Kolumne

Srpski polusvet

Svetislav Basara

Piše

Svetislav Basara

Imali smo “srpske zemlje” i “srpski rod”, odnedavno se govori i o stvaranju srpskog sveta.

Polusveta već imamo za izvoz.

Dubara je, istina, puštena u opticaj preko prononsiranog šarlatana, Vulina – za svaki slučaj, da bi se, ako nešto pođe naopako, moglo reći šala komika – ali ne treba sumnjati da iza ideje saborno stoje seoski uča, pop i žandar, a i “najumnije srpske glave”.

Šta to znači?

To znači da će u dogledno vreme – koje će odrediti međunarodne okolnosti – Srba biti još manje, a Velika Srbija biti još manja nego što jeste.

Pretposlednji put kad se kretalo u tu akciju – period 1912-1918 – izginulo je 58 odsto muške populacije, a država Srbija je zadugo prestala da postoji kao međunarodni subjekt.

Kako je to izgledalo poslednji put – takoreći juče – stariji od četrdeset pet godina dobro pamte.

I tom je zgodom bilo teških žrtava u ljudstvu, materijalu i teritorijama.

Koliko “nas” je tačno tom zgodom pomrlo i izginulo, nikad se neće saznati, jer je u Srbiji nemoguće utvrditi ni dnevnu cifru umrlih od korone, ali se na ovaj ili onaj način od 1991. do danas broj stanovnika Srbije smanjio za približno milion duša, što je zvanični podatak koji uspaničeno saopštavaju upravo oni koji su bitno doprineli tom gubitku.

Šta bi to trebalo da bude “srpski svet”.

Pre nego što to ispitamo, sledi nekoliko napomena.

Ako se opsetimo da su na istom tom projektu, samo pod drugim imenom – ovoga puta providno eskiviranim da se Vlasi ne bi dosetili – ipak radili ljudi zavidne inteligencije i obrazovanja (Dimitrije, recimo, Najdanović je bio značajan filozof), možemo samo zamisliti (u stvari ne možemo) razmere katastrofe koju će proizvesti teški bilemzi, tutumraci i bosanski đilkoši koji su – upravo zahvaljujući prethodnim sunovratima – prigrabili sve poluge vlasti.

Koliko sam mogao da se razaberem u okeanskim dubinama srpskosvetske plitkoumnosti, famozni “srpski svet” bi trebalo da bude nekakav nadgranični, metafizički entitet, poput npr. SPC, koji će bajagi oko matice – tj. osiromašene, razjebane, posvađane i razvaljene Srbije na ivici građanskog rata – okupljati Srbe sve i svuda, sve dok se jednog lepog dana oko srpskog sveta ne iscrtaju granice, koje, uzgred, Matica ni samoj sebi još uvek nije uspela da iscrta.

Ajde sad, stavite ruku na srce, razmislite malo, pa mi recite: kako država, koju svako malo “zarobi” (i dodatno je opljačka i urniše) svaki elebak kome se to navije, može postati triput veća (kad se i ovolika kolika je raspada), i kakvu to slobodu prekodrinskoj, prekosavskoj, prekodunavskoj itd. braći mogu doneti isti ti elebaci koji je uskraćuju državljanima ove (polu)postojeće Srbije.

Kad razmislite, setite se da mi možemo i ono što ne možemo, onda stavite prst u uvo i zapevajte “ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”.

6

avatar
1000
3
3
0
 
6
SmileMongrocrna gora4DrtanAnonimous
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Smile
Gost
Smile

Maestralni Basara ! Covjek koji hrabro detektuje srz problema srpskog drustva koje nikako ne uspjeva da uspostavi koliko toliko funkcionalnu drzavu. Veliki patriota koji se bori da istinom reformise srpsko drustvo koje mu te istine najvise i zamjera. Samo hrabro Base!!

crna gora4
Gost
crna gora4

bravo pravo u metu

Skafi
Gost
Skafi

Covjek od koga se sopstveni sin javno ogradio da prosipa moralne pridike?Ne treba nama piskaralo Basara da nam prica o polusvijetu.Citali smo mi i Dostojevskog i Gogolja i znamo te Svetislave.

Anonimous
Gost
Anonimous

Basara jeste težak za čitanje. Ali nekima je očigledno još teži jer im unaprijed objašnjava kuda idu sa tim vođama i tim planovima koje su mislili da su tako (ne)vješto sakrili. U 3 pm…

Mongro
Gost
Mongro

On ustvari govori o primitivizmu koji desetljecima vode takvi politicari u Srbiji podruku sa spc. A to je ocito da oci bode!

Drtan
Gost
Drtan

@Skafi, ko ste to vi? U cije ime to pises? Mozda se radi o nekim glasovima u glavi? Ako je ovo zadnje, trebas potraziti medicinsku pomoc. Kad neciji text zelis osporiti, onda ponudis makar jedan suvisli agrument; ad hominem ataci su logicka pogreska, ergo – potpuno bezvrijedni.

Send this to a friend