mi Srbi danas i na ovim prostorima nismo bili jedinstveniji nego što smo sad od 1918 godine.

Momir Đapo
Gost
Momir Đapo

@Onajkojizna …ni prijateljstvo, ni ljubav, ni poštovanje ne ujedini tako dobro ljude kao zajednička mržnja (prema Crnoj Gori)

pepa
Gost
pepa

sram te bilo imas obraza da pominjes 18tu

Send this to a friend